Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011

Στο Θεμα μας...

H Ομιλία Υπ. Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή στη χθεσινή Επιτροπή Δημόσιας Τάξης


Ολόκληρη η ομιλία βρίσκεται εδώ
Έρχομαι τώρα στο θέμα των πυροσβεστών. Όπως ανέφερε και ο εισηγητής της πλειοψηφίας, ο κ. Δαμιανάκης, με αυτή τη ρύθμιση υλοποιείται η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, κ. Γιώργου Παπανδρέου, και του ΠΑΣΟΚ, και συνιστάται στο Πυροσβεστικό Σώμα μία ιδιαίτερη κατηγορία προσωπικού με την ονομασία «Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης», η οποία προβλέπεται να υποκαταστήσει σταδιακά το θεσμό του Εποχικού Πυροσβέστη.
Κύριο καθήκον αυτών, θα είναι η δασοπυρόσβεση και η δασοπροστασία. Θα επικουρούν όμως παράλληλα το πυροσβεστικό προσωπικό και σε όλα τα υπόλοιπα καθήκοντά του, στην άσκηση των οποίων παρατηρούνται σήμερα αδυναμίες, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό και των δυσκολιών που υπάρχουν λόγω της αναλογίας 5 προς 1 , όσον αφορά τις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα εξαιτίας της δημοσιονομικής κατάστασης.
Με το «νέο αίμα» που θα εισέλθει στο Πυροσβεστικό Σώμα, θα καλυφθούν με επάρκεια πολλές από τις ελλείψεις του, ενώ παράλληλα θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό πολύτιμη εμπειρία των ανθρώπων που έχουν ήδη υπηρετήσει ως εποχικοί πυροσβέστες.
Όλοι θα συμφωνήσουμε ότι επί χρόνια οι εποχικοί πυροσβέστες έχουν προσφέρει τα μέγιστα ιδιαίτερα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και ότι πρέπει πλέον να βρεθεί μια βιώσιμη λύση για την επίλυση αυτής της ιδιότυπης ομηρίας τους.
Και μιλάω για βιώσιμη λύση και όχι τακτοποίηση. Γιατί αρκετές ήταν τα τελευταία χρόνια οι εξαγγελίες για «τακτοποίηση» και για «μονιμοποίηση», η οποία ποτέ όμως δεν ήρθε.
Με τις διατάξεις όμως του παρόντος νομοσχεδίου, με αυτό το άρθρο, εμείς, μέσα σε μία πολύ δύσκολη για τη χώρα και την οικονομία μας συγκυρία, ερχόμαστε να θέσουμε ένα τέλος στην ανασφάλεια των εποχικών Πυροσβεστών, με τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας στο Πυροσβεστικό Σώμα των «Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης». Στην κατηγορία αυτή, όσοι ενταχθούν με τις διαδικασίες που προβλέπουν οι διατάξεις του άρθρου, θα καταλαμβάνουν επί θητεία οργανικές θέσεις.
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ:
* Από ότι γνωρίζουμε θα γίνουν θετικές για μας αλλαγές  στις παραγράφους 3,6,7,10,16 του Αρθρου 15 του σχεδίου νόμου.
*  Επίσης για λόγους καθαρά τακτικής μαθαίνουμε ότι από την ΠΟΣΠΥΔ δεν θα υπάρχουν  επίσημες ανακοινώσεις ενημέρωσης πάνω στις τρέχον εξελίξεις .