Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Ενημέρωση μελών για το βασικό διεκδικητικό πλάνο του Σωματείου ΑΤΤΙΚΗΣ και ΝΗΣΩΝ

Η Διοικούσα Επιτροπή του Σωματείου μας συνεδρίασε την προηγούμενη εβδομάδα ώστε, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις που προκύπτουν τόσο από την έκδοση του ΦΕΚ για τη μονιμοποίηση / ανανέωση θητείας των ΠΠΥ όσο και από συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες, να καταλήξει στη διαμόρφωση των βασικών διεκδικητικών αξόνων για το προσεχές μέλλον. Λαμβάνοντας πολύ σοβαρά υπ' όψιν της τους διακυρηγμένους στόχους του κλάδου μας, την διαμορφωθείσα κοινωνική και υπηρεσιακή πραγματικότητα αλλά και τις προοπτικές που διαγράφονται στο προσεχές διάστημα, κατέληξε στα εξής βασικά σημεία:

  • Καθώς διαφαίνεται πως το προσεχές διάστημα θα υπάρξει πλήθος εξελίξεων στα εργασιακά μας ζητήματα, επιβάλλεται όλοι οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε  συνδικαλιστική εγρήγορση, ούτως ώστε να αναληφθεί έγκαιρα δράση αν και όποτε αυτό κριθεί αναγκαίο.
  • Υποστηρίζουμε τη θωράκιση του θεσμού των ΠΠΥ μέσω της πλήρους εναρμόνισης των καθηκόντων τους με το μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό (και τυπικά, γιατί στην πράξη αυτό ήδη συμβαίνει), ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εργασία των ΠΠΥ που θα ανανεωθεί η θητεία τους και δεν θα μονιμοποιηθούν.
  • Το Σωματείο μας θεωρεί πως θα πρέπει να απορροφηθούν σταδιακά οι επιλαχόντες ΠΠΥ μέσω ποσοστιαίας πρόσληψής τους για την κάλυψη των οργανικών κενών του ΠΣ με μοντέλο ανάλογο αυτού που ισχύει στην Αστυνομία για τους διαγωνισμούς των ειδικών φρουρών (εισαγωγή συγκεκριμένου ποσοστού επί θητεία προσωπικού κάθε έτος, παράλληλα με την εισαγωγή μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων). Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ανανέωση ισχύος της λίστας των επιλαχόντων ΠΠΥ του διαγωνισμού του 2011 για δύο επιπλέον έτη.
  • Ως προς την εξασφάλιση εργασίας για τους Συμβασιούχους το Σωματείο μας στηρίζει την εργασία τους καθ' όλο το έτος (σε 12μηνη βάση) στους τομείς της προληπτικής και κατασταλτικής δασοπυροπροστασίας, αφενός λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους στο συγκεκριμένο αντικείμενο κι αφετέρου λόγω της κατοχής από μέρους τους όλου του αναγκαίου ατομικού εξοπλισμού. Ως προς την κατεύθυνση αυτή βασικός στόχος του Σωματείου μας είναι η εξασφάλιση εργασίας του μέγιστου δυνατού ποσοστού των υφιστάμενων Συμβασιούχων Πυροσβεστών, με τρόπο που θα λαμβάνει υπ' όψιν την συλλογικά εκπεφρασμένη θέληση των Συμβασιούζων συναδέλφων, την συσσωρευμένη εμπειρία της επί 19 συνεχόμενα έτης παρουσία Συμβασιούχων Πυροσβεστών στο ΠΣ, και τη νέα  διαμορφωμένη πραγματικότητα (κοινωνική, οικονομική και υπηρεσιακή).
Επιπλέον, καθώς η αντιπυρική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι υπηρεσιακές ανάγκες είναι έτσι κι αλλιώς αυξημένες, καλούμε τις Διοικήσεις να μην διστάζουν να αξιοποιούν πλήρως Πενταετείς και Συμβασιούχους πυροσβέστες, θέτωντάς τους σε υπηρεσία κατά τις νυχτερινές και εξαιρέσιμες. Μάλιστα, το Σωματείο μας θεωρεί πως για λόγους καθαρά κοινωνικούς θα πρέπει οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες να προηγούνται κατά την εκτέλεση υπηρεσίας νύχτα και εξαιρέσιμες, καθόσον οι συνάδελφοι Συμβασιούχοι βρίσκοντια στην δεινότερη οικονομικά κατάσταση και έχουν άμεση ανάγκη συμπλήρωσης του πενιχρού εισοδήματός τους. Σε δεύτερο επίπεδο, καθώς σημαντικές ανάγκες αναπλήρωσης του εισοδήματός τους παρουσιάζουν και οι ΠΠΥ, οπότε καλούμε τις Διοικήσεις να εξαντλήσουν τις πιστώσεις για εξαιρέσιμη εργασία, τοποθετώντας σε Υπηρεσία ΠΠΥ και Συμβασιούχους κατά το μέγιστο επιτρεπόμενο χρονικό διάστημα.

Τέλος, θα ληφθεί δράση από το Σωματείο μας ώστε να υπάρξουν και νέες συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες στο προσεχές διάστημα.

Για τη Διοίκούσα Επιτροπή

Ο Πρόεδρος Γουρδουράκος Γεώργιος


Ο Γεν. Γραμματέας   Γιαννάκος Βασίλης