Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2018

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ & ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ενημέρωση μελών για τη συνάντηση του Σωματείου με την επικεφαλή του γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ      &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ
Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302           
Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                           
E mail : ipapanast@gmail.com

ΠΡΟΣ : ΜΕΛΗ ΤΟΥ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ


ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  339                                                           ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   14/02/2018

Ενημέρωση μελών για τη συνάντηση του Σωματείου με την επικεφαλή  του γραφείου του  Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη 





Το αίτημα του Σωματείου για συνάντηση με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτό, έτσι χθες Τρίτη 13 Φεβρουάριου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση μας  με την Επικεφαλή του γραφείου κα. Κατερίνα Νοτοπούλου .
Η συνάντηση διήρκησε πάνω από μια  ώρα,  διάστημα αρκετό για να αναπτυχθούν όλα τα θέματα τα οποία απασχολούν όλους τους συναδέλφους που εκπροσωπούμε σε όποια κατηγορία κι αν ανήκουν, έτσι όπως  μας έχουν διαχωρίσει.             
Το κλίμα της συνάντησης ήταν πολύ καλό και υπήρχε διάθεση  καταγραφείς όλων των προβλημάτων του κλάδου μας τα οποία εκκρεμούν και παραμένουν άλυτα, προς αποκατάσταση μιας εικονικής πραγματικότητας που είναι διάχυτη σήμερα στην Κυβέρνηση, περί αποκατάσταση μιας αδικίας για όλο τον κλάδο, μετά τις τελευταίες εξαγγελίες περί μονιμοποίησης στο άμεσο διάστημα και πριν το τέλος της 3ετης αναστολής - παράτασης,  χωρίς να γίνεται καμιά  αναφορά στα συσσωρευμένα προβλήματα,  που αφορούν τους υπόλοιπους 3,100 συναδέλφους .που είναι μέρος του συνόλου, όπως : 

1. Πενταετής που ανανέωσαν, χωρίς καθήκοντα, ωράρια εργασίας και  την αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι μετά το τέλος της 5ετιας,  μιας και  δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη σε νόμο 

2. Τους εναπομείναντες Επιλαχόντες ΠΠΥ που περιμένουν την απορρόφηση τους, με αρχή την κάλυψη των κενών θέσεων ΠΠΥ , μιας και ο πίνακας που ανανεώθηκε έχει ισχύ μέχρι της 12 Δεκεμβρίου 2018

3. Την πρόσληψη των Συμβασιούχων και με ποιο τρόπο για την φετινή αντιπυρική τους                                           
Η  κα.  Νοτοπούλου   ενημερώθηκε για το Ιστορικό και την υπάρχουσα κατάσταση που επικρατή σήμερα, με επέκταση της  κατηγοριοποίησης  αντί ομογενοποίησης που ήταν στις αρχικές εξαγγελίες και προθέσεις της Κυβέρνησης για το Πυροσβεστικό Προσωπικό που πλέον αριθμεί   (5) πέντε κατηγορίες   ( Μόνιμο – Τριετής – Πενταετής – Επιλαχόντες – Συμβασιούχοι ).

Της αναφέραμε ότι, τη θέση των μεγάλων προσδοκιών από μια Αριστερή Κυβέρνηση,  για εξάλειψη των αδικιών που υπήρχαν, διαδέχτηκε η απογοήτευση.

 Όλοι οι συνάδελφοι πλέον θεωρούν ότι, υπάρχει αλλαγή πλεύσης από πλευράς της πολιτικής μας  ηγεσίας και υπαναχώρηση από τις αρχικές  θέσεις και δεσμεύσεις της Κυβέρνησης , γιατί στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, δεν υπάρχουν θετικά δείγματα επίλυσης θεμάτων που απασχολούν τους Πενταετής  και Συμβασιούχους  Πυροσβέστες .

