Σάββατο 30 Ιουνίου 2018

Ενημέρωση μελών από την Ένωση Σωματείων γισ τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη παρουσία και του Βουλευτή Δράμας κ. Καραγιαννίδη


ΕΝΩΣΗ  ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ   ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ  &  ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ




Ημερομηνία 29/06/2018   

 ΠΡΟΣ  : Μέλη Σωματείων 

                                                    ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΜΕΛΩΝ



Συνάδελφοι/σες
Χθες Πέμπτη 28 Ιουνίου στο Υπουργείου Εσωτερικών πραγματοποιήθηκε συνάντηση της  Ένωσης Σωματείων  με το κ. Σκουρλέτη παρουσία και του βουλευτή Δράμας κ. Καραγιαννίδη .

Σκοπός τις συνάντησης εργασιακά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας και εκκρεμούν .

Αρχικά έγινε μια εισαγωγή, μετά  τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο μας, όπως πρόσληψη των Συμβασιούχων Πυροσβεστών για δυο ακόμα έτη με 6μηνες συμβάσεις  και  ένταξη στο μόνιμο προσωπικό όσων είχαν τα τυπικά προσόντα μετά την πάροδο ενός έτους .

Στη συνέχεια ενημερώσαμε τον Υπουργό για την επικρατούσα πλέον κατάσταση έτσι όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και τις προσδοκίες όλων των υπολοίπων  συναδέλφων 5ετών, Επιλαχόντων  και  Συμβασιούχων .

Ο Υπουργός αναφέρθηκε  στην διετή  ανανέωση  - παράταση των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου μέχρι το 2019,  διάστημα που αφήνει τα περιθώρια εύρεσης λύσης και ρύθμισης για τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες .

Για την κάλυψη των κενών θέσεων είναι θετικός , αλλά για την απορρόφηση των επιλαχόντων είπε είναι ευθύνη του αρμόδιου Υπουργού  και για το ότι αποφασιστεί , θα πρέπει πρώτα να υπάρξει συνενώσει με τον  κ. Τόσκα .

Για  τους 5ετης που ανανέωσαν τη θητεία ανέφερε ότι θα πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα των ωραρίων ώστε όλοι να δουλεύουν σε βάρδιες (άλλωστε υπάρχει  πλέον αντίστοιχο μοντέλο το οποίο εφαρμόσθηκε για ένα χρόνο για όσους  5ετης είχαν αιτηθεί  τη μονιμοποίηση τους πριν αυτή επέλθει ) επίσης θετικός ήταν στο  να παραταθεί η θητεία  μέχρι συνταξιοδότησης, άλλωστε  υπάρχει μια πρώτη θετική προσέγγιση από κοινού με τον Τόσκα, ο οποίος συμφωνεί .

Το πρόσφατο  χρονικό διάστημα  αναζητήθηκε συνολική λύση για το σύνολο των  Συμβασιούχων του δημοσίου,  τα χαρακτηριστικά των οποίων  διαφέρουν ανά φορέα, κάτι που δημιουργεί προβλήματα νομικής φύσεως τα οποία έπρεπε να αντιμετωπισθούν και ξεπεραστούν σαν σύνολο, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, έτσι θα πρέπει  να εξετασθούν ανά περίπτωση ξεχωριστά .

Και η όποια ρύθμιση επιλεχθεί, θα πρέπει να αφορά ένα φορέα εργασίας . 

Μετά τις 15 Ιουλίου αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία σύνταξης και κατάθεσης  νομοσχέδιου,  θα υπάρξει συνέχεια των επαφών και διαμόρφωση  συγκεκριμένων προτάσεων οι οποίες θα έχουν νομική βάση για να υλοποιηθούν  . 

Από την όλη συζήτηση που έγινε αυτό που αποκομίσαμε ότι υπάρχει διάθεση και ενδιαφέρων  επίλυσης των παραπάνω ζητημάτων από πλευράς Υπουργού, αυτό που τονίσαμε στον κ. Σκουρλέτη είναι ότι οι 1750 Πενταετής  και οι 1250 Συμβασιούχοι Πυροσβέστες είναι μέρος του συνόλου του προσωπικού του Π.Σ με μακρά προϋπηρεσία και προσφορά και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπισθούν και όχι σας ξεχωριστές κατηγορίες όπως τελικά επιλέχθηκε στην παρούσα φάση αντί ομογενοποίησης , με διαφορετικά ωράρια και καθήκοντα που μόνο προβλήματα δημιουργούν στη λειτουργίας των υπηρεσιών, παρά λύνουν .

Για όλα τα θέματα που εκκρεμούν υπάρχουν λύσεις, αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση, διάλογος και πίεση .


                                                         ΓΙΑ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ

                                Επικοινωνία : ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ  ΙΩΑΝΝΗΣ   κιν.  6948401282  
                                                     E mail : ipapanast@gmail.com