Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Εξώδικο κατά του «Εθνους»

ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΑΛΛΗΣ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΠΡΟΣ
1) Την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ Α.Ε.», που εδρεύει στο Χαλάνδρι, οδός Εμ. Μπενάκη 5, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
2) κ. Μ. Ψαρά, υπό την ιδιότητά της ως δημοσιογράφου της ημερήσιας εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», κατοικοεδρευούσης εκ της ανωτέρω ιδιότητάς της στο Χαλάνδρι, οδός Εμ. Μπενάκη 5.
3) κ. Α. Μαρίνου, υπό την ιδιότητά της ως δημοσιογράφου της ημερήσιας εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», κατοικοεδρευούσης εκ της ανωτέρω ιδιότητάς της στο Χαλάνδρι, οδός Εμ. Μπενάκη 5.
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
ΟΛΑ ΤΑ Μ.Μ.Ε
----------------------------------------------------------
Στο φύλλο του «Έθνους» στις 05/03/2012 δημοσιεύτηκε άρθρο των συντακτών σας κας Μ. Ψαρά και κας Α. Μαρίνου, το οποίο εμπεριέχει ανακρίβειες και είναι άκρως προσβλητικό και συκοφαντικό, με αποτέλεσμα την βάναυση πλήξη της τιμής και της υπόληψής μας.
(Α) Ειδικότερα, αναφορικά με τον τίτλο του άρθρου σας «Εντοπίστηκαν και αποτάχθηκαν ήδη από το Σώμα 150 επιτυχόντες με πλαστά δικαιολογητικά» και όσα ισχυρίζεστε για τον αριθμό των πλαστών δικαιολογητικών που προσκομίστηκαν κατά τη διαδικασία της προκήρυξης για την κάλυψη θέσεων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Είναι ανακριβές ότι περισσότεροι από 150 επιτυχόντες προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά. Σας παραπέμπουμε στο από 23-12-2011 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο οποίο ρητά επισημαίνεται ότι «Όσον αφορά στις καταγγελίες περί πλαστών δικαιολογητικών, σας ενημερώνουμε ότι επί 27.218 αιτήσεων, διαπιστώθηκαν, κατόπιν ενστάσεων που έγιναν από άλλους υποψηφίους, 9 περιπτώσεις υποβολής πλαστών δικαιολογητικών». Έκτοτε σας πληροφορούμε ότι έχει βρεθεί ακόμα ένας υποψήφιος που προσκόμισε πλαστό δικαιολογητικό.
Σύνολο, δηλαδή, 10 υποψήφιοι με πλαστά δικαιολογητικά επί 27.218 αιτήσεων, ήτοι ποσοστό 0,036%.
Είναι αναληθές ότι 150 επιτυχόντες πρώην συμβασιούχοι πυροσβέστες έχουν αποταχθεί από τις σχολές εκπαίδευσης.
Ο ακριβής αριθμός ανέρχεται σε 92.
Και αυτοί όχι γιατί προσκόμισαν πλαστά δικαιολογητικά, αλλά επειδή ενέπιπταν στα κωλύματα πρόσληψης λόγω ποινικού μητρώου και βαθμού σωματικής ικανότητας απολυτηρίου στρατού. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 7565οικ. Φ.300.2/10-02-2012 Απόφαση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος διεγράφησαν από τον κυρωμένο πίνακα προσληφθέντων 34 επιτυχόντες πρώην συμβασιούχοι πυροσβέστες, ενώ σύμφωνα με την υπ’ αρ. πρωτ. 11133οικ. Φ.300.2/02-03-2012 Απόφαση του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος διεγράφησαν 58 επιτυχόντες πρώην συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Σύνολο δηλαδή 92 και όχι 150, όπως ανακριβώς αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Να σημειωθεί ότι είναι βέβαιο ότι ο αριθμός των αποταχθέντων που αναφέρεται στη δεύτερη απόφαση του Αρχηγείου θα μειωθεί, από τη στιγμή που σ’ αυτή συμπεριλαμβάνονται συνάδελφοι που απλά είχαν παραβιάσει διατάξεις του ΚΟΚ, παράβαση που δεν συγκαταλέγεται στα αδικήματα που συνιστούν κώλυμα πρόσληψης. Άλλωστε το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και με την πρώτη απόφαση του Αρχηγείου, η οποία αρχικώς συμπεριελάμβανε 58 επιτυχόντες και μετά από έλεγχο και έκδοση συναπτών ορθών επαναλήψεων ανήλθε τελικά στον αριθμό των 34.
Είναι ανακριβές ότι ο αριθμός των υποψηφίων με πλαστά δικαιολογητικά θα φτάσει τους 600 και τους 1.000.
Επισημαίνουμε ότι ο έλεγχος του ποινικού μητρώου και του απολυτηρίου στρατού έχει πλέον ολοκληρωθεί και ότι τώρα διεξάγεται ο έλεγχος των τίτλων σπουδών και των διπλωμάτων οδήγησης.
