Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κύριο Ιωάννη Πανούση


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ  ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ




 

                     ΠΡΟΣ :  1. ΜΕΛΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :     1. ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

                                       2. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π


ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  63                                                                                   ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   11/02/2015

                                                     ΘΕΜΑ: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ
Συνάδελφοι,
Όπως προηγήθηκε στην ενημέρωσή μας το ραντεβού με τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης κύριο Γιάννη Πανούση πραγματοποιήθηκε την ίδια μέρα, όπως είχαμε τη παρότρυνσή  του από τη συνάντησή μας στη Βουλή.

Πέραν του κου Χρήστου Καραγιαννίδη  ο οποίος δεν χρειάζεται συστάσεις καθώς προεκλογικά και μετεκλογικά στέκεται αρωγός σε κάθε προσπάθειά  μας, προστίθενται στη λίστα όλο και περισσότεροι βουλευτές . Ενδιαφέρον για τα θέματά μας έδειξε βουλευτής Αχαίας , κος Χατζηλάμπρου Βασίλειος ο οποίος μετά από πρότασή μας, θέλησε να παρευρεθεί στη συνάντηση  με τον Υπουργό, πράγμα που έγινε. Στηρίζει πλέον και αυτός δυναμικά τα θέματα του κλάδου μας και γενικότερα μας διαβεβαίωσε ότι θα συμβάλλει κι αυτός στο μερίδιο που του αναλογεί,  την υπεράσπιση και την προώθηση των ζητημάτων μας. 

Αν και ο χρόνος του Υπουργού ήταν περιορισμένος , παρόλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να θίξουμε όλα τα θέματά μας και να του τα αναλύσουμε στο μέγιστο. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από την πλευρά του, έγινε ένας πραγματικά εποικοδομητικός διάλογος και κυρίως αυτό που μας ανέφερε ευθέως είναι ότι πολλά από αυτά δεν γνώριζε και μάλιστα δεν μπορούσε να καταλάβει το λόγο που έμειναν στο σκοτάδι και δεν του ανέφερε ΚΑΝΕΙΣ από τους φορείς που συναντήθηκε το παραμικρό. 

Για παράδειγμα : Το θέμα των Συμβασιούχων, των Συμβασιούχων εκτός ρύθμισης και το θέμα των επιλαχόντων που εκκρεμεί . Γνώστης υπήρξε για το θέμα των Πενταετών, αν και εκεί έγινε εκτενή αναφορά, άλλωστε προέβηκε  και στις ανάλογες δηλώσεις όπως πιθανόν πολλοί παρακολουθήσατε από το βήμα της Βουλής.

Στο κομμάτι των Συμβασιούχων Πυροσβεστών αναφέρθηκε από πλευράς μας , η μείωση των μηνών εργασίας που υποστήκαμε , από το 8μηνο σε 5μηνο, το «κούρεμα» (για να χρησιμοποιήσουμε έναν πολυσυζητημένο όρο της εποχής) των μηνών επιδόματος ανεργίας που περιορίστηκαν στους 3 μήνες και μετά το χάος…    Η απάντησή του είναι ότι πέρα της δικής του ενημέρωσης πρέπει άμεσα να κουβεντιάσουμε και με τον Υπουργό Εργασίας για τη διευθέτηση του θέματος και μάλιστα για τέτοια ζητήματα ο ίδιος Υπουργός Εργασίας ζητά από τους φορείς για να του αναφέρουν αυτού του είδους τις αδικίες.

Για το θέμα των Επιλαχόντων έδειξε έκπληκτος , καθώς κανείς δεν του ανέφερε τις λεπτομέρειες για όλα όσα έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και 3 χρόνια. Κανείς δεν του ανέφερε τον εμπαιγμό σε βάρος συναδέλφων όταν απλά δεν τηρήθηκαν όλα όσα προβλέπει ο Ν. 3938/2011. Όταν είναι κατανοητό να εφαρμόσεις την παράγραφο 1 του άρθρου 15 , όταν χρήζει εφαρμογής η παράγραφος 6 του άρθρου 15, έτσι όπως ισχύει και όχι έτσι όπως θέλουν να το ερμηνεύουν κάποιοι που μόνο από ενδιαφέρον για το θεσμό δεν επιδεικνύουν, απεναντίας υπήρξαν πολέμιοι και επεδίωκαν ακόμα και την κατάργησή του. 

