Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ: Πυρκαγιά στην χωματερή στο Τολό

φωτο αρχειου

Πυρκαγιά σημαντικής έντασης ξέσπασε γύρω στις 22.10 απόψε, βράδυ Πέμπτης στην χωματερή του Τολού. Στο σημείο έχουν σπεύσει οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ναυπλίου, ενώ στην περιοχή πνεουν εξαιρετικά ισχυροί άνεμοι. Ολονύκτια αναμένεται να είναι η μάχη των πυροσβεστών με τις φλόγες, ενώ ήδη μυρωδιά καμένου και πυκνοί καπνοί έχουν απλωθεί σε όλο το Τολό.

Το άγνωστο «επάγγελμα» του Έλληνα Πυροσβέστη



Το πυροσβεστικό επάγγελμα δεν είναι ένα οποιοδήποτε επάγγελμα. Αν όχι όλες, τις περισσότερες φορές, όχι απλά αγγίζει αλλά υπερβαίνει τα όρια του καθήκοντος. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα της Μαντέλα Ι., Ψυχοθεραπεύτριας, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Πυροσβεστική Επιθεώρηση: «Αναρωτιέμαι λοιπόν, τι είδους άνθρωποι είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μπουν σε αυτό το επάγγελμα, και πώς ανταπεξέρχονται, όχι μόνο από πρακτικής άποψης αλλά και από ψυχολογικής, σε ένα επάγγελμα  που σίγουρα έχει πολύ άγχος, πολύ αγωνία, πολύ θλίψη και οπωσδήποτε πολύ κούραση σωματική και όχι μόνο. Η απορία μου λοιπόν είναι πώς καταφέρνουν (οι πυροσβέστες) να  έχουν μια φυσιολογική καθημερινότητα και οικογενειακή ηρεμία, οι άνθρωποι εκείνοι που κάθε μέρα έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο, την καταστροφή και την απόγνωση;
Τι είναι αυτό το μαγικό που τους τονώνει; Τι τους δίνει δύναμη να ξεπερνάνε τα αξεπέραστα; Πως τα διαχειρίζονται όλα αυτά σε σχέση με τους ίδιους απλά και την οικογένεια τους;  Ποιος είναι και πώς λοιπόν, είναι ο πυροσβέστης;
Σίγουρα όχι ένας ακόμα εργαζόμενος που απλώς θα ξυπνήσει το πρωί για τη δουλειά..». (Μαντέλα. 2008:40-41).

Οι ιδιαιτερότητες του πυροσβεστικού επαγγέλματος συνίστανται, συνοπτικά, στις ακόλουθες:

• Ο πυροσβέστης εκθέτει τη ζωή του σε κίνδυνο αρκετές φορές τη μέρα.
• Αντιμετωπίζει καθημερινά το ενδεχόμενο τραυματισμού έως και θανάτου, του ιδίου και των συναδέλφων του.
• Ενδεχομένως να γνωρίζει το θύμα ή τα θύματα στα συμβάντα, γεγονός που δυσχεραίνει την επέμβαση του. Άλλες πάλι φορές ταυτίζεται με τα θύματα και τις οικογένειες τους.
• Κάθε φορά ελπίζει για το καλλίτερο, περιμένει το χειρότερο.
• Αντιμετωπίζει τις πιο αντίξοες εργασιακές συνθήκες, δύσκολες να αντέξει ο ανθρώπινος  οργανισμός.
• Επεμβαίνει σε συμβάντα όπου όλοι οι άλλοι φεύγουν.
• Πρέπει να διατηρεί ένα συνεχές επίπεδο ετοιμότητας και, σε περίπτωση συμβάντος, άμεσης κινητοποίησης και αναχώρησης από τον πυροσβεστικό σταθμό εντός ενός λεπτού από την αναγγελία του.
• Αντιμετωπίζει ακανόνιστες περιόδους έντασης και ώρες ανίας συνήθως διαδέχονται ξαφνικές κι απρόσμενες στρεσογόνες καταστάσεις.
• Υποχρεούται να λαμβάνει άμεσα σοβαρές αποφάσεις με ενδεχόμενες συνέπειες για τον ίδιο και τους συναδέλφους του αλλά και για το κοινωνικό σύνολο που καλείται να προστατέψει, υπό συνθήκες υπερβολικής πίεσης.
• Εργάζεται συνήθως σε κυλιόμενη βάρδια, με εργασία 48 ωρών την εβδομάδα.
• Ενδέχεται να αντιμετωπίζει ψευδείς συναγερμούς, ωστόσο, μέχρι να αποδειχτεί ότι πρόκειται για ψευδή αναγγελία, αντιμετωπίζει τα συμβάντα ως πραγματική κατάσταση κινδύνου.
• Αντιμετωπίζει, αρκετά συχνά, το φαινόμενο της θέσης σε επιφυλακή.
• Αρκετές φορές γίνεται δέκτης παραπόνων του κοινωνικού συνόλου, το οποίο ευρισκόμενο σε συνθήκες στρες, φόβου, πανικού, δεν έχει ξεκάθαρη αίσθηση του χρόνου επέμβασης ή του αποτελέσματος της ενέργειας των πυροσβεστών, ιδίως όταν υπάρχουν απώλειες, έστω κι αν έγιναν οι καλλίτερες δυνατές ενέργειες υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.
• Με την άφιξη στο συμβάν αντιμετωπίζει ένα σύνολο ατόμων που απαιτούν να ενεργήσει ο ίδιος άμεσα ή προσπαθούν οι ίδιοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, θέτοντας σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή των ήδη θυμάτων, τη δική τους και των πυροσβεστών, προσθέτοντας στους τελευταίους ένα καθήκον ακόμη.
• Οποιαδήποτε απώλεια σε συμβάν, ζωής ή περιουσιακή, βιώνεται πολλές φορές ως αποτυχία, ανεξάρτητα από το αν οι συνθήκες ήταν τέτοιες που να επέτρεπαν κάτι καλλίτερο ή όχι.
• Ειδοποιείται για κάθε συμβάν με ήχο κουδουνιού, που αντηχεί σε όλους τους χώρους της πυροσβεστικής εγκατάστασης, ώστε να γίνει αντιληπτό από τον οποιοδήποτε, σε τέτοια ένταση και τόνο, οποιαδήποτε ώρα του 24ώρου, που, αφενός, είναι αδύνατο να μην γίνει αντιληπτό, αφετέρου, ο ήχος αυτός καθ' αυτός προκαλεί ταραχή και κινητοποίηση.
• Απουσιάζει συνεχώς από το σπίτι με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει προβλήματα στις οικογενειακές, προσωπικές, συζυγικές και λοιπές σχέσεις του εξαιτίας των επιφυλακών, υπερωριών, ανακλήσεων ρεπό, αδειών κ.ο.κ.
• Βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση αναμονής ακόμα και όταν είναι εκτός υπηρεσίας με ενδεχόμενο πάντοτε να συμβεί ένα γεγονός που θα τον αναγκάσει να επιστρέψει άρον - άρον στον πυροσβεστικό σταθμό.
• Βρίσκεται υπό έντονη ιεραρχική δομή.
• Εργάζεται και ζει σε ένα ομαδικό περιβάλλον και επεμβαίνει κατά ομάδες.
• Αντιμετωπίζει τον κίνδυνο σωματικών βλαβών λόγω της έκθεσης του σε ανθυγιεινές συνθήκες.
Δεν φαντάζει, λοιπόν, παράξενο που ο μέσος πυροσβέστης μειώνει τον κύκλο της ζωής του κατά πέντε χρόνια, όπως μαρτυρούν οι έρευνες. Αυτό οφείλεται στο στρες, στην κακή διατροφή, στις ακανόνιστες ώρες φαγητού, στον τρόπο του ύπνου, στις ιδιαίτερες συνθήκες που αντιμετωπίζουν στη δουλειά τους σε περιβαλλοντικούς και χημικούς κινδύνους, στους οποίους εκτίθεται κ.α. (Αηtonellis, 2005: 9).

α. Ετοιμότητα και άμεση κινητοποίηση

Η ετοιμότητα εν ώρα υπηρεσίας σημαίνει ότι ο πυροσβέστης θα πρέπει να διατηρεί συνεχώς ένα επίπεδο σωματικής και πνευματικής εγρήγορσης και επαγρύπνησης. Η ετοιμότητα, σε ώρα υπηρεσίας, προϋποθέτει τη διατήρηση σε άρτια κατάσταση του εξοπλισμού του, μηχανολογικού και ατομικού, οφείλει να γνωρίζει τη θέση και τον τρόπο λειτουργίας των εργαλείων, με τα οποία επεμβαίνει, και αφιερώνει ώρες συνεχούς εκπαίδευσης σε αυτό. Το αποτέλεσμα είναι η ετοιμότητα να γίνεται βίωμα ζωής, είτε βρίσκεται εντός, είτε εκτός εργασίας,  με αποτέλεσμα ο οργανισμός του να δυσκολεύεται να χαλαρώσει πραγματικά, ακόμα και όταν βρίσκεται στο σπίτι του.

