Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΠΟΠΥΣΥΠ 2014-2015-2016



             ΠΕΡΣΙ ΤΕΤΟΙΟ ΚΑΙΡΟ Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ΕΛΕΓΕ:

Αριθ. Πρωτ: 619                                                                                          
Αθήνα: 22.01.2015

Την Κυριακή 18/01/2015 στο ξενοδοχείο Novus City Hotel, συνήλθε το 11o Συνέδριο της Ομοσπονδίας μας, με την συμμετοχή των Συνέδρων να αγγίζει το 90%. Σ. Γ(Φέτος θέλω να δω πόσο θα αγγίζει)
Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχηγός Π.Σ. -  Αντιστράτηγος κ.Παπαγεωργίου Βασίλειος, ο Υπαρχηγός Υποστηρίξης Π.Σ. -  Αντιστράτηγος κ.Αφάλης Χαράλαμπος, ο Συντονιστής επιτελείου Π.Σ. -  Υποστράτηγος κ. Σπανέας Στέφανος, ο Υπεύθυνος Τύπου Αρχηγείου Π.Σ. – Αντιπύραρχος κ.Τσόγκας Νικόλαος και ο Πρόεδρος του T.E.A.E.T.Δ.Ε.  Αστυνομικών-Λιμενικών-Πυροσβεστών κ.Μαλουντάς Νικόλαος ο οποίος αφού χαιρέτησε το Συνέδριο προέβη σε σύντομη ενημέρωση  για τους σκοπούς και τα οφέλη του Ταμείου.
Ο Αρχηγός Π.Σ. με την ομιλία του ενημέρωσε ότι:
α) Έχει προωθηθεί από το Αρχηγείο στο Υπουργείο Προ.Πο. για περαιτέρω ενέργειες το πόρισμα της επιτροπής για την εναρμόνιση των καθηκόντων των Π.Π.Υ με το μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό.
β) Αναμένεται η απάντηση του Υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης για την κάλυψη των 230 περίπου επιλαχόντων Π.Π.Υ.
γ) Προωθείται η ρύθμιση για την μονιμοποίηση των Π.Π.Υ. που διαθέτουν τα προσόντα του ν.3938/2011 και η ανανέωση των υπολοίπων έως την συνταξιοδότησή τους.
δ) Οι Π.Π.Υ. που τυχόν μονιμοποιηθούν, θα υποβληθούν σε υγειονομικές εξετάσεις όπως καρδιολόγο, παθολόγο, οφθαλμίατρο, ψυχίατρο & ναρκοτέστ.
ε) Προχωρά το Π.Δ. για τις άδειες των Π.Π.Υ.
στ) Δεν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης Μ.Α.Π. λόγω έλλειψης αυτή την στιγμή.
ζ) Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσληψης επιλαχόντων Π.Π.Υ. πέραν των 4.000 θέσεων που κατέχουν ως οργανική δύναμη.
η) Αναμένεται να ενταχθούν στο τέλος της λίστας των επιλαχόντων οι συνάδελφοι Συμβασιούχοι του 2008-2009.
Οι Σύνεδροι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τα ζητήματά μας και έθεσαν αρκετά ερωτήματα,  τόσο για τις ενέργειες που κατέβαλε η Ομοσπονδία μας το περασμένο έτος, όσο και για τις ενέργειες που οφείλει να καταβάλει την νέα χρονιά για τα ζητήματα που μας απασχολούν.
Εντονότερος ήταν ο προβληματισμός για τα ζητήματα των Συμβασιούχων Πυροσβεστών, αφού ως γνωστόν φέτος λήγει η ισχύς του Π.Δ. πρόσληψής τους μετά το πέρας της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για την αλλαγή τακτικής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε σχετικά με την εργασιακή τους αποκατάσταση, κάτι που εγκαίρως είχε επισημάνει η Ομοσπονδία μας αλλά δυστυχώς δεν εισακούστηκε.
Εάν εξαιρέσουμε κάποιες στιγμές έντασης και αντιπαραθέσεων που δημιουργήθηκαν για ασήμαντους λόγους και που δεν ενδιέφεραν κανέναν Σύνεδρο, οι υπόλοιπες εργασίες κύλησαν ομαλά.
Αναφορικά με τις οικονομικές εκκρεμότητες των περασμένων ετών για τις οποίες έγινε μνεία στους Συνέδρους από την Ομοσπονδία, αναμένεται να ενημερωθούν τα Σωματεία στο προσεχές διάστημα προκειμένου να ληφθούν τα απαραίητα μέτρα και να γίνουν οι δέουσες ενέργειες.
Οτιδήποτε προτάθηκε - επισημάνθηκε προς την Ομοσπονδία μας για την βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της, ως προς την παροχή υπηρεσιών και ενημέρωσης των Μελών της αλλά και ως αποτελεσματικότερος τρόπος διεκδίκησης των εργασιακών μας θεμάτων, καταγράφηκε και αναμένεται να ενταθούν οι  ενέργειες το συντομότερο δυνατόν για την υλοποίησή τους.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
                                                           Ο Πρόεδρος                                                                                           
                                               Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                                     
Τηλ :6974709262  

Ο Γεν. Γραμματέας
Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
Τηλ : 6986131046

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΜΗΝΑ:
 ΣΗΜΕΡΑ ΕΝΩ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ 2016 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΩΣ ΕΞΗΣ:
·        ΟΜΟΓΕΝΟΠΟΙΗΣΗ: ΑΚΟΜΑ  Προωθείται η ρύθμιση για την μονιμοποίηση των Π.Π.Υ. που διαθέτουν τα προσόντα του ν.3938/2011 . ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΠΙ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΛΑ ΕΠΙΤΟΠΟΥ
·        Π.Δ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ: Άδειες –Καθηκοντολόγιο-ωράρια έχουν γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας . ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ.
·        ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ 2008 & 2009: Δεν κοστίζει τίποτα η ένταξη τους στις λίστες των επιλαχόντων παρόλα αυτά ακόμα αναμένετε.  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ
·        ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ  Μετά από 2 χρόνια ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ να προσληφθούν 83 επιλαχόντες με αυτούς τους ρυθμούς σε μια 20ετια θα έχουν απορροφηθεί όλοι
·        ΕΠΙΚΥΝΔΙΝΟ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΟ:  Εδώ πάμε καλά ούτε καν συζητιέται.
·        ΜΑΠ: Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να πάνε με τα σώβρακα για δουλειά.
·        ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ : Ένας φάκελος με ανανέωση Π.Δ 1+2 ή 1+1+1 έτη πάει μπρος πίσω από υπουργείο σε υπουργείο .
 
