Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

 

Ανοχύρωτα τα δάση στις πυρκαγιές

Εχοντας ολοφάνερες ελλείψεις, ρίχνεται φέτος στη μάχη με τις φωτιές η Πυροσβεστική. Διαθέτει σε ετοιμότητα λιγότερα εναέρια μέσα. Το επίγειο σύστημα πάσχει εξαιτίας των απαρχαιωμένων οχημάτων και του μειωμένου αριθμού πυροσβεστών. Οι περιορισμοί που συνεπάγεται η οικονομική κρίση γίνονται ανυπέρβλητο εμπόδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ανοχύρωτα τα δάση στις πυρκαγιές
Στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου, το Πυροσβεστικό Σώμα μετρά απώλειες σε αεροσκάφη ενώ αναγκάζεται να κινείται με έναν γερασμένο στόλο αυτοκινήτων. Μικρότερα κονδύλια και λιγότερο προσωπικό δυσχεραίνουν την κατάσταση, συνθέτοντας ένα μείγμα που μπορεί να αποδειχθεί εκρηκτικό
Απαρχαιωμένος στόλος οχημάτων, ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, περιορισμένα εναέρια μέσα. Ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές που έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα είναι το Πυροσβεστικό Σώμα. Η οικονομική κρίση, οι καθυστερήσεις και οι? πολιτικές αμέλειες έχουν δημιουργήσει έναν εκρηκτικό συνδυασμό που, στο δύσκολο -λόγω καιρικών συνθηκών- καλοκαίρι που έρχεται, αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Για το σοβαρό αυτό θέμα ενημέρωσε προχθές τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. Λίγες μέρες νωρίτερα, μιλώντας από το βήμα της Βουλής, περιέγραψε την κατάσταση της Πυροσβεστικής με μελανά χρώματα.
Από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν είναι παραπάνω από 14
Από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν είναι παραπάνω από 14
«Δεν είμαστε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση, και το λέω κομψά, από πλευράς υποδομής για το καλοκαίρι που έρχεται» δήλωσε ο Νίκος Δένδιας. «Θεωρητικά, έχουμε 21 αεροσκάφη και τα 3 από αυτά είναι εκτός λειτουργίας, δηλαδή ξεκινάμε με 18, και αν δείτε τους πίνακες καθημερινής δυνατότητας χρήσης των αεροσκαφών θα δείτε ότι είναι μάλλον σε χαμηλά επίπεδα. Χθες, ας πούμε, είχαμε 10 διαθέσιμα αεροσκάφη, πριν δύο ημέρες είχαμε 11 και ανεβήκαμε στα 13-14».
Η έρευνα στο τι πραγματικά συμβαίνει στα εναέρια μέσα της Πυροσβεστικής δικαιώνει τον υπουργό. Το ρεπορτάζ κατέγραψε πως από τα 21 πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Canadair, σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεν είναι παραπάνω από 18. Τις περισσότερες μέρες ο αριθμός τους κυμαίνεται στο 14, ενώ περιστασιακά ακόμη και αυτός κατεβαίνει.
«Δεν είμαστε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση από πλευράς υποδομής για το καλοκαίρι που έρχεται», δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Ν. Δένδιας, μιλώντας για την Πυροσβεστική
«Δεν είμαστε σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση από πλευράς υποδομής για το καλοκαίρι που έρχεται», δήλωσε πρόσφατα στη Βουλή ο Ν. Δένδιας, μιλώντας για την Πυροσβεστική
Υπάρχουν ευτυχώς 18 αεροσκάφη τύπου Πεζετέλ που βρίσκονται διάσπαρτα σε Καλαμάτα, Ανδραβίδα, Λαμία, Κεφαλονιά, Αγρίνιο, Τρίπολη, Κέρκυρα και Μυτιλήνη, που επειδή και η συντήρησή τους είναι ευκολότερη «σώζουν» συχνά την κατάσταση.