β. Επιφυλακές

Η επιφυλακή για το πυροσβεστικό προσωπικό μπορεί να είναι είτε στο σπίτι είτε στον πυροσβεστικό σταθμό και διατάζεται είτε σε περιπτώσεις συμβάντων που απαιτούν ενισχύσεις είτε σε περιπτώσεις που απλά απαιτείται ένας υψηλός βαθμός ετοιμότητας, ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη συμβάντων, σε συνθήκες υψηλού κινδύνου πυρκαγιών, ιδίως τη θερινή περίοδο. Το φαινόμενο των επιφυλακών είναι αρκετά συχνό, ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο, όχι μόνο λόγω της πληθώρας των συμβάντων, αλλά και λόγω της υπάρχουσας έλλειψης προσωπικού. Είναι μια ιδιαίτερα στρεσογόνα κατάσταση, ακόμα και αν δεν απαιτηθεί, τελικά, η επέμβαση στο συμβάν.

γ. Βάρδιες και εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας

Μια από τις ιδιαιτερότητες του πυροσβεστικού επαγγέλματος είναι και η εργασία σε κυλιόμενες βάρδιες. 'Έρευνες έχουν βρει ότι η εργασία σε βάρδια αποτελεί έναν από τους πιο συνήθεις στρεσσογόνους παράγοντες και επηρεάζει τον οργανισμό σωματικά, πνευματικά και κοινωνικά. Η εναλλαγή των διαστημάτων ημέρας και νύχτας, κατά τα οποία διεξάγεται η εργασία, έχουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στο άτομο. Ο άνθρωπος έχει έμφυτο σύστημα καθορισμού των κύκλων ύπνου - εγρήγορσης. Ο κύκλοι αυτοί ονομάζονται κιρκάδιοι κύκλοι και σχετίζονται με την ορμόνη μελατονίνη της οποίας η έκκριση διαταράσσεται από τον τεχνητό φωτισμό. Οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, παρουσιάζουν απώλεια ύπνου, διότι η διαταραχή των κιρκάδιων ρυθμών τους προκαλεί δυσκολία να κοιμηθούν την ημέρα, κοιμούνται σε ακατάλληλους χρόνους, παρουσιάζουν μειωμένη επαγρύπνηση και αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων.
Οι αλλαγές στη βάρδια  επιδρούν και στη θερμοκρασία του αίματος, στο ρυθμό μεταβολισμού, στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και στη νοητική απόδοση. Από μελέτες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί ότι άτομα που εργάζονται σε βάρδιες παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα αλκοολισμού, έλκους και έχουν χαμηλότερο δείκτη ικανοποίησης από την προσωπική τους ζωή, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζουν περισσότερα ψυχιατρικά και κοινωνικά προβλήματα. Επιπλέον, μεγαλύτερα προβλήματα σωματικής και ψυχολογικής υγείας έχουν παρατηρηθεί σε όσους εργάζονται σε κυλιόμενη βάρδια απ' ότι σε αυτούς που εργάζονται σε σταθερή βάρδια [Arnold et all. ,  1998).
Στο Πυροσβεστικό Σώμα οι εργαζόμενοι εργάζονται σε κυλιόμενες βάρδιες εφαρμόζοντας την εργασία των έξι συνεχόμενων ημερών. Για τον υπερβολικό φόρτο εργασίας επίσης έχει αποδειχθεί ότι άτομα που εργάζονται πάνω από 48 ώρες την εβδομάδα έχουν τις διπλάσιες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή από αυτούς που εργάζονται έως 40 ώρες το πολύ αντίστοιχα.
Στην έννοια του φόρτου εργασίας περιλαμβάνεται και η περίπτωση που ανατίθεται στον εργαζόμενο, μέσα στο προβλεπόμενο ωράριο, ποσότητα ή ποιότητα εργασίας που αδυνατεί να φέρει εις πέρας. Και στην περίπτωση αυτή υπάρχουν ανάλογες επιπτώσεις, όπως, τέλος, και στον υπο-φόρτο εργασίας,  όταν ακολουθείται από ακανόνιστες περιόδους έντασης, όπως συμβαίνει και στα επαγγέλματα που υπάρχουν ώρες ανίας και ξαφνικά καλούνται να αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα στρεσσογόνες  καταστάσεις.

δ. Κίνδυνος  και ρίσκο

Απαιτεί άμεση ανταπόκριση στο συμβάν, αυξημένα επίπεδα αδρεναλίνης, αναπνευστικές αλλαγές ένταση μυών. Ο κίνδυνος και το ρίσκο ελλοχεύουν σε όλα τα συμβάντα, από το πιο απλό μέχρι το πιο δύσκολο. Κάθε συμβάν έχει δυναμικό χαρακτήρα. Έτσι, ο κίνδυνος και το ρίσκο είναι συνυφασμένα με την επέμβαση σε κάθε είδους συμβάν.

ε. Σωματικές βλάβες στην υγεία

Η εργασία των πυροσβεστών λαμβάνει χώρα σε περιβάλλον με ιδιαίτερα επιβλαβείς συνθήκες που καταπονούν εξαιρετικά το σώμα. Ο κίνδυνος ατυχήματος είναι ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω της χρήσης βαρέων μηχανημάτων και συστημάτων διάσωσης και μεταφοράς εξοπλισμού, επεμβάσεων και επικίνδυνων διεισδύσεων σε ιδιαίτερα στενούς χώρους, εκθέσεις σε υψηλές θερμοκρασίες και καπνούς.
Οι πυροσβέστες εκτίθενται σε πολλά προϊόντα καύσης, καπνό, αέρια, τοξικά και χημικά. Χημικές ουσίες που εκλύονται στον τόπο της πυρκαγιάς μπορεί να είναι μονοξείδιο του άνθρακα, βενζόλιο, υδροχλώριο, διοξείδιο του αζώτου, ισοκυανικά άλατα και ακρολεΐνη. Η χημική σύνθεση του καπνού των δασικών πυρκαγιών και των πυρκαγιών χωματερών μπορεί να συνδεθεί τόσο με επιπτώσεις στην υγεία των εκτεθειμένων σε αυτόν, όσο και στο περιβάλλον ή τις  κρίσιμες υποδομές.
Συχνή, επίσης, μπορεί να είναι η έκθεση σε βαρέα μέταλλα, όπως μόλυβδος, αντιμόνιο, κάδμιο, καθώς και σε υποπροϊόντα καύσης, πολυαρωματικές φορμαλδεΰδες υδρογονανθράκων, μεταλλεύματα, όπως ο αμίαντος και τα άλατα πυριτίου. Όλες οι παραπάνω χημικές ουσίες επιβαρύνουν τον οργανισμό  και μπορούν να συσχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με το μηχανισμό
της καρκινογένεσης. Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι ο κάθε πυροσβέστης θα εμφανίσει καρκίνο. Αλλώστε, ο καρκίνος σχετίζεται και με άπλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, που σχετίζονται με την εσωστρέφεια του καθενός. Δεν είναι τυχαίο ότι χαρακτηρίζεται η ασθένεια της εσωστρέφειας και ότι ουδείς νοσηλευόμενος σε Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, νόσησε ποτέ από καρκίνο.
Ανάλογα με τις εκλυόμενες ουσίες, άλλες μπορεί να είναι ερεθιστικές έως ισχυρά ερεθιστικές για το αναπνευστικό σύστημα ή τα μάτια, άλλες μπορεί να είναι καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες ή και τερατογόνες [Σταθερόπουλος κ.α., 2008]. Κάποιες από τις ασθένειες των οφθαλμών που σχετίζεται με το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι η επιπεφυκίτιδα, κυρίως χημικού τύπου, και τα περιστατικά τραυματικών κερατοπαθειών από αλλότρια σώματα (λόγω καπνού, αιωρούμενων σωματιδίων κ.λ.π.]. Ο τρόπος ζωής των πυροσβεστών επηρεάζει την αναπνευστική τους λειτουργία. Έρευνες έχουν δείξει ότι α] οι πυροσβέστες εμφανίζουν χρόνια συμπτώματα από το ανώτερο και το κατώτερο αναπνευστικό, β) μετά από επιχειρήσεις κατάσβεσης μπορεί να εμφανιστούν οξέα συμπτώματα, γ) η αναφορά χρόνιων συμπτωμάτων είναι μεγαλύτερη όταν αυξάνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που συμμετέχουν, δ) η αναφορά οξέων συμπτωμάτων αυξάνει όσο μεγαλύτερη διάρκεια έχει το τελευταίο συμβάν και όσο πιο πρόσφατο είναι (Κώττης κ.α, 2008).
Επίσης ο τρόπος ζωής εκτός υπηρεσίας επηρεάζει την απόδοση και τη φυσική κατάσταση εντός της υπηρεσίας. Πυροσβέστης που ακολουθεί έναν αδρανή τρόπο ζωής και υπερβαίνει κάποια επίπεδα μυϊκής μάζας, φτάνοντας τα όρια της παχυσαρκίας, παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο δυσχέρειας της καρδιακής λειτουργίας, μείωσης της αντοχής, επιρρέπεια σε ατυχήματα και αύξηση κινδύνου ορθοπεδικών ή άλλων ιατρικών προβλημάτων [Δ/νση Υγειονομικού [επιμ.], 2003].
Μια από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου των πυροσβεστών, εν ώρα εργασίας, είναι η στεφανιαία νόσος, σε ποσοστό που αγγίζει το 40 - 50%. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο και αποτελεί παράγοντα κινδύνου. 'Αλλες αιτίες θανάτου είναι τα δυστυχήματα, τραύματα, εγκαύματα, εισπνοή καπνού (Σωτηριάδης, 2008]. Από στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από τον Διεθνή Οργανισμό Πυροσβεστών (International Association of Fire Fighters) παρουσιάζονται 1.369 θάνατοι παγκοσμίων την περίοδο από το 1970 μέχρι και το 1994. Τα αίτια των θανάτων οφείλονται κατά φθίνουσα ποσοστιαία σειρά σε καρδιακές προσβολές, ασφυξίες, εγκαύματα γ' βαθμού, εσωτερικά τραύματα, επιπλεγμένα κατάγματα, εγκεφαλικές συμφορήσεις και ηλεκτροπληξία. Ποσοστό 50%
των θανάτων συνέβη στον τόπο του συμβάντος, ενώ το 25% κατά την επιστροφή από αυτό ή κατά τη διάρκεια του συναγερμού (Χάλαρης 2003: 29). Στην Ελλάδα από το 1998 -χρονολογία ανάληψης της δασοπυρόσβεσης από το Π.Σ. και μετά, παρατηρήθηκε απότομη αύξηση των εγκαυμάτων. Επίσης, από το 1975 μέχρι το 2000, έχουν χαθεί είκοσι ένας έλληνες πυροσβέστες, έκ των οποίων οι έντεκα από το 1998 έως το 2000 (Χάλαρης, 2003:29-30).

