Ατελείωτες ώρες οι δικαστές ασχολούνται για την επίλυση του, ενώ εκατοντάδες δικηγόροι επιβιώνουν από την εκκρεμότητα αυτή
Σε σίριαλ έχει μετατραπεί η καταβολή ή μη του επιδόματος των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων του Δημόσιου τομέα. Το θέμα αυτό «σέρνεται» στην κυριολεξία εδώ και χρόνια στα δικαστήρια. Ατελείωτες ώρες οι δικαστές ασχολούνται για την επίλυση του, ενώ εκατοντάδες δικηγόροι επιβιώνουν από την εκκρεμότητα αυτή.Τα δύο μεγάλα δικαστήρια της χώρας, το Συμβούλιο της Επικρατείας και ο Άρειος Πάγος, με αποφάσεις τους παραπέμπουν το επίμαχο θέμα από τα Τμήματα στις Ολομέλειες τους, χωρίς να αποκλείεται να παραπεμφθεί το θέμα για οριστική και αμετάκλητη λύση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω των αντίθετων αποφάσεων των δύο μεγάλων δικαστηρίων.
Να σημειωθεί ότι το επίμαχο επίδομα χορηγήθηκε αρχικά σε ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων και στην συνέχεια με υπουργικές αποφάσεις επεκτάθηκε αδιακρίτως σε αρκετές άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
Το περασμένο Ιανουάριο η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκρινε ότι οι δικαστικοί υπάλληλοι δεν δικαιούνται το επίδομα των 176 ευρώ, καθώς το επίδομα αυτό παρέχεται υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, μη εξομοιούμενο με μισθό, ανεξαρτήτως αν η παροχή αυτή χορηγείται παρανόμως σε άλλες κατηγορίες υπαλλήλων.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας υπογράμμισαν ότι η μη επέκταση του εν λόγω επιδόματος και στους δικαστικούς υπαλλήλους, δεν παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας.
Αντίθετα, ο Άρειος Πάγος για το ίδιο θέμα είχε εκδώσει αντίθετες αποφάσεις, παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές έκριναν ότι πρέπει να χορηγηθεί το επίδομα των 176 ευρώ σε διάφορες κατηγορίες εργαζομένων.
Όμως μετά την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το Εργατικό Τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε το επίμαχο θέμα, ως ζήτημα εξαιρετικής σημασίας που απασχολεί μεγάλη κατηγορία εργαζομένων, στην μεγάλη Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Πάντως, αν η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κρίνει ότι πρέπει να επεκταθεί η χορήγηση του επίμαχου επιδόματος και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τότε το ζήτημα θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, λόγω της αντίθετης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Διευκρινίζεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε επισημάνει τον περασμένο Ιανουάριο ότι ο Άρειος Πάγος για το ίδιο επίμαχο ζήτημα έχει κυμαινόμενη νομολογία (αντίθετες αποφάσεις) και κατά συνέπεια δεν συνέτρεχε λόγος να παραπεμφθεί το ζήτημα αυτό για νέα κρίση στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.
ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