Κυριακή 19 Μαρτίου 2017

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕΥΠΣ



                                                          ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ
Στις 15-3-2017, κατά την συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. έχοντας την τιμή για πρώτη φορά να παραστεί η Φυσική μας Ηγεσία, προσήλθε στα γραφεία μας ο κ. Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος Βασίλειος Καπέλιος προκειμένου να μας ενημερώσει-απαντήσει σε εκκρεμή και φλέγοντα ζητήματα που μας απασχολούν, καθώς επικρατεί αναβρασμός στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Η συνάντηση αυτή θεωρείται εκ μέρους μας ιδιαίτερα σημαντική γιατί είναι πρώτη φορά που Αρχηγός Π.Σ. επισκέπτεται τα γραφεία της Ομοσπονδίας και αποδεικνύει το αυξημένο κύρος και τη βαρύτητα του συνδικαλιστικού μας κινήματος.
Ειδικότερα μετά την αρχική τοποθέτηση του Προέδρου της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Σταθόπουλου, ότι σαν επίσημος συνδικαλιστικός φορέας θα κάνουμε ότι πρέπει προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πυροσβεστών από το ξεσπίτωμα που επιφέρει το Π.Δ.13 και ότι είναι η αρχή, αφού θα ακολουθήσουν και άλλες μεταθέσεις με τις τακτικές του Μαΐου για την κάλυψη των κενών θέσεων σε όλη την επικράτεια και ότι δεν ελήφθησαν υπόψη δεκάδες Αιτήσεις συναδέλφων Π.Π.Υ. που είχαν εκφράσει την επιθυμία να επανδρώσουν τις νεοϊδρυθείσες υπηρεσίες των Αεροδρομίων.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Αρχηγός ευχαρίστησε καταρχήν για την συνεργασία με την Ομοσπονδία και αναγνώρισε τη συμβολή της στην επίλυση των προβλημάτων μέσα από την πίεση που ασκεί διότι αυτό χαρακτηρίζει την λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος με αμοιβαία ειλικρίνεια και υπευθυνότητα.
Επαναδιατύπωσε την άποψη του Αρχηγείου για τις μεταθέσεις ότι δηλ. η τροποποίηση του Κανονισμού με το Π.Δ. 13/2017 αποτελούσε αναγκαίο μέτρο για την κάλυψη υπηρεσιακών κενών σε νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες Αεροδρομίων.
Ως προς την διαδικασία των μεταθέσεων ότι έγινε με τον πλέον αξιοκρατικό τρόπο και ότι για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και διαβίωσης, όπου δεν υπάρχουν κτιριακές εγκαταστάσεις στα Νησιά μέχρι την ολοκλήρωσή τους οι Υπηρεσίες θα στεγαστούν σε προσωρινά καταλύματα όπου σε βάθος  χρόνου θα κατασκευαστούν σύγχρονοι Ευρωπαϊκοί Σταθμοί. Υπάρχει επίσης συμφωνία η 2ΕΜΑΚ να μεταστεγαστεί στις εγκαταστάσεις του αεροδρόμιου σε νέο κτίριο.
Μας ενημέρωσε επίσης ότι μέχρι τις 31 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η εκπαίδευση και από 1 Απριλίου θα επανδρωθούν τα αεροδρόμια. Στα αεροδρόμια επίσης μας ενημέρωσε ότι θα δουλεύουν τρεις βάρδιες (μια  που δουλεύει, μια που αναπαύεται και μια ομάδα επιφυλακής). Η ομάδα λοιπόν επιφυλακής των Αεροδρομίων θα μπορεί κάλλιστα σε επίπεδο Νομού να μετέχει σε Αστικά Συμβάντα προκειμένου να βοηθήσουν τους συναδέλφους τους. Σε Νησιά π.χ. όπως η Μύκονος κατόπιν επαφών με την εταιρεία δέχτηκαν να έχουμε ένα επιπλέον πυροσβεστικό όχημα προκειμένου να καλύπτουμε και τις ανάγκες του Νησιού.
Επίσης για το θέμα των Π.Π.Υ. ανέφερε ότι το θέμα επιλύθηκε σε μεγάλο ποσοστό με την τριετή παράταση των συμβάσεων, ανεξαρτήτως του ότι το Α.Π.Σ. επιθυμούσε τη μονιμοποίησή τους όπως προβλέπεται και στο Ν.3938/2011 που δεν επιτεύχθηκε λόγω «οικονομικής συγκυρίας» και υπάρχει σκέψη να προχωρήσει άμεσα στην συμπλήρωση του πίνακα των εποχικών σύμφωνα και με τις ανάγκες του Σώματος. Σύντομα θα υπογραφεί βάση του εισηγητικού σημειώματος που έχει καταθέσει στην Πολιτική Ηγεσία για τα 67 άτομα που έχουν δικαιωθεί δικαστικά προκειμένου να εισαχθούν στην Σχολή Πυροσβεστών και ότι μέσω των πανελληνίων εξετάσεων θα εισαχθούν φέτος 120 πυροσβέστες και 45 Αξιωματικοί.
