Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ενημέρωση Μελών από την ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ για τις τελευταίες συναντήσεις στην Αθήνα την προηγούμενή εβδομάδα , Βουλευτές , Εκπροσώπους Κομμάτων , Αρχηγείο & Γενικό Γραμματέα Π.Π.


ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ 
Της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης & Συμβασιούχων Πυροσβεστών
Πειραιώς και Βούλγαρη 1 - Ομόνοια - Τ.Κ. 104 37
Τηλ. 6948 401282   Φαξ: 2510 611302    email : ipapanast@gmail.com
Αθήνα  12/02/2016  

ΠΡΟΣ : 1.  ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
              2. ΜΕΛΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ
Συνάδελφοι,
Από την Τετάρτη 9 έως  και την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα προγραμματισμένες και μη συναντήσεις με Βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων και φορείς,.
 Θεωρώντας ότι έχει παρέλθει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς καμία απολύτως ενέργεια από πλευράς πολιτικής ηγεσίας, για την διευθέτηση του οποιουδήποτε προβλήματος που αφορά τον κλάδο μας, αλλά και στο μεσοδιάστημα που μεσολάβησε  από τις τελευταίες συναντήσεις δεν  υπήρξε κάποια θετική εξέλιξη,  παρά μόνο αρνητικές, όπως (μειωμένες πιστώσεις στον προϋπολογισμό και άρνηση αυτών στο αίτημα του επιτελικού σχεδιασμού)... Επίσης καμία απολύτως ενημέρωση μας,  για την ιεράρχηση των θεμάτων που έχουν συσσωρευτή, ώστε να υπάρχει μια σειρά και ένα υποτυπώδες  χρονοδιάγραμμα ενεργειών, έτσι θεωρήσαμε σκόπιμο ότι θα πρέπει να ασκηθεί πίεση σε πρώτη φάση,  ώστε να δρομολογηθούν αυτές .

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Συνάντησή με κυβερνητικούς Βουλευτές,  για τη διευθέτηση  θεμάτων  που εκκρεμούν όπως τροπολογίες που αφορούν συναδέλφους σε επικείμενα νομοσχέδια που  κατατέθηκαν, συζητιούνται  στις επιτροπές της Βουλής και σύντομα θα πάνε στην ολομέλεια για ψήφιση .
Αυτό που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει στην επίλυση  προβλημάτων, βάζοντας αυτά σε τροχιά επίλυσης, είναι η προεργασία οι που έγινε από πλευράς μας με μεγάλο αριθμό βουλευτών τον περασμένο Νοέμβριο, μετά από τις συναντήσεις ενημέρωσης – στήριξης που πραγματοποιήθηκαν.
Απομένει τώρα που είναι η ώρα έργων, οι δεσμεύσεις να γίνουν πράξεις .

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ





Πρώτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουλή με τον κ. Αθανάσιο Παφίλη  του Κ.Κ.Ε., δεύτερη με τον υπεύθυνο τομεάρχη του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, τρίτη με τον  υπεύθυνο τομεάρχη της Ν.Δ. κ. Δημήτρη Κυριαζίδη  σε θέματα Προστασίας του Πολίτη, ακολούθησε η συνάντηση με τους ΑΝ.ΕΛ. και την κα. Μαρίνας Χρυσοβελόνη και τέλος με τον εκπρόσωπο της Ένωσης Κεντρώων κ. Παναγιώτη Ευαγγελίου,  οι οποίοι ενημερώθηκαν  για όλα τα θέματά που αφορούν τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε όπως :

1.  ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  (Ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος )

Λαμβάνοντας υπόψη Τις παθογένειες και αδυναμίες  του θεσμού
1.  Τα αίτια των παθογενειών
2.  Τις διαφοροποιήσεις μεταξύ του προσωπικού του Π.Σ
3.  Τις συνθήκες άνισης μεταχείρισης  
4.  Το διαχωρισμό που δυσχεραίνει το Πυροσβεστικό Έργο
5.  Την απαλοιφή των όποιων διαφορών
6.  Την ενίσχυση  του πνεύματος ομαδικότητας
7.  Την αύξηση  της αλληλεγγύης και το σεβασμό του ατόμου
8.  Τα 3 χρόνια λειτουργίας του θεσμού
9.  Τις αντίστοιχες περιπτώσεις εφαρμογής του θεσμού σε άλλους φορείς
10.Το απόλυτα αναγνωρισμένο γεγονός ότι τελούμε στις ίδιες συνθήκες με τους συναδέλφους μας του μονίμου Πυροσβεστικού Προσωπικού.
11. Για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εκπλήρωση τα αποστολής του Πυροσβεστικού Σώματος, ΕΠΙΒΑΛΕΤΑΙ η ομογενοποίηση του προσωπικού  για την απαλοιφή των όποιων   διαφοροποιήσεων σε καθήκοντα , ωράρια , επιφυλακές , άδειες , μισθολόγιο , κ.α .
12. Διάθεση του προσωπικού στο σύνολο του , ώστε να αντιμετωπίζονται οι έκτακτες ανάγκες που χρίζουν άμεσων ενεργειών  σε πραγματικό χρόνο εξέλιξης του συμβάντος και όχι μεταγενέστερα αυτού. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός  της 24ωρης λειτουργίας των Υπηρεσιών όλο το χρόνο .
13. Πρωτοβουλία έκδοσης νέων ρυθμιστικών πράξεων στην κατεύθυνση ομογενοποίησης του προσωπικού .