Άλλωστε πάγια θέση και στάση τόσο της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος όσο και της Ομοσπονδίας μας είναι η τήρηση της διαφάνειας και της νομιμότητας του συνόλου της διαδικασίας της προκήρυξης.
(Β) Αναφορικά με τους ισχυρισμούς σας περί «μεγάλων ευθυνών των συνδικαλιστών»
Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έγγραφο που είχε αποστείλει η Ομοσπονδία τον Ιανουάριο του 2011 (προ ενός έτους δηλαδή) προς τα μέλη της, με το οποίο και τα ενημέρωνε για τη νόμιμη διαδικασία (Ν. 3421/2005 «Στρατολογία των Ελλήνων και άλλες διατάξεις») επανεξέτασης της σωματικής ικανότητας του απολυτηρίου στρατού και τα προέτρεπε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, προκειμένου να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην προκήρυξη.
Συνιστά καταστατική υποχρέωση της Ομοσπονδίας και όχι παραπλάνηση του Αρχηγείου να προστατεύει τα εργασιακά συμφέροντα των μελών της και να ενημερώνει τα μέλη της για όλες τις νόμιμες διαδικασίες που δικαιούνται αυτά να πράξουν, προκειμένου να μην χάσουν το τρένο της πολυπαθούς για τον κλάδο μας εργασιακής αποκατάστασης.
Εξάλλου, πολλοί από τους «καταγγέλλοντες επιλαχόντες» αιτήθηκαν την επανεξέταση της σωματικής τους ικανότητας, προκειμένου να συμμετάσχουν στην προκήρυξη. Κανείς όμως από όσους σπεύδουν τώρα να «καταγγείλουν» δεν εξέφρασε καμία σχετική ένσταση επί του θέματος του απολυτηρίου στρατού ή του χρόνου κτήσης της άδειας οδήγησης κατά το στάδιο που ο Ν. 3938/2011, που θέσπισε και το θεσμό του πυροσβέστη πενταετούς υποχρέωσης, βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση. Ενός νόμου που σημειωτέον υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του κοινοβουλίου.
Το άρθρο σας τιτλοφορείται ως «Μεγάλες ευθύνες των συνδικαλιστών». Εσείς αντίθετα από όσα ορίζει η δημοσιογραφική δεοντολογία και για λόγους που προφανώς μόνο εσείς γνωρίζετε, δημιουργώντας μας κατ’ αυτό τον τρόπο εύλογα ερωτηματικά, δεν μπήκατε καν στον κόπο να ρωτήσετε τη δική μας άποψη, την άποψη δηλαδή μιας Ομοσπονδίας που εκπροσωπεί τους 5.500 εργαζομένους που αφορά το δημοσίευμά σας, την ίδια στιγμή που κρίνατε σκόπιμο να φιλοξενήσετε τις θέσεις σωματείου που δεν εκπροσωπεί ούτε έναν από τους επιτυχόντες ή μη της συγκεκριμένης προκήρυξης. Κατά παραβίαση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφίας δεν φροντίσατε καν να διασταυρώσετε τα στοιχεία που, εξ όσων γνωρίζουμε, μια μικρή μειοψηφία συναδέλφων επιλαχόντων σας παρείχε, αμαυρώνοντας την τιμή και την υπόληψη ενός τεράστιου αριθμού εργαζομένων.
Σας πληροφορούμε, συνεπώς, με την παρούσα ότι η μοναδική ευθύνη που φέρουμε ως Ομοσπονδία είναι ότι ενώ όταν το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε στις 30-11-2011 για δημόσια διαβούλευση έκανε λόγο για 2.000 επιτυχόντες και απορρόφηση σε βάθος τριετίας, για όριο ηλικίας 49 ετών και για απολυτήριο τίτλο σπουδών Γυμνασίου, η Ομοσπονδία συνέβαλλε στην αύξηση των θέσεων εργασίας σε 3.600 με άμεση πρόσληψη και απορρόφηση των επιλαχόντων σε βάθος τριετίας, στην αύξηση του ορίου ηλικίας από 49 σε 56 καθώς και στην πρόσληψη κατόχων απολυτηρίου Δημοτικού. ΝΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΟΧΟΙ.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ
Να δημοσιεύσετε αυτούσια την παραπάνω δήλωση μας στην ημερήσια εφημερίδα ΕΘΝΟΣ και να πράξετε καθετί απαραίτητο για την αποκατάσταση των πραγματικών γεγονότων προς άρση και μη επανάληψη στο μέλλον της προσβολής της προσωπικότητάς μας, επιφυλασσόμενοι σε αντίθετη περίπτωση στην άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματος μας.
Αρμόδιος Δικαστικός Επιμελητής παραγγέλλεται να επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε όποιους ανωτέρω αναφέρεται προς γνώση τους και για την επέλευση των νομίμων συνεπειών.