Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

"Δεν είμαστε κακοποιοί" λένε οι εποχικοί - "Βιοπαλαιστές είμαστε"

Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

"Δεν είμαστε κακοποιοί" λένε οι εποχικοί - "Βιοπαλαιστές είμαστε"

Στο μάτι του κυκλώνα έχουν βρεθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εποχικοί και οι ιδιώτες οι οποίοι προσελήφθησαν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως προσωπικό πενταετούς απασχόλησης, καθώς ο διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχαν και πέτυχαν, εμφανίζεται ως διαβλητός και ότι ορισμένοι από αυτούς, μετήλθαν αθέμιτα μέσα για να διοριστούν αποκρύπτοντας ή
πλαστογραφώντας στοιχεία και δεδομένα της ζωής τους που θα τους έθεταν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας.
Και ως είθισται στην εποχή μας, σε μια έντονα αποϊδεολογικοποιημένη κοινωνία που εμφανίζεται ευεπίφορη στη αρτηριοσκληρωτικού χαρακτήρα γενίκευση και στη φασιστική απόδοση συλλογικής της ευθύνης, κονιορτοποιούνται αδιάκριτα κι αξεχώριστα όλοι και βάλλονται με τον ίδιο λίθο του αναθέματος.
Είναι όμως έτσι; Στο μοναδικό από τα αιτιολογικά που και νόημα έχει και ουσία σχετικά με την χρησιμότητα ή όχι της συγκεκριμένης κατηγορίας προσωπικού στην εν συνόλω απασχόληση τους, είναι πως πρόκειται για ανθρώπους που ναι μεν ξέρουν από δασικές φωτιές, έχουν όμως παντελή άγνοια από αστικές πυρκαγιές. Και η ταχύρρυθμη εκπαίδευση από την οποία θα  περάσουν δεν τους διασφαλίζει με γνώσεις και εφόδια.
Κι αν τώρα αυτοί που με τον ένα άλλο ή τον άλλο τρόπο "κερδοσκοπούν" και σπεκουλάρουν" θεωρητικά ανέξοδα πάνω στις προσλήψεις, αν ο μη γένοιτο συμβεί κάτι τραγικό, τότε αυτοί είναι που θα κληθούν να λογοδοτήσουν. Κι ενδεχομένως θα "κατακρεουργηθούν"...
Τί όμως συμβαίνει πραγματικά με το διαγωνισμό; Ευνοήθηκαν κάποιοι; Πότε άραγε δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο από εποχής παλιννόστησης του ελληνικού κράτους; Συμφωνούμε πως κάποτε θα πρέπει να επικρατήσει η διαφάνεια και να τεθεί υγιής βάση ανταγωνισμού. Κι εμείς ελπίζουμε ότι είναι κοντά αυτή η ώρα και η στιγμή αλλά δεν νεφελοβατούμε κιόλας.
Είναι όλοι ανίκανοι και μετήλθαν όλοι ανοίκεια μέσα και τρόπους παρακάμπτοντας άλλους ικανότερους κι αξιότερους; Και πάλι η απάντηση είναι ίδια. Μια μειοψηφία, καθορίζει και χαρακτηρίζει τους πολλούς. Δεν είναι δα μακριά η εποχή που πραγματοποιήθηκε ο περιβόητος διαγωνισμός με τα sms...
Από το σύνολο των επιτυγχόντων 25 παραιτήθηκαν προτάσσοντας ιδιωτικούς λόγους και οι πιο πολλοί από νησιά, από τους οποίους ζητήθηκε αναγκαστική μετακόμιση σε άλλη έδρα κι ως εκ τούτου απέρριψαν την πρόσληψη.
Από τους υπόλοιπους, 37 διαγράφηκαν από τον κατάλογο των επιτυγχόντων (σ.σ. 68 ήταν αρχικά αλλά μετά από ενστάσεις και προσκόμιση απαραίτητων στοιχείων έγινε ανάκληση της διαγραφής) στις 10 Φεβρουαρίου κι άλλοι 58 στις 2 Μαρτίου, χωρίς σε αυτή την περίπτωση να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαλογής και νέας προσκόμισης πιστοποιητικών.
Συνεπώς, μιλάμε στην χειρότερη των περιπτώσεων για 117 άτομα που ήρθαν να "στοιχειώσουν" τους χιλιάδες. Και πάλι, ανάμεσα τους βρίσκονται άτομα που διαγράφηκαν για παραβάσεις του ΚΟΚ, χωρίς το συγκεκριμένο παράπτωμα να περιέχεται στους λόγους και νόμους που συνιστούν απόλυση, αρκετοί για αδικήματα "ήπιας" μορφής που τελέστηκαν σε μικρή ηλικία κι έχουν παραγραφεί προ πολλού, ενώ επίσης αρκετοί ως κάτοχοι στρατιωτικού απολυτηρίου Ι-2 ενώ και σ' αυτή την περίπτωση και σύμφωνα με όλα όσα υποστηρίζονται υπήρξε προοδευτικά μεταβολή σε Ι-1.
Για τους περίπου 10 που βαρύνονται με κατηγορίες για κλοπές και ναρκωτικά, ουδείς μπαίνει στη βάσανο της όποιας συζήτησης. Από κει και πέρα, είναι η πλαστογράφηση των τίτλων σπουδών. Αμάρτημα μεν, αλλά κατά την γνώμη μας όχι προς κολασμό όταν πρόκειται για ανθρώπους που προορίζονται να ριχτούν στη μάχη της φωτιάς, του χιονιά και όποιας συνακόλουθης της συγκυρίας καταστροφής.
Σαφώς και δεν πρόκειται για κακοποιούς. Βιοπαλαιστές είναι οι άνθρωποι και η πολιτεία οφείλει, συνυπολογιζομένου και του ηλικιακού παράγοντα, να τους θωρακίσει για την επαγγελματική τους επιβίωση. Γιατί όπως είπαμε, σε διαφορετική περίπτωση αυτοί που τώρα αποθεώνονται ως ευεργέτες, θα οικτίρονται και θ' αναθεματίζονται ως δήμιοι.

του Γιώργου Καραϊβάζ

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ BLOKO.GR