στ. Ψευδείς αναγγελίες

Οι ψεύτικοι συναγερμοί είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην πυροσβεστική ζωή. Και ενώ το πνεύμα αντιλαμβάνεται άμεσα με την άφιξη στον τόπο του συμβάντος την ψευδή αναγγελία, το σώμα ωστόσο απαιτεί περισσότερο χρόνο για να επιστρέψει ξανά σε ένα επίπεδο ομοιόστασης ή αλλιώς σε ένα επίπεδο εσωτερικής ισορροπίας.

ζ. Ομαδική εργασία

Ο πυροσβέστης από την πρώτη στιγμή, εκπαιδεύεται σε ομάδες και εργάζεται σε ομάδες. Στον Πυροσβεστικό Σταθμό ζει, τρώει, κοιμάται σε ομάδες. Ποτέ δεν πηγαίνει σε συμβάν μόνος του. Βασίζεται στο συνάδελφο που έχει δίπλα του, στις δυνάμεις, στις γνώσεις στη διάθεση που ο άλλος έχει και στις σχέσεις που διατηρεί μαζί του. Οι σχέσεις μεταξύ των συναδέλφων είναι ένας βασικός παράγοντας απόδοσης την ώρα του καθήκοντος,  θα πρέπει να γνωρίζει ποιόν έχει δίπλα του, μέχρι ποιο σημείο μπορεί να βασιστεί σε αυτόν, αν έχει ιδιαιτερότητες και ποιες κ.ο.κ. Γίνεται επομένως εύκολα αντιληπτό ότι οποιαδήποτε διαταραχή μεταξύ των συναδελφικών σχέσεων των πυροσβεστών έχει άμεσο αντίκτυπο τόσο στην προσωπική όσο και στην εργασιακή του κατάσταση και αποτελεί βασικό παράγοντα δημιουργίας στρες.

η. Η οικογένεια του πυροσβέστη

Η οικογένεια του πυροσβέστη αποτελεί το «αόρατο μέλος του πληρώματος»
«Όταν προσλαμβάνεται κάποιος στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν γίνεται πυροσβέστης μόνο ο ίδιος αλλά και ολόκληρη η οικογένεια του» (Antonellis, 2005:25). Αυτό βασίζεται στο γεγονός ότι είναι τέτοια η φύση της εργασίας του πυροσβέστη, ώστε αναγκάζεται να λείπει πολλές, απρόβλεπτες και ακανόνιστες ώρες από το σπίτι και την οικογένεια του. Αυτό πολλές φορές έχει δυσάρεστα αποτελέσματα 1. Η παραπάνω εργασία στο συμβάν, οι έκτακτες επιφυλακές η ανάκληση των ρεπό και των αδειών οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους, μπορεί «εν μέρει» να δικαιολογηθούν και να γίνουν κατανοητά στην/ στον σύζυγο, πώς, όμως, να δικαιολογηθούν στα παιδιά, όταν ξαφνικά, είτε εν όψει διακοπών είτε όχι, αντιλαμβάνονται ότι ένας από τους γονείς τους δεν θα είναι δίπλα τους; Η έλλειψη προσωπικού ή η εκδήλωση έκτακτου συμβάντος δεν είναι ικανές και λογικές δικαιολογίες για να τους στερήσουν το γονιό τους. Και αν οι ανακλήσεις αδειών είναι κάτι, που, όπως αποδεικνύουν τα τελευταία χρόνια, τείνει να γίνεται συχνότερα, έως και ανά διετία. [2000,2007,2009), οι επιφυλακές είναι κάτι τόσο σύνηθες πια, χειμώνα και καλοκαίρι, που έχει γίνει αποδεκτό στην  καθημερινότητα του πυροσβέστη, με κόστος συναισθηματικό, προσωπικό και οικογενειακό, οικονομικό και πάντοτε ακάλυπτο.
Έτσι, λοιπόν, η έγγαμη ζωή με έναν/ μία πυροσβέστη/ τρία, όσο κι αν οι σύζυγοι δύνανται να συμπαραστέκονται, μπορεί να ξεπεράσει τα όρια της κατανόησης και να προκαλέσει πίεση και προβλήματα. Οι συνήθεις κοινωνικές επιταγές απαιτούν ένα ωράριο προσαρμοσμένο σε αυτό του/της συζύγου, σταθερό, με σαββατοκύριακα και αργίες ελεύθερες, με συμμετοχή σε εκδηλώσεις που συμμετέχουν τα παιδιά και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, με βοήθεια στο σπίτι κ.ο.κ. Δεν είναι τυχαίο ότι, στις ΗΠΑ, το ποσοστό διαζυγίων στους πυροσβέστες, είναι τριπλάσιο από ό,τι στις άλλες κατηγορίες πληθυσμού. Αιτία των διαζυγίων είναι η έλλειψη επικοινωνίας με τους/ τις συντρόφους τους. «Ο πυροσβέστης δεν μπορεί να εξωτερικεύσει την πίεση του, όπως δεν μπορεί να βγάλει και τη στολή του, και, έτσι, γίνεται πιο σκληρος με την οικογένεια του, πιο άκαμπτος και δογματικός στη συμπεριφορά του», παρατηρεί ένας από τους ερευνητές που έχουν ασχοληθεί με την πίεση που υφίστανται οι πυροσβέστες στο χώρο της εργασίας τους (Καζάνη, 2003:37).
Επιπλέον οι εικόνες και σκηνές που παρουσιάζονται, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, στην τηλεόραση επιμηκύνουν την αγωνία και την ανησυχία της οικογένειας, όταν γνωρίζει ότι ένας δικός της άνθρωπος βρίσκεται στο καθήκον και κινδυνεύει. Το αποτέλεσμα είναι η οικογένεια του πυροσβέστη να βιώνει παρόμοιες συνθήκες στρες και άγχους, ενδεχομένως και μεγαλύτερες λόγω της προβολής τους από τα ΜΜΕ με τέτοιο τρόπο ώστε να αυξάνει την τηλεθέαση αλλά και την ταραχή και αγωνία των πυροσβεστικών οικογενειών.
Για το λόγο αυτό, πολλές φορές στο εξωτερικό, υπάρχει μέριμνα για τις οικογένειες των πυροσβεστών, που λειτουργεί τόσο σε επίπεδο πρόληψης -ενημέρωση και ψυχολογική προετοιμασία της οικογένειας για τις συνθήκες του πυροσβεστικού επαγγέλματος και πώς μπορεί να επηρεάσει το οικογενειακό περιβάλλον- όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια του συμβάντος -ενημέρωση, παροχή πληροφορίας και ψυχολογική υποστήριξη στις οικογένειες κατά την ώρα του συμβάντος για το που βρίσκεται το πυροσβεστικό μέλος της οικογένειας.
Όπως και να έχει, όταν η εργασιακή ζωή προκαλεί ανισορροπία στην οικογενειακή ζωή, αυτό με τη σειρά του έχει αντίχτυπο εκ νέου στην εργασία του πυροσβέστη, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο που προκαλεί επιπρόσθετο, στο ήδη υφιστάμενο, στρες.

