Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

ΑΛΛΑ ΕΙΠΕ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ Ο ΔΕΝΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΗΜΕΡΑ

“Δεν έχει έννοια να επαναλαμβάνομαι. Το ζήτημα της πυρόσβεσης είναι κορυφαίο. Τα μέσα τα οποία έχουμε δεν είναι επαρκή”.
Τη δήλωση αυτή είχε κάνει στις 16 Ιουλίου ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας μετά από συνάντηση με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος. Πέντε βδομάδες αργότερα, η Χίος από τις πυρκαγιές είχε υποστεί τεράστια καταστροφή, ενώ εκατοντάδες εστίες φωτιάς ξεπηδούσαν το Καλοκαίρι σε όλη τη χώρα προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές.
“Η αλήθεια είναι ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης – όπως και των προηγούμενων – είναι στην κυριολεξία εμπρηστική”, έγραφε τότε, με αφορμή τις πυρκαγιές στη Χίο ο Ριζοσπάστης. “Κι αυτό γιατί ενώ γνώριζαν για τις τραγικές ελλείψεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα σε επίπεδο πρόληψης. Πιο συγκεκριμένα, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό που ξεπερνούν τις 4.000 δεν καλύφθηκαν, ενώ 1.906 συμβασιούχοι πυροσβέστες προσλήφθηκαν, περίπου 1,5 μήνα μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και ενώ είχαν εκδηλωθεί δεκάδες φωτιές. Τα μειωμένα κονδύλια έως και 45% σε σχέση με το 2010, καθήλωσαν ελικόπτερα (συντονισμού αλλά και κατάσβεσης), ακινητοποίησαν οχήματα με μικρές (φθαρμένα ελαστικά) ή μεγάλες βλάβες (κατεστραμμένες μηχανές), άφησαν συστήματα πυρόσβεσης να «στολίζουν» δάση, προκάλεσαν αλαλούμ στις προσλήψεις συμβασιούχων, στο ωράριο απασχόλησής τους και στην ανανέωση υλικοτεχνικού εξοπλισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Αγρινίου – Μεσολογγίου – Αμφιλοχίας και Ναυπάκτου, οι ελλείψεις φτάνουν το 30-40%, ενώ τα οχήματα σε μεγάλο ποσοστό είναι παλιά, όχι αξιόπιστα, μη κατάλληλα συντηρημένα και βάζουν σε κίνδυνο πολλές φορές τη σωματική ακεραιότητα των πυροσβεστών…”
***
Σήμερα στην διάρκεια της παράδοσης – παραλαβής του Αρχηγού του Σώματος και προτού καλά-καλά ακόμα ξεπλυθούν οι στάχτες από τα καμμένα δάση του Καλοκαιριού, ο ίδιος υπουργός έκανε λόγο για υπερβολικό αριθμό υπηρετούντων στην Πυροσβεστική.
Ο υπουργός, αφού χαρακτήρισε πλάνη το ότι η Πυροσβεστική έχει ελλείψεις, ισχυρίστηκε ότι οι υπηρετούντες στο Σώμα είναι υπεράριθμοι. Στην ομιλία του προανήγγειλε ότι «Στις επόμενες εβδομάδες, μετά από την εισήγηση του νέου αρχηγού, θα αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες εκείνες, που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες και στους άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος να ανταποκριθούν καλύτερα στα καθήκοντά τους. (…) Η αναδιάρθρωση αυτή θα έχει συγκεκριμένες και σαφείς κατευθύνσεις, που θα επιτρέψουν την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού».
Όπως επισημαίνει το 902.gr,  συνειδητά ο υπουργός, προσπερνάει τις περικοπές στα κονδύλια (από 121 εκατομμύρια ευρώ το 2009 σε 65,2 εκατομμύρια φέτος), την κατάργηση οργανικών θέσεων που μεταφράζεται σε έλλειψη 4.156 ανδρών, την ακινητοποίηση του 20% των οχημάτων εξαιτίας φθαρμένων ελαστικών , βλαβών και έλλειψης καυσίμων, την υπερεργασία των οδηγών (που δουλεύουν για 32 ώρες στο τιμόνι ) και των πυροσβεστών (που βρίσκονται στα μέτωπα για 48 ώρες χωρίς ουσιαστική ανάπαυση και κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης) αλλά και τη μη χρησιμοποίηση των 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης σε αργίες, Κυριακές, νυχτερινές ώρες και εκτός έδρας. Πόσο μάλιστα, την προσπάθεια κατάργησης 40 σταθμών και κλιμακίων με αποτέλεσμα την καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας.
***
Πολιτική εμπρηστική, που στο φόντο των γενικότερων συνθηκών αποκτά γενοκτονικά χαρακτηριστικά:
Όταν παρά τους μέχρι πριν λίγες εβδομάδες ισχυρισμούς του, το υπουργείο Παιδείας σήμερα δέχεται ότι δεν είναι ούτε ένα ούτε δύο ούτε 100 αλλά 25.000 τα παιδιά που πρέπει να μπουν σε πρόγραμμα σίτισης γιατί υποσιτίζονται… Όταν κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλος είναι αυτός ο αριθμός στην πραγματικότητα, πόσες άραγε εργατικές λαϊκές φτωχές οικογένειες ζουν αυτό το δράμα εξαιτίας της καπιταλιστικής κρίσης και της πολιτικής που διαλύει τα λαϊκά νοικοκυριά… Όταν για την “αντιμετώπιση” αυτού του προβλήματος η κυβέρνηση απευθύνεται στην “φιλανθρωπία” της εκκλησίας και των “χορηγών”…
…Όταν αποκαλύπτεται το ότι στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά οι εντολές διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος από 1000 τον μήνα που ήταν τον περασμένο  Μάιο, έχουν σήμερα εκτιναχθεί στις 300 κατά μέσο όρο εντολές διακοπής ρεύματος καθημερινά, δηλαδή στις 6000 το μήνα…
…Τότε αποδεικνύεται η ραγδαία εξάπλωση της φτώχειας και της εξαθλίωσης, η οποία ήδη εμφανίζεται με χαρακτηριστικά γενοκτονικά σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων,   καθώς πλάι σε αυτά τα φαινόμενα πρέπει να συμπληρωθούν τα εντεινόμενα λαϊκά αδιέξοδα στην υγεία και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η γενικότερη αδυναμία ανταπόκρισης σε στοιχειώδεις ανάγκες όπως η θέρμανση κά.
***
Για τον λαό δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής, δεν υπάρχουν περιθώρια για αυταπάτες και θολές ελπίδες γύρω από “επαναγορά ομολόγων”, “κουρέματα” και “αναδιαπραγματεύσεις”. Αντίθετα γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο ζωτική για το λαό η άμεση ανάγκη της οργάνωσής του, της διεκδίκησης και της πάλης  για να υπηρετεί τη ζωή του, το παρόν και το μέλλον του, όλος ο πλούτος που τον σφετερίζονται τα καπιταλιστικά μονοπώλια ενώ παράγεται από τον καθημερινό του μόχθο.
Το χρωστάνε αυτό, οι εργαζόμενοι στους εργαζόμενους, ο λαός στο λαό και ο τόπος στον τόπο.