Προτείνουμε :
Μονιμοποίηση    υπό το φως της πρόθεσης του Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικ. Ανασυγκρότησης  προκειμένου να επιτύχει η ένταξη όλων όσων κατέχουν τη θέση του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης  στο Πυροσβεστικό Προσωπικό  του Πυροσβεστικού Σώματος .


2. ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ  ΕΚΤΟΣ  ΡΥΘΜΙΣΗΣ (Διατήρηση του θεσμού του Συμβασιούχου Πυροσβέστη  και αύξηση των μηνών εργασίας ανά έτος )

Προτείνουμε :

Σε περίπτωση πρόσληψης μικρότερου αριθμού Συμβασιούχων Πυροσβεστών από αυτών των 1500 , οι  πιστώσεις που θα εξοικονομηθούν ,  να διατεθούν ώστε να αυξηθούν οι μήνες εργασίας  ανά έτος .
Η διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου είναι 6 μήνες, στο Πυροσβεστικό Σώμα πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου προβλέπεται σε κάθε ξεκίνημα της εργασίας των Συμβασιούχων Πυροσβεστών , 15νθήμερη εκπαίδευση.
Κατά συνέπεια η 7 μήνη εργασίας μπορεί να γίνει πραγματικότητα και να επανέλθουν οι  μήνες εργασίας κοντά στα επίπεδα του 2008, τότε που  οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες  εργαζόντουσαν για 8 μήνες με  σύμβαση συμβατικής περιόδου και το βιοτικό τους επίπεδο θεωρούνταν σχετικά βιώσιμο.


3. ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗΣΑΝ ΤΟ 2008 - 2009 ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ (Ένταξη των συναδέλφων του 2008 - 2009 στον πίνακα επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης)

Προτείνουμε :

Την αναδρομική αποκατάσταση της αδικίας που σημειώθηκε σε βάρος των Εποχικών Πυροσβεστών , οι οποίοι εισήχθησαν στο Π.Σ. το 2008 και κλήθηκαν τα έτη 2009 η 2010 να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία , καθώς και όσων εισήχθησαν στο Π.Σ. το 2009 και δεν κατείχαν την απαιτούμενη εμπειρία κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών επί της υπ' αριθμ. πρωτ. 34671 οικ Φ.300. 2 / 28-7-2011 προκήρυξης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος , είτε αποκλείστηκαν από το διαγωνισμό είτε υπέβαλλαν αιτήσεις που όμως δεν έγιναν δεκτές.
Η πολιτεία αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσφορά και θέλοντας να αξιοποιήσει έτοιμο προσωπικό για τις ανάγκες και τις επιχειρήσεις του Πυροσβεστικού Σώματος και εφόσον έχουν ήδη αποκτήσει μια 6ετή πολύτιμη εμπειρία σε πάσης φύσης συμβάντα και φυσικά εξακολουθούν να είναι ενεργοί , ζητάμε να τους παρασχεθεί κατ' εξαίρεση η δυνατότητα να συμπεριληφθούν στο τέλος του πίνακα Επιτυχόντων Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.