1. Χαρακτηριστικό είναι το παρακάτω απόσπασμα από άρθρο του συναδέλφου Γ. Σουλιώτη στο περιοδικό Πυροσβεστικό Γίγνεσθαι: «Δεν πάει πολύς καιρός που μαζί με συνάδελφο είπαμε να πιούμε παρέα έναν καφέ. Ο συνάδελφος μόλις είχε αρχίσει να μου εκμυστηρεύεται κάποια προβλήματα στο σπίτι λόγω της δουλειάς και του άστατου ωραρίου που προκύπτει κάθε καλοκαίρι, με κάθε επιφυλακή. Στην τέταρτη γουλιά καφέ χτύπησε το κινητό του. Τον άκουσα να ψελλίζει ένα «ωχ» και να ετοιμάζεται να πληρώσει. Σε λίγο, άκουσα τον ήχο από το δικό μου κινητό και το ίδιο μήνυμα. Έπρεπε να μπούμε στο σταθμό γιατί ξέσπασε φωτιά στο δάσος του Υμηττού. Η φράση του λίγο πριν ξεκινήσουμε άρον - άρον για το καθήκον έχει χαραχθεί στη μνήμη μου:
«Η γυναίκα μου είναι στη δουλειά και έπρεπε να πάρω τα παιδιά από το σχολείο. Εάν την πάρω και της πω τι συμβαίνει θα πρέπει να ζητήσει άδεια και να τρέξει να βρει ταξί για να προλάβει τα παιδιά. Και βεβαίως,  δεν ξέρει πότε θα με ξαναδεί. Αυτό συμβαίνει κάθε τρείς και λίγο. Πόσο νομίζεις ότι θα κρατήσει αυτό;» [,..]»(Σουλιώτης, 2006:30)
*   Η Επιπυραγός Κ. Βηλαρά είναι Κοινωνική Λειτουργός – Ψυχοθεραπεύτρια,
       με Mcs στην Οργανωτική και Οικονομική Ψυχολογία.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο τίτλος του παραπάνω αποσπάσματος  είναι από τον Επιπυραγό Αρχοντάκη Ιάκωβο. Ο τίτλος της συγγραφέα όλης της μελέτης είναι: «Οι επιδράσεις του στρές και των μετατραυματικών διαταραχών στρες στο προσωπικό του Π.Σ.»

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ από την Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων

Screenshot_4.pngΕΝΩΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
ΕΔΡΑ: ΙΩΑΝΝΙΝΑ Δ/ΝΣΗ: ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 18
ΣΥΝ/ΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
ΑΡ. ΚΑΤ. ΒΙΒΛΙΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 97/26-03-2003
ΤΗΛ. & FAX: 2651073321
Ιωάννινα 26/7/2014
Προς
1. Μέλη Ένωσης Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Ν.Ιωαννίνων
2. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π
3. Σωματεία Μέλη
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ
Σε συνέχεια των επαφών του Σωματείου μας με τους Βουλευτές του νομού Ιωαννίνων, την Παρασκευή 25/7/2014 πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Βουλευτή Ιωαννίνων κ. Καλογιάννη Σταύρο στον οποίο θέσαμε τα αιτήματα-προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας.
Ειδικότερα συζητήθηκαν τα εξής ζητήματα:
Η χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους Π.Π.Υ. (μάχιμους-οδηγούς) και στους συμβασιούχους (μάχιμους), επισημαίνοντας ότι η καταληκτική ημερομηνία για την εισήγηση του υπουργείου είναι στις 11/8/2014
Η απορρόφηση όλων των επιτυχόντων – επιλαχόντων Π.Π.Υ.
Του εκφράσαμε την ανησυχία μας για την στασιμότητα που παρατηρείται στο θέμα των επιτυχόντων – επιλαχόντων Π.Π.Υ τονίζοντάς του, ότι το υπουργείο θα πρέπει, βάσει του άρθρου 15 παρ.6 του Ν. 3938/2011, να προβεί στην πρόσληψη των συναδέλφων
Το θέμα των συναδέλφων που έμειναν εκτός Ν.3938/2011.
Ο κ. Καλογιάννης δεσμεύτηκε να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια Βασίλειο και με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Πάτροκλο Γεωργιάδη.
Συνάδελφοι,
η Ένωση Πυροσβεστικών Υπαλλήλων Νομού Ιωαννίνων δεν έχει σταματήσει ούτε στιγμή να προσπαθεί και να πιέζει με σκοπό την οριστική επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μας και καλούμε όλα τα σωματεία να κινητοποιηθούν ανάλογα και άμεσα.
Για το Δ.Σ. του Σωματείου
Ο Πρόεδρος
Κυρίτσης Χρήστος
6943406844

Ο Γραμματέας
Φλώτσιος Αλέξανδρος
6945979977 & *748338

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Φόβοι για μαζικές παραιτήσεις σε ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας

Το άρθρο 221 του πολυνομοσχεδίου οδηγεί σε μειώσεις των εφάπαξ σε ποσοστό άνω του 50%, κάτι που όπως φαίνεται θα οδηγήσει αρκετούς στην έξοδο
Η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου από το υπουργείο Εργασίας αναμένεται να έχει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ένοπλες δυνάμεις και στα σώματα ασφαλείας. Το άρθρο 221 φέρνει καινούρια δεδομένα στα ασφαλιστικά των ενστόλων, καθώς προβλέπει τη συγχώνευση όλων των επικουρικών Ταμείων τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, οδηγώντας σε αναπόφευκτες μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, ενώ παράλληλα εισάγει τη ρήτρα βιωσιμότητας και μηδενικών ελλειμμάτων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και τους ειδικούς Κλάδους και Λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού.

Παροχή διευκρινήσεων του Α.Π.Σ. σε έγγραφα του σωματείου



Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ερωτηση Βουλευτη κ. Αηδονη για τους Τιτλους Σπουδων που αποκτηθηκαν Μεταγενεστερα



Συνάδελφοι συμβασιούχοι εγκρίθηκαν 20 εκτος έδρας για τον καθέναν.

Κανόνικα θα μετακινούνται απο εδώ και στο εξης οι συμβασιούχοι εκτός έδρας. Εγκρίθηκαν 20 εκτός έδρας για τον καθέναν.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Μέγαρα:28/07/2014
Αρ.Πρωτ:241
Προς:Σωματεία Μέλη
Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»
Αρκετοί συνάδελφοι επικοινώνησαν τις τελευταίες ημέρες με την Ομοσπονδία μας, καλώντας τη, να πάρει θέση και να ενημερώσει για την πορεία του αιτήματος ένταξης του επαγγέλματός μας στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών,λόγω του ότι ακούγονται και γράφονται πολλά.
Όπως σας έχουμε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα, το σχέδιο της Κ.Υ.Α το οποίο οφείλει να εκδώσει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα επαγγέλματα που επιθυμεί την ένταξή τους στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών, βρίσκεται στην φάση της επεξεργασίας και έως αύριο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να σταλεί στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο περιεχόμενο του σχεδίου της Κ.Υ.Α συμπεριλαμβάνονται μόνο οι Οδηγοί-1350 περίπου στον αριθμό-και το κόστος ανά έτος είναι περίπου 4.500.000 ευρώ και 1.500.000 έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Επιπλέον στο θέμα αυτό σας ενημερώνουμε:
α) Το κάθε Υπουργείο μπορεί να συμπεριλάβει κάθε επάγγελμα από τους Φορείς που εποπτεύει, στο σχέδιο Κ.Υ.Α. που θα συντάξει, δεν σημαίνει όμως ότι θα γίνει και δεκτό από τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία (οικονομικών-Μεταρρύθμισης), τα οποία είναι και τα κυρίως αρμόδια για την ένταξη των επαγγελμάτων στην κατηγορία αυτή.
β) Αν τελικώς το αίτημά μας για ένταξη στην κατηγορία αυτή γίνει δεκτό μόνο γιατους Οδηγούς όπως διαφαίνεται, για να ενταχθούν επιπλέον και οι μάχιμοι συνάδελφοι, θα πρέπει να παρέλθει το χρονικό διάστημα που θα οριστεί, όπως συνέβη έως σήμερα (2 χρόνια), να ξαναρχίσει εκ νέου η συζήτηση για τα επαγγέλματα που τότε θα ενταχθούν και αν γίνει και τότε δεκτό.Για τον επιπλέον λόγο αυτό οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται για το σύνολο των συναδέλφων και όχι μόνο για τους Οδηγούς που είδη έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο της Κ.Υ.Α
γ)Σε συναντήσεις που έχουν προηγηθεί στο Υπ.Διοικ. Μεταρρύθμισης το αίτημα για ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία Β.Α.Ε. το βλέπουν θετικά.
δ)Το επιπλέον θετικό στην περίπτωσή μας είναι, ότι συζητιούνται εκ νέου τα επαγγέλματα που θα ενταχθούν στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών και δεν πραγματοποιούνται νέες προσθήκες στα ήδη υπάρχοντα επαγγέλματα, κάτι που βοηθάει να ξεπεραστούν οι όποιες ενστάσεις του Υπ.Οικονομικών για την ένταξή μας.
Εν ολίγοις, έχουν πραγματοποιηθεί τα εύκολα βήματα και απομένουν τα δύσκολα και τα πιο σημαντικά, γι’ αυτό και δεν χρειάζεται να επαναπαυόμαστε.
Για τον λόγο αυτό, καλούνται τα Σωματεία-Μέλη μας, να εντείνουν τις ενέργειες τους το διάστημα που απομένει έως 11/08/2014,αποκλειστικά για την υλοποίηση του αίτηματός μας αυτού, στους κατά τόπους Βουλευτές και σε όποιον άλλο Αρμόδιο.
2.Αύριο όπως μας ενημέρωσαν, αναμένεται να πάρουν ΦΕΚ τα εκτός έδρας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών.
Για ό,τι νεότερο θα σας ενημερώσουμε.
Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Αλέξανδρος