Για να γίνει ποιο κατανοητή η επικρατούσα κατάσταση θέσαμε τα παρακάτω ερωτήματα: 

  • Πως γίνεται ένας Φορέας όπως το Πυροσβεστικό Σώμα που λειτουργεί επί 24ωρου βάση για 365 ημέρες το χρόνο και επεμβαίνει με το υπάρχων προσωπικό,  μέρος αυτού να δουλεύει με μειωμένα ωράρια χωρίς νύχτες Κυριακές και αργίες ;


  • Πως είναι δυνατόν για την αντιμετώπιση εκτάκτων επιχειρησιακών αναγκών να δίνονται κύριες Πυροσβεστικές  Δράσεις στους ΠΠΥ και να εξισώνονται τα καθήκοντα τους με αυτά του μόνιμου προσωπικού μόνο για την αντιμετώπιση αυτών ;


  • Πόσο τιμητικό είναι μόλις εκλείψουν οι έκτακτες ανάγκες, το προσωπικό αυτό που συνέβαλε στην αντιμετώπιση  αυτών,  να θεωρείται μετά ως βοηθητικό και υποδεέστερο ;


  • Πως γίνεται να απαιτείτε ίδιο έργο από το υπάρχων προσωπικό και αυτό να χωρίζεται σε κατηγορίες με διαφορετικά εργασιακά χαρακτηριστικά, δικαιώματα  και μεταχείριση όπως διάρκεια χρόνου εργασίας – ωράρια εργασίας – καθήκοντα – αποδοχές – ασφάλιση – άδειες –  βαθμολόγιο κ.α.;


  • Πως είναι δυνατόν, όταν τα αυτονόητα αμφισβητούνται και δεν εφαρμόζονται από την πολιτική ηγεσία να προχωρήσουμε  σε επιμέρους ζητήματα ;


Απαντήσεις βέβαια δεν περιμέναμε να πάρουμε αφού η συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα με σκοπό την παρέμβαση της κυρίας  Νοτοπούλου στον Πρωθυπουργό και μεταφορά των προβλημάτων .
Το ενθαρρυντικό είναι ότι από την πλευράς της, υπήρξε αναγνώριση της στρεβλής αυτής κατάστασης και διάθεση  συμβολής της, στο να αλλάξει αυτή .

 Ακολούθησε ένας  διάλογος εφ όλης της ύλης  για τα προβλήματα που εκκρεμούν , υπήρξαν επίσης τοποθετήσεις και επισημάνσεις για το καθένα ζήτημα ξεχωριστά, όπως μονιμοποίηση όλων των ΠΠΥ, απορρόφηση  όλων  των Επιλαχόντων και κάλυψη των κενών, πρόσληψη όλων των Συμβασιούχων και αύξηση των μηνών εργασίας για καθαρά βιοποριστικούς λόγους . 

Της εξηγήσαμε ότι όλα τα προαναφερόμενα λειτουργούν  ως ανασταλτικοί παράγοντες,  στην προστασία του πολίτη, του περιβάλλοντος και του  τουρισμού που στηρίζεται στο φυσικό μας πλούτο, διότι η αντιμετώπιση του οποιουδήποτε συμβάντος κάτω από αυτές τις συνθήκες σε συνδυασμό  με τη σταδιακή μείωση των κονδυλίων και την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη και δεν θα ήθελε κανένας να ζήσει στιγμές όπως αυτές του 2000 και του 2007.

Ενημερώσαμε επίσης την κυρία  Νοτοπούλου για το ραντεβού Σωματείων ανά την Ελλάδα που εκκρεμή με τον καθ ύλην αρμόδιο Υπουργό τον κ. Τόσκα και πολιτικό μας προϊστάμενο προς ενημέρωση μας .

Μας διαβεβαίωσε ότι θα ενημερώσει τον Πρωθυπουργό και τον κ. Τόσκα για τα προβλήματα που της παραθέσαμε και με τη σειρά της θα μας ενημερώσει για το όποιο αποτέλεσμα  της παρέμβασή της .

Τέλος ευχαριστήσαμε την κυρία Νοτοπούλου και εκφράσαμε τις προσδοκίες μας  για αναστροφή του υπάρχοντος κλίματος που επικρατεί .