Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2014

Δένδιας: Δεκτές οι βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για τα Σώματα Ασφαλείας


Αντιδράσεις κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή Αντιδράσεις κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης στη Βουλή
Διαβάζουμε στο Βήμα, αλλά δεν μπορούμε ν' αποφύγουμε τον πειρασμό να σχολιάσουμε εισαγωγικά τα εξής: Ενάμιση χρόνο είχε και το πιλάτευε το ν.σ., τώρα θυμήθηκε ότι μπορεί να γίνουν δεκτές οι βελτιώσεις και ότι το ΠΑΣΟΚ ή οι συνδικαλιστές δύνανται να έχουν πρόσβαση στο δικαίωμα άρθρωσης λόγου; Δεύτερον, θα πει ποιοι είναι οι συντάκτες του σ.ν.; Ακολουθεί το σημερινό ρεπορτάζ του Βήματος από τη Βουλή. 
"Ανοικτός σε κάθε πρόταση βελτιωτικής αλλαγής στο νομοσχέδιο που προβλέπει την αναδιοργάνωση των Σωμάτων Ασφαλείας εμφανίστηκε στην
αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας.

«Είμαι στην απόλυτη διάθεση σας για βελτιώσεις. Θα έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας να συζητήσουμε όλες τις προτάσεις, που θα κατατεθούν. Επιδίωξή μου είναι το νομοσχέδιο να τύχει ευρύτατης συναίνεσης»
τόνισε ο κ. Δένδιας, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην Επιτροπή.

Διαβεβαίωσε με κατηγορηματικό τρόπο ότι «δεν τίθεται θέμα μεταθέσεων αστυνομικών», «ούτε δημιουργούνται αλλαγές στο υπάρχον καθεστώς τους».

«Κακώς υπάρχουν τέτοιοι φόβοι γιατί ούτε σαν συνέπεια αυτού του νομοσχεδίου θα υπάρχουν αναγκαστικές μεταβολές, ως προς τον τόπο που υπηρετούν»
τόνισε

Κατηγορηματικά, επίσης, ο κ. Δένδιας διέψευσε ότι θα αλλάξει ο τρόπος εισαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων στην Αστυνομία. «Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να αλλάξει αυτό» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι «αυτό που γίνεται είναι ότι επεκτείνονται οι πανελλαδικές και στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Επίσης, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε «ανακριβή» και «αναληθή» τα όσα αναφέρθηκαν περί μη διαβούλευσης, επισημαίνοντας ότι έγινε εξαντλητικά από τα μέσα του 2013, ενώ ζητήθηκαν και έγγραφες απόψεις που έχουν σταθμιστεί στο νομοσχέδιο τόσο από την Αστυνομία όσο και από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ακόμα, υπογράμμισε ότι κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι η απελευθέρωση του δυναμικού της αστυνομίας και όχι η κατάργηση των διευθύνσεών της που βρίσκονται στους νομούς, τονίζοντας: «Δεν μπορεί να έχουμε 54 επιτελεία ανά την Ελλάδα, να δημιουργούν τεράστιο γραφειοκρατικό όγκο και να ανταλλάσσουν απλά χαρτιά».

Αντιδράσεις κατά την πρώτη ημέρα συζήτησης

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τσουκαλάς, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φέρνει αλλαγές στον ηγετικό πυρήνα της αστυνομίας, δίνει λευκή επιταγή στον υπουργό, δημιουργεί αστυνομικούς δύο ταχυτήτων και λειτουργεί κατασταλτικά και όχι προληπτικά».

Ο εισηγητής της ΝΔ Ηλίας Βλαχογιάννης επισήμανε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι η καταπολέμηση των νέων μορφών οργανωμένου εγκλήματος, αλλά κυρίως η ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη και ταυτόχρονα η εξοικονόμηση πόρων και η καλύτερη αξιοποίηση το ανθρώπινου δυναμικού.

Την ανάγκη τροποποιητικών αλλαγών τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί καλύτερη διαβούλευση τόσο με τους αρμόδιους φορείς όσο και με τα κόμματα.

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Καπερνάρος χαρακτήρισε «σαθρό το νομοσχέδιο που συντάχθηκε στα πλαίσια του "έτσιθελισμού", και του αποφασίζουμε και διατάσσουμε».

Αντίθετος με το νομοσχέδιο δήλωσε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Πολύβιος Ζησιμόπουλος χαρακτηρίζοντας, μεταξύ άλλων, «αστήρικτη και μη τεκμηριωμένη την προτιθέμενη αναδιοργάνωση της ΕΛΑΣ» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρά σε έναν εκτρωματικό οργανισμό».

«Ο εξορθολογισμός, ο εκσυγχρονισμός, ο εκδημοκρατισμός και ο δημοκρατικός έλεγχος μοιάζουν να μην πηγαίνουν μαζί σε αυτό το νομοσχέδιο» είπε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Γιάννης Πανούσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο επιβάλλεται στην ΕΛΑΣ ένα στρατιωτικοποιημένο μοντέλο.
.