Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η Κεφαλονιά

Κουνιέται συνεχώς το νησί, μετασεισμός 5,1 Ρίχτερ τη νύχτα - Σήμερα αυτοψία σε σχολεία και δημόσια κτίρια - Τα κτίρια του νησιού άντεξαν - Περισσότερες οι ζημιές στο Ληξούρι - Σύναξη των κορυφαίων σεισμολόγων στο νησί που θεωρείται μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές παγκοσμίως.


Για μεγάλο μετασεισμό μέσα στις επόμενες ημέρες στην Κεφαλονιά, έκανε λόγο ο καθηγητής σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Άκης Τσελέντης. Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο γνωστός σεισμολόγος είπε πως το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά, ενώ τόνισε πως η πλούσια μετασεισμική δταστηριότητα στο νησί είναι κάτι απόλυτα λογικό. Ο κ. Τσελέντης εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι ο κύριος σεισμός πέρασε, συγκεκριμένα είπε πως τα 5,8 Ρίχτερ ήταν «κατά 90% ο κύριος σεισμός», ενώ συνέστησε στους κατοίκους του νησιού των οποίων τα σπίτια δεν υπέστησαν ζημιές να επιστρέψουν σε αυτά. Ωστόσο, σημείωσε πως η αξιοπρεπής δόμηση στην Κεφαλονιά βοήθησε ώστε να μη θρηνήσουμε θύματα. «Αν ο σεισμός είχε γίνει σε άλλο σημείο της χώρας θα είχαμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά.



Να μη γυρίσουν σπίτια τους κάλεσε τους κατοίκους ο σεισμολόγος, Κώστας Παπαζάχος
Να μην επιστρέψουν στα σπίτια τους αν έχουν πάθει ζημιές ζήτησε από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ο κ. Παπαζάχος, είπε ότι η επιτάχυνση που δέχθηκαν τα κτίρια ήταν της τάξης του 0,4%, στο όριο, δηλαδή που προβλέπει ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής των κτιρίων. Για το λόγο αυτό είπε ότι αν δεν ελεγχθούν από μηχανικούς τα σπίτια οι κάτοικοι να μην επιστρέψουν σε αυτά.
Ανέβασε επίσης το μέγεθος του σεισμού σε 6,1 Ρίχτερ.

Επισης σε ολο το Νησι υπαρχουν Ζημιες σε κτιρια - Αυτοκινητα - Δρομους - & Κατολισθησεις.

Πληροφοριες απο Πρωτοθεμα..