Ο Γεν.Γραμ.
Ανδρεαδάκης Βασίλειος

ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΙΑΤΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΙΑΤΟΥ
ΕΔΡΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΑΤΟΥ
ΚΡΟΚΙΔΑ 34 Τ.Κ. 20200 ΤΗΛ & FAX 2742022396
AΡ.ΑΠΟΦ. ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΠΡΩΤ.238/2013
ΚΙΑΤΟ 25-07-2014
ΑΡ.ΠΡΩΤ: .........57
ΠΡΟΣ: ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
ΘΕΜΑ: «ΕΝΤΑΞΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.»
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε την ένταξη του Σωματείου μας στην δύναμη της
Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα :
α) Αντίγραφο αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης.
β) Επικυρωμένο αντίγραφο του καταστατικού.
γ) Ονομαστικό πίνακα των προσώπων που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
δ) Έγγραφη αίτηση, με τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων μελών στο Μητρώο του σωματείου.
Αναμένουμε τις ενέργειες σας .
Με τιμή για το Δ.Σ του σωματείου
Η Πρόεδρος
Παπαδοπούλου Ευθυμία

Ο Γραμματέας
Μουρίκης Δημήτρης

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ


ΕΓΓΡΑΦΟ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ : Ομοσπονδία με ή χωρίς Ταυτότητα   

 Κύριοι,                                                                                                                                                   Τα τελευταία χρόνια αποδείξαμε ότι οι κοινοί αγώνες ήταν το «όπλο» μας ώστε να επιτευχθούν τα όσα επετεύχθησαν. Τα νέα δεδομένα για τον κλάδο μας στην ουσία απαιτούν την επίλυση πιο σύνθετων προβλημάτων και μάλιστα βασικών κομβικών σημείων ώστε να διασφαλιστούν ουσιαστικά όλα όσα κερδίσαμε ως σήμερα.  
                                                                                                                                                    Ομολογουμένως σε ένα πολύ εχθρικό και αφιλόξενο περιβάλλον για άνεργους και εργαζόμενους λόγω οικονομικής κρίσης και με τη διάλυση κάθε λογής εργασιακών δικαιωμάτων που είχαν κατακτηθεί τα τελευταία 100 χρόνια.
              
Με απόλυτο σεβασμό ως Σωματείο αλλά και λαμβάνοντας σοβαρά υπόψην όλα τα παραπάνω , κάναμε  γνωστή τη θέση μας από  το 2012  και με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, αλλάξαμε  την ονομασία του Σωματείου από Συμβασιούχων Πυροσβεστών , σε Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων. ‘Ετσι  συνεχίζουμε όλοι μαζί Π.Π.Υ και Συμβασιούχοι την ως τότε  10ετη κοινή μας πορεία .
             
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι,  ότι αντί το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο να δείχνει το δρόμο στα πρωτοβάθμια Σωματεία μέλη του , έγινε ακριβώς το αντίθετο… Τα πρωτοβάθμια Σωματεία έδειξαν το δρόμο στην Ομοσπονδία !!!
           
Με καθυστέρηση  λοιπόν ενός έτους ,  και εξαιτίας της μη τέλεσης  του συνεδρίου της το 2012, ήρθε η αλλαγή της ονομασίας  της Ομοσπονδίας μας , που από (Π.Ο.Σ.Π.Υ.Δ) Πανελλήνια  Ομοσπονδία  Συμβασιούχων Πυρόσβεσης Διάσωσης μετονομάστηκε σε (Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π) Πανελλήνια Ομοσπονδία Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών .
                                    «Κάλιο αργά παρά ποτέ», που λένε …
          
Περιλαμβάνοντας το σύνολο των συναδέλφων , που αποτελούσαν την Ομοσπονδία  στο  ξεκίνημα της  , γίνεται αντιληπτό ότι έχει κυλήσει πολύ νερό στο μύλο της ενότητας  , πληρώνοντας όλοι μας την υπάρχουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί , όσον αφορά την ονομασία και την εκπροσώπηση των Σωματείων αυτών , που δεν συνάδουν με αυτή της Ομοσπονδίας  .
             
Το δεύτερο οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το 2012 δεν έγινε το συνέδριο της Ομοσπονδίας , τη στιγμή που αγγίξαμε το όνειρο μας,  καρπό ενός 10ετους αγώνα από όλους , αλλά όχι για όλους …Το συγκεκριμένο σημείο είναι σημαδιακό και επακόλουθο της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στον κλάδο μας , γιατί  ταυτόχρονα ήταν το σημείο της απόλυτης ανόδου αλλά και το σημείο της απόλυτης καθόδου , γιατί αυτοί που κουμάνταραν  το καράβι που λέγεται Ομοσπονδία , φοβήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις  καταστάσεις που οι ίδιοι δημιούργησαν.
            
Η εμπειρία τόσων ετών μας έχει δείξει πως, όταν αφήνεις μια τέτοια  κατάσταση στην τύχη της ,  γιατί φοβάσαι να την αντιμετωπίσεις  είναι δύσκολο να τη μαζέψεις μετά …
           
Οι λόγοι είναι  γνωστοί σε όλους , αλλά κανείς δεν τους αναφέρει ,  και για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι είναι απολύτως εφικτό να απαριθμήσουμε τους σημαντικούς από αυτούς:  ο αριθμός των αιτήσεων του διαγωνισμού – η αμοιβή του δικηγόρου – τα οικονομικά της Ομοσπονδίας – ένα και μοναδικό Δ.Σ Ομοσπονδίας αρχές Ιανουαρίου του 2012 - η αναβολή του συνεδρίου της το 2012 – διάσπαση Σωματείων - Σωματεία μεικτά , σκέτα Π.Π.Υ , σκέτα Συμβασιούχων – Σωματεία χωρίς αρχαιρεσίες – Σωματεία ανενεργά - Σωματεία διαλυμένα - Ομοσπονδία Π.Π.Υ – Συνομοσπονδία  .
          
Όταν φοβάσαι να αντιμετωπίσεις την πραγματικότητα για  μια διαμορφωμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με δική μας  ευθύνη , όταν  φοβάσαι ακόμα και σήμερα να πεις τα πράγματα με τα όνομά τους και προσπαθείς να  στρογγυλεύσεις όλα όσα έχουν γωνίες ,  πως θα προχωρήσεις παραπέρα αφήνοντας όλες αυτές τις πληγές  ανοιχτές που στη συνέχεια θα αιμορραγούν και θα δημιουργούν εκ νέου προβλήματα ?
         
Η σημερινή κατάσταση του κλάδου μας, μας βρίσκει σε διαφορετικά στρατόπεδα για όλους τους παραπάνω λόγους που αναφέραμε .  Αν δεν χαραχθεί και δεν συμφωνηθεί  κοινή πορεία  με γνώμονα το κοινό συμφέρων όλων , που θα δεσμεύει όλες τις πλευρές , δεν θα υπάρξει  κοινή πορεία . 
          
