Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016

Ρουβίκωνας, γάιδαρος και ...κότα φοβίζουν το Μαξίμου, πρωτοφανή μέτρα


Η αναρχική ομάδα Ρουβίκωνας είχε κάνει την παρέμβασή της έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, τους πρώτους μήνες χαλαρών μέτρων ασφαλείας και διακυβέρνησης. Μετά το
νέο μνημόνιο και τα αντεργατικά νομοσχέδια, ήρθε το ξύλο και τα ψεκάσματα δακρυγόνων σε συνταξιούχους που έφθασαν ως τουρίστες στην Ηρώδου Αττικού.
Στη συνέχεια ήρθε η κότα στον περίβολο του μεγάρου, πρόσφατα ακολούθησαν οι συνδικαλιστές της αστυνομίας και οι ασφαλισμένες του ΝΑΤ. Η κλιμάκωση των ακτιβιστικών ενεργειών έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο προκάλεσαν την αύξηση της έντασης των μέτρων γύρω από αυτό.
Το face control και ο έλεγχος ταυτοτήτων σε πολίτες κατά τη διέλευσή τους στην Ηρώδου Αττικού δεν αποκλείεται να μονιμοποιηθεί ως μέτρο ή να εφαρμόζεται τακτικότερα κατά περίσταση. Οι πολίτες αναρωτιούνται για την δημοκρατικότητα του μέτρου και απαντούν πολιτικά σε αυτό.
«Αν υπάρχουν θέματα ασφαλείας ορθώς ενεργεί η αστυνομία. Διερωτώμαι όμως αν η κότα είναι θέμα ασφαλείας. Θυμάμαι ούτε ο Γκιζίκης ή ο Ζωϊτάκης, όταν έμεναν στο Μέγαρο Μαξίμου την περίοδο της χούντας, τέτοια μέτρα δεν είχαν ληφθεί. Νομίζω ότι έχουν υπερβεί τα όρια και θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί και να μην προκαλούν τον κόσμο. Αρκετά προβλήματα υπάρχουν δεν δημιουργώ πρόβλημα άμα περάσω έξω από το Μαξίμου», δηλώνει πολίτης που έκανε την βόλτα του στον Εθνικό Κήπο.
Ένας άλλος λέει χαρακτηριστικά: «Απαράδεκτο δεν είναι μέτρο αυτό. Εφόσον έχουμε δημοκρατία είναι ελεύθερος να περνάει από οποιονδήποτε δρόμο θέλει χωρίς κανέναν έλεγχο. Η δημοκρατία αυτό έχει και κότες θα πετάξουν και πανό θα αναρτήσουν. Δεν νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει αυτή η αυστηρότητα. Νοίωθω πάρα πολύ άσχημα».  
Τα ανοικτά μέτωπα της κυβέρνησης με όλο και περισσότερους εργασιακούς κλάδους, με αιτία το φορολογικό και ασφαλιστικό, κλιμακώνει τις κινητοποιήσεις. Στελέχη της κυβέρνησης γίνονται συχνότερα στόχοι προπηλακισμών και εμπρηστικών επιθέσεων. Δύο φορές ο Αλέκος Φλαμπουράρης, μία ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, ενώ αρκετά μέλη της κυβέρνησης δεν μπορούν να κινούνται αμέριμνοι όπως στο πρόσφατο παρελθόν. Οι αρχικές πολιτικές εντολές υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, προς την αστυνομική ηγεσία έκαναν λόγο για χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας κάθε μορφής, ακολούθησαν αυτές της δημιουργικής ασάφειας.
Σήμερα ήρθε η μεταστροφή. Αυξήθηκε η περιφρούρηση των κινητοποιήσεων, η χρήση δακρυγόνων που απέφευγαν, ο κύκλος ασφαλείας γύρω από υπουργικές κατοικίες και κυβερνητικά κτίρια. Συνελήφθη μέχρι και ο γάϊδαρος-διαδηλωτής των συμβασιούχων πυροσβεστών, υπό τον φόβο μην κάνει βόλτες στο περίβολο της Βουλής ή του Μεγάρου Μαξίμου!  


thetoc.gr