Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Νεοτερα απο τον ΕΦΙΑΛΤΗ


Σε εξέλιξη πυρκαγιές σε Πήλιο, Σαλαμίνα, Μάνη, Κρήτη, Άνδρο και Ζάκυνθο

Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 19 Αυγούστου 2012, 17:26
Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να κατασβήσουν τις φωτιές που μαίνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πυρκαγιά στο Ανατολικό Πήλιο - Επί ποδός και το Λιμενικό


Λίγα λεπτά μετά τις 15.00 εκδηλώθηκε πυρκαγιά στη δασική έκταση μεταξύ Βένετου και Πουρί στο Ανατολικό Πήλιο. Άμεσα προς το σημείο κινήθηκαν και αυτήν την ώρα επιχειρούν 25 άνδρες με 10 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα και ένα αεροσκάφος, το οποίο πραγματοποιεί ρίψεις νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες του e-volos, περίπου 14 άτομα είχαν εγκλωβιστεί σε βράχια και για τον λόγο αυτό έσπευσε στο σημείο σκάφος του Λιμενικού Σώματος από τον Άγιο Ιωάννη, που δεν χρειάστηκε όμως να επέμβει, μια και τα άτομα κατάφεραν να διαφύγουν.

Πυρκαγιά στη Σαλαμίνα
Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε αργά το απόγευμα η πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Φανερωμένη στη Σαλαμίνα. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν 30 πυροσβέστες με 14 οχήματα, δύο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο.

Σε εξέλιξη δύο φωτιές στη Μάνη

Σε εξέλιξη βρίσκονται δύο πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα το πρωί στην περιοχή του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η πρώτη φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Δρύαλος στη Μέσα Μάνη, ενώ η δεύτερη εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις 12.00 το μεσημέρι στο Σκουτάρι Γυθείου και καίει δασική έκταση με χαμηλή βλάστηση και καλλιέργειες. Οι φωτιές δεν απειλούν κατοικημένες περιοχές, ενώ ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με επίγεια κι εναέρια μέσα αλλά και με τη συνδρομή πολιτών καταβάλλουν προσπάθεια να τις θέσουν υπό έλεγχο.

Φωτιά στην Κρήτη

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στο Σμάρι του Δήμου Μινώα Πεδιάδος στην Κρήτη. Η φωτιά εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ενώ στο σημείο έσπευσαν έξι οχήματα της Πυροσβεστικής με 14 άνδρες. Λίγα λεπτά μετά τις 21:00 η πυρκαγιά βρισκόταν σε ύφεση.

Πυρκαγιά και στην Άνδρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Κοχύλου της Άνδρου. Για την κατάσβεσή της επιχειρούν έξι πυροσβέστες με τρία οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν τρία αεροσκάφη. Ακόμη 7 οχήματα μεταβαίνουν από τη Ραφήνα για να βοηθήσουν το έργο της πυρόσβεσης.

Πυρκαγιές σε δύο σημεία στη Ζάκυνθο

Στις περιοχές Έξω Χώρα και Ορθονιές στο νησί της Ζακύνθου εκδηλώθηκαν το απόγευμα πυρκαγιές. Επί τόπου επιχειρούν 20 πυροσβέστες με 8 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς τη Δευτέρα

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, για αύριο, Δευτέρα 20 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για:

• την Περιφέρεια Αττικής (περιλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

• την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Λέσβος, Σάμος, Χίος, Ικαρία)

• την Περιφέρεια Κρήτης

• την Εύβοια (περιλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

• τις Σποράδες (περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας)

• τις Κυκλάδες (Ν. Αιγαίου)

• τη Βοιωτία

• τη Φθιώτιδα

• την Αργολίδα

• την Αρκαδία

• την Κορινθία

• τη Λακωνία


Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους οργανισμούς περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν περιστατικά πυρκαγιών.

Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης κ.ά.. Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.
κειμενο:Πηγη zougla.gr