Θα έπρεπε  να έχουμε δει  τα λάθη του παρελθόντος και να τα έχουμε διορθώσει ,  όχι με λόγια αλλά με πράξεις αν θέλαμε να τραβήξουμε μπροστά , γιατί απ ότι φαίνεται και συνεχίζουν και επαναλαμβάνονται  οι τακτικές του αποφασίζω και διατάσω μέσα στο Δ.Σ της Ομοσπονδίας …
       
       
Καλά  είναι τα καλέσματα συστράτευσης που απευθύνονται στους απανταχού διαφοροποιηθέντες (ΠΠΥ, Συμβασιούχους, Σωματεία) , αλλά πριν από κάθε κάλεσμα καλό είναι να ξεκαθαρίσεις τα του οίκου σου ,  να ρωτάς και αυτούς που συμμετέχουν στα όργανα και  μετά να απευθύνεις το όποιο κάλεσμα  έχοντας ξεκάθαρες θέσεις  σαν Ομοσπονδία για την ταυτότητα σου .
« Άνθρωπος που ξεχνά από πού ξεκίνησε και ποια ήταν η διαδρομή του, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να σταθεί αρωγός για την συνέχεια της επίτευξης των στόχων »
Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε δασική κυρίως έκταση που δε βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές - Υπό μερικό έλεγχο οι φωτιές σε Ζάκυνθο και Φάρσαλα

Μεγάλη φωτιά βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή Προφήτης Ηλίας του Ηρακλείου Κρήτης. Η πυρκαγιά έχει εκδηλωθεί σε χορτολιβαδική έκταση που δε βρίσκεται κοντά σε κατοικημένες περιοχές.


Protothema.gr

Κυριακή 27 Ιουλίου 2014

«Έφοδοι» Κικίλια σε πυροσβεστικούς σταθμούς της Αττικής

Μετά τις... εφόδους του στους κεντρικούς πυροσβεστικούς σταθμούς της Αττικής, ο υπουργός κατέληξε στις εγκαταστάσεις της 1ης ΕΜΑΚ στην Ελευσίνα

Τις αιφνιδιαστικές του επισκέψεις στην Πυροσβεστική, με στόχο να καταγράψει τα προβλήματα που επικρατούν στην υπηρεσία, συνέχισε και σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Κικίλιας.

Δειτε φωτο και ολο το αρθρο ΕΔΩ

Επεκτείνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας

Επεκτείνεται και στους εργαζoμένους με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου των ΝΠΙΔ το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Οικονομικών που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ (2/53212/0022) που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ (Αρ. Φύλλου 2012, 24 Ιουλίου 2014), δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος είναι πλέον -εκτός του μόνιμου προσωπικού σε ΟΤΑ α' και β' βαθμού- οι εργαζόμενοι στις δημοτικές και αναπτυξιακές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και στους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).
  • Σ.Γ Οι ΠΠΥ και οι συμβασιούχοι Πυροσβέστες με τόσους νεκρούς τι έγινε δεν το δικαιούνται και το πέρνουν οι εργαζόμενοι σε ΟΤΑ; Το Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ τι κάνει; Το ΑΠΣ τι γνωμη έχει; ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΥΤΑ;
Η ΚΥΑ ορίζει σε 150 ευρώ το μηνιαίο επίδομα για το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων, σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι εργάτες επεξεργασίας λυμάτων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων, οι χειριστές μηχανημάτων έργου, οι νοσηλευτές και νοσοκόμοι.

Μηνιαίο επίδομα ύψους 70 ευρώ δικαιούνται οι χημικοί, βοηθοί χημικοί και αναλυτές οι οποίοι απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια, οι μηχανοτεχνίτες και ηλεκτροτεχνίτες οι οποίοι απασχολούνται στη συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού και μονάδων αφαλάτωσης θαλασσινού νερού, οι συντηρητές μηχανημάτων έργων.

Τέλος, μηνιαίο επίδομα 35 ευρώ δικαιούνται οι φύλακες χώρων υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, οι εργάτες καθαριότητας σφαγείων και οι στολιστές νεκρών.
Πηγή
Tromaktiko


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΦΕΚ

ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ για το ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ

ΑΝΑΦΟΡΑ της ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΦΕΒΡΩΝΙΑΣ ΠΑΤΡΙΑΝΑΚΟΥ

Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΦΟΡΆ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΏΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ ΕΠΙΔΟΜΑ


ΠΟΠΥΣΥΠ1ΠΟΠΥΣΥΠ2ANAΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ

Ενημερωση Πανελλαδικου Σωματειου για την Συναντηση με τον Διευθυντη του Υπουργειου


ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΡΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ Π.Ε. ΑΡΤΑΣ
ΕΓΚΡ. ΑΠΟΦ. ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ 95/2012
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΤΑΣ
Τ.Θ. 42 Τ.Κ. 47100 ΑΡΤΑ
Άρτα 25/07 /2014
Αριθ. Πρωτ. 190
Προς ΜΕΛΗ
Κοιν. ΠΟΠΥΣΥΠ
Μετά το κάλεσμα της Ομοσπονδίας και την ενημέρωση των μελών στις 20/07/2014 με το υπ.αριθ. πρωτ. 239 έγγραφο που απεστάλει στον υπουργό ΠΡΟ.ΠΟ. κ.Κικίλια Βασίλειο και στους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου και κοινοποιήθηκε στον Γ.Γραμ. Πολ. Προστασίας κ. Γεωργιάδη σχετικά με το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το σωματείο μας έκανε επαφές με τους τοπικούς βουλευτές του νομού μας κ. Στύλιο της Ν.Δ. κ. Γεροβασίλη του ΣΥΡΙΖΑ και κ. Γκόγκα του ΠΑΣΟΚ για να τους ενημερώσει τον καθένα ξεχωριστά για το εν λόγω ζήτημα.
Απ τη μεριά τους οι βουλευτές μας ανέφεραν ότι γνωρίζουν το θέμα μετά τις αλλεπάληλες οχλήσεις που έχουν γίνει κατά το παρελθόν και μας διαβεβαίωσαν ότι θα κάνουν το καλύτερο δυνατόν ως προς την αποκατάσταση της αδικίας αυτής. Μας διαβεβαίωσαν ότι θα είναι δίπλα μας και στο σωματείο μας αλλά και στην Ομοσπονδία μας για τη διεκπεραίωση του συγκεκριμένου θέματος (επικίνδυνο και ανθυγιεινό επίδομα) και για οποιοδήποτε άλλο θέμα χρειάζεται επίλυση.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος
Βλαχογεώργος Αλέξανδρος

Ο Γραμματέας
Μαργώνης Θεοφάνης

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΛΕΙΑΣ ΕΔΡΑ Π.Κ. ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ Τ.Κ. 27065 ΤΗΛ-FAX 2625023894 ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ (Αρ.κατ. στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηλείας 24/2013)
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 7 ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ : 20 / 7 / 2014
ΠΡΟΣ :
Δ.Σ. Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π.
ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π.
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε την ένταξη του Σωματείου μας στην δύναμη της
Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π. σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα :
A) Ονομαστικό πίνακα των προσώπων που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
B) Έγγραφη αίτηση, η οποία αναφέρει τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων μελών στο Μητρώο του σωματείου.
Γ) Αντίγραφο αποφάσεως Γενικής Συνέλευσης.
Δ) Επικυρωμένο αντίγραφο καταστατικού.
Αναμένουμε για ενέργειες σας .
Με τιμή
για το Δ.Σ του σωματείου

-ο-                           -ο-
Πρόεδρος                Γραμματέας

Τζούβαλης Παναγιώτης            Ζιάτας Νίκος

Συνάντηση με τον κ. Δημόπουλο διευθυντή του Υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ



Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον κ. Δημόπουλο διευθυντή του Υπουργού μας και του θέσαμε - αναλύσαμε τα προβλήματα του κλάδου μας, καθώς και του ζητήσαμε να πραγματοποιηθεί συνάντηση και με την ΠΟΠΥΣΥΠ, ως δευτεροβάθμιο όργανο.
Με απευθείας τηλεφωνική ε
πικοινωνία από εμάς με το προεδρείο της ΠΟΠΥΣΥΠ την ώρα της συνάντησης άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας.
Ο κ. διευθυντής μας άκουσε με προσοχή και μας είπε ότι είμαστε οι πρώτοι που συνάντησε από την πλευρά των σωματείων μελών της ΠΟΠΥΣΥΠ και δεσμεύτηκε να δει τα θέματα και να γίνει γρήγορα και άλλη συνάντηση ώστε να απαντήσει στα ερωτήματα μας .
ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΘΑ ΒΓΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΜΕ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΜΑΣ

Απαντηση για την Χορηγηση του Επικυνδυνου και Ανθυγειινου Σε Βουλευτε ς κ. Καραγιαννιδη &κ. Νικολοπουλο





Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΡΓΑΝΩΝ

Μέγαρα:22/07/2014
Αρ.Πρώτ:240
Προς:1)Σωματεία Μέλη
Θέμα: Συνεδρίαση Οργάνων
Σας ενημερώνουμε ότι το Σάββατο 02/08/2014 και ώρα 10:00π.μ καλείτε σε συνεδρίαση το όργανο των προέδρων της ομοσπονδίας μας. Για το τόπο της συνεδρίασης θα ενημερωθείτε με νεότερη ανακοίνωση.
Θέματα ημερήσιας διάταξης : 1)Ενημέρωση εργασιακών μας θεμάτων, προτάσεις επί αυτών και τρόποι διεκδίκησης (παρακαλούνται τα σωματεία να διαμορφώσουν και να καταθέσουν τεκμηριωμένες προτάσεις). 2) οικονομικά θέματα. 3) Συζήτηση-ενημέρωση για την εκδήλωση παρανομιών επί των εργασιακών μας δικαιωμάτων. 4) Απολογισμός 2ου τριμήνου.
Παρακαλούνται άπαντες οι πρόεδροι των σωματείων μελών μας ή οι αντικαταστάτες αυτών να δώσουν το παρόν.
Την Κυριακή 03/08/2014 και ώρα 10:00 π.μ στην οδό Πειραιώς και Βούλγαρη 1 (ΝΕΑ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΙΑ) έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του Δ/Σ της ομοσπονδίας μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Αλέξανδρος

