Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Πέρασε από το ΣτΕ το ΠΔ Παπουτσή για πρόσληψη 100 αστυνομικών

Νόμιμο κρίθηκε τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, το οποίο ανοίγει το δρόμο για την πρόσληψη 100 αστυνομικών πανεπιστημιακής ειδικών καθηκόντων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο άναψε τελικά το «πράσινο φως» καθώς το ΠΔ επανακατατέθηκε για επεξεργασία στο Ε’ Τμήμα του ΣτΕ με τη διευκρίνηση ότι η δαπάνη που θα προκληθεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή του είναι σύμφωνη προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Το επίμαχο ΠΔ είχε κριθεί αρχικά παράνομο από την Ολομέλεια του ΣτΕ επειδή ήταν εκτός πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο αλλά και επειδή από κανένα στοιχείο δεν βεβαιωνόταν ότι η δαπάνη, η οποία ανέρχεται στα 2.477.000 ευρώ, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας.

Μετά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΣτΕ έκρινε νόμιμο το ΠΔ εφόσον βεβαιώνεται ότι «η προκαλούμενη δαπάνη στοιχεί προς τις δεσμεύσεις και τους στόχους του εγκριθέντος με τον Ν. 3985/2011 μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής η βεβαίωση δε αυτή ευρίσκει έρεισμα στο υπ’ αριθμ. 2/73126/2.11.2011 έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο η μισθολογική δαπάνη από τη σύσταση των οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, βρίσκεται εντός των ανωτάτων ορίων του κρατικού προϋπολογισμού και, συνεπώς, των ανωτάτων ορίων του προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για τα έτη 2012, έως και 2015, όπως έχουν τεθεί στο ΜΠΔΣ».

Ακόμη, οι δικαστές αναφέρουν στη σχετική γνωμοδότηση που εξέδωσαν, πως η σύσταση των νέων οργανικών θέσεων προτείνεται νομίμως, γιατί «αφενός μεν συνοδεύεται από την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την ανακατανομή του προσωπικού, με ταυτόχρονη κατάργηση 100 θέσεων αστυνομικού προσωπικού ειδικών και γενικών καθηκόντων, δηλαδή ισάριθμων θέσεων προς εκείνες, των οποίων προτείνεται η σύσταση».

ΠΗΓΗ:protothema.gr

ΣΓ: ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΑΖΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟΥΣ ΤΗΣ (ΒΟΥΓΙΑ,ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΑΚΗ ΚΛΠ)