Δευτέρα 20 Αυγούστου 2012

Nέο πύρινο μέτωπο στην Τροιζήνα – μαίνεται η φωτιά στη Χίο

Ένας πυροσβέστης τραυματίας στη Χίο


Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται αυτή την ώρα σε δασική έκταση στην περιοχή Δάριζα της Τροιζήνας. Επί τόπου 20 πυροσβέστες με εννέα οχήματα και 2 αεροσκάφη. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Όπως είπε στο ΣΚΑΪ ο πρώην δήμαρχος Ύδρας, Κώστας Αναστόπουλος καίγονται ελαιώνες αυτή την ώρα και η φωτιά κατευθύνεται προς την Αργολίδα.

"Καίγονται ελαιώνες" δήλωσε στο ΣΚΑΪ και ο δήμαρχος Πόρου, Δημήτρης Στρατηγός, ο οποίος είπε πως οι πολύ ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο της πυροσβεστικής. Απηύθυνε μάλιστα έκκληση για υδροφόρες και περισσότερα αεροπλάνο.

Στο Πυργί, το πιο επικίνδυνο μέτωπο στη μεγάλη πυρκαγιά της Χίου που μαίνεται για τρίτη ημέρα, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο νησί.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε μεταξύ των περιοχών Αυγόνημα -Σιδηρούντας στη Χίο κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

Στο Πυργί, το πιο επικίνδυνο μέτωπο στη μεγάλη πυρκαγιά της Χίου που μαίνεται για τρίτη ημέρα, λόγω των ισχυρών ανέμων που εξακολουθούν να πνέουν στο νησί.

Η φωτιά καιει επίσης
στην περιοχή Ανάβατος, στον Όρμο Μετοχίου ενώ άλλο μέτωπο φωτιά κινείται προς το Σιδηρούντα.

Από αέρος, επιχειρούν 4 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα και 2 Σινούκ.

Η φωτιά έχει κατακάψει τουλάχιστον 70.000 στρέμματα καλλιεργειών και δασικής έκτασης με τεράστιο κόστος για τους καλλιεργητές μαστίχας σε Λιθί, Ελάτα, Βέσσα και Αρμόλια. "Εδώ και δύο ημέρες είμαστε μάρτυρες μίας τεράστιας οικολογικής, οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που προκαλεί οδύνη και θλίψη σε όλους" αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου και βουλευτής Χίου Κωστής Μουσουρούλης.

Ο αντιδήμαρχος Μαστιχοχορίων, Ηλίας Κλεισάς, είπε στο ΣΚΑΪ ότι τα μαστιχοχώρια έχουν αφεθεί στο έλεος του ανέμου και η περιοχή έχει καταντήσει κρανίου τόπος. Έκανε λόγο για νέους εμπρησμούς σε διάφορα σημεία και υποστήριξε ότι ενώ η φωτιά είχε τεθεί υπό μερικό έλεγχο χτες το μεσημέρι, η πυροσβεστική έκανε το λάθος και δεν άφησε οχήματα σε 10 οικισμούς.

Στην υπόλοιπη χώρα σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές:

- Σε δασική έκταση στην περιοχή Πύρριχο Αρεόπολης.
- Σε δασική έκταση στην περιοχή Αφράτο Αγρινίου.
- Στην Άνδρο, στην περιοχή Κοχύλου,
- Στο Μονόπετρο Μαγνησίας
- Στη Ζάκυνθο, στην Έξω Χώρα και στις Ορθονιές
- Στη Λακωνία στις περιοχες Δρύαλος και Σκουτάρι Γυθείου και
- Στη Μεσσηνία στη θέση Πηγάδια του Δήμου Δυτικής Μάνης

Πολύ υψηλός είναι και σήμερα Δευτέρα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιφερειακές ενότητες:

Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης, Εύβοιας, Σποράδων, Κυκλάδων, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας και Λακωνίας.

Σ.Γ  Ύστερα απο όλα αυτά σήμερα είχε σύσκεψη στο Υπ. Δημόσιας Τάξης μεταξύ Αρχηγού Π.Σ και Υπουργού και πήραν 2 μεγάλες αποφάσεις: Α) να μην μπένουν χωρίς λόγο πολίτες μέσα στα δάση και Β) ΟΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ . 
ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ.........
  
                                  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