Επίσης, φέτος μισθώθηκαν 10 ελικόπτερα, δύο λιγότερα από πέρυσι, από τα οποία μόλις 5 είναι στη χώρα και συμμετέχουν σε κατασβέσεις. Την ίδια στιγμή, καθηλωμένα θα παραμείνουν για ακόμη μία (κρίσιμη) χρονιά τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής (τρία ΒΚ-117 και δύο Super Puma) για τα οποία, παρότι λύθηκε το θέμα της τεχνικής τους συντήρησης, τα πτυχία των 11 εκπαιδευμένων πιλότων χρειάζονται ανανέωση, η οποία καθυστερεί και λόγω οικονομικών δυσχερειών, με συνέπεια να αδυνατούν να τα «πετάξουν».
«Πάνω από 25 χρόνων»
Το θέμα των εναέριων μέσων είναι από τα πιο σοβαρά προβλήματα, αλλά δεν είναι το μοναδικό. «Στις επίγειες δυνάμεις δασοπυρόσβεσης, το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε είναι ο γερασμένος στόλος των πυροσβεστικών οχημάτων. Ο μέσος όρος ηλικίας τους ξεπερνά τα 25 χρόνια. Επίσης, τα τελευταία 6 χρόνια ούτε ένα ελαστικό δεν έχει αγοραστεί από το Σώμα, με αποτέλεσμα τα οχήματα να μην είναι αρκούντως αποτελεσματικά και να τίθεται θέμα ασφάλειας των πυροσβεστών» δηλώνει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννης Σταμούλης. Οπως λέει, αρκετά από τα οχήματα αυτά είναι παροπλισμένα, ενώ εκτιμάται ότι τουλάχιστον 3.500 «κομμάτια» ελαστικών χρειάζονται άμεσα για τα οχήματα.
«Η οικονομική κρίση δεν έχει αφήσει αλώβητο το Πυροσβεστικό Σώμα, αφού μόνο φέτος έχουν μειωθεί κατά 15% τα διαθέσιμα κονδύλια στον προϋπολογισμό του Σώματος» εξηγεί ο κ. Σταμούλης. «Αν σκεφτείτε δε ότι το κούρεμα ήταν το 2011 30%, αυτό σημαίνει ότι τα διαθέσιμα κονδύλια έχουν μειωθεί συνολικά τα δύο τελευταία χρόνια κατά 45%! Παράλληλα, οι συνθήκες δυσκολεύουν, λόγω του αυξημένου κόστους συντήρησης των παλιών οχημάτων» τονίζει.
Χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2008
Οι συμβασιούχοι δεν φτάνουν για να καλύψουν τα κενά
Μία ακόμη «πληγή» στην επιχειρησιακή ικανότητα του Πυροσβεστικού Σώματος είναι οι σημαντικές ελλείψεις στο ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και τα μειωμένα κονδύλια που διατίθενται για την απασχόληση υπερωριών και νυχτερινών για τους πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης και τους συμβασιούχους.
Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα κενά σε μόνιμο προσωπικό παραμένουν στους 4.215 μονίμους αφού έχουν να γίνουν προσλήψεις από το 2008.
Η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος για τη δασοπυρόσβεση αριθμεί συνολικά 14.401 άτομα.
Από αυτά, μόνιμο προσωπικό είναι τα 8.495 άτομα. Οι 4.000 πυροσβέστες έχουν προσληφθεί ως υπάλληλοι Πυροσβεστικού Σώματος πενταετούς θητείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι 600 από αυτούς, όσοι δηλαδή δεν είχαν διατελέσει συμβασιούχοι πυροσβέστες, δεν έχουν ακόμη επαρκώς εκπαιδευτεί. Επίσης, υπάρχουν -κι ας άργησαν- και 1.906 εποχικοί συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Καθυστερήσεις
Οι καθυστερήσεις που πάντοτε υπήρξαν σημαντικό πρόβλημα στις εξελίξεις της δασοπυρόσβεσης έγιναν φέτος πιο έντονες λόγω και των πολιτικών εξελίξεων.
Οι εκλογές καθυστέρησαν και τους εν εξελίξει διαγωνισμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τα υπόλοιπα θέματα που αφορούν τις πυρκαγιές, όπως η πρόληψη. «Το πιο σοβαρό για εμάς είναι ότι το προσωπικό έχει? τριχοτομηθεί, όπως φοβόμασταν και είχαμε από νωρίς προειδοποιήσει.
Μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι στη διάθεση του Σώματος ανά πάσα στιγμή.
Οι δασοπυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης δουλεύουν μόνο αν υπάρχουν εγκεκριμένα χρήματα για να πληρωθούν, ενώ το ωράριο εργασίας των συμβασιούχων είναι πενθήμερο, χωρίς τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τα εκτός έδρας, αφού... λεφτά δεν υπάρχουν.
Με αποτέλεσμα, όταν ξεσπάει μια πυρκαγιά, ο επικεφαλής να κοιτάξει πίσω του και να διαπιστώσει ποιους από τους υφισταμένους του μπορεί να πάρει μαζί του στην κατάσβεση!», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών.
Συνεργασία με Ιταλία - Ισπανία
Μέτωπο του Νότου και κατά των πυρκαγιών
Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν προβλήματα στο άμεσο μέλλον, η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει ήδη ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με την Ιταλία και την Ισπανία, συζητώντας τις δυνατότητες συνεργασίας για τη δασοπυρόσβεση. Οι πυρκαγιές σε αυτές τις δύο χώρες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με αυτές της Ελλάδας, συνεπώς, η πείρα και το προσωπικό δυναμικό μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην ανάγκη δασοπυρόσβεσης σε ελληνικό έδαφος.
Ηδη ο Ν. Δένδιας έχει έρθει σε επαφή μέσω επιστολής αλλά και σε προσωπικό επίπεδο με τον πρέσβη της Ιταλίας και η συνεννόηση βρίσκεται σε καλό δρόμο. Αντίστοιχη κίνηση θα γίνει και με την Ισπανία. Την ίδια στιγμή κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο το θέμα αυτό να τεθεί και σε υψηλότατο επίπεδο, σε επίπεδο αρχηγών κυβερνήσεων.
Επίσης, γίνονται προσπάθειες για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, που θα βοηθήσει τον σχεδιασμό συνολικά για τις μεσογειακές χώρες και ειδικά για την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση θα υπάρχει η «κεντρική» συνδρομή σε περιπτώσεις ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τέλος, ο υπουργός έχει ζητήσει και τη συνδρομή κοινωφελών ιδρυμάτων, προκειμένου να υπάρξει χρηματική ή άλλη βοήθεια στα κενά που έχουν δημιουργηθεί στην πυρόσβεση.
Η πρώτη «γενική δοκιμή» του 2012 έγινε στα μέσα Ιουνίου, με τις καταστροφικές πυρκαγιές της Λαυρεωτικής. Εκεί οι ελλείψεις φάνηκαν χωρίς αμφιβολία.
Απώλεια ζωής
Το Πυροσβεστικό Σώμα θρηνεί ακόμη έναν νεκρό πυροσβέστη, ενώ σπίτια και εκτάσεις τυλίχθηκαν από τις φλόγες.
«Και να σκεφτεί κανείς ότι η πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική, που οι δυνατότητες αντιμετώπισης είναι μεγαλύτερες. Αυτό σημαίνει ότι με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, μια δασική πυρκαγιά μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Μέχρι σήμερα οι πυρκαγιές ξεσπούν μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές και αντιμετωπίζονται. Τι θα γίνει αν υπάρξουν ταυτόχρονα πύρινα μέτωπα; Εκεί φοβάμαι ότι η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο», επισημαίνει ο Γιάννης Σταμούλης.
Και σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, στο φετινό δύσκολο καλοκαίρι τα κονδύλια πρόληψης που διατίθενται στους δήμους και στους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης άργησαν και φέτος, με αποτέλεσμα τα περιαστικά δάση να μην έχουν ακόμη καθαριστεί, αποτελώντας το? τέλειο προσάναμμα για τις φωτιές που τυχόν ξεσπάσουν.
  • Καθηλωμένα τα ελικόπτερα. Τα μισά μόνο από τα καναντέρ βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα
  • Γερασμένα με ηλικία πάνω από 25 χρόνια τα πυροσβεστικά οχήματα
  • Μειωμένα τα κονδύλια για δασοπυροσβέστες και συμβασιούχους
  • Μόνο οι μόνιμοι υπάλληλοι στη διάθεση του Σώματος ανά πάσα στιγμή
ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