 Η απάντηση του Υπουργού ήταν ότι την επομένη το πρωί θα καλέσει τους συνεργάτες του για να υπολογίσουν ακριβώς το κόστος ( αφού πιο πριν ήδη κάναμε ένα πρόχειρο υπολογισμό μαζί του) για την απορρόφηση όλων όσων βρίσκονται στην περιβόητη λίστα των επιλαχόντων. 

Μας ανέφερε ότι σε συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών θα επιδιώξουν την αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Το κυριότερο ήταν ότι και λόγω της ιδιότητάς του ( νομικός) μας επισήμανε ότι το μόνο εύκολο είναι να φτιάξει το προεδρικό διάταγμα που θα αυξάνει τις θέσεις ώστε να γίνει η απορρόφηση όλων των επιλαχόντων. «Δεν θα μου πάρει χρόνο» , ανέφερε χαρακτηριστικά, «Αν και ο Πρωθυπουργός μας ζήτησε να είμαστε φειδωλοί μέχρι τον Ιούνιο σε ότι έχει να κάνει με τα οικονομικά». Η δέσμευσή του αυτή σημαίνει πρωτίστως ότι δύναται να υλοποιήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την προεκλογική του δέσμευση , κάτι που στο δελτίο τύπου ήταν αρκετά γενικευμένο και με την παρουσία μας εκεί εξειδικεύτηκε και έπειτα καθοριστικό υπήρξε το γεγονός ότι ενημερώθηκε με κάθε λεπτομέρεια.

Για το θέμα των Πενταετών Πυροσβεστών μας ανέφερε ο ίδιος ότι δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Δεν θα πρέπει να υπάρχει αυτός ο διαχωρισμός όταν το καθήκον σε καλεί να συνυπάρξεις και να συνεργαστείς από κοινού όταν πρέπει να αντιμετωπίσεις το όποιο πρόβλημα. Μας εξήγησε ότι πρέπει να εκλείψουν οι ταχύτητες μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα για την εύρυθμη λειτουργία του και την άρση των αδικιών που υφίσταται ως θεσμός. Συγκλίνει σε δυο ενέργειες τις οποίες θα μελετήσει. Η μονιμοποίηση 2.200 Πενταετών Πυροσβεστών κοστίζει 11.900.000 Ευρώ και η απορρόφηση στο σύνολό τους κοστίζει περίπου 20.000.000 Ευρώ. 

Θα εξετάσει διεξοδικά το οικονομικό κομμάτι και θα κρίνει σε ποια από τις δυο ενέργειες θα προβεί. Υπήρξε αποφασισμένος να δώσει  άμεσα λύση για να γίνει το πρώτο βήμα ώστε να μιλάμε για πραγματική ομογενοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος. Του αναφέραμε επίσης για το επίδομα της επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας το οποίο αδίκως στερούμαστε. Ότι τελικά θα πρέπει να χρήζουμε ίσης μεταχείρισης σε ότι αφορά τις άδειες όπως αυτές προβλέπονται από τον εσωτερικό κανονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Όλα αυτά περιέχονται στο ευρύ φάσμα την ομογενοποίησης του Πυροσβεστικού προσωπικού στο σύνολό του. Κατά συνέπεια θα εξαλειφθούν όλα τα παράλογα τα οποία βιώνουμε από την πρόσληψή μας μέχρι και σήμερα με το θεσμό του Πενταετή Πυροσβέστη.