       ΜΕΣΑ ΣΤΑ  2 ΧΡΟΝΙΑ ΟΜΩΣ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
     
     ΣΩΜΑΤΕΙΑ:  Κατάφερε τα μισά Σωματεία μέλη της να τα στρέψει εναντίων της. Τώρα έχουμε σωματεία δικά μας και Σωματεία απέναντί  μας.
    ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΓΩΓΕΣ : Έχουμε νομικό εκπρόσωπο μόνο για να στρέφετε εναντίων συναδέλφων μελών, και εναντίων σωματείων μελών της με χρήματα από το Ταμείο της. Νομικός για τα εργασιακά καταργήθηκε.
       ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΣ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ:  Αντί να ασχοληθεί το Προεδρείο με εργασιακά προβλήματα, έφτιαξε το ανεπίσημο βλόκ για να επιτίθεται σε μέλη του δικού της Διοικητικού της Συμβουλίου και όχι μόνο
      ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ 5ΕΤΩΝ :  Εδώ λειτουργούμε ως εξής: Καταψηφίζουμε μετάθεσεις συνάδελφων που ανήκουν σε σωματεία που δεν τα ελέγχουμε. Επίσης  ο ένας εκπρόσωπος των 5ετων στο συμβούλιο μεταθέσεων ανήκει πλέον στο μόνιμο προσωπικό
      ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ:  Τις καταργήσαμε
      ΠΟΡΕΙΕΣ : Της καταργήσαμε.
      ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2014: Σε εκκρεμότητα.
      ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ: Όπως συνέφερε το προεδρείο.
      ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟ.ΠΟ: Μία φορά το χρόνο και αν.
ΤΑΜΕΙΟ ΑΛΗΛΟΒΟΗΘΕΙΑΣ: Εάν ένας συνάδελφος που είχε δώσει το 100αρικο το 2007 και ανήκει σε σωματείο που δεν έχει τακτοποιηθεί οικονομικά προς την ομοσπονδία δεν πάει να πάσχει από καρκίνο δεν παίρνει μία. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΕ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΣΟΥ
ΕΛΕΝΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ: Δεν υπάρχει.
ΛΥΚΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ: Στην σοβαρή περιπέτεια υγείας του συνάδελφου η ομοσπονδία να είναι απών.
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΟΠΥΣΥΠ: Δεν είναι ούτε 5ετης, ούτε συμβασιούχος, ανήκει πλέον στο μόνιμο προσωπικό.
ΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ, ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΩΝ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ Ν.3938.
     

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ & ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΘΡΑΚΗΣ  &  ΒΟΡΕΙΟΥ  ΑΙΓΑΙΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ  ΣΩΜΑΤΕΙΟ  ΝΟΜΙΜΑ  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΑΡ. ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΥ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ  ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ  ΑΠΟΦΑΣΗ  :(246/03  1924 ΕΜ 278/03) ΕΔΡΑ : ΚΟΜΟΤΗΝΗ  ΔΙΕΥΘYΝΣΗ :  ΒΙ.ΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ  ΔΙΟΙΚΗΣΗ  ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ - 4η ΕΜΑΚ                                               Τ.Κ 69100   ΦΑΞ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ :   2510 611302               Blog : pyrosvestesamth.blogspot.gr                                                     E mail : ipapanast@gmail.com
ΠΡΟΣ:  1. Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :1. ΣΩΜΑΤΕΙΑ 2. ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

