Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Κρίσιμες αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια


Υπό το βλέμμα της Tρόικας που επιστρέφει σταδιακά από σήμερα, Δευτέρα, στην Αθήνα ολοκληρώνεται το πακέτο των 11,5- 11,7 δισ. ευρώ. Η λίστα των μέτρων ακόμη δεν έχει «γεμίσει», φέρνοντας ξανά στο επίκεντρο τα ειδικά μισθολόγια, με έντονες τις πιέσεις εντός και εκτός Ελλάδος για να περικοπούν από φέτος. 

Η «μάχη» των ειδικών μισθολογίων κλιμακώνεται από σήμερα με επίκεντρο τους ενστόλους που εγείρουν και τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Αυτή την ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας υποδέχεται στο γραφείο του τον αναπληρωτή του, Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά τους υπουργούς Άμυνας, Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν εντός των επόμενων ημερών,  σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με στόχο να  παρουσιαστούν στην ηγεσία της τρόικας που αναμένεται την προσεχή εβδομάδα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου αλλά και να ολοκληρωθεί η σύνταξη του Μεσοπροθέσμου και του προσχεδίου του Προϋπολογισμού.

Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να υποκαταστήσει τις φετινές περικοπές ειδικών μισθολογίων (αξίας 205  εκατ. ευρώ) με «ισοδύναμες» οριζόντιες περικοπές δαπανών και να εφαρμοσθεί το μέτρο από το 2013 (εξοικονόμηση ετησίως  600 εκατ. ευρώ) φέρεται να ανατρέπεται.

Η μεσοσταθμική μείωση των μισθολογίων  δικαστικών, ιατρών, καθηγητών, διπλωματών, πολιτικού προσωπικού, αστυνομίας, ενόπλων δυνάμεων σύμφωνα με πληροφορίες είναι της τάξης του 12-14% αλλά  προτείνεται να είναι κλιμακωτή για να προστατευθούν κλάδοι που έχουν ήδη πληγεί σημαντικά αλλά και  φέρουν ισχυρές αντιστάσεις.

Στην επικρατούσα πρόταση το μεγαλύτερο «μαχαίρι» θα μπει σε δικαστικούς  και διπλωμάτες, της τάξης του 20%, καθώς είναι η ομάδα με τα υψηλότερα εισοδήματα. Ακολουθούν με 10% περίπου οι εκπαιδευτικοί και ιερείς, με 8% οι ιατροί και με το πολύ 5% μείωση στους ενστόλους.