Κυριακή 3 Μαΐου 2020

ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΕΠΟΧΙΚΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ

Αφιερωμένο στους «εφιάλτες» που δεν διστάζουν να «παραχαράξουν» ακόμη και το εργατικό δίκαιο για να διατηρήσουν το παραγοντιλίκι τους (να μη χρησιμοποιήσουμε πιο βαριά έκφραση).
Αυτοί οι εφιάλτες τόσο χρόνια παραπληροφορούσαν τους συναδέλφους εποχικούς και τους καλούσαν να προσχωρήσουν στη Συλλογική Σύμβαση γιατί αλλιώς δεν θα τη δικαιούντα…
Ντροπή και Αίσχος… Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, ο ψεύτης και ο κλέφτης στις «πρώτες συμβάσεις χαίρονται»…
Η Συλλογική Σύμβαση των Εποχικών Πυροσβεστών είναι σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο (ν.1876/90) μια ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΟ
Υπογράφεται, δηλαδή, από ΜΙΑ επιχείρηση (Πυροσβεστικό Σώμα) και αφορά εργαζόμενους με αυτή τη σχέση εργασίας μόνο του Πυροσβεστικού Σώματος (δεν είναι ούτε Κλαδική, ούτε Εθνική Ομοιοεπαγγελματική όπως μας παραμύθιαζαν όλα αυτά τα χρόνια). Αν ήταν Εθνική Ομοιοεπαγγελματική θα αφορούσε και εργαζόμενους (πυροσβέστες ορισμένου χρόνου άλλων επιχειρήσεων εκτός Π.Σ. ενώ φυσικά θα υπογράφονταν, όχι από έναν εργοδότη, αλλά από ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗΣ ή ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗΣ.
Το ΠΙΟ ΑΝΗΘΙΚΟ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ είναι ότι η Ομοσπονδία τόσα χρόνια εκβίαζε και έπαιζε κάθε λογής παιχνιδάκι με την προσχώρηση, ΟΤΑΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ, ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ Ή ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ, (ΔΗΛΑΔΗ το Π.Σ.) ΔΕΣΜΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ.
Σας παραθέτουμε τις παραγράφους του νόμου και την ερμηνεία από τη νομολογία που αναδεικνύουν το «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» της Ομοσπονδίας σε βάρος των ΕΠΟΧΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ. Ένα παιχνίδι συνδικαλιστικά αισχρό και νομικά απαράδεκτο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη δικαστική απόφαση που στερεί από την ΠΟΡΠΕΡΤ το δικαίωμα υπογραφής Συλλογικής Σύμβασης στην ΕΡΤ επειδή είναι Ομοσπονδία και τη σύμβαση πρέπει να υπογράψουν ΣΩΜΑΤΕΙΑ.
Στη ΔΕΗ, η Διοίκηση της ΔΕΗ καλεί όλα τα σωματεία και αυτά μετά εξουσιοδοτούν τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να υπογράψει. Αν έστω και ένα δεν την εξουσιοδοτήσει δεν μπορεί να υπογράψει.
ΠΡΕΠΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΚΑΡΑΜΠΙΝΑΤΗ ΠΑΡΑΤΥΠΙΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΕΠΟΧΙΚΩΝ.
ΩΣ ΕΔΩ… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΠΡΟΘΕΣΗ Ή ΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ.
H ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΝΟΜΙΚΑ.
ΕΙΔΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ & ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ (Ν.1876/90)

  • Εθνικές Γενικές Συλλογικές Συμβάσεις, αφορούν τους εργαζόμενους όλης της χώρας. Υπογράφονται από την αντιπροσωπευτικότερη τριτοβάθμια οργάνωση (ΓΣΕΕ) και τις αναγνωριζόµενες ως ευρύτερης εκπροσώπησης οργανώσεις των εργοδοτών ή πανελλήνιας έκτασης (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ κ.α.)
  • Κλαδικές, που αφορούν τους εργαζόµενους περισσότερων οµοειδών ή συναφών εκμεταλλεύσεων ή επιχειρήσεων ορισµένης πόλης ή περιφέρειας ή και όλης της χώρας. Υπογράφονται από τις αντιπροσωπευτικότερες πρωτοβάθµιες ή δευτεροβάθµιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που καλύπτουν εργαζόµενους ανεξάρτητα από το επάγγελµα ή την ειδικότητά τους, οµοειδών ή συναφών επιχειρήσεων του ίδιου κλάδου και από εργοδοτικές οργανώσεις ως άνω.
  • Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, που αφορούν εργαζόμενους μιας επιχείρησης ή εκμετάλλευσης. Υπογράφονται από πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις της επιχείρησης που καλύπτουν τους εργαζόµενους, και, εφ' όσον αυτές ελλείπουν, από ενώσεις προσώπων και εφόσον αυτές ελλείπουν από τις αντίστοιχες πρωτοβάθµιες κλαδικές οργανώσεις και από τον εργοδότη.
  • Σε Εθνικές Οµοιοεπαγγελµατικές Συλλογικές Συμβάσεις που αφορούν τους εργαζόµενους ορισµένου επαγγέλµατος και των συναφών προς το επάγγελµα αυτό ειδικοτήτων όλης της χώρας. Συνάπτονται από την πλευρά των εργαζοµένων από δευτεροβάθµιες ή πρωτοβάθµιες οµοιοεπαγγελµατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις πανελλήνιας έκτασης. Από την πλευρά των εργοδοτών, οι εθνικές οµοιοεπαγγελµατικές συλλογικές συµβάσεις συνάπτονται από εργοδοτικές οργανώσεις ευρύτερης εκπροσώπησης ή πανελλήνιας έκτασης.
  • Σε Τοπικές Οµοιοεπαγγελµατικές Συλλογικές Συµβάσεις, που αφορούν τους εργαζόµενους ορισµένου επαγγέλµατος ή και των συναφών ειδικοτήτων συγκεκριµένης πόλης ή περιφέρειας. Συνάπτονται από οµοιοεπαγγελµατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζόµενων, πρωτοβάθµιες ή δευτεροβάθµιες, τοπικού χαρακτήρα και από εργοδοτικές οργανώσεις