Από πλευράς μας  κατατέθηκε  το έντυπο υλικό με όλες τις ερωτήσεις , επερωτήσεις , επίκαιρες ερωτήσεις και αναφορές που κατατέθηκαν κατά καιρούς για όλα όσα μας απασχολούν αλλά και τις απαντήσεις των αρμόδιων Υπουργείων. Του κατατέθηκε επίσης το πρόγραμμα με τους γενικούς άξονες  του ΣΥΡΙΖΑ για το Πυροσβεστικό Σώμα. 

Επιπροσθέτως , οτιδήποτε αναφέραμε προφορικά για τις προτάσεις και τις θέσεις  μας , το παρέλαβε και σε έγγραφη μορφή με πλήρη ανάλυση. Τα προεδρικά διατάγματα 124/2003,121/2007, 109/2013 και τη γνωμοδότηση του  Ε' Τμήματος του ΣτΕ, που αφορούν τους Συμβασιούχους  Πυροσβέστες δίνοντας έμφαση στο σημείο που αναφέρει ότι η ανανέωση της πενταετίας ή της τριετίας - που υφίσταται από το 2013 και μετά- ναι μεν αποτελεί την αξιοποίηση έμπειρου προσωπικού αλλά από ένα σημείο και μετά τίθεται και κατά πόσο είναι νόμιμη μια τέτοια διαδικασία να επαναλαμβάνεται.  

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι το κλίμα ήταν ιδιαίτερα καλό , το ενδιαφέρον του Υπουργού υπήρξε αμείωτο για οτιδήποτε είχαμε να του καταθέσουμε και μάλιστα στο τέλος της συζήτησης ζήτησε να συνεργαστούμε και να είμαστε ανά πάσα στιγμή στη διάθεσή του. Πράγμα που φυσικά μας ικανοποίησε ιδιαίτερα καθώς η διάθεσή μας να επιλύσουμε όσο το δυνατό περισσότερα ζητήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την συνεργασία μεταξύ μας.

Εφόσον κάποια στιγμή έπρεπε να αποδεσμεύσουμε τον Υπουργό καθώς οι εξελίξεις τρέχουν , μας δέχτηκε και ο Διευθυντής του, κος Βασίλειος Μαστρογιάννης. Ο κος Μαστρογιάννης γνώριζε πολλά πράγματα για τα ζητήματα μας καθώς κατά το παρελθόν και σε άλλη θέση τότε, είχαμε φροντίσει να γνωρίζει. Άλλωστε ποτέ δεν εξαιρέσαμε και δεν υποτιμήσαμε κανέναν ως οφείλαμε να πράξουμε ως συνδικαλιστικό όργανο. Ενημερώθηκε σε επανάληψη λοιπόν , συμμερίζεται τις απόψεις μας και θα κάνει και αυτός από πλευράς του ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστούν στο μέγιστο τα θέματά μας. Προστέθηκε το ζήτημα όσων είναι εκτός της λίστας και εισήχθησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα το 2008 & το 2009. Δεν είναι δύσκολο να υλοποιηθεί μια παρόμοια ενέργεια όπως αυτή με όσων απέκτησαν μεταγενέστερα τον τίτλο σπουδών  και συμπεριλήφθηκαν στη λίστα των Επιλαχόντων Επιτυχόντων Πυροσβεστών.

Συνάδελφοι,
Το κλίμα είναι εξαιρετικό κατά την άποψή μας , θα είμαστε όχι απλά σε επαφή με τους αρμόδιους φορείς μας αλλά πλέον και σε συνεργασία εφόσον μας ζητήθηκε και μας τιμά ιδιαίτερα. Στην πραγματικότητα δεν κρύβουμε την αισιοδοξία μας  ότι έχουμε να κάνουμε πλέον με ανθρώπους που κατανοούν και θέλουν να αποκαταστήσουν την αδικία και μάλιστα στην πολύ ευαίσθητη κατηγορία των εργαζομένων που υπέστησαν και το μεγαλύτερο πλήγμα τα τελευταία χρόνια από την αναλγησία της πρώην Κυβέρνησης.


                                                               Με τιμή το                                                                                                                  
                                                              Διοικητικό Συμβούλιο
                                                             του Σωματείου