 ΑΡ.  ΠΡΩΤ :  17                                                                                  ΚΟΜΟΤΗΝΗ :   26/02/2016


ΘΕΜΑ : Η εικόνα και η πορεία της Ομοσπονδίας 
Κύριοι της Ομοσπονδίας,
Κατά κοινή  ομολογία ,  η κατάσταση στην οποία έχει επέλθει ο κλάδο μας επί δικιά σας προεδρίας,  είναι επιεικώς απαράδεκτη . Αυτά τα δυο χρόνια στο τιμόνι της Ομοσπονδίας το μόνο που καταφέρατε είναι να συσσωρεύσετε  προβλήματα .
Αντί να προσθέτετε  αφαιρείτε, αντί να συνεργάζεστε  στρέφεστε εναντίον  Σωματείων μελών σας, αντί να ενώνετε σπέρνετε  τη διχόνοια, αντί να ασχολείστε με τα εργασιακά ασχολείστε με  το ποια είναι η ποιο  αντιπροσωπευτική Συνδικαλιστική Οργάνωση, εξώδικα και αγωγές ... προφανώς έχετε μπερδέψει  την ιδιότητά σας .... 
Κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες  ώστε να καλύψετε την αδράνεια και την ανικανότητά σας,  επιλέξατε αυτό τον τρόπο εκπροσώπησης,  πιστεύοντας ότι θα υποτάξετε  όλους όσους έχουν άλλη άποψη και δεν συμφωνούν με τη δική σας  ... προφανώς  δεν έχετε μάθει τόσα χρόνια τι σημαίνει εκπροσώπηση και πως κερδίζεται η εμπιστοσύνη και η αποδοχή ... τώρα καμαρώστε το έργο σας ....
Επακόλουθο αυτής σας της συμπεριφοράς είναι να ασχολείστε  μόνο με το πως θα εδραιωθείτε και θα κρατήσετε την καρέκλα σας, οπότε τα εργασιακά περνούν σε δεύτερη μοίρα ... έτσι αυτό που καταφέρατε  είναι,  να τρέχετε μόνοι σας και να βγαίνετε  δεύτεροι ... 
 Προτάσεις  δανεικές - έγγραφα  διασπαστικά – ενημερώσεις  σε επανάληψη - φωτογραφίες  για το θεαθήναι και στο τέλος  ουσία καμία.  Η αποτελεσματικότητα σας, κάτω του μηδενός.  Οι ενέργειές σας,  ανύπαρκτες  . Η κακοπροαίρετη τακτική που ακολουθείτε δεν έχει τέλος.
 Έχετε ξεκινήσει ένα κυνηγητό  στο Σωματείο Μακεδονίας Θράκης & Βορείου Αιγαίου,  προσπαθώντας να υπονομεύσετε τις προσπάθειες οι οποίες γίνονται  , ώστε να ρυθμιστούν χρόνια θέματα του συνόλου των συναδέλφων .
Για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι : 
 Σαν Σωματείο μέλος  σας ως οφείλουμε αρχικά, σας είχαμε ενημερώσει για τις  ενέργειες που έγιναν  από πλευράς μας   για την επαναφορά του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, καθώς και  για όλα τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από απαντήσεις  που λάβαμε μέσω κοινοβουλευτικού ελέγχου, από την πολιτική  ηγεσία  κατόπιν ερωτήσεων, αναφορών και επίκαιρων ερωτήσεων, στοιχεία τα οποία δεν λάβατε ποτέ υπόψη  και δεν κάνατε απολύτως καμία  ενέργεια ως Ομοσπονδία, όπως  εσείς με τη σειρά σας οφείλατε .  
Πέραν αυτών, καταθέσαμε εξώδικο ως  Σωματείο στα αρμόδια Υπουργεία και πάλι αδιαφορήσατε,  όταν τελικά φτάσαμε σε σημείο να  καταθέσουμε αγωγές οι οποίες έγιναν γνωστές και δημιουργήθηκε θέμα και όταν πλέον σας κατηγόρησαν ευθέως για την αδιαφορία, αδράνεια και απραξία σας,  θυμηθήκατε μετά από 2 χρόνια ότι πρέπει να το διεκδικήσουμε .
Εν τέλει, τον Αύγουστο που λάβατε την απόφαση να το διεκδικήσετε κατόπιν πιέσεων που σας ασκήθηκαν και στην τελευταία συνάντηση προέδρων, χωρίς καμιά προετοιμασία και χωρίς να λάβετε ποτέ υπόψη τα στοιχεία που είχατε στη διάθεσή σας, αλλά και την πρόθεση μας να σας βοηθήσουμε, από το πουθενά και χωρίς να ασχοληθείτε  με το θέμα σοβαρά ως έτοιμοι από παλιά, είπατε «πάμε να  διεκδικήσατε το επίδομα για όλους» . 
Το αποτέλεσμα επίσης γνωστό σε όλους ... πέρασαν ακόμα 2 χρόνια και κανένα επίδομα δεν επανήλθε ούτε στους οδηγούς, ούτε  στους μάχιμους όπως φωνάζατε .
Από αυτό το ξαφνικό ενδιαφέρον και την έντονη διεκδίκηση του για ένα μικρό χρονικό διάστημα, φτάσατε σε σημείο για να δικαιολογήσετε το αδιέξοδο και την αδυναμία σας,  να λέτε : 
1. Ότι υπάρχει  νομικό κώλυμα για να επαναχορηγηθεί στους οδηγούς διότι δεν απασχολούνται αποκλειστικά ως οδηγοί,  εκτελώντας και υπηρεσίες ως μάχιμοι.  
2. Προτείνατε σε επίσημα έγγραφα σας απευθυνόμενα  προς τα αρμόδια Υπουργεία να επιστραφούν οι ασφαλιστικές εισφορές στου οδηγούς που παρακρατούνται παράνομα εδώ και 4 χρόνια, χωρίς φυσικά να ρωτήσετε κανένα από αυτούς που πλέον το διεκδικούν δικαστικά  .
3. Τέλος  το κερασάκι στην τούρτα . Προτείνατε  την απορρόφηση 150 επιλαχόντων επιτυχόντων Π.Π.Υ. (και όχι όλων ως οφείλατε) στην προσπάθεια  σας για εξεύρεση  χρημάτων το εξής όμορφο . Από την δαπάνη που διατίθεται για την χορήγηση επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  σε αρκετούς από τους Συμβασιούχους που  είναι Οδηγοί και λαμβάνουν το επίδομα των 150 ευρώ , αν προσληφθούν ως  Π.Π.Υ πλέον δεν θα τους χορηγείτε πλέον το εν λόγω επίδομα  , έτσι βρήκατε τα χρήματα .                   
                                                                                                                         