4.      ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ - ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  (Σταδιακή Απορρόφηση σε βάθος 3ετίας των επιλαχόντων επιτυχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και την ένταξη τους , στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης )

Προτείνουμε :
Παράταση του πίνακα των Επιτυχόντων Επιλαχόντων του διαγωνισμού για άλλα 2 έτη από την κατηγορία των Εποχικών Πυροσβεστών .
Τα εδάφια δ΄ και ε΄ της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 όπως αυτά τροποποιήθηκαν από την παρ. 4 του άρθρου 98 του ν. 4249/2014 αντικαθίστανται ως ακολούθως:
«Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για επτά  έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της πενταετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.»
Προσθήκη παραγράφου στο άρθρο 15 του Ν. 3938/2011 Σταδιακή απορρόφησή τους κατ’ έτος ( 2016, 2017, 2018) όλων των  Επιτυχόντων Επιλαχόντων του διαγωνισμού της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 κατηγορίας των Εποχικών Πυροσβεστών .
Αύξηση των οργανικών θέσεων των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  και κάλυψη αυτών από τον πίνακα της παρ. 3 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 κατηγορίας των Εποχικών Πυροσβεστών .
Παρ 1 του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 Ο αριθμός των οργανικών θέσεων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης μπορεί να αυξάνεται με προεδρικό διάταγμα που προτείνεται από τους Υπουργούς Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη


   Φυσικά δεν χρειάζεται να σας αναφέρουμε συνεχώς ότι παντού καταθέσαμε υλικό με τα θέματά μας, το καθένα ξεχωριστά, με  προτεινόμενες λύσεις  όπως αυτές τις είχαμε διατυπώσει στις προτάσεις μας  οι οποίες έχουν συνυπογράψει το 1/3 των Κυβερνητικών Βουλευτών τον περασμένο Νοέμβριο, οι οποίες στηρίζονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, έτσι όπως είχαν διατυπωθεί  από το Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Και  αναφέρουμε παρακάτω .
                 
 ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ                                                                                
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ :   ΓΕΝΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΣΥΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Διατήρηση του θεσμού του Συμβασιούχου Πυροσβέστη και Χρονική επέκταση της σύμβασης των εποχικών υπαλλήλων.
Ένταξη των συναδέλφων του 2009 στον πίνακα επιτυχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Απορρόφηση των επιλαχόντων επιτυχόντων του διαγωνισμού Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης
Ομογενοποίηση Προσωπικού με την ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης στο Μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος
Άμεση υπογραφή του Καθηκοντολογίου των Π.Π.Υ από τα αρμόδια Υπουργεία.


ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε επίσκεψη στο Α.Π.Σ όπου συναντηθήκαμε με τον Υπαρχηγό κ. Βασίλειο Καπέλιο, συζητήσαμε  για τα προβλήματα που ακόμα συνεχίζουν να ταλανίζουν τον κλάδο μας. Ο Υπαρχηγός ανέφερε ότι πρέπει να γίνει ένας ειλικρινής διάλογος, να τεθούν όλα τα προβλήματα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τη συμμετοχή πολιτικής, φυσικής ηγεσίας και όλων των εκπροσώπων των εργαζομένων  ώστε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια από όλους, για την  να επίλυση των θεμάτων μας στα πλαίσια των δυνατοτήτων .  Σε ερώτημα για τα ΜΑΠ, μας ενημέρωσε ότι οι διαγωνισμοί  γίνονται πλέον από το Α.Π.Σ. και όχι Υπουργείου Ενέργειας Βιομηχανίας & Εμπορίου . Οι διαγωνισμοί είναι σε εξέλιξη και σύντομα θα υπάρξει  διευθέτησή του θέματος με τα ΜΑΠ , ώστε οι αποθήκες να ξαναγεμίσουν και να δοθούν στολές, άρβυλα και ότι άλλο εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια σε όλους του συναδέλφους
Η συνάντηση μας κράτησε περίπου μισή ώρα και σε ένα εξαιρετικό κλίμα , αν κρίνουμε τη διάθεση που επέδειξε να ενημερωθεί με περισσότερες λεπτομέρειες για τα αιτήματά μας .

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Στη συνέχεια είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασία  κ. Ιωάννη Καπάκη τον οποίο και ενημερώσαμε για τις τρέχουσες εξελίξεις, τις συναντήσεις μας και για το ραντεβού που εκκρεμεί ακόμα με τον Υπουργό, ώστε επιτέλους να ξεκινήσει ο διάλογος για τα θέματα μας που έχουν μπει στον πάγο . Ο κ. Καπάκης μας ενημέρωσε ότι ο Υπουργός θα ασχοληθεί με τα θέματα μας σύντομα, καθώς έχει προγραμματισθεί για την ερχόμενη Τετάρτη στις 11:00 π.μ. η συνάντηση με την Ομοσπονδία, κάτι που δεν γνωρίζαμε ως συνήθως (τα μυστικά του προεδρείου, η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της  Ομοσπονδίας) .

Συνάδελφοι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση σύντομα ...



Για την Α.Π.Π.Υ.Σ. & τα Σωματεία που στηρίζουν το συνδυασμό ο Επικεφαλής του Συνδυασμού & μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
Παπαναστασίου  Ιωάννης  κιν. 6948 401282
ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