Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Μαίνεται το μέτωπο στη Χίο- Ζημιές σε αγροικίες

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 03:10
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στις Καρυές Χίου, με δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του στρατού και εθελοντών να δίνουν μάχη με τις φλόγες προκειμένου να μην απειληθούν κατοικημένες περιοχές.

Σημειώνεται ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία τονίζει ότι δεν υπάρχει πληροφόρηση για απειλή οικισμών από τη φωτιά, ωστόσο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για υλικές ζημιές σε κάποιες αγροικίες στο χωριό Αυγώνυμα, χωρίς να αναφέρει ακριβή αριθμό. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές δεν ξεπερνούν τις τέσσερις. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως οι αστυνομικές πηγές του νησιού επαναλαμβάνουν συνεχώς πως δεν έχουν δεχθεί επίσημα καμία αναφορά για ζημιές σε ιδιωτικές περιουσίες.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Αλήθεια της Χίου», σε τρία μέτωπα δίνεται η μάχη των πυροσβεστών, του στρατού και των εθελοντών για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς. Σε Ελάτα, Άγιο Γιώργη Συκούση και Αρμόλια-Κοντυλόπο εστιάζονται οι προσπάθειες των επίγειων μέσων, που ενισχύθηκαν εκτός από εναέρια μέσα, με άλλα 13 οχήματα, 62 πυροσβέστες και 116 μέλη πεζοπόρου τμήματος, που έφτασαν λίγο μετά τις 11.00 το πρωί με το αρματαγωγό «Σάμος» στο λιμάνι των Μεστών.

Στο έργο της κατάσβεσης λαμβάνουν μέρος:

  • 120 πυροσβέστες με 50 οχήματα
  • 110 μέλη πεζοπόρου τμήματος
  • 50 εθελοντές 
  • 79 στρατιώτες
  • δύο αεροσκάφη  (MONO;)
  • πέντε ελικόπτερα και δύο στρατιωτικά «Chinook»
  • επτά οχήματα ΟΤΑ
  • τέσσερα βυτιοφόρα που ανήκουν σε ιδιώτες
Επίσης, στη Χίο βρίσκεται από αργά το απόγευμα του Σαββάτου και το ελικόπτερο ιδιοκτησίας καπ. Παναγιώτη Τσάκου, που από σήμερα τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για να συμβάλει κι εκείνο στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Σημειώνεται πως από τα εννέα αεροσκάφη που έκαναν ρίψεις από το πρωί, σταμάτησαν τη συνδρομή τους στην κατάσβεση μετά από εντολή λίγα λεπτά πριν τις 14.00 το μεσημέρι. Μετά από περίπου δύο ώρες, τα δύο από αυτά ξεκίνησαν εκ νέου τις ρίψεις.

Σύμφωνα με επίσημη εκτίμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, περισσότερα από 65.000 στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης έχουν γίνει στάχτη στη Χίο, την ίδια στιγμή που σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί τα χωριά Αυγώνυμα, Αγιος Γιώργης, Λιθί, Βέσσα, Ελάτα, Πιργί, Μεστά, Δαφνώνας και Ολύμποι. Λόγω του πυκνού καπνού από το πύρινο μέτωπο, το οποίο φθάνει σε μήκος τα 25 χλμ., αρκετοί ήταν οι κάτοικοι χωριών που επέλεξαν να περάσουν τη νύχτα στην παραλία.

Στην περιοχή η ένταση των ανέμων φθάνει κατά τόπους ακόμα και τα 8 μποφόρ.



Δυνάμεις του στρατού στο νησί

Εν τω μεταξύ, ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης, θα είναι αυτός που θα συντονίσει τις δυνάμεις του στρατού που βρίσκονται στο νησί ύστερα από εντολή του ίδιου του υπουργού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο διέθεσε στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, οκτώ αεροσκάφη (έξι «CL-415» και δύο «CL-215») και ένα ελικόπτερο «Super Puma» για τη μεταφορά πυροσβεστών από άλλα νησιά στη Χίο καθώς και ένα «C-27» για μεταφορά πυροσβεστών από τη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια στιγμή το ειδικό αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού «Σάμος» έφτασε λίγα λεπτά μετά τις 11.00 το νησί, μεταφέροντας 13 οχήματα, 62 πυροσβέστες και 116 μέλη πεζοπόρου τμήματος από την Αθήνα.

Δορυφορική φωτογραφία που τραβήχτηκε το απόγευμα του Σαββάτου, δείχνει ότι οι καπνοί φτάνουν μέχρι την... Κρήτη:



Παρατίθεται το Δελτίο Τύπου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τα μέσα με τα οποία συνδράμει στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στη Χίο:

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανταποκρινόμενο στα υποβληθέντα αιτήματα από τους αρμόδιους φορείς διέθεσε την 19η Αυγούστου 2012, στις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής, για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στη Χίο, επίγειες δυνάμεις, εναέρια μέσα και υλικά, ως εξής:

Πτητικά μέσα
• 7 CL-415
• 2 CL-215
• 2 Ε/Π CH-47 (Chinook)
• 1 C-130 για την μεταφορά από Αθήνα 54 ατόμων εκπαιδευμένου στρατιωτικού προσωπικού της δύναμης του σχεδίου Δευκαλίων.
• 1 C-130 για την μεταφορά 90 πυροσβεστών από Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
• Σε ετοιμότητα βρίσκεται ένα Αρματαγωγό του Πολεμικού Ναυτικού για μεταφορά επιπλέον μέσων στο νησί εφόσον απαιτηθεί.

ΠΗΓΗ: ZOUGLA.GR


Σ.Γ ΟΧΗΜΑΤΑ ΜΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΤΕΣ ΑΠΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