Αν αυτός είναι σοβαρός τρόπος διεκδίκησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας  από το δευτεροβάθμιο Συνδικαλιστικό Όργανο, τότε να μην αναρωτιέται κανείς γιατί το επίδομα δεν το έχει λάβει κανείς μέχρι σήμερα ....
Φυσικά ποτέ δεν εξηγήσατε από ποιο συνέδριο πήρατε αυτές τις εντολές να λειτουργήσετε με αυτό τον τρόπο, ούτε τι είδους διαπραγμάτευση κάνατε, όπως επίσης ποτέ δε μας είπατε τους λόγους που τελικά δεν δόθηκε το εν λόγο επίδομα σε κανένα .
Αρχικά, ως  Σωματείο έχοντας στο 1/3 της δύναμή του , Συμβασιούχους συναδέλφους,  παλεύουμε για την διεύρυνση των μηνών εργασίας , για την  ένταξη στον πίνακα των συναδέλφων του 2008 - 2009 όπως επίσης και την απορρόφηση όλων των Επιλαχόντων του διαγωνισμού, κάτι που αναφέρουμε και στις προτάσεις μας, προτάσεις  τις οποίες τις πήρατε και τις υιοθετήσατε σαν Ομοσπονδία, μέχρι εδώ καλά . 
Αυτό που δεν μπορούμε να καταλάβουμε  είναι πως προέκυψε και με ποια απόφαση συνεδρίου, αυτή σας η πρόταση  που αναφέρεται ότι (Συγκεκριμένα προτείνουμε αντί να προσληφθούν 1500 Συμβασιούχοι την νέα αντιπυρική περίοδο να προσληφθούν 1200 και τα χρήματα που εξοικονομούνται από την πρόσληψη 300 λιγότερων Συμβασιούχων να διατεθούν για την πρόσληψη 150 επιπλέον Επιλαχόντων Π.Π.Υ από την κατηγορία των εποχικών). 
Μήπως ξεχνάτε ποιος είναι ο αριθμός  των επιλαχόντων του πίνακα , μήπως ξεχνάτε ποιους εκπροσωπείτε, όταν φωνάζετε προς πάσα κατεύθυνση ότι είστε η ποιο αντιπροσωπευτική Συνδικαλιστική Οργάνωση στο χώρο των Π.Π.Υ. & Συμβασιούχων, ή μήπως ξεχνάτε τα όσα γράφετε στις προτάσεις σας (για την  απορρόφηση των επιλαχόντων )  τις οποίες αποστέλλετε παντού ...  
Τελικά απ ότι φαίνεται τους μόνους που εκπροσωπείτε είναι τους εαυτού σας, όποτε τα περί  αντιπροσωπευτικότητας να τα αφήσετε στην άκρη, δεν πείθετε πλέον κανένα  γιατί άλλα γράφεται, άλλα εννοείτε και άλλα διεκδικείτε τελικά.
Δεν έχετε καμιά απολύτως δικαιοδοσία ..Δεν έχετε καμιά απολύτως  απόφαση  Συνεδρίου που να σας δίνει το δικαίωμα να ζητάτε να «τακτοποιήσετε»  μόνο 150 συναδέλφους  και για τους υπόλοιπους , τι ;   Τελικά δεν εκπροσωπείτε  αλλά κοροϊδεύετε ... έτσι γιατί το θελήσατε  ... με  μια  πρόχειρη μελέτη για να ρίξετε στάχτη στα μάτια εν όψει  Συνεδρίου και να δημιουργήσετε εντυπώσεις προς  εξυπηρέτησή σας ... ‘Όταν για όλους τους υπόλοιπους δεν υπάρχει συνέχεια.. Γνωρίζουμε  πολύ καλά το σκοπό τις συγκεκριμένης πρότασής σας και δεν είναι τυχαίος ο χρόνος που επιλέξατε να «διεκδικήσετε» την απορρόφηση ενός  αριθμού συναδέλφων.
ΔΕΝ  έχετε υπολογίσει ότι οι συμβασιούχοι και φέτος θα δουλέψουν  5 μήνες –   ΔΕΝ ασχολείστε με το θέμα , ΔΕΝ υπάρχει  η αντίστοιχη Π.Υ.Σ. για να  προχωρήσει το   Π.Δ  οπότε ΔΕΝ υπάρχουν ακόμα οι εγγεγραμμένες πιστώσεις για το 2016. Θα τρέξετε  ακόμη μια φορά να οικειοποιηθεί τε  των ενεργειών μας  όπως το συνηθίζετε γιατί πάλι εμείς θα ασχοληθούμε ...  Και  εδώ τίθεται  ένα σημαντικό  ερώτημα : Γιατί , το εξοικονομούμενο ποσό από  τα υπάρχοντα κενά , να μη δοθεί ώστε να δουλέψουν έστω και μισό μήνα παραπάνω  οι Συμβασιούχοι;
Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να συνυπολογίζετε και να χρησιμοποιείται το επίδομα των οδηγών μέσα στις προτάσεις τροπολογιών χωρίς να  λαμβάνετε υπόψη τις νέες εξελίξεις  ; Και γενικά ποιος σας δίνει το δικαίωμα να εκμηδενίζεται κεκτημένα χρόνων και να λέτε υποκρινόμενοι ότι διεκδικείτε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ...
Οι τροπολογίες η οποίες κατατέθηκαν την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 από  βουλευτές, ήταν αποτέλεσμα χρόνιων ενεργειών, τις οποίες γνωρίζει όλο το Πανελλήνιο, όταν εσείς προσπαθούσατε να βάλετε εμπόδια σε αυτές,  μήπως το ξεχάσατε ; Το ίδιο πράξατε και τώρα, με  το υπ. Αρ.  Πρωτ. 1224  στις 17/2/2016 φυσικά εκ των υστέρων όπως πάντα, όταν μάθατε ότι θα κατατεθούν τροπολογίες για να ρυθμιστούν νομοθετικά τα θέματα  που αφορούν τους συναδέλφους του 2008 – 2009 παράταση του πίνακα και απορρόφηση όλων των επιλαχόντων .
Καλό είναι να απολαμβάνατε το καφεδάκι σας στην Αθήνα, αλλά αφού πρώτα ασχοληθείτε και με κανένα θέμα του κλάδου μας,  επίσης καλό είναι να στηρίζετε ενέργειες που είναι προς το συμφέρον των μελών που λέτε ότι εκπροσωπείτε αντί να τις υπονομεύετε. 
Όταν  εμείς προσπαθούσαμε να  στηρίξουμε  τις ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ και μαζεύαμε υπογραφές, εσείς στέλνατε τις προτάσεις σας για τροπολογίες που θέλατε να κατατεθούν, αυτή είναι και η διαφορά μας τελικά ...
Στις συναντήσεις σας με τον  Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Κουρουμπλή γνωρίζατε άραγε ότι έχει κατατεθεί Υπουργική Τροπολογία στις 11/2/2016 που αναφέρει : 
«Με τις διατάξεις της υπόψη τροπολογίας παρέχεται η δυνατότητα στο προσωπικό του Πυροσβεστικού σώματος και των οικείων ΟΤΑ να οδηγεί υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις (επαγγελματική άδεια οδήγησης, εκπαίδευση στην παροχή πρώτων βοηθειών, συνοδεία υγειονομικού προσωπικού), τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας στις περιοχές όπου υπάρχουν και δεν διαθέτουν προσωπικό ή δεν επαρκεί για την πλήρη κάλυψη της μεταφοράς των ασθενών». 

Από τα γραφόμενα των ενημερώσεων σας μάλλον δεν το γνωρίζατε, όπως επίσης δεν γνωρίζατε ότι :
Με το Ν. 4368/2016 "Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις" με το άρθρο 22 Ρύθμιση για τη χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης ανθυγιεινής εργασίας που προβλέπεται σύμφωνα με τις διατάξεις του  άρθρο 15 παρ.1 του Ν. 4024/2011, δόθηκε επίδομα 150 Ευρώ  στους εργαζομένους των Ο.Τ.Α. . 
Είστε επικίνδυνοι με τον τρόπο που «διαπραγματεύεστε» τα θέματα του κλάδου και -πολύ φοβόμαστε-  εξαιρετικά διαλλακτικοί προκειμένου να ικανοποιήσετε ιδιοτελείς σκοπούς. Σας έχουμε ξαναπεί ότι η Ομοσπονδία δεν είναι το τσιφλίκι  σας..  Σας έχουμε επίσης  ξαναπεί ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται  μονομερώς αλλά συλλογικά .    
                    
Ή κουνήστε το κεφάλι σας και συνέλθετε ή πάτε στα σπίτια σας να ξεκουραστείτε γιατί μόνο  ΚΑΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ και το μόνο ΠΟΥ  ΠΡΟΩΘΕΙΤΕ  ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΟΤΗΤΑ  .
Εφόσον δεν το έχετε με την εκπροσώπηση ... ασχοληθείτε με τη Νομική στα Ανοιχτά Πανεπιστήμια… εκεί θα διαπρέψετε σίγουρα…


                                                                          Με τιμή για το                                                                                                                Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου

Το Φ.Ε.Κ διορισμού 140 Π.Π.Υ Εξ Ιδιωτών

Σας ενημερώνουμε για το Φ.Ε.Κ διορισμού των 140 Π.Π.Υ εξ Ιδιωτών.
Στις 1/3/2016 Ημερομηνία Ορκωμοσίας.

