Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΝΩΣΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ.

Εδώ και μήνες με συνεχείς δημόσιες παρεμβάσεις, η ΕΑΠΣ είχε εκφράσει τον έντονο προβληματισμό μας, για την επιχειρούμενη υποβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος μετά την πολιτική πρωτοβουλία των απερχόμενων κυβερνόντων για ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗ του πυροσβεστικού προσωπικού (μόνιμοι-πενταετείς- συμβασιούχοι). Η «φαστ τρακ» διαδικασία που ακολουθήθηκε με απίστευτη προχειρότητα, στο όριο της νομιμότητας ολοκληρώθηκε και με την χωρίς κριτήρια τοποθέτηση των
νέων Π.Π.Υ. εξ ιδιωτών.
Καταργήθηκαν οι 4000 χιλιάδες θέσεις μονίμων Πυροσβεστών και συστάθηκαν αντίστοιχες θέσεις Π.Π.Υ. με μειωμένες εργασιακές δυνατότητες (Σ.Γ Άραγε πόσοι συνάδελφοι απο το μόνιμο προσωπικό έχουν ποιό πόλλες δυνατότητες απο τους ΠΠΥ;)χωρίς όμως να έχει υπάρξει μελέτη για την επιχειρησιακή κατανομή- αξιοποίηση αυτού του ανθρώπινου δυναμικού. Τορπιλίστηκε η πρωτοβουλία αναδιοργάνωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, δεν συστάθηκαν οι νέες θέσεις των Π.Π.Υ. ανά ειδικότητα και κατηγορία σε κάθε Π.Υ. έστω και στη θέση των καταργούμενων θέσεων μονίμων Πυροσβεστών. Έτσι οι τοποθετήσεις των Π.Π.Υ. των προερχομένων εξ συμβασιούχων έγιναν στις Π.Υ. που υπηρετούσαν χωρίς την ίδια ειδικότητα και με διαφοροποίηση του αριθμού των τοποθετημένων και των Π.Π.Υ. προερχομένων εξ ιδιωτών έγιναν σε Π.Κ. και Π.Υ. με μοναδικό κριτήριο τη βούληση της πυροσβεστικής ηγεσίας.

Συνέπεια των παραπάνω είναι έλλειψη de facto θέσεων για να υλοποιηθούν μεταθέσεις μονίμων Πυροσβεστών στους τόπους συμφερόντων κατ εφαρμογή του ισχύοντος Κανονισμού Μεταθέσεων. Με την διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν θα γνωρίζει κανείς ποια οργανική θέση κατέχει και ποιος θεωρείται υπεράριθμος σύμφωνα με τα ισχύοντα. Στα πλαίσια αυτής της «οργανωτικής ευρυθμίας και μακρόπνοης σχεδιαστικής βούλησης» της πυροσβεστικής ηγεσίας, όπως έχουμε επαναλάβει, συνεχίζεται η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδιασμού με ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ αποσπάσεις υπαλλήλων, όπου οι υπηρεσιακές ανάγκες προκαλούνται από αιτήσεις των υπαλλήλων, πάντα με αξιοκρατικά κριτήρια της ηγεσίας προς επιχειρησιακή αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού.
Μια απλή ματιά της ανθρωπογεωγραφίας «από πού φεύγει και που πάει» το μεγαλύτερο μέρος των αποσπασμένων επιβεβαιώνει το παραπάνω.. Χαρακτηριστικό ότι κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαία η απόσπαση υπαλλήλου από την Κρήτη προς το πεζοπόρο της Θεσσαλίας, ενώ αντίστοιχα θεωρούνται απαραίτητοι για το πεζοπόρο της Κρήτης υπάλληλοι από την Π.Δ.Π.Υ. Αττικής. Όλα τα παραπάνω απλά είναι μια μικρή εικόνα της πυροσβεστικής καθημερινότητας, όπως έχει διαμορφωθεί από τις οργανωτικές πρωτοβουλίες και θεσμικές δράσεις της πυροσβεστικής ηγεσίας. Το Πυροσβεστικό Σώμα, ειδικά σήμερα στην εποχή της γενικευμένης κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας, δεν έχει την πολυτέλεια για οργανωτικές υστερήσεις, πειραματισμούς και προχειρότητες.
Σ.Γ  Αμάν με αυτήν την ΕΑΠΣ συνεχώς οι ΠΠΥ της φταίνε με τον τρόπο που μπήκαν και εργάζονται .  Στο Π.Σ όλα  τα άλλα δουλεύουν τέλεια…………………