Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Φιάσκο Δένδια: Αποσύρει το ν.σ. για την αναδιάρθρωση των σωμάτων ασφαλείας


Το bloko.gr ετοίμαζε για αύριο ένα αναλυτικό ρεπορτάζ για το σ.ν. της αστυνομίας, το οποίο οδεύει προς το χρονοντούλαπο της ιστορίας πριν ακόμη λάβει μορφή, καθώς επίσης για τις κρίσεις στην αστυνομία σε συνάρτηση με τις τύχες του υπουργού και του αρχηγού.
Μας πρόλαβαν ωστόσο για το φιάσκο Δένδια οι
εξ Κρήτης ορμώμενοι συνάδελφοι του candianews.gr, σε ότι αφορά στο πρώτο σκέλος (απόσυρση αναδιάρθρωσης) οι οποίοι πάντως αποδίδουν το αποτέλεσμα στις συνδικαλιστικές αντιδράσεις. Υπήρξαν σαφώς κάποιες τέτοιες επιρροές, όμως η ουσία της πίεσης, προήλθε από αλλού...
Διαβάστε το ρεπορτάζ του candianews.gr...
Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να αποσύρει ο αρμόδιος υπουργός το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του candianews ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας θα αποσύρει το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση-αναδιοργάνωση της Αστυνομίας μετά τις αντιδράσεις που υπήρξαν από τις ενώσεις και τα σωματεία.
Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές τάχθηκαν κατά του νομοσχεδίου.
Κάτι που σήμαινε ό,τι θα καταψηφιζόταν στην αρμόδια επιτροπή και πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν πως ο υπουργός θα επανεξετάσει το θέμα και ήδη έχει συγκεντρώσει προτάσεις για την αλλαγή του νομοσχεδίου.
Υπενθυμίζεται ό,τι οι αστυνομικοί της Κρήτης είχαν από την πρώτη στιγμή αντιδράσει θεωρώντας ό,τι πως θα πρέπει να προστατευτεί πάση θυσία το αμετάθετο του αστυνομικού προσωπικού στο όριο της σημερινής Περιφερειακής Ενότητας ή πρώην Νομαρχίας ή πρώην Αστυνομική Διεύθυνσης.
Και αυτό γιατί όπως τονίζουν σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούν να «κάνουν» το έργο τους καθώς η «δαμόκλειος σπάθη» θα είναι πάνω από τα κεφάλια τους.
Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκαν και όλες οι Ενώσεις της Ελλάδος καθώς και η ΠΟΕΣΥ , αντιπροσώπους των οποίων συναντήθηκε ο Υπουργός την εβδομάδα που μας πέρασε.
Υπενθυμίζουμε ότι με ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λασιθίου αναφέρει:
Ουσιαστικά το νέο Νομοθέτημα καταργεί το αμετάθετο του αστυνομικού. Είναι αρκετά δύσκολο να επιχειρηματολογεί κανείς για το αυτονόητο, αλλά είναι πολύ σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από αυτούς που νομοθετούν πως ο αστυνομικός πρέπει να επιτελεί το καθήκον του απερίσπαστα, χωρίς εξαρτήσεις από όποιον “ ισχυρό” ο οποίος έχει τη δύναμη να τον μετακινήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και την οικογένειά του. Στους πιο παλιούς θα φέρνει στη μνήμη τους τη φράση “…θα σε στείλω στον Έβρο”. (δείτε εδώ)


ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ "ENSTOLOI. GR"
 
Καμία λύση στα καίρια προβλήματα του Πυροσβεστικού Σώματος δεν βλέπουν να δίνει το υπό κατάθεση νομοσχέδιο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής οι συνδικαλιστές πυροσβέστες και εθελοντές πυροσβέστες που παρέστησαν στη χθεσινή διαβούλευση με την ΕΕΚΕ Δημόσιας Τάξης του ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ παρέστησαν οι βουλευτές Δ. Τσουκαλάς, Χ. Καφαντάρη, Μ. Διακάκη, Ι. Γαϊτάνη και ο υπεύθυνος του τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας, Τ. Μαυρόπουλος.


Διαβούλευση ΣΥΡΙΖΑ με τους φορείς

Το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν τεθεί στην Ολομέλεια προς ψήφιση, ωστόσο θυμίζουμε ότι πριν ακριβώς από ένα χρόνο το υπουργείο είχε δώσει στη δημοσιότητα και σε ηλεκτρονική διαβούλευση νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση της Πυροσβεστικής. Το τότε νομοσχέδιο είχε επικριθεί ως "γονατογράφημα", ωστόσο, αν και από το νέο έχουν απαλειφθεί κάποιες διατάξεις, όπως η ίδρυση δημοτικών πυροσβεστικών σταθμών, που είχε συγκεντρώσει τα πυρά όλων των φορέων, τα προβλήματα παραμένουν και συνεχίζουν να απειλούν τη δημόσια ασφάλεια, όπως τονίζουν οι πυροσβέστες.
Η τριχοτόμηση του πυροσβεστικού σώματος παραμένει δυσκολεύοντας το πυροσβεστικό έργο, αλλά και διαιωνίζοντας αδικίες μέσα στο σώμα, καθώς στην πράξη οι πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες εκπληρώνουν καθήκοντα μόνιμου πυροσβέστη, την ίδια όμως ώρα τα καθήκοντα αυτά δεν αναγνωρίζονται από τον νόμο με συνέπεια να μην απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα με τους μονίμους.
Το μόνο θετικό βήμα στο οποίο αναφέρθηκαν οι φορείς των πυροσβεστών ήταν η εισαγωγή μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, ωστόσο και το βήμα αυτό είναι κουτσό καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για μεταβατικό διάστημα.
Κατά τα άλλα παραμένουν και επικρίνονται οι διατάξεις που οδηγούν στη συρρίκνωση των υφιστάμενων δομών με παράλληλη δημιουργία άλλων "υδροκέφαλων" υπηρεσιών, η δυνατότητα να επιβάλλονται πρόστιμα στους πολίτες αν κατά τη διάρκεια κατάσβεσης ή απεγκλωβισμού διαπιστώσουν ότι δεν τηρούνται όλες οι διατάξεις ασφαλείας, η συνεργασία με την Europol που παραπέμπει στην εμπλοκή των πυροσβεστών στην καταστολή αλλά και η εισαγωγή ενός ακόμα Εσωτερικών Υποθέσεων, παρά την ύπαρξη σχετικών οργάνων. Εκφράστηκαν για άλλη μια φορά φόβοι για ιδιωτικοποίηση σε τομείς.
Από την πλευρά των εθελοντών πυροσβεστών -σε απάντηση ουσιαστικά στο δόγμα Δένδια περί εθελοντισμού στην πυρόσβεση και λιγότερων επαγγελματιών- τονίστηκε ότι οι εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν ειδικά όταν σε μεγάλες καταστροφές δεν φτάνουν οι πυροσβέστες, αλλά δεν μπορούν να τους αντικαταστήσουν.