Attachments:
Download this file (Φεκ Ιδιωτών.pdf)Φεκ Ιδιωτών.pdf[ ]118 kB

Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Νεότερη ενημέρωση για τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π την τρέχουσα εβδομάδα


Tην Τετάρτη 17/2/2016, η Ομοσπονδία μας πραγματοποίησε νέες συναντήσεις στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνέχεια των επαφών που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, με σκοπό να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στα θέματα που συζητήθηκαν αλλά και να προωθηθούν προς άμεση υλοποίηση όσα από αυτά είναι δυνατόν, λόγω των Νομοσχεδίων που συζητιούνται αυτήν την περίοδο.
Στο πρώην Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γεν. Γραμματέα κ. Τσουκαλά Δημήτρη και με τον κ. Φλώρο Χαρίλαο, συνεργάτη του Αναπλ. Υπουργού Βερναρδάκη Χριστόφορου.
α) Σχετικά με το αίτημα μονιμοποίησης 2295 Π.Π.Υ. που έχει υποβληθεί από το Π.Σ. μας ενημέρωσαν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για να βρεθούν τα χρήματα και να υλοποιηθεί.
β) Σε ότι αφορά την πρόταση της Ομοσπονδίας μας για πρόσληψη 150 επιλαχόντων Π.Π.Υ. μας μετέφεραν ότι δεν έχουν νεότερη ενημέρωση και ότι το θέμα βρίσκεται ακόμα υπό επεξεργασία από τον Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ.Καπάκη Ιωάννη.Ωστόσο μας διαβεβαίωσαν ότι εάν το αίτημα υποβληθεί στο Υπουργείο και ισχύουν τα διαλαμβανόμενα, δεν βρίσκουν λόγο να μην ικανοποιηθεί και αυτό.
γ) Σχετικά με την ανανέωση του Π.Δ. που αφορά την επαναπρόσληψη των Συμβ/χων Συναδέλφων για τα επόμενα 3 έτη, δεν έχει φτάσει ακόμα στα χέρια τους μετά το κώλυμα που παρουσιάστηκε στο Γ.Λ.Κ. με την Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά μας διαβεβαίωσαν ότι θα ενημερωθούν για την πορεία του και θα το επισπεύσουν δεδομένου και της πίεσης του χρόνου στο θέμα αυτό, ώστε το συντομότερο να φτάσει στο Σ.Τ.Ε.
δ) Για το θέμα της πρόσληψης των 151 επιλαχόντων Π.Π.Υ. από την κατηγορία των ιδιωτών, μας ενημέρωσαν ότι το αίτημα έφτασε στο Υπουργείο τους στις 4/2/2016 και ότι έως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία του και θα προχωρήσουν στην πρόσληψη.
Υπουργείο Εσωτερικών.
       Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουπλή Παναγιώτη, ο Υπουργός επικοινώνησε ενώπιών μας και με τον Αναπλ. Υπουργό κ. Βερναρδάκη και με τον Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας κ. Καπάκη Ιωάννη και τους προέτρεψε τα ζητήματα τα οποία έχουν τεθεί από την Ομοσπονδία μας και κατά προτεραιότητα αυτά που δεν έχουν κόστος, να τα προσεγγίσουν θετικά και να τα προωθήσουν για να αποκατασταθούν. Ο Υπουργός προέτρεψε και ζήτησε από τον κ. Γενικό Γραμματέα η διευθέτηση του καθηκοντολογίου να προχωρήσει ανεξάρτητα από την μονιμοποίηση των 2295.
     Επίσης μας έκανε γνωστό, ότι το αίτημα πρόσληψης 2295 Π.Π.Υ. είναι σε καλό δρόμο και ότι παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες, γίνονται βήματα για να ικανοποιηθεί.Τέλος, μας ζήτησε να στείλουμε ένα υπόμνημα με τα θέματα που εκκρεμούν και δεν έχουν οικονομικό κόστος στον ίδιο αλλά και σε όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους, για να εξετάσουν την δυνατότητα να υλοποιηθούν μέσω τροπολογιών στα νομοσχέδια που συζητιούνται αυτήν την περίοδο.
Διευκρίνιση: Μετά από τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με υποψήφιους συναδέλφους Π.Π.Υ. για το ζήτημα της πρόσληψης των 151 επιλαχόντων Π.Π.Υ. από την κατηγορία των ιδιωτών, οφείλουμε μια διευκρίνιση για την παρεξήγηση που άθελά μας δημιουργήθηκε.
    Ξεκαθαρίζουμε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί από την Ομοσπονδία μας για την πρόσληψη 150 Επιλαχόντων από την κατηγορία των εποχικών, δεν αφορά και δεν αποσκοπεί στο να ακυρωθεί η πρόσληψη των 151 υπό πρόσληψη επιλαχόντων ιδιωτών Π.Π.Υ, αλλά στο να προσληφθούν 150 επιπλέον αυτών Συμβασιούχοι Επιλαχόντες Π.Π.Υ. από ανακατανομή κονδυλίων που αφορούν καθαρά και μόνο τους Συμβασιούχους Πυροσβέστες.
Ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση που δημιουργήθηκε.
Νεότερες εξελίξεις αναμένεται να έχουμε την ερχόμενη εβδομάδα και θα σας ενημερώσουμε.


                                              Με εκτίμηση,
                                         Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
      Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γενικός Γραμματέας
Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                  Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
    Τηλ: 6974709262                                                Τηλ: 6945956027


Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π προς τον Υπουργό και Αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών για τα 6 ζητήματα που πρέπει άμεσα να διευθετηθούν και δεν επιφέρουν κανένα οικονομικό κόστος

Αριθ. Πρωτ : 1224                                                                                                                          Αθήνα:17.02.2016
Αρ. Σελίδων :6

       
Προς:
                                                                      1) Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
                                                                                                                     κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
                                            2) Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών  
                        κ. Νικόλαο Τόσκα.
   
