Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Σε ετοιμότητα να σβήσουν πυρκαγιές αλλά και να κατεβούν στους δρόμους είναι ένα ακόμα καλοκαίρι οι εποχικοί πυροσβέστες.
Από την 1η Μαΐου που έπιασαν δουλειά και μέχρι σήμερα οι 5.380 συμβασιούχοι εξαμήνου παραμένουν απλήρωτοι σε όλη τη χώρα. Περίπου 60 από αυτούς υπολογίζεται πως έχουν παραιτηθεί ή αποχωρήσει για διάφορους λόγους. Αλλοι αναγκάζονται να δανείζονται για να καλύψουν ακόμα και τη βενζίνη τους για να πάνε στη δουλειά, σύμφωνα με τους προέδρους δύο σωματείων του κλάδου.
Όπως εξηγεί ο Γιώργος Σοφός, του Σωματείου Συμβασιούχων Εργαζομένων Πυροσβεστικού Σώματος Αργολίδας και Αρκαδίας, η καθυστέρηση οφείλεται στο ότι χρειάστηκε ενάμισης μήνας αφότου προσελήφθησαν ώσπου να υπογραφεί η υπουργική απόφαση που έδινε εντολή στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Δημοσίου για τη μισθοδοσία τους.
Κάποιοι, μάλιστα, περιμένουν από το περσινό καλοκαίρι οδοιπορικά και υπερωρίες. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρίπολης οφείλονται στους εργαζόμενους συνολικά 20.000 ευρώ, 150-200 ευρώ ανά άτομο. «Κι αυτό γιατί, χωρίς να έχουν πίστωση στα χέρια τους, οι υπηρεσίες τούς έστελναν να κάνουν μετακινήσεις εκτός έδρας (πάνω από 40 χιλιόμετρα από την υπηρεσία) και να διανυκτερεύουν» εξηγεί ο Γ. Σοφός.
Έγκριση για τις φετινές υπερωρίες, κυριακάτικες βάρδιες και μετακινήσεις δόθηκε μόλις το προπερασμένο Σάββατο αναφέρει ο Αλέξανδρος Φαραντάκης, πρόεδρος του αντίστοιχου σωματείου της Περιφέρειας Κρήτης. Αυτή τη φορά είναι λιγότερες από άλλες χρονιές. «Στους απλούς μάχιμους είναι μόνο 10 ώρες για όλη την αντιπυρική περίοδο. Αλλά μέχρι τώρα δεν φεύγει κάποιος από τα μέτωπα των πυρκαγιών επειδή τελειώνουν οι υπερωρίες που δικαιούται».
Η οικονομική κρίση επιδρά στον κλάδο και με άλλους τρόπους. Αφ' ενός όποιος παραιτείται ή πεθαίνει δεν αντικαθίσταται. Αφ' ετέρου, όπως εκτιμά ο Γ. Σοφός, «σε πολλές περιοχές, τουλάχιστον από τη Λάρισα και κάτω, το 40% των πυροσβεστικών οχημάτων παραμένει καθηλωμένο επειδή δεν υπάρχουν χρήματα για τη συντήρησή τους (λάστιχα, φρένα κ.λπ.)».
Αναξιοποίητες αναφέρει πως παραμένουν και οι μηχανές της ομάδας «Ηφαιστος», για τις οποίες εκπαιδεύτηκαν περίπου 1.000 πυροσβέστες.
Εκκρεμής είναι και η πρόσληψη πολλών από αυτούς ως πενταετών πυροσβεστών αντί για εποχικών.
Ο Γ. Ραγκούσης καθυστέρησε τη διαδικασία και πλέον η αρμοδιότητα πέρασε στον νέο υπουργό Εσωτερικών Δ. Ρέππα. «Τα χρονικά όρια στενεύουν και αν δεν υπάρξουν υπογραφές σε εύλογο χρονικό διάστημα θα πάμε σε κινητοποιήσεις», επιβεβαιώνουν οι εκπρόσωποι των πυροσβεστών