Ως προς την αντιπυρική περίοδο εκτίμησε ότι το Π.Σ. θα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα δεδομένου ότι βρίσκονται σε φάση επίλυσης του καθεστώτος με τον ενιαίο φορέα (εναέρια μέσα) με την Αστυνομία και καθορίστηκε με Π.Δ. πως θα είναι το σχήμα τις επιχειρησιακής λειτουργικότητας τους.
Επίσης έγινε ενημέρωση και για τις μετακινήσεις για Εθνικές Οδούς, όπου ειπώθηκε ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα λόγω πληθώρας αιτήσεων και υπογράφονται τις επόμενες ημέρες ΚΥΑ ώστε να προχωρήσει άμεσα στην επάνδρωσή τους, εκτός από τον Μορέα όπου αυτή την στιγμή λόγω κάποιου ειδικού καθεστώτος δανειοδότησης και επιδότησης από το Κράτος θα εξαιρεθεί αυτήν την στιγμή. Μας ενημέρωσε επίσης ότι γνωρίζει πολύ καλά όλα τα θέματα και τα προβλήματα που υπάρχουν και ότι σαν Αρχηγός δουλεύει νυχθημερόν για την επίλυσή τους
Τέλος εκφράστηκε η επιθυμία του κ. Αρχηγού για διαρκή συνεργασία με την Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. διότι το επόμενο στάδιο θα είναι οι θεσμικές αλλαγές που έχει ανάγκη το Π.Σ., όπως ο Κανονισμός Μεταθέσεων, αλλαγή στο πειθαρχικό Δίκαιο (ως προς την αποκέντρωση και περισσότερες εξουσίες στην Περιφέρεια) και το Βαθμολόγιο πάντα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία, που επί της οποίας η τοποθέτησή μας ήταν ότι και εμείς το ίδιο επιθυμούμε στην κατεύθυνση όμως της επίλυσης των θεσμικών αιτημάτων και προβλημάτων και όχι στην κατεύθυνση της χειροτέρευσης της θέσης των πυροσβεστών. Ανέφερε επίσης ότι η Πολιτική μας Ηγεσία είναι δίπλα μας και ότι έχει καθημερινή επαφή με τον κ. Υπουργό προκειμένου λυθούν τα προβλήματα.
Ως Ομοσπονδία ζητούμε και την παρουσία της Πολιτικής Ηγεσίας δίπλα μας, διότι δυστυχώς παρά τα δεκάδες αιτήματα, δεν έχει καταστεί δυνατό να μας δεχτεί επίσημα. Με την ευκαιρία λοιπόν αυτή  καλούμε τον κ΄ Υπουργό να παραστεί στο επόμενο Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας.
Διατυπώσαμε στον κ. Αρχηγό τις σοβαρότατες επιφυλάξεις μας αφενός μεν για τη νομιμότητα των τροποποιήσεων στον Κανονισμό Μεταθέσεων και την άρνησή μας για ξεσπίτωμα των υπαλλήλων για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων (FRAPORT). Επίσης στη συνάντηση ζητήσαμε να μας χορηγηθεί και η σύμβαση με την FRAPORT, πράγμα το οποίο μας απαντήθηκε ότι «θα το δούμε ως Α.Π.Σ. και θα σας ενημερώσω».
Ως Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την πρώτη αυτή επίσκεψη του κ. Αρχηγού στα γραφεία μας όμως σημειώνουμε ότι για σημαντικά ζητήματα όπως οι μεταθέσεις τα προβλήματα δεν επιλύονται με ασαφείς απαντήσεις και επίκληση των συμβατικών υποχρεώσεων του Π.Σ. αλλά μόνο με την αποδοχή των προτάσεων μας.
Είμαστε και παραμένουμε υπέρ του διαλόγου αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα υποστείλουμε τη σημαία της αγωνιστικής δράσης στο όνομα του όποιου διαλόγου, όταν μάλιστα αυτός δεν οδηγεί πουθενά.
διαλόγου, όταν μάλιστα αυτός δεν οδηγεί πουθενά.

ΣΧΟΛΙΟ:
Έτσι γίνονται τα Διοικητικά Συμβούλια των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων κ. Πρόεδρε της ΠΟΠΥΣΥΠ.
Όλοι σε ένα τραπέζι και παρόν και ο Αρχηγός.
 Εσύ κάνεις Δ.Σ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ, γίνεται με εξουσιοδότηση των μελών του Δ.Σ και παίρνεις αποφάσεις με e-mail γι αυτό έχει φτάσει η ΠΟΠΥΣΥΠ σε αυτό το χάλι.
Στα διοικητικά Συμβούλια παίρνονται αποφάσεις από όλο το Δ.Σ και όχι μόνο από τον Πρόεδρο.
Αρχηγό εσύ δεν βλέπεις ούτε στα συνέδρια πλέον αλλά που να ξυπνήσεις.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΠΟΤΕ ΘΑ ΒΓΕΙ; 
ΚΑΛΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΠΥΣΥΠ ΕΝΑΝΤΙΩΝ ΣΩΜΑΤΙΩΝ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΒΓΑΖΕΙΣ ΤΗΝ Μ. ΒΔΟΜΑΔΑ.