Ο Γεν.Γραμ.
Ανδρεαδάκης Βασίλειος

ΑΙΤΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΒΟΛΟ ΣΤΗΝ ΠΟΠΥΣΥΠ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΔΡΑ ΒΟΛΟΣ. Δ/ΝΣΗ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑΣ- ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΦΕ 48 ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΤΚ,43100 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ 74/2013 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ ΜΕ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ 2242/25-4-2013 ΒΙΒΛΙΟ ΑΝΑΓΝ. ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΒΟΛΟΥ
http://sed-hellas.blogspot.gr/ mail: sedehellas@gmail.com
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 6
ΒΟΛΟΣ : 20 / 7 /2014
ΠΡΟΣ: ΠΟΠΥΣΥΠ
ΘΕΜΑ: ΕΝΤΑΞΗ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΠΥΣΥΠ.
ΣΧΕΤ.: 207/20-06-2014 ΕΓΓΡΑΦΟ ΣΑΣ.
Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε την ένταξη του Σωματείου μας
στην δύναμη της ΠΟΠΥΣΥΠ σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
Σας αποστέλλουμε συνημμένα :
1.Έγγραφη αίτηση,η οποία αναφέρει τον ακριβή αριθμό των εγγεγραμμένων μελών στο Μητρώο του σωματείου.
2.Ονομαστικό πίνακα των προσώπων που αποτελούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου.
3.Επικυρωμένο αντίγραφο του ισχύοντος καταστατικού.
4.Αντίγραφο αποφάσεως της Γενικής Συνέλευσης.
Ευχαριστούμε εκ των προτέρων.Αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.
Με τιμή
για το Δ.Σ. του Σωματείου

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Βρέκος Βασίλειος
Τηλ.: 6981026258

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μπαιράμης Δημήτριος
Τηλ.: 6979764461

Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ένστολοι: Αυξήσεις μισθών «εδώ και τώρα», τα αναδρομικά από το 2015

Δεν δέχονται «κούρεμα» στα ποσά που επιδίκασε το ΣτΕ οι ένστολοι

Τη λύση που σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών για να καλύψει την «τρύπα» 500 εκατ. ευρώ που άνοιξαν οι δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ για τους ενστόλους, θα κληθούν να αποκαλύψουν οι κύριοι Γκίκας Χαρδούβελης και Χρήστος Σταϊκούρας, στους εκπροσώπους των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, τη Δευτέρα στις 11 το πρωί.


Δειτε περισσοτερα ΕΔΩ

Δημόσιο: 2.500 απολύσεις λόγω πλαστών δικαιολογητικών – Ολόκληρη ... φάμπρικα στήθηκε για προσλήψεις και προαγωγές


- Το 10% όσων ελέγχθηκαν είχαν πλαστό απολυτήριο λυκείου
- Άμεση απόλυση προβλέπει ο νόμος για παραποίηση εγγράφων
- 35.000 μονιμοποιήσεις μπαίνουν στο στόχαστρο και οι υπάλληλοι κινδυνεύουν με απόλυση
Ολόκληρη φάμπρικα φαίνεται ότι είχε στηθεί από κάποιους για την πρόσληψη ή τις
προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων με πλαστά δικαιολογητικά.

Οι έλεγχοι δείχνουν ότι σε επίπεδο υπαλλήλων μέσης εκπαίδευσης είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες εκείνοι που πλαστογράφησαν είτε τον βαθμό του απολυτηρίου, είτε το ίδιο το απολυτήριο.

Τα στοιχεία, αλλά και οι δηλώσεις των στελεχών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δείχνουν πλέον μία και μόνη κατεύθυνση. Απολύσεις και μάλιστα άμεσες για όσους παραποίησαν τον φάκελό τους προκειμένου είτε να προσληφθούν είτε να πάρουν προαγωγή.

Μάλιστα τα στοιχεία των ελέγχων δείχνουν ότι από τις έρευνες στους φακέλους των υπαλλήλων του στενού και του ευρύτερου δημόσιου τομέα θα προκύψουν 2.500 απολύσεις, ο ίδιος ο υπουργός μάλιστα έκανε λόγο για έναν αριθμό τουλάχιστον 2.000 υπαλλήλων που θα συμπεριληφθούν στις 6.500 απολύσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η χώρα βάσει της Μνημονιακής υποχρέωσης ως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα μάλιστα με την εφημερίδα το Έθνος τα στοιχεία δείχνουν ότι στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οι έλεγχοι έδειξαν ότι 316 άτομα είχαν πλαστά δικαιολογητικά, όμενους του ΟΣΥ οι 80 είχαν παραποιήσει τον φάκελό τους, ενώ και στη δημοτική αστυνομία εντοπίστηκαν 156 εργαζόμενοι με πλαστά δικαιολογητικά. Στην πλειοψηφία τους οι παραπάνω εργαζόμενοι είχαν πλαστογραφήσει το απολυτήριο λυκείου και έτσι τώρα μπαίνουν στο στόχαστρο 35.000 συμβάσεις που μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, οι φάκελοι όλων ελέγχονται για να αποκαλυφθούν ποιοι και πόσοι πλαστογράφησαν δικαιολογητικά
bloko. gr
.

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ

Μέγαρα: 20/07/2014
Αρ.Πρωτ: 239
Προς: 1) Αξιότιμο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Κικίλια Βασίλειο
2) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου
Κοιν/ση: 1)Αξιότιμο Γ.Γ Πολ.Προστασίας κ.Γεωργιάδη
2) Σωματεία Μέλη Π.Ο.Π.Υ.ΣΥΠ
Θέμα: "Καταβολή επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος"
Αξιότιμοι κύριοι...
Η αποκλειστική προθεσμία των 6 μηνών, μέσα στην οποία σύμφωνα με τον Ν.4235/2014 άρθρο 67 και την ερμηνευτική εγκύκλιο οικ.2/17087/0022 24/02/2014 το κατά περίπτωση αρμόδιο Υπουργείο, οφείλει να εκδώσει σχέδιο κοινής Υπουργικής Απόφασης για τους φορείς που εποπτεύει και στην συνέχεια να το υποβάλλει στον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή, ΛΗΓΕΙ στις 11/08/2014.
Στο προσεχές διάστημα λοιπόν η πολιτεία θα αποφασίσει για το ποια επαγγέλματα θα χαρακτηριστούν ως επικίνδυνα και ανθυγιεινά. Είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι το πλέον επικίνδυνο και ανθυγιεινό επάγγελμα του ενιαίου μισθολογίου, είναι το επάγγελμά του πυροσβέστη κι αυτό αποδεικνύεται και από τους δεκάδες νεκρούς, τραυματίες και αναπήρους που αριθμεί το επάγγελμά μας, στην μάχη για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Ωστόσο, παρ' όλες τις κατ' ιδίαν και δημόσιες δεσμεύσεις του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και το δίκαιο του αιτήματός μας, ΔΥΣΤΥΧΩΣ, έως και σήμερα, όχι μόνο δεν έχουμε ενταχθεί, αλλά και κανενός είδους ενέργεια δεν έχει γίνει προς την κατεύθυνση αυτή.
Ταυτόχρονα θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι:
α) Oι Π.Π.Υ. είναι οι πιο χαμηλά αμειβόμενοι-ασφαλισμένοι των Σωμάτων Ασφαλείας και παρ' όλα αυτά,εξαιρέθηκαν ΑΔΙΚΑ και με ΑΠΑΞΙΩΣΗ από τους δικαιούχους του επιδόματος των 500.00 ευρώ μέσω του πλεονάσματος, το οποίο χορηγήθηκε σε όλους τους Ένστολους οι οποίοι αμείβονται κάτω των 1.500 ευρώ.
β) Τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για αποκατάσταση των κοινωνικών αδικιών.
γ) Τις επανειλημμένες δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού για απονομή κοινωνικής δικαιοσύνης.
δ) Την απάντηση του προκατόχου σας Υπουργού κ. Ν. Δένδια στην επίκαιρη ερώτηση με αριθμό 1430/20-05-2013 του Βουλευτή Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη. Ο Κ. Δένδιας είχε δηλώσει: «Η άποψη του Υπουργείου είναι ότι τα δικαιούνται και εάν, εν πάση περιπτώσει, υπήρξε αστοχία κατά την πρόσληψη τους πρέπει να διορθωθεί. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να το λύσουμε. Έχετε δίκαιο αν ασκηθούν αγωγές, θα υπάρξει περαιτέρω ζήτημα. Να τα λέμε καθαρά εδώ. ».
Αξιότιμοι κύριοι,
Οι Πυροσβέστες των 700 ευρώ δεν είναι επαίτες της ζωής. Η ένταξη του επαγγέλματός μας στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα είναι και η δικαίωση του πολύμοχθου και υψηλού έργου που επιτελούμε και ταυτόχρονα θα γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις της πολιτείας δια στόματος του Πρωθυπουργού απέναντί μας.
Για όλα τα παραπάνω, θα θέλαμε να σας καλέσουμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να ενταχθεί το επάγγελμα μας στην κατηγορία αυτή, αποκαθιστώντας έτσι την μεγάλη και προσβλητική αυτή αδικία, την οποία υφίστανται οι συνάδελφοι και οι οικογένειές τους.
Λέμε ΟΧΙ στην κατάφορτη αδικία!!!
Ο αγώνας που ξεκινά θα είναι ΔΙΑΡΚΗΣ με απρόβλεπτες εξελίξεις και συνέπειες!!!!
Ο αγώνας θα συνεχιστεί έως ότου δοθεί τέλος στην υφιστάμενη κατάσταση και θα λήξει όταν αποκατασταθεί ο ΝΟΜΟΣ της ΗΘΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ!!!
Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Αλέξανδρος