                                            Κοιν:
                                    1) Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας
                                                                 κ. Καπάκη Ιωάννη
                                             2) Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου


Θέμα: « 6 ζητήματα τα οποία χρίζουν άμεσης επίλυσης χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση »
Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
όπως αρκετές φορές σας έχουμε ενημερώσει,η επίλυση αρκετών εκ των ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας, δεν επιβαρύνει με καμιά δαπάνη τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά απαιτείται απλά και μόνο πολιτική βούληση.
  Στην παρούσα χρονική στιγμή την οποία συζητούνται διάφορα νομοσχέδια, τα οποία αφορούν και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θεωρούμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να κατατεθούν σχετικές τροπολογίες και να διευθετηθούν. Με την διευθέτηση των ζητημάτων αυτών εκτός του ότι θα πραγματοποιηθεί η υλοποίηση μέρους των δεσμεύσεων της κυβερνήσεως απέναντι μας, θα επιλυθούν αρκετά και σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας αλλά και θα αρθούν αρκετοί περιορισμοί και αγκυλώσεις στην λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος.
Τα ζητήματα μας είναι :
1) Πρόσληψη 150 Επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
Για την υλοποίηση της πρότασής μας δεν απαιτείται καμία επιπλέον δαπάνη, αλλά ανακατανομή των ήδη υπαρχόντων. Επί της ουσίας προτείνουμε το Π.Σ. να μην προβεί στην κάλυψη των 150 περίπου κενών θέσεων Συμβ/χων που υπάρχουν αυτήν την στιγμή και αντί την νέα αντιπυρική περίοδο να διατεθούν χρήματα για 1.500 Συμβασιούχους Πυροσβέστες, να διατεθούν για 1.200 (150 περίπου οι υπάρχουσες κενές θέσεις και 150 περίπου που θα μείνουν επιπλέον κενές εάν υλοποιηθεί η πρότασή μας) έτσι ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από την πρόσληψη 300 περίπου λιγότερων Συμβ/χων, να διατεθούν για την πρόσληψη 150 επιλαχόντων Π.Π.Υ.
Την παρούσα χρονική στιγμή το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος έχει απαντήσει θετικά σε σχετικό ερώτημα του Γεν. Γραμμ. Πολ. Προστασίας για το αν μπορεί η πρόταση μας να υλοποιηθεί.
2) Τροποποίηση του υπάρχοντος Νόμου για την εναρμόνιση των καθηκόντων των Π.Π.Υ. με αυτά του Μόνιμου Πυροσβεστικού Προσωπικού.
Κατ εξουσιοδότηση του Νόμου 4249/2014 άρθρο 98 παρ. θα έπρεπε να έχει εκδοθεί Π.Δ. με το οποίο να εναρμονιστούν τα καθήκοντα των Π.Π.Υ. με αυτά του Μόνιμου Πυροσβεστικού Προσωπικού. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ένα από τα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο μας και παρά το γεγονός ότι το κόστος για την υλοποίησή του είναι μηδενικό και τις συνεχείς ενέργειές μας να εφαρμοστεί ο νόμος, έως και σήμερα τίποτα δεν έχει συμβεί. Το διάστημα το οποίο έχει μεσολαβήσει έως σήμερα έχουν συσταθεί επιτροπές και ήδη έχει καταρτιστεί το σχέδιο του Π.Δ. Ο στόχος μας αυτός (εναρμόνιση καθηκόντων) προτείνουμε να επιτευχθεί μέσω τροποποίησης του υπάρχοντος Νόμου, προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι πιο άμεσο.
3) Ένταξη στο τέλος του Πίνακα Επιτυχόντων όσων Συμβασιούχων προσελήφθησαν το 2008 και 2009 αλλά και αυτών που απέκτησαν μεταγενέστερα απολυτήριο τίτλο γυμνασίου κατά τις σχολικές περιόδους 2013-2014 και 2014-2015.
Σημαντικό ζήτημα αποτελεί το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν από την αριθμ.πρωτ. 3467οικ.φ.300.2/28-07-2011 προκήρυξη του Αρχηγού Π.Σ, κατ εξουσιοδότηση του άρθρου 15 του Ν.3938/2011, Συνάδελφοι οι οποίοι εισήχθησαν ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες στο Πυροσβεστικό Σώμα κατά το έτος 2009, αλλά και αυτών που προσελήφθησαν το 2008 και κατά τα έτη 2009 ή 2010, κλήθηκαν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.
    Οι Συνάδελφοι αυτοί είχαν όλα τα απαιτούμενα τυπικά προσόντα της αναφερόμενης προκήρυξης πλην αυτό της προϋπηρεσίας των ετών 2008 – 2009 - 2010. που όριζε το άρθρο 15 του Ν. 3938/2011 και για το λόγο αυτό δεν ήταν εφικτό να συμμετάσχουν με αίτησή τους στο διαγωνισμό.
Σήμερα εκτός από τις παραπάνω κατηγορίες Συναδέλφων που αδίκως εξαιρέθηκαν, έχει προκύψει και μια επιπλέον κατηγορία, αυτών που απέκτησαν μεταγενέστερα απολυτήριο τίτλο γυμνασίου κατά τις σχολικές περιόδους 2013-2014 και 2014-2015.
Με την παρ.6α άρθρο 98 Ν.4249/2014 αποκαταστάθηκε αναδρομικά και μερικώς μιας εκ των αδικιών της αριθμ.πρωτ. 3467οικ.φ.300.2/28-07-2011 προκήρυξης του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, εις βάρος ποσοστού Συμβασιούχων Πυροσβεστών και έτσι αφού απέκτησαν μεταγενέστερα και έως την σχολική περίοδο 2012-2013 απολυτήριο τίτλο γυμνασίου, τους δόθηκε η δυνατότητα να ενταχθούν τελευταίοι στην λίστα των επιτυχόντων.
    Δεν έχει συμβεί όμως έως σήμερα το ίδιο και με τους υπόλοιπους αδίκως αποκλεισμένους της προκήρυξης αυτής,
α)τους συνάδελφους που προσελήφθησαν για πρώτη φορά ως Συμβασιούχοι Πυροσβέστες το 2009,
β) αυτών που προσελήφθησαν το 2008 και κατά τα έτη 2009 ή 2010, κλήθηκαν να εκπληρώσουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις,
γ)αυτών απέκτησαν μεταγενέστερα απολυτήριο τίτλο γυμνασίου και συγκεκριμένα κατά τις σχολικές περιόδους 2013-2014 και 2014-2015.
Για τον λόγο αυτό προτείνουμε να κατατεθεί σχετική τροπολογία ανάλογη αυτής της παρ.6α του άρθρου 98 Ν.4249/2014 αποτέλεσμα της οποίας θα είναι να ενταχθούν στο τέλος της λίστας των επιλαχόντων Π.Π.Υ και οι υπόλοιποι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες που για διαφορετικούς αλλά άδικους λόγους εξ αρχής εξαιρέθηκαν από την Παραπάνω αναφερόμενη προκήρυξη.  
4) Επέκταση της ανανέωσης της λίστας επιλαχόντων για άλλα δύο έτη .
  
