Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Ενημέρωση για το συλλαλητήριο της 2/3/2017

Συνάδελφοι,

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η πανελλαδική διαμαρτυρία της ΠΟΠΥΣΥΠ στο Σύνταγμα, και το Σωματείο μας για μια ακόμη φορά συμμετείχε ενεργά. Ο μικρός αριθμός συμμετοχής δεν επισκίασε τη διαμαρτυρία, καθώς οι συνάδελφοι που έφτασαν από κάθε μεριά της χώρας έδωσαν δυναμικό παρόν.

Η πορεία διαμαρτυρίας αρχικά κατευθύνθηκε στα γραφεία της ΓΓΠΠ στη Μητροπόλεως. Εκεί αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε και ο ΓΓ του Σωματείου μας, συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ Καπάκη, θέτοντάς του όλα τα θέματα που απασχολούν τον κλάδο μας. Επιγραμματικά οι απαντήσεις του είχαν ως εξής:

  • Ευθύνες: Ως προς το ποιός ευθύνεται για τις παραλείψεις που οδήγησαν στη μη μονιμοποίηση των ΠΠΥ στις 10/2, ο κ Καπάκης αποποιήθηκε κάθε ευθύνη και μάλιστα μας προκάλεσε να εντοπίσουμε παραλείψεις. Όπως μας είπε «το θέμα μας το δούλευαν όλο τον προηγούμενο χρόνο», ωστόσο τελικά «σκάλωσε» στους θεσμούς. Στο γιατί δεν εξαιρεθήκαμε από τον κανόνα προσλήψεων 1/4, η απάντηση ήταν ότι αυτό είχε ενταχθεί στους μεσοπρόθεσμους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι οποίοι όμως ακόμη δεν έχουν ψηφιστεί αφού κόλησε η 2η αξιολόγηση. Μάλιστα, μας ανέφερε ότι το Υπ. ΠτΠ είχε αιτηθεί την πλήρη ενσωμάτωση και των 4000 ΠΠΥ.
  • Τροπολογία: Για την τροπολογία ανέφερε ότι αποτελούσε τη μόνη εφικτή λύση ώστε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μέχρι το πέρας της 2ης αξιολόγησης (οπότε και τοποθετεί την οριστική επίλυση του ζητήματος). Μας ανέφερε οτι αυτό που ψηφίστηκε δεν αποτελεί τον αρχικό σχεδιασμό του Υπουργείου, ωστόσο -από τη στιγμή που το θέμα προσέκρουσε στους θεσμούς- η συγκεκριμένη «λύση» αποτέλεσε τη συνεργασία Υπουργείου και Μεγάρου Μαξίμου. Μας περιέγραψε το νέο εργασιακό καθεστώς ως «είστε σχεδόν μόνιμοι».
  • Ώρες εργασίας – αποζημιώσεις: Ως προς την εξαιρέσιμη εργασία που η τροπολογία εισάγει, μας ανέφερε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι η πλήρης εξομοίωσή μας στο χρόνο εργασίας με το μόνιμο προσωπικό. Όταν του αντιτείναμε ότι ο ν. 4354 θέτει πολύ συγκεκριμένα πλαφόν στην υπερεργασία, τα οποία -ακόμη κι αν εξασφαλιστούν κονδύλια- δεν ξεπερνάνε τα 2-3 νυχτερινά το μήνα κι άλλα τόσα εξαιρέσιμα, δήλωσε άγνοια του νόμου και δεσμεύτηκε να το εξετάσει.
  • Για επιμέρους θέματα (μεταθέσεις, ωράρια εργασίας, άδεια που χρεωθήκαμε, καθήκοντα κ.ά.) μας παρέπεμψε στο ΑΠΣ, το οποίο μας διαβεβαίωσε πως έχει καλή προαίρεση και πως θα σταθεί στο πλευρό μας.
Σε κάθε περίπτωση, ο ΓΓΠΠ προσπάθησε να μας καθησυχάσει με γενικές καλές προθέσεις, ευχολόγια για εξεύρεση λύσεων και με «πεποιθήσεις» πως πολύ σύντομα το θέμα θα διευθετηθεί οριστικά. Μας ζήτησε εργασιακή ηρεμία και ψυχραιμία.

Μετά τη Γενική Γραμματεία, η πορεία κατευθύνθηκε στο Κοινοβούλιο όπου αντιπροσωπεία κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, άλλη αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετείχε κι ο ΓΓ του Σωματείου μας, κατευθύνθηκε στο ΑΠΣ και συναντήθηκε με τον Αρχηγό κ Καπέλιο.