Ο Γεν.Γραμ.
Ανδρεαδάκης Βασίλειος

Σωματείο Α.Μ.Θ. - ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΈΣΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤ. ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
ΑΠΟΦΑΣΗ :(246/03 1924 ΕΜ 278/03)
ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ (258/12)
ΕΔΡΑ: ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ69100 E mail ipapanast@gmail.com ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ: 2510 611302 – 25510 38371
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π
ΠΡΟΣ
1. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
κ. Αλεξάνδρο Δερμεντζόπουλο aldermen@otenet.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΠΟΛΙΤΗ
κ. Βασίλη Κικίλια
ΑΡ. ΠΡΩΤ : 71 ΚΟΜΟΤΗΝΗ 20 /07/2014
ΘΕΜΑ : ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΓΕΝΈΣΤΕΡΩΝ ΤΙΤΛΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,
Μας απασχολεί ιδιαίτερα σαν κλάδο η μη αναγνώριση από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τίτλων σπουδών που έχουν αποκτηθεί μεταγενέστερα της πρόσληψή μας στο Πυροσβεστικό Σώμα, ως Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης .
Ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό συναδέλφων θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική και βασική προτεραιότητά τους, την επιμόρφωση και την συμπληρωματική εκπαίδευση τους, με στόχο τη βελτίωση και την αναβάθμιση των γνώσεων, δεξιοτήτων και εφοδίων σε προσωπικό, κοινωνικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
Για την επίτευξη του στόχου αυτού, καταβάλλονται από πλευράς τους προσπάθειες για την αναβάθμιση του μορφωτικού τους επιπέδου, από αυτό που είχαν κατά την ημερομηνία της πρόσληψής τους, προσπάθειες που πολλές φορές ξεπερνούν το επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η συνεχιζόμενη μαθησιακή και επαγγελματική κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος που συμπληρώνει, εκσυγχρονίζει, αναβαθμίζει γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες του, σε συνάρτηση με την εργασιακή εμπειρία την υλικοτεχνική υποδομή τις προκλήσεις των καιρών και τις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις, βοηθά στην εκπλήρωση των σκοπών του και των εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών του.
Δυστυχώς όμως οι προσπάθειες αυτές βελτίωσης του μορφωτικού επιπέδου των συναδέλφων δεν αναγνωρίζονται από πλευράς του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αφού η απόκτηση τίτλων σπουδών από δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν συνδέεται με μισθολογική εξέλιξη.
Έτσι συνάδελφοι που έχουν αποκτήσει μεταγενέστερα της πρόσληψής τους τίτλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αντί να ενταχθούν στην αντίστοιχη κατηγορία βάση του τίτλου σπουδών που πλέον κατέχουν, παραμένουν στην κατηγορία της υποχρεωτικής εκπαίδευσης βάση του τίτλου σπουδών της πρόσληψή τους.
Θεωρούμε, στην συγκεκριμένη περίπτωση ότι παραβιάζεται η αρχή της ισότητας, αφού άτομα με τον ίδιο τίτλο σπουδών αντιμετωπίζονται διαφορετικά.
Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, για την παρέμβασή σας, θεωρώντας ότι το καθ’ ύλην αρμόδιο να επελήφθη επί του θέματος είναι το Υπουργείο Παιδείας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων αναμένουμε ενέργειές σας, και ενημέρωση μας .
Με τιμή το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
κιν. 6948401282 & *750942

Ο ΑΝΑΠΛ. Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
κιν. 6939058135 & *701023

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ENHΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΑΠΟ ΠΟΠΥΣΥΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Μέλος ΓΣΕΕ - www.pospid.gr – e-mail:pospid@gmail.com
Αριθμός Απόφασης Εγγραφής 830/5.2.2004 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ
Σωκράτους 21 & Πλουτάρχου 6 - ΜΕΓΑΡΑ, Τ.Κ. 19100, ΤΗΛ-FAX:2296029144
Μέγαρα:18/07/2014 Προς: Σωματεία Μέλη
Αρ.Πρωτ:238
                                                           Θέμα: «Ενημέρωση Μελών»

Το διήμερο που μας πέρασε η Oμοσπονδία μας πραγματοποίησε εκ νέου ενέργειες στο Α.Π.Σ και το Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης για την προώθηση των εργασιακών μας θεμάτων με κυριότερο (λόγω πίεσης του χρονικού περιθωρίου) την ένταξη του επαγγέλματός μας στην κατηγορία των επικίνδυνων και ανθυγιεινών).
1) Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης δεν έχει σταλεί ακόμα στο Υπουργείο Διοικ. Μεταρρύθμισης για συνυπογραφή και βρίσκεται στο στάδιο της κατάρτισης από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ.
Λόγω της σοβαρότητας του αιτήματός μας αυτού αλλά και της μεγάλης στενότητας των χρονικών περιθωρίων που μας απομένουν, καλούνται τα Σωματεία να εντείνουν τις ενέργειές τους, στους κατά τόπους Βουλευτές τους αλλά και σε κάθε αρμόδια κατεύθυνση.
2) Ως προς το θέμα των επιφυλακών, σας ενημερώνουμε ξανά* ότι:
α) Η αρμοδιότητα για την κλήση των υπαλλήλων σε επιφυλακή ανήκει στον Διοικητή Σταθμού, Διοικητή Νομού, Περιφερειάρχη, Υπαρχηγό και Αρχηγό του Π.Σ, μόνο στην περίπτωση που υπάρχει συμβάν σε εξέλιξη και όχι προληπτικά.
β) Στους συναδέλφους που τίθενται σε επιφυλακή εκτός από της αποζημιώσεις που τους αναλογούν, χορηγείται και ανάλογος χρόνος σε ρεπό.
γ) Η επιφυλακή λήγει από τον διατάξαντα όταν εκλείψουν οι λόγοι που την επέβαλαν.
δ) Οι συνάδελφοι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες Ν.Π.Ι.Δ (όπως και πέρυσι) λόγω του ότι έχει λήξει η συλλογική σύμβαση και δεν ορίζεται διαφορετικά για την περίπτωση τους από την ισχύουσα Νομοθεσία, δεν προβλέπεται να καλούνται επιφυλακή.
3) Μόλις ολοκληρωθεί η πρόσληψη των πεντακοσίων (500) Δοκίμων Πυροσβεστών θα σας ενημερώσουμε για τον ακριβή αριθμό των κενών οργανικών θέσεων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
4) Στο προσεχές διάστημα αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων οι εκκρεμότητες του 2012 καθώς και των μηνών Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2013 (εκτός έδρας, νυχτερινά, εξαιρέσιμες-Κυριακές).
Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος
Φαραντάκης Αλέξανδρος
Ο Γεν.Γραμ.
Ανδρεαδάκης Βασίλειος

 Σ.Δ  Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΤΕ ΘΑ ΔΩΘΕΙ;


     I.        Σε Υπηρεσίες που εργάζονται 15ωρο πόσες ώρες επιφυλακή μπορεί να τεθούν  πριν ή μετά την βάρδια τους; 8 ώρες,15ώρες, 24 ώρες, 50 ώρες ;

    II.      Η επιφυλακή είναι εφαπτόμενη  της φυλακής (δηλ κολλητά) η μπορεί κάποιος που σχολάει από φυλακή στις 22:00 π.χ να τεθεί επιφυλακή την επόμενη μέρα από τις 07:00 το πρωί και μετά;

 III.            Υπάρχουν σε όλες τις Υπηρεσίες βιβλία επιφυλακών στα τηλεφωνεία; Ποιές ώρες γράφουμε εκεί;