Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Επερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα του ΠΣ

Μετά από επαφές της ΠΟΠΥΣΥΠ με την Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ Καφαντάρη, το κόμα της καταθέτει αυτή τη στιγμή επερωτήσεις για θέματα που αφορούν τον αντιπυρικό σχεδιασμό του ΠΣ αλλά και ειδικότερα τον κλάδο μας. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη σχετική συζήτηση στο κανάλι της Βουλής αυτή τη στιγμή.
Αναδημοσιεύεται παρακάτω το σχετικό άρθρο της Αυγής.
Γυμνός ο αντιπυρικός σχεδιασμός
Τη διγλωσσία της κυβέρνησης, που από τη μία δεσμεύεται ότι όλα είναι έτοιμα για την αντιπυρική περίοδο και θέτει προ των ευθυνών τους τους αρμοδίους φορείς και πολίτες διά των δηλώσεων του ίδιου του πρωθυπουργού ενώ από την άλλη διά στόματος υπουργού Δημόσιας Τάξης παραδέχεται ότι ο στόλος των εναερίων μέσων που έχουμε είναι γερασμένος, και ελλείψει χρημάτων "θα πορευτούμε με τα λίγα που έχουμε" στηλίτευσε χθες η αρμόδια ΕΕΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που αποτελείται από τους βουλευτές Δ. Τσουκαλά, Χ. Καφαντάρη και Μ. Διακάκη, ενώ παρέθεσε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη δασοπυρόσβεση με κέντρο την πρόληψη.
Ο Δ. Τσουκαλάς εντόπισε, εκτός από τη διγλωσία της κυβέρνησης και προβλήματα που με δυσκολία έως αδυναμία θα καλυφθούν, μια ακόμα "επικίνδυνη αντίληψη" και "ροπή" σε θέματα που αφορούν τη δασοπυρόσβεση, αυτή της ιδιωτικοποίησης πτυχών της πυρόσβεσης, επικαλούμενη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και παραβλέποντας πως οι μνημονιακές πολιτικές είναι αυτές που έχουν διαμορφώσει αυτή την κατάσταση. "Καταγγέλλουμε ότι η κυβέρνηση δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει προστασία στους πολίτες ούτε από τη φωτιά", κατέληξε.
Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Η Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε αναλυτικά στις ελλείψεις που αντιμετωπίζει φέτος το πυροσβεστικό σώμα, αλλά και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την πρόληψη αλλά και τον συντονισμό των δασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής και των ΟΤΑ. Όπως τόνισε, η αεροπυρόσβεση έχει φτάσει στα όριά της, ενώ φέτος είναι άγνωστος ο βαθμός ετοιμότητας των 21 Canader και δεν πρόκειται να έχουμε μισθωμένα ελικόπτερα. Η συμμετοχή των ιδιόκτητων εξαρτάται από το πόσοι πιλότοι και προσωπικό θα είναι διαθέσιμοι, ενώ η διαθεσιμότητα των υδροφόρων οχημάτων φτάνει το 70%. Προμήθεια ελαστικών για τα οχήματα αυτά έχει να γίνει από πριν το Μνημόνιο, εδώ και 5 χρόνια, όπως υπογράμμισε.
Μιλώντας για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε πως είναι αναγκαία η επεξεργασία ενός άλλου μοντέλου δασοπυρόσβεσης, με επίκεντρο την πρόληψη, συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων με προκαθορισμένους και διακριτούς ρόλους και αναβαθμισμένο και πιο ουσιαστικό ρόλο της Δασικής Υπηρεσίας. Πρέπει, είπε, τα κονδύλια για την πρόληψη να διανέμονται στους ΟΤΑ αρκετά πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και να γίνεται και ο απαραίτητος έλεγχος, καθώς αναγκαία χαρακτήρισε και τη σύνταξη δασολογίου και δασικών χαρτών.
Η Μ. Διακάκη μίλησε για τα εργασιακά προβλήματα των πυροσβεστών, τις μισθολογικές περικοπές που φτάνουν το 45% του ετησίου εισοδήματός τους και τόνισε ότι πρέπει να γίνει ομογενοποίηση του Π.Σ. Επιπλέον, υπογράμμισε πως η πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών δεν έχει γίνει, ενώ η μείωση της απασχόλησής του σε 5 μήνες, αντί για 8, τους αφαιρεί και το δικαίωμα του επιδόματος ανεργίας, ενώ το υπουργείο, παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις, δεν έχει απαντήσει για τα λειτουργικά κενά.
Στην ασφυκτική πίεση που δημιουργούν οι συνθήκες εργασίας στους πυροσβέστες, με αποτέλεσμα τη συνεχή αύξηση σε καρδιακά επεισόδια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Τ. Μαυρόπουλος, υπεύθυνος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας, επισημαίνοντας παράλληλα πως, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου για πρόσληψη των εποχικών από 1η Ιουνίου, η πραγματικότητα διαψεύδει, καθώς στις 29 Μαΐου αναμένεται να συζητηθεί στο ΣτΕ το αίτημα της πρόσληψης και στη συνέχεια να ακολουθήσει η υπόλοιπη διαδικασία που σημαίνει αρκετές ημέρες πέραν της 1ης Ιουνίου.