  Σύμφωνα με τον Ν.4249/2014 άρθρο 98 παρ4 << Τα εδάφια δ` και ε` της παρ. 6 του άρθρου 15 του ν. 3938/2011 αντικαθίστανται ως  ακολούθως:  «Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για πέντε έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της πενταετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψης τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης.»
  Η αναφερόμενη πενταετία ισχύος της λίστας των επιλαχόντων ολοκληρώνεται στο τέλος του τρέχοντος έτους και έκτοτε δεν θα μπορέσει να προσληφθει ξανά κανείς επιλαχών Πυροσβέστης Πενταετούς Υποχρέωσης ούτε για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που τυχόν προκύπτουν στις οργανικές θέσεις των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.
  Προτείνουμε κατάθεση τροπολογίας με την οποία η ισχύς των σχετικών πινάκων επιτυχόντων θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλα δύο έτη.     
5)Θεμελίωση δικαιώματος συμμετοχής σε ενδοσχολικές εξετάσεις εσπερινού Λυκείου και σε Πανελλαδικές υπαγόμενοι στην κατηγορία των Στρατεύσιμων Μαθητών.
Ισχύον Νομικό Καθεστώς :
   Στις διατάξεις του άρθρου 65 ΒΔ 20-6-7-1955 ορίζεται ότι : 1.Οι δικαιούμενοι εξετάσεως δυνάμει των περί στρατευσίμων ευεργετικών διατάξεων, εφ' όσον διαρκεί η στράτευσις αυτών και είναι μαθηταί των Α! , Β!, Γ! και Δ! τάξεων δύναται να προσέλθωσιν εφ'άπαξ εις εξέτασιν δια τα μαθήματα ενός σχολικού έτους εντός μιας των εξεταστικών περιόδων του Ιουνίου ή Σεπτεμβρίου, εάν όμως είναι μαθηταί των Ε! και ΣΤ! τάξεων δια δύο το πολύ φοράς δια τα μαθήματα δύο σχολικών ετών ενός καθ' εκάστην προσέλευσιν. 2. Ως έχοντες την ιδιότητα του στρατιώτου δυναμένου να τύχη του εις τους στρατευσίμους παρασχεθέντος ευεργετήματος νοούνται οι εις τον στρατόν (ξηράς, θαλάσσης, αέρος) κατατασσόμενοι προς εκπλήρωσιν θητείας είτε υποχρεωτικώς είτε εθελουσίως. Ωσαύτως ως στρατεύσιμοι θεωρούνται και οι κατατασσόμενοι εις τα Σώματα Ασφαλείας, οι μεν της Χωροφυλακής διανύοντες τριετή υποχρέωσιν στρατιωτικής θητείας οι δε της αστυνομίας πενταετή τοιαύτην.
Σύμφωνα με την υπ αριθμόν 27484/25-2-69 ερμηνευτική εγκύκλιο Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρεται ότι ως έχοντες την ιδιότητα του στρατιώτη και δυνάμενοι να έχουν τα ευεργετήματα που παρέχονται στους στρατεύσιμους περιλαμβάνονται ακόμη οι: α) του Λιμενικού Σώματος β) Οι μόνιμοι Υπαξιωματικοί ξηράς, θαλάσσης και αέρος. γ) Οι μόνιμοι Αξιωματικοί ξηράς, Θαλάσσης και αέρος. δ) Οι μαθητές της σχολής Τεχνιτών Υπαξιωματικών Αεροπορίας. ε) Οι μόνιμοι Αξιωματικοί, Υπαξιωματικοί και άνδρες των σωμάτων Ασφαλείας.
Περαιτέρω, στη διάταξη του άρθρου 46 Ν 2413/1996 ορίζεται ότι οι μαθητές των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που διακόπτουν τη φοίτηση τους εξ αιτίας μεταξύ άλλων στράτευσης, μπορεί να χαρακτηρίζονται ως « κατ ιδίαν διδαχθέντες» και να παραπέμπονται σε προαγωγικές ή απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα της τάξης στην οποία έπρεπε να φοιτήσουν. Με προεδρικό διάταγμα εξειδικεύονται οι λόγοι χαρακτηρισμού των μαθητών ως κατ ιδίαν διδαχθέντων και καθορίζεται η διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων.
Κατ΄ εξουσιοδότηση της τελευταίας ως άνω διάταξης εκδόθηκε το ΠΔ 60/2006 όπου στο άρθρο  33 παρ 1 αυτού ορίζεται ότι στη κατηγορία των « κατ ιδίαν διδαχθέντων και των στρατεύσιμων μαθητών» υπάγονται ακόμα οι μαθητές του άρθρου 65 του ΒΔ της 20-6/8.7.1995 ενώ στη παρ 4 του ιδίου άρθρου προβλέπεται ότι οι «κατ ιδίαν διδαχθέντες μαθητές» και οι στρατεύσιμοι , εξετάζονται προφορικά και γραπτά κατά την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου, στα μαθήματα της τάξης του Λυκείου στην οποία ζητούν εξέταση.
Με τη δε παράγραφο 2 παρ 1 του Ν 3421/2005 ερμηνεύθηκε αυθεντικά ο όρος του « Στρατεύσιμου» και πλέον στρατεύσιμοι είναι οι υπόχρεοι σε στράτευση , οι οποίοι βρίσκονται νόμιμα έξω από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να έχουν εκπληρώσει την στρατεύσιμη στρατιωτική υποχρέωση τους.
Ήδη έχει εκδοθεί η με αριθμό γνωμοδότηση 530/2011 του ΝΣΚ ώστε γνωμοδοτήθηκε αρνητικά ερώτημα περί εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 65 του Β.Δ 20.6/8.7.1955 σε περίπτωση μόνιμου υπαξιωματικού εγγεγραμμένου σε εσπερινό λύκειο, με την αιτιολογία ότι δεν υπάγεται στην έννοια του στρατεύσιμου ο μόνιμος υπαξιωματικός ο οποίος μη υποχρεωτικά ή εθελούσια υπηρετεί την θητεία του αλλά επέλεξε την ένταξη του σε μόνιμο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και επομένως δεν χρειάζεται να διακόψει τις σπουδές του για να υπηρετήσει ούτε φοιτά σε σχολείο κατά τη διάρκεια της στράτευσης του.