Ο κ Αρχηγός μας δέχθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα λόγω ανειλημμένης υποχρέωσής του. Αναφορικά με τα τρέχοντα ζητήματα:

  • Συμβασιούχοι: Έχει ήδη κατατεθεί το αίτημα πρόσληψης για 1500 συμβασιούχους πυρ/στες. Επιπλέον, το ΑΠΣ προσανατολίζεται στη διενέργεια διαγωνισμού για την πλήρωση περίπου 300 κενών που υπάρχουν στους συμβασιούχους.
  • Μεταθέσεις: Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περ. 200 κενά που έχουν δημιουργηθεί λόγω μετακινήσεων για αεροδρόμια κλπ. Το ΑΠΣ εξετάζει ως λύση το να προβεί σε επανακατανομή των οργανικών θέσεων ΠΠΥ στις Υπηρεσίες ανά την επικράτεια. Από τις Υπηρεσίες που θα προκύψουν υπεράριθμοι θα μετακινηθούν ΠΠΥ με βάση τα κριτήρια του κανονισμού μεταθέσεων (οικογενειακή κατάσταση, πόλη συμφερόντων κλπ).
  • Άδεια: Ως προς τις περίπου 15 ημέρες αδείας που «χρεωθήκαμε» μέχρι να ψηφιστεί η τροπολογία, ο Αρχηγός δέχτηκε το αίτημά μας να βρεθεί κάποια φόρμουλα ώστε να μην χρεωθεί τελικά στους συναδέλφους. Μας ανέφερε πως μόλις καταλαγιάσουν τα πράγματα θα το διευθετήσει.
  • Εξτρά εργασία: Ο Αρχηγός μας επανέλαβε την κατεύθυνση της ΓΓΠΠ για πλήρη ένταξη στο ωράριο των μονίμων και μας πληροφόρησε πως το ΑΠΣ έχει ήδη αποστείλει αίτημα για την κατανομή σχετικών πιστώσεων. Όταν του εξηγήσαμε τους περιορισμούς που σαφώς θέτει ον. 4354 στην υπερεργασία (όπως κάναμε προηγουμένως στον ΓΓΠΠ), δήλωσε επίσης άγνοια του νόμου και δεσμεύτηκε να το εξετάσει. Σε κάθε περίπτωση, η Υπηρεσία θα κινηθεί ανάλογα με τα κονδύλια που θα της διατεθούν.

Αποχωρώντας, ο Αρχηγός επίσης έσπευσε να μας συστήσει ψυχραιμία, μας εξήγησε πως είμαστε «σχεδόν μόνιμοι» και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι ώστε να επικρατήσει εργασιακή ηρεμία.

Συνάδελφοι,
Οι σημερινές επαφές στα πλαίσια του συλλαλητηρίου για μία ακόμη φορά επιβεβαίωσαν πως για την Ηγεσία η επίλυση των προβλημάτων νοείται ως έκπτωση των δικαιωμάτων μας και μεταφορά του βάρους στις πλάτες μας. Όλοι δηλώνουν αισιόδοξοι, όλοι σπεύδουν να μας καθησυχάσουν και όλοι αγωνιούν να μειώσουμε την αγωνιστικότητά μας. Αυτό και μόνο αποδεικνύει πως έχουμε δύναμη ισχυρή και πως η δύναμη αυτή προκαλεί ανησυχία.

Δεν εφησυχάζουμε.
Δεν σταματάμε.
Δεν συντασσόμαστε με τους «συνδικαλιστές» που σπεύδουν να παρουσιάσουν ως -έστω προσωρινή- λύση την παράκαμψη κεκτημένων που κερδήθηκαν με πολυετή αγώνα.
Ανασυγκροτούμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την κλιμάκωση του αγώναυπό  την Ομοσπονδία μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συσπειρωθούν και να οργανωθούν στα Σωματεία τους, καθώς ο αγώνας που ξεκινά θα είναι διαρκής και χρονικά εκτεταμένος. Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει από όλους μας και, συνεπώς, ΚΑΝΕΊΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΎΕΙ.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους που ταξίδεψαν από όλη την Ελλάδα. Ευχαριστούμε τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες για την συνδρομή τους. Ευχαριστούμε θερμά την Ένωση Αποστράτων ΠΣ και την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για τη συμμετοχή και την έμπρακτη και διαρκή υποστήριξή τους.