Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


ΕΝΩΣΗ   ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ  ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ  ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ   & ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ 

Ημερομηνία    21/10/2017 

                               ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ 

Συναδέλφισσες Συνάδελφοι ας γνωρίζουμε, την τρέχουσα εβδομάδα στην Αθήνα υπήρξαν συναντήσεις της ΕΝΩΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ με βουλευτές κομμάτων αλλά και με φορείς για τα εργασιακά θέματα που αφορούν τον κλάδο μας, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί σήμερα .

Τους ενημερώσαμε για αυτά που περιμέναμε να διορθωθούν και να ρυθμιστούν αλλά όλα κινήθηκαν σε αντίθετη κατεύθυνση και από την  Ομογενοποίηση φτάσαμε σήμερα στη μη τήρηση της νομιμότητας και τη διατάραξη της εργασιακής ειρήνης και την επιπλέον κατηγοριοποίηση του προσωπικού του ΠΣ όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα και αποτελείται :
Μόνιμο  Πυροσβεστικό Προσωπικό
Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (3ετους παρατάσεις) 
Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης  που ανανεώνουν θητεία 
Επιλαχόντες Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης 
Συμβασιούχοι του 2009 
Συμβασιούχοι Πυροσβέστες εκτός ρύθμισης 

Τους ενημερώσαμε ότι η όποια κατηγοριοποίηση του προσωπικού είναι παράγοντας που λειτουργεί ως τροχοπέδη στην εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, μιας και αυτό ουσιαστικά προσφέρει ίδιο έργο. 
Ζητήσαμε την παρέμβαση τους στα πλαίσια των πολιτικών τους αρμοδιοτήτων να στηρίξουν τις θέσεις μας, να προτείνουν λύσεις σε θέματα που  απασχολούν τον κλάδο και κατ επέκταση τους συναδέλφους  , αλλά και μέσου  του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αναδείξουν τα προβλήματα και τις όποιες παραλείψεις 

Στη συνάντηση  με τον Αρχηγό, τέθηκαν θέματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με το  εργασιακό μέλλον  όλων  συναδέλφων,  μετά την πρόσφατη επιπλέον κατηγοριοποίηση του προσωπικού του ΠΣ.

Σε ότι αφορά τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες από τη συζήτηση που έγινε  προκύπτει, ότι το Αρχηγείο προσανατολίζεται σε νέο διαγωνισμό χωρίς να δοθούν επιπλέον εξηγήσεις για τον ακριβή τρόπο διεξαγωγής αυτού , αλλά ούτε μέσου ποιας οδού  θα γίνουν οι όποιες  ρυθμίσεις (νομοθετικά ή με Π.Δ). Επίσης στις προθέσεις του Αρχηγείου είναι και η συμπλήρωση όλων των θέσεων μέχρι του αριθμού των  1500 που προβλέπονται.

Για όλα αυτά τα σημεία που δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμα θα πρέπει να γνωρίζουμε πριν αυτά ρυθμιστούν και σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να βρεθούμε προ εκπλήξεων  . 

Σε ερώτηση που αφορούσε την αγωνία για το εργασιακό μέλλον  των είδη υπηρετούντων Συμβασιούχων Πυροσβεστών, ο Αρχηγός ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι όλοι είναι συνάδελφοι και αναγνωρίζουμε την χρόνια προσφορά τους αλλά και τη μακρά προϋπηρεσία  - εμπειρία η οποία είναι πολύτιμη για το Σώμα . 
 Συμπληρώνοντας ανάφερε ότι θα δοθεί μοριοδότηση της προϋπηρεσίας και θα προσμετρηθεί  η εντοπιότητα, τα οποία θα είναι καθοριστικά προσόντα προσλήψεις, επίσης  θα δοθεί βαρύτητα   στις ανάγκες των υπηρεσιών σε προσωπικό αλλά και στον αριθμό των  είδη υπηρετούντων σε αυτές, ώστε να μην υπάρξουν απώλειες .

Σε ερώτηση αν θα είναι 5ετους διάρκειας οι συμβάσεις και αν θα υπάρξει αύξηση των μηνών εργασίας . 
Απάντηση ... για  την διάρκεια αυτών σε έτη δεν είναι σε θέση να απαντήσει αλλά για την επέκταση των μηνών εργασίας είναι μέσα στα ζητούμενα του Αρχηγείου . 

Ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει έντονα είναι οι επιλαχόντες του διαγωνισμού  και μετά την ανανέωση του πίνακα Επιλαχόντων ΠΠΥ εξ εποχικών , ζητήσαμε την κάλυψη των κενών θέσεων των ΠΠΥ όπως έχει γίνει και στο παρελθόν αλλά και την απορρόφησης των επιλαχόντων ,  για το θέμα μας παρέπεμψε στο Υπουργείο .
Τον ενημερώσαμε επίσης  ότι το 2016 έχει κατατεθεί Βουλευτική Τροπολογία με την υπογραφή 25 κυβερνητικών βουλευτών για την απορρόφηση των Επιλαχόντων, η οποία στάλθηκε στο Αρχηγείο και υπάρχει η θετική του εισήγηση, πριν αυτή αποσυρθεί   από πιέσεις του Υπουργείου προς τους βουλευτές .

Από τα θέματα που θίξαμε και θα συνεχίσουμε να το βρίσκουμε  μπροστά μας, είναι  αυτό των συναδέλφων που ανανέωσαν την πενταετία, για τους οποίους  δεν υπάρχει καμία νομοθετική πρόβλεψη ή βελτίωση σε νόμο για το εργασιακό τους μέλλον …. μετά και τη λήξη της δεύτερης 5ετιας, την οποία  διανύουμε. 

 Καθώς  και αυτό της  εκκρεμότητας του καθηκοντολόγιου . των ωραρίων εργασίας που συνεχίζεται  να εφαρμόζεται  ανελλιπώς εδώ και έξι χρόνια, το γνωστό πλαφόν ωρών μόνο για την αντιπυρική περίοδο, και το υπόλοιπο χρονικό διάστημα  να εργαζόμαστε σε 15ωρη και όχι 24ωρη βάση όπως θα έπρεπε να είναι  για την ορθή λειτουργιά των υπηρεσιών 

Τέλος σταθήκαμε για μια ακόμα φορά  στην μη εφαρμογή του Ν 3938/2011 και την επέκταση των κατηγοριών του προσωπικού, που δημιουργεί αντί να λύνει προβλήματα .

Ο Αρχηγός παραδέχθηκε ότι η υπάρχουσα κατάσταση δεν βοηθάει στη λειτουργία του Σώματος , αλλά υπήρξαν ζητήματα που δεν μπορούσαν να ξεπεραστούν και να ρυθμιστούν λόγου της υπάρχουσας οικονομικής συγκυρίας,  αν και ο ίδιος πιστεύει ότι η μονιμοποίηση όλων των ΠΠΥ θα ήταν η ποιο δόκιμη λύση που θα έλυνε όλα τα προβλήματα τα οποία εκκρεμούν . 

Μια εκκρεμότητα που διευθετήθηκε από πλευράς του μετά από παρέμβαση Σωματείου,  ήταν αυτή των υποχρεωτικών αδειών που δόθηκαν στους 2093 συναδέλφους τον περασμένο Φεβρουάριο, με το αντιστάθμισμα των 10 ρεπό .

Για όσα  ζητήματα έχουν οικονομική επιβάρυνση μας παράπεμψε στο Υπουργείο και στον προγραμματισμό που κάνει αυτό .

Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε ότι παρακολουθούμε  τα θέματα και την όποια εξέλιξη τους  και σε όποιο απαιτηθεί η παρέμβαση μας για την όποια διασφάλιση,  αυτή να τη θεωρείτε   δεδομένη.

 Επίσης θα ενημερώνεστε για τις όποιες κινήσεις γίνονται από πλευράς της ΕΝΩΣΗΣ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ 


ΣΧΟΛΙΟ: 
Απο πληροφορίες μου θα έχουμε εξελιξεις σχετικά με την ανανεωση των συμβασιουχων . 
Γιατί μόνο για ανανέωση συζητούν εκεί στην πολιτική Υγεσία. 
Δεν βλέπω τίποτα για καλυψη των 77 κενών θεσεων απο επιλαχόντες , και φυσικά σκοτάδια στην απορόφηση ολων  των επιλαχόντων.
ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ 
 ΕΔΩ ΠΟΥ ΕΦΤΑΣΑΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ - ΑΡΧΗΓΕΙΟ- ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ-κ.α
ΟΛΑ ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΟΣΠΥΔ ΤΟΥ 2008 ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΑΣΧΕΤΟΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΑΝΗΚΟΥΝ+ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