Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


Πρακτικά της χθεσινής δεύτερης ανάγνωσης

Ακολουθούν αποσπάσματα από τα πρακτικά της χθεσινής δεύτερης ανάγνωσης του νομοσχεδίου περί «πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης». Αξίζει να διαβάσει κανείς τις τοποθετήσεις όλων των εισηγητών, καθώς αυτές αντικατοπτρίζουν το πώς αντιλαμβάνεται ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του το θέμα μας. Εντύπωση ωστόσο προκαλεί η τοποθέτηση του Βουλευτή κ Παυλόπουλου περί «αντισυνταγματικότητας» της συγκεκριμένης παραγράφου και του θέματος που ίσως θέσει κατά την ψήφιση του νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής...
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:....
Επομένως, είναι άδικη η κριτική που ακούστηκε και κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζεται καμία απολύτως τροποποίηση σε αυτό το σημείο.
Όσον αφορά στο άρθρο 15, για το οποίο έγιναν πολλές παρατηρήσεις, σχόλια και προτάσεις στην επιτροπή και στην κατ' άρθρον συζήτηση, αλλά και στην ακρόαση των φορέων, εδώ όλες οι παρατηρήσεις και οι προτάσεις σας που καταγράψαμε τις μελετήσαμε και ορισμένες εξ αυτών τις υιοθετήσαμε. Καταρχάς, στο νόμο ορίζεται πλέον ο αριθμός οργανικών θέσεων που θα συστηθούν. Συγκεκριμένα, το δεύτερο εδάφιο της πρώτης παραγράφου 1, αντικαθίστανται ως εξής: Συνιστώνται 4.000 οργανικές επί θητεία θέσεις πυροσβεστών, με αντίστοιχη μείωση οργανικών θέσεων μονίμων πυροσβεστών. Ο αριθμός οργανικών θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης μπορεί να αυξάνεται ή να μειώνεται με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη.
Η επόμενη αλλαγή που θα διαπιστώσετε, αφορά στην απαλοιφή της παραγράφου 3 γ΄. Ήταν η παράγραφος που αφορούσε στο εποχιακό εργατοτεχνικό προσωπικό. Στην ίδια παράγραφο, μετά από πρόταση συναδέλφων, για να παραμείνουν οι ψυχοτεχνικές δοκιμασίες, η τελευταία φράση διατυπώθηκε ως εξής: Η πρόσληψη αυτών γίνεται με σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων, με μόρια, ενώ δεν απαιτείται όριο αναστήματος ούτε η υποβολή του σε αθλητικές δοκιμασίες. Για τη διαπίστωση της σωματικής ικανότητας και της ψυχικής υγείας τους εφαρμόζονται οι διατάξεις που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό του πυροσβεστικού σώματος. Με την αναδιατύπωση αυτή ικανοποιείται και το αίτημα των συναδέλφων που εκφράστηκε στην επιτροπή, καθώς λόγω της πολύμηνης διακοπής της συμβατικής σχέσης και της απουσίας από τις υπηρεσίες τους, δεν υπάρχει και η καθημερινή επαφή με τους προϊσταμένους τους και η συνακόλουθη δυνατότητα διαπίστωσης τυχόν προβλημάτων ψυχολογικής φύσεως.