Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Ομιλία Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Μανώλη Όθωνα 24 Ιουνίου 2011 ..

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό, το να πούμε ότι τη διαχρονική υστέρηση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε σχέση με τις προβλεπόμενες οργανικές θέσεις θα τη λύσουμε εν μέσω αυτής της περιόδου με τα συγκεκριμένα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, θα ήταν νομίζω πάρα πολύ ουτοπικό. Η Κυβέρνηση, επειδή ακριβώς πιστεύει ότι υπάρχουν ορισμένα ύψιστα αγαθά όπως είναι η ζωή, η περιουσία των ανθρώπων, το φυσικό μας περιβάλλον και η προστασία τους, που δεν μπαίνουν στη λογική των οριζόντιων περικοπών, θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα σε σχέση με την έγκριση κάποιων προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αναφέρομαι στο μόνιμο προσωπικό.
Οι εποχικοί απασχολούνται φέτος στον ίδιον αριθμό με πέρυσι, στη διάρκεια εκείνη που καλύπτει πλήρως την αντιπυρική περίοδο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Σε σχέση με τη μισθοδοσία τους, υπήρξε πράγματι μια καθυστέρηση, η οποία σχετιζόταν με την υπογραφή της συγκεκριμένης πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, όμως η διαδικασία έχει ήδη ολοκληρωθεί. Θα πληρωθούν αναδρομικά και το Μάιο, και τον Ιούνιο, μέχρι τις 10 Ιουλίου μαζί με το επίδομα αδείας.
Σε ό,τι αφορά την πρόσληψη των τεσσάρων χιλιάδων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, στις 31 Μαρτίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νόμος που προβλέπει τη θεσμοθέτηση της ειδικής αυτής κατηγορίας Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Εμείς την έκθεση δημοσιονομικής δαπάνης και το αίτημα προκήρυξης των συγκεκριμένων θέσεων το διαβιβάσαμε από τις 18 Απριλίου και αναμένουμε την έγκριση για την έκδοση της σχετικής προκήρυξης.
Όμως, εδώ πράγματι θα επικαλεστώ την ιδιαιτερότητα του διμήνου που μεσολάβησε σε σχέση με την ανοικτή συζήτηση που είχε η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους του μηχανισμού στήριξης για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος της περιόδου 2012-2015 . Το σύνολο των προσλήψεων είτε μόνιμου προσωπικού είτε συμβασιούχων είτε οτιδήποτε, αποτέλεσε μια συζήτηση που πήγε χρονικά πιο πίσω οποιαδήποτε έγκριση πράξης Υπουργικού Συμβουλίου σε όλο το δημόσιο τομέα, σε όλες τις κατηγορίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει υπαναχώρηση της Κυβέρνησης ούτε σε ό,τι αφορά την εκδήλωση και ολοκλήρωση αυτής της προκήρυξης εντός του 2011 ούτε σε ό,τι αφορά τον αριθμό της προκήρυξης. To υλάχιστον σε ό,τι αφορά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση ούτε καμία ένδειξη σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο ότι τίθεται σε αμφισβήτηση η υλοποίηση και η εφαρμογή αυτής της απόφασης της Βουλής, που είναι νόμος του κράτους και σκοπός μας, ώστε να ενισχυθεί ουσιαστικά το Πυροσβεστικό Σώμα.