Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

H λίστα των απολύσεων - Από πού θα φύγουν υπάλληλοι το 2014



H λίστα των απολύσεων - Από πού θα φύγουν υπάλληλοι το 2014
Στο φουλ βάζει τις μηχανές του υπουργείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να επιτευχθεί ο στόχος των απολύσεων που έχει συμφωνηθεί στο Μνημόνιο μετά τη σιωπηρή παράταση που διασφάλισε από την τρόικα για την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Βάσει των συμφωνηθέντων, η κυβέρνηση θα πρέπει να απολύσει 4.000 δημοσίους υπαλλήλους ως το τέλος του χρόνου και άλλους 11.000 ως το τέλος του 2014.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη υποδείξει σε κάθε υπουργείο ξεχωριστά τους φορείς που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο σε πέντε υπουργεία (Υποδομών, Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης) έχουν υποδειχθεί φορείς που απασχολούν συνολικά περίπου 19.000 υπαλλήλους και που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν με 2.000 υπαλλήλους λιγότερους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη προτείνει στα υπουργεία περικοπή προσωπικού που σε ορισμένους τομείς θα φθάσει ως και το 10%.

Ποιοι είναι στη λίστα

Μόνο στο υπουργείο Υποδομών έχουν υποδειχθεί 12 ανώνυμες εταιρείες, οι οποίες απασχολούν σήμερα 12.708 υπαλλήλους. Πρώτη στη σχετική λίστα είναι η ΟΣΥ ΑΕ Οδικές Συγκοινωνίες με προσωπικό 5.866 ατόμων και μετά οι Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ με 2.474 υπαλλήλους ο ΟΣΕ με 1.689 υπαλλήλους.

Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση του προσωπικού του στην ΕΑΒ, στην ΕΛΒΟ, στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, στην Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγας Κορίνθου και στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει το προσωπικό στον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «Δήμητρα», στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων και στον ΕΛΓΑ.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης θεωρείται ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό σε επτά ανώνυμες εταιρείες, εκ των οποίων οι σημαντικότερες είναι η ΜΟΔ ΑΕ και ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος, τέλος, περικοπές προσωπικού ζητούνται στο Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ, στο Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης και στον ΛΑΓΗΕ.

Πηγή: Βήμα της Κυριακής