Ούτως η ανωτέρω γνωμοδότηση διευκρίνισε τα περί της με αριθμό 27484/25-2-69 ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως επί του ζητήματος του μονίμου των υπαξιωματικών.
   Ωστόσο – παρά τα ανωτέρω – ημείς υπηρετούμε το σώμα Πυροσβεστών σε καθεστώς μη μόνιμο αλλά παραλλήλως με τους υπαλλήλους του Λιμενικού Σώματος αιτούμεθα όπως τύχουμε των ευεργετημάτων που το ανωτέρω καθεστώς παρέχει.
6) Καταβολή επιδόματος 300 Ευρώ στους Π.Π.Υ που τυχόν τεθούν λόγω τραυματισμού κατά την εκτέλεση υπηρεσίας ή ένεκα αυτής σε καθεστώς υπηρεσίας γραφείου .
  Συμφώνως της 297/09-12-2016 Γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους δεν δημιουργείται κώλυμα για την θέση Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης σε υπηρεσία γραφείου και αν κριθει αρμοδίως ότι δεν έχει την ικανότητα προς τούτο την θέση του σε πολεμική (μόνιμη) διαθεσιμότητα.Ως αρμόδια υγειονομική επιτροπή για την εφαρμογή των διαλαμβανομένων στις οικείες διατάξεις  νοείται αυτή του Πυροσβεστικού Σώματος (Α.Υ.Ε.Π.Σ.)   
  Ωστόσο συμφώνως της παραγράφου 1 του άρθρου 16 του Ν 3938/2011 με το οποίο τροποποιηθηκε ο Ν 3554/2004 άρθρο 1 παρ.5 εδαφ. α και β ορίζεται ότι χορηγείται μηνιαίο επίδομα 300 ευρώ στους υπαλλήλους των Σωμάτων Ασφαλειας και τους μόνιμους υπαλλήλους του Π.Σ που μεταταχθούν σε υπηρεσία γραφείου λόγω παθήματος κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτης .
   Το ίδιο επίδομα χορηγείται στο αναφερόμενο προσωπικό κατά το χρόνο αποχής από τα καθήκοντα του συνεπεία τραυματισμού του κατά την εκτέλεση διατεταγμένης υπηρεσίας και ένεκα αυτής από την ημέρα του παθήματος,το οποίο επίσης στερούνται οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
   Επιπροσθέτως με την με την παράγραφο 2 του άρθρου 16 Ν 3938/2011 προσετέθη εδαφιο μετά το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 10 του Ν 3731/2008 το οποίο ορίζει ότι <<Αν ο τραυματισμός κατά την εκτέλεση υπηρεσίας και ένεκα ταύτης απαιτεί μακροχρόνια νοσηλεία σύμφωνα με αιτιολογημένη γνωμάτευση της οικείας ανώτατης υγειονομικής επιτροπής ή προκάλεσε αναπηρία τουλάχιστον 80% στον παθόντα ,το δημόσιο καλύπτει τα ως άνω έξοδα ταξιδιού και διαμονής σε ένα μέλος της οικογένειας του για όσο χρόνο ο παθών νοσηλεύεται σε νοσηλευτικό ιδρυμα στην ημεδαπή ή την αλλοδαπή >>.    
   Από τις παραπάνω παροχές εξαιρούνται αδίκως οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης.
   Φαντασθείτε στο ίδιο πυροσβεστικό συμβάν με το ίδιο πυροσβεστικό όχημα να τραυματισθούν δύο Πυροσβέστες, ένας μόνιμος και ένας Πενταετούς Υποχρέωσης. Να τεθούν και οι 2 για τον ίδιο λόγο είτε σε υπηρεσία γραφείου και ο μόνιμος θα λάβει το επίδομα των 300 ευρώ και ο πενταετούς υποχρέωσης δεν θα το λάβει λόγω τους ισχύοντος άδικου νομικού καθεστώτος, το οποίο κατάφορα αδικεί τον δεύτερο, πράγμα άτοπο άδικο και αντισυνταγματικό κατά την αποψη μας. Όπως επίσης το δημόσιο να καλύπτει τα έξοδα ταξιδιού και διαμονής σε ένα μέλος της οικογενείας του μόνιμου Πυροσβεστικού Υπαλλήλου και όχι σε μέλος της οικογένειας του Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης.     
Για το λόγο αυτό ζητάμε την τροποποίηση του Ν. 3938/2011, άρθρου 16 παραγράφου 1και 2 ώστε να συμπεριληφθούν και οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης στους δικαιούχους αυτών των παροχών και να σταματήσουν να διαχωρίζονται και σε αυτές τις περιπτώσεις από το υπόλοιπο Πυροσβεστικό Προσωπικό .
Κύριοι Υπουργοί ,
αναγνωρίζοντας την αγωνία και την συμπαράσταση, που επανειλημμένες φορές έχετε εκφράσει για τα προβλήματα το κλάδου μας και το μέλλον των Συναδέλφων που εκπροσωπούμε, αλλά και το ειλικρινές των προθέσεων σας, ότι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων και των δυνατοτήτων σας, θα προβείτε σε ενέργειες για να διευθετηθούν αρκετά από αυτά, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να διευθετηθούν τα παραπάνω τα οποία όπως σας αναφέραμε και γνωρίζετε δεν επιβαρύνουν με κανένα επιπλέονοικονομικό κόστος.
   Έτσι εκτός από το ότι θα υλοποιηθεί μέρος των υποσχέσεων και δεσμεύσεων της Κυβερνήσεως απέναντι μας,θα επιτευχθεί επιπλέον ενδυνάμωση και ενίσχυση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και θα εξυγιανθεί η καθημερινή ζωή των Συναδέλφων.
                                                          
                                    Με εκτίμηση,
                                                                                              Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.
          Ο Πρόεδρος                                                           Ο Γεν. Γραμματέας
  Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                   Ανδρεαδάκης Μ. Βασίλειος
       Τηλ: 6974709262                                                              Τηλ: 6945956027