Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πυροσβέστες Κεντρικής Μακεδονίας προς Δένδια: "Ξεσπιτωθήκαμε καί εξοντωνόμαστε"


"κ.Υπουργέ
Όλοι γνωρίζουμε ότι το φετινό καλοκαίρι είναι το δυσκολότερο των  τελευταίων ετών, αφού η οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει σε μέγιστο βαθμό το Π.Σ. (με ελλείψεις προσωπικού, την τριχοτόμηση του προσωπικού, τα μειωμένα εναέρια μέσα, τα προβλήματα στη συντήρηση και λειτουργία των οχημάτων, τη  μηδενική πρόληψη κ.α), σε συνάρτηση με λάθη παραλήψεις και αστοχίες στο
σχεδιασμό και τη λειτουργία του Π.Σ. τα προηγούμενα χρόνια, έχουν δημιουργήσει την έντονη ανησυχία σε όσους ανήκουμε στο Π.Σ. σχετικά με την δυνατότητα ανταπόκρισης μας σε δύσκολα και πολλαπλά συμβάντα.
Τις τελευταίες ημέρες και ώρες γινόμαστε αποδέκτες αποφάσεων από τους Ανώτατους Αξιωματικούς της Ηγεσίας μας που μας προκαλούν απορία και πάρα πολλά ερωτήματα, σχετικά με την ταλαιπωρία των Πυροσβεστών και την επιχειρησιακή κάλυψη που προσφέρουν απέναντι στους πολίτες, με αποφάσεις που είναι ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΟΥ…. Σίγουρα δεν είμαστε ικανοποιημένοι όταν ακούμε τις λέξεις ΄΄ΦΟΒΑΜΑΙ ΠΩΣ……..….΄΄ από τους επιτελείς μας που έχουν εκπαιδευτεί και έχουν δαπανηθεί σημαντικά ποσά  διαχείριση κρίσεων και συμβάντων, να μην εκτιμούν σωστά και τα καταπίνουν το προσωπικό, που καθημερινά δίνει μάχη με τις φωτιές και τα στοιχεία της φύσης.   Όπως σίγουρα γνωρίζετε εδώ και τρείς (3) περίπου εβδομάδες, υπάρχει δυστυχώς στη Κ.Μακεδονία Μερική επιφυλακή του προσωπικού, εξαιτίας της πυρκαγιάς του Α. Όρους που παραμένουν αρκετά οχήματα στην περιοχή μέχρι και σήμερα, που καθημερινά
 γίνονται αλλαγές στο προσωπικό με τεράστια προβλήματα στη Διοικητική μέριμνα των πυροσβεστικών Υπαλλήλων. Σίγουρα όμως δεν γνωρίζεται αλλά πρέπει να μάθετε ,  ότι οιυπάλληλοι του Π.Κ. Αγίου Όρους όλο αυτό το διάστημα έχουν φύγει από τα σπίτια τους , τις οικογένειες τους και παραμένουν εκεί χωρίς να υπάρχει μέριμνα και ενημέρωση για το χρόνο που θα αναπαυθούν και θα έχουν ελεύθερο να επιστρέψουν στα σπίτια τους , έχοντας ξεπεράσει τα όρια αντοχής και ανοχής.
Είμαστε βέβαιοι ότι δεν γνωρίζεται αλλά πρέπει να μάθετε πως όλοι οι υπάλληλοι στις Π.Υ. , τα Π.Κ. και τους Π.Σ. εκτελούν πρόσθετη Υπηρεσία να καλύψουν τα κενά στα οχήματα που υπάρχουν εκεί, αλλά και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που παραμένει ο ίδιος του 2004 με ελλείψεις που ξεπερνούν το 40% σήμερα. (σχετικά με το συμβάν αυτό θα υπάρχουν ανακοινώσεις και ενέργειες μας τις επόμενες ημέρες)   Επίσης ενισχύουμε με δυνάμεις σε προσωπικό και σχήματα στην Περιοχή της Καλαμπάκας που ενώ δεν υπάρχουν φλόγες και αναζωπυρώσεις (σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων) η στιγμή που   έχουν αποσταλεί αλλαγές σε προσωπικό στα οχήματα με άγνωστο το χρόνο αποδέσμευσης τους, αφού δεν έχουν τηρηθεί όσα είχαμε ενημερωθεί από τους επιτελείς μας. Ακόμα  υπάρχουν δυνάμεις σε προσωπικό, από όλη τη Κ.Μακεδονία και τη 2η Ε.Μ.Α.Κ. στη μεγάλη πυρκαγιά της Χίου. Όλα αυτά τη στιγμή που επίσημα απασχολείται το προσωπικό σε 36 και πλέον ωρες, σε συμβάντα και δύσκολες συνθήκες καύσωνα και εργασίας , με την Φυσική μας Ηγεσία να αρνείται πεισματικά την ενίσχυση των βαρδιών όλη τη διάρκεια του έτους με κατανομή του προσωπικού σε 3βαρδειες και την εκτέλεση 24ωρης Υπηρεσίας όπως νομιμοποιείται να κάνει , δημιουργώντας κλίμα προκατάληψης και αδικίας, αφού υπάρχει άνιση αντιμετώπιση του με άλλες Υπηρεσίες να λειτουργούν σε 8ωρο και άλλες με 24ωρο.
κ.Υπουργέ   Είναι πολύ εύκολα αντιληπτό από εσάς ότι με τη χρησιμοποίηση ατόμων στα ποιο πάνω ανοιχτά μέτωπα ( που για αρκετές ώρες υπάρχουν σε ενέργεια αλλαγών διπλά πληρώματα αλλαγών σε οχήματα και πεζοπόρα τμήματα), με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό σε πλήρη ανάπτυξη και με τους δείκτες επικινδυνότητας και στατιστικά αλλά και μετεωρολογικά δεδομένα προηγούμενων ετών να περιμένουμε αύξηση των συμβάντων στη Β.Ελλάδα, εκφράζουμε την ανησυχία και τον προβληματισμό μας αν είμαστε σε θέση ως Π.Σ. να ανταπεξέλθουμε σε δύσκολα και πολλαπλά συμβάντα, με το προσωπικό να βρίσκεται στα όρια της εξάντλησης .    Για όλα αυτά,  καθώς και για άλλα θέματα και προβλήματα που μας απασχολούν, περιμένουμε την ανταπόκριση στο αίτημα που έχουμε εκφράσει για συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσης μας μαζί σας, στις αρχές του Σεπτέμβρη κατά την παρουσία σας στη Δ.Ε.Θ. στη Θεσσαλονίκη.   Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε από τη πλευρά μας ότι θα εκτελούμε όπως άλλωστε κάνουμε μέχρι και σήμερα με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό τα καθήκοντα μας, προσφέροντας τις υπηρεσίας μας απέναντι στους πολίτες και την Πολιτεία για την ασφάλεια της ζωής και της Προστασίας του Πολίτη και τις περιουσίας του, περιμένοντας από  εσάς ως Πολιτική Ηγεσία (αλλά και την Φυσική μας Ηγεσία) την εξασφάλιση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και που θα δημιουργεί συνθήκες εναρμονισμένες πλήρως ώστε να υπάρχει ένα σύγχρονο Π.Σ. που θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σήμερα και του αύριο."
 Με    Τιμή Για το  Δ.Σ.
Ο                                    Ο
ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ   ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
Τσαλής Δημήτριος            Αμανατίδης Χαραλαμπος