Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Ανοιχτή επιστολή της ΕΠΑΣ στον Σαμαρά: Καλά τα λόγια αλλά δεν φτάνουν μόνο αυτά...

Κύριε Πρωθυπουργέ   Λίγες μέρες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με εμπεριστατωμένη δημόσια  παρέμβαση της Ένωσής μας, αναδείξαμε  την δεκάδα των καυτών εκκρεμών προβλημάτων του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης, κρούοντας το  καμπανάκι του κινδύνου γι αυτό το καλοκαίρι.   Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώσαμε, μετά τις χθεσινές δηλώσεις σας, ότι το θέμα των ενδεχόμενων δασικών πυρκαγιών, αποτελεί για εσάς, μείζον ζήτημα, «εθνικής προτεραιότητας» μιας και «καταστρέφουν το φυσικό  μας πλούτο και
υπονομεύουν την οικονομία μας»
Η επιτυχή  όμως «προετοιμασία» για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, πέρα από την δική σας  πολιτική βούληση  απαιτεί και συγκεκριμένες δράσεις.   Αν πραγματικά πιστεύετε ότι το καλοκαίρι θα είναι «δύσκολο και θερμό» θα πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί  σε πολιτικές αδράνειας για την επίλυση των σημαντικών και καίριων προβλημάτων του κεντρικού μηχανισμού  δασοπυρόσβεσης.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Αν πραγματικά επιθυμείτε το Πυροσβεστικό Σώμα, που είναι ο επιχειρησιακός βραχίονας της πολιτικής προστασίας της χώρας, να είναι αποτελεσματικό στη μάχη με τις πυρκαγιές, αύριο κιόλας θα πρέπει:
1.να ενισχύσετε τις πιστώσεις του προϋπολογισμού του Π.Σ. για το 2013, οι οποίες σε σχέση με το 2009 έχουν περικοπεί κατά 36% και σε σχέση με το 2012 κατά 15% περίπου.
2.να προχωρήσετε την πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού των συμβασιούχων Πυροσβεστών, για να μπορέσει να υλοποιηθεί έστω  στα περσινά πρότυπα ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.  
3.να  ομογενοποιήσετε με θεσμικό τρόπο, το τριχοτομημένο, εργασιακά, πυροσβεστικό προσωπικό, ώστε να είναι επιχειρησιακά αξιοποιήσιμο στο σύνολο του.
4. να προχωρήσετε την αντικατάσταση των γερασμένων πυροσβεστικών οχημάτων, που κάποια περνούν και τα 30  έτη λειτουργίας και να συντηρηθούν επαρκώς τα υπόλοιπα.
5. να  προχωρήσετε στην αντικατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του εθνικού εναερίου πυροσβεστικού στόλου (Canadair, PZL), ο οποίος, όπως πολύ καλά έχει δηλώσει επανειλημμένος ο Υπουργός μας, είναι επιχειρησιακά γερασμένος.
6.να εξασφαλίσετε τα στοιχειώδη τουλάχιστον Μέσα Ατομικής Προστασίας για το σύνολο του προσωπικού.
7.να προβλέψετε  στοιχειωδώς  την  αποζημίωση των ωρών υπερεργασίας κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, του πυροσβεστικού προσωπικού, κατ΄ αντιστοιχία τουλάχιστο με τους εργαζομένους του ΥΠΕΚΑ, οι οποίοι σημειωτέον επικουρούν  το έργο του Π.Σ.  Σε κάθε περίπτωση να επαναχορηγηθεί το «δασικό», το οποίο εδώ και τρία χρόνια σιωπηλά περικόπηκε.
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι Έλληνες Πυροσβέστες, παρά την δεινή οικονομική τους κατάσταση και αυτό το καλοκαίρι θα πράξουν το πατριωτικό τους καθήκον.
Από εσάς, πέρα από την δαμόκλειο σπάθη της «αυστηρότητας» περιμένουν το προσωπικό σας ενδιαφέρον να υλοποιήσετε άμεσα τα παραπάνω, όπως και να κάνετε πράξη τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις για  το Πυροσβεστικό Σώμα.   Σε αυτή την άνιση μάχη με τις πύρινες φλόγες, οι Έλληνες Πυροσβέστες περιμένουμε  πέρα από τα παραπάνω και την ηθική στήριξη σας και κυρίως την ενίσχυση Πολιτείας και Κοινωνίας στο δύσκολο καλοκαίρι που πρέπει να προφυλάξουμε το εθνικό φυσικό πλούτο  της ταλαιπωρημένης πατρίδας μας.

Σ.Γ Ανάλογη και ποιο καυστική επιστολή πρέπει να στείλει άμεσα και η ΠΟΠΥΣΥΠ. στόν Σαμαρά.
.