Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ερωτήματα και απορίες που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους τους ΠΠΥ για να είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή ώστε να μην μας προλάβουν τα γεγονότα!


Ερωτήματα και απορίες  που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους  τους ΠΠΥ για να είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή ώστε να μην μας προλάβουν τα γεγονότα!

Υπάρχουν κάποια ερωτήματα, απορίες αλλά και ανησυχίες για τις μελλοντικές εξελίξεις σε θέματα που έχουν άμεση σχέση με την εργασιακή αποκατάσταση των ΠΠΥ και κάλο είναι να μας απασχολήσουν όλους μας, όσους έχουν  τα  κριτήρια μονιμοποίησης και τους υπολοίπους ΠΠΥ που δεν θα μονιμοποιηθούν.  Σε αυτούς τους δύσκολους εργασιακούς καιρούς που διανύουμε όλα θα πρέπει να τα εξετάζουμε με προσοχή και να είμαστε σε εγρήγορση για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε την κατάλληλη στιγμή  με αξιώσεις!  Από πληροφορίες που μου έχουν δοθεί ο αριθμός των συναδέλφων που έχουν  τα κριτήρια για μονιμοποίηση έχει αυξηθεί στους 2500 ΠΠΥ μετά και από τους 200 νέους κατέχοντες απολυτήριο Λυκείου από το 2012 και μετά! Επίσης έχει αναγνωριστεί το δικαίωμα για άμεση μονιμοποίηση και των επιλαχόντων που θα προσληφθούν σύντομα και κατείχαν τα κριτήρια μονιμοποίησης  από το 2011!

Θα ξεκινήσουμε όμως πρώτα από αυτούς τους 1500 ΠΠΥ που δεν έχουν τα κριτήρια για να ενταχτούν στο μόνιμο προσωπικό στο ΠΣ.

Ας θυμηθούμε πρόσφατα τι απάντησε σε ερώτηση που του έγινε για το ζήτημα αυτό ο κ. Γενικός!

«Επίσης δεν έχει παρθεί καμία απόφαση όσον αφορά το τι θα γίνει με τους υπόλοιπους»
 Από την μελέτη που είχα κάνει «Υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στο κατώτερο ένστολο προσωπικό του Π.Σ για να τηρηθεί ο ν.3839/2011 περί απορρόφησης Επιλαχόντων ΠΠΥ;» και είχε αναρτηθεί πέρσι τέτοιο καιρό είχα αποδείξει με στοιχεία ότι οι οργανικές θέσεις μη παραγωγικής σχολής μετά και την πρόσληψη των 500 πυροσβεστών Γ.Κ ήταν πλεονάζουσες περίπου  στις 30! Κατόπιν από έρευνα την όποια έκανα έμαθα ότι ένας αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων πυροσβεστών από τους 725 για διαφόρους λόγους δεν αποφοίτησε από την σχολή και τα κενά παραμένουν μέχρι και σήμερα! Υπήρχε λοιπόν το ερώτημα πως θα προσληφθούν οι 232 επιλαχόντες ΠΠΥ για να καλύψουν τα κενά που είχαν προκύψει στο σύνολο των 4000 οργανικών θέσεων των ΠΠΥ!
Σήμερα βλέπουμε ότι αυτό το πρόβλημα προσπερνάτε αλλά το ερώτημα είναι, πως;
Έχουν γίνει αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις σε πυροσβέστες μη παραγωγικής σχολής, έχουν αυξηθεί οι οργανικές θέσεις στο ΠΣ στην κατηγορία μη παραγωγικών σχολών, έχει γίνει κάποια αλχημεία με τις οργανικές θέσεις κατώτερου προσωπικού παραγωγικής σχολής Αρχιπυροσβεστών - Πυρονόμων; Από τα παραδείγματα που έχουμε μέσα από τις Υπηρεσίες που υπηρετούμε έχουμε διαπιστώσει ότι εδώ τουλάχιστον και δυο χρόνια κανείς από τους υπηρετούντες στο ΠΣ δεν βγαίνει στην σύνταξη.  Πολλοί δε υπάλληλοι του ΠΣ έχουν συμπληρώσει και έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, λόγο της ρευστής οικονομικής κατάστασης της χώρας παραμένουν και θα παραμείνουν για όσο ηλικιακά τους παίρνει  ενεργοί! Ακόμα και οι πρώην Δασικοί υπάλληλοι – μεταταχθέντες οι οποίοι προσελήφθησαν στα Δασαρχεία το 1985 και μαζί με τα ένσημα που είχαν σαν πολίτες από πριν και τα χρόνια που έχουν από το 1998 στο ΠΣ έχουν συμπληρώσει προ πολλού, «πολλοί και από το 2010», εκμεταλλευόμενοι το διαφορετικό καθεστώς εργασίας και διακινδυνεύοντας ακόμα και το εφάπαξ παραμένουν στο Σώμα μέχρι να τους βγάλουν σε αναγκαστική συνταξιοδότηση λόγο ορίου ηλικίας, εγκλωβίζοντας ταυτόχρονα οργανικές θέσεις κατώτερου μη παραγωγικής σχολής προσωπικού!
 Άρα πως θα ισορροπηθούν αυτές οι πλεονάζουσες θέσεις των 232 σύντομα προσληφθέντων ΠΠΥ στο σύνολο των οργανικών θέσεων πυροσβεστών μη παραγωγικών σχολών  3909 μονίμων και 4000 ΠΠΥ εάν δεν έχουν γίνει αντίστοιχες συνταξιοδοτήσεις; Υπάρχει μήπως  κάποιο πλάνο εξισορρόπησης των οργανικών  θέσεων στο προσεχές μέλλον; ( οι οργανικές θέσεις μη παραγωγικής σχολής πυροσβεστών είναι στο σύνολο 7909 από τις οποίες τις 4000 τις κατέλαβαν οι ΠΠΥ)
Διαβάσαμε πριν δυο ημέρες  ότι για το 2016 στο μηχανογραφικό των πανελληνίων θα υπάρχουν και 110 θέσεις υποψήφιων  πυροσβεστών Γ.Κ. με προοπτική στα επόμενα χρόνια αυτές οι θέσεις να φτάσουν τις 500 ανά έτος. Μιλάμε δηλαδή για έναν σημαντικό αριθμό προσλήψεων χωρίς να ακούμε για αύξηση οργανικών θέσεων και χωρίς να βλέπουμε να υπάρχουν προοπτικές συνταξιοδοτήσεων μετά και την αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδοτήσεις γενικώς! Βέβαια αυτοί θα είναι ανακριτικοί υπάλληλοι αλλά αυτό δεν αλλάζει ότι θα ανήκουν στο κατώτερο προσωπικό και στις οργανικές θέσεις που υπάρχουν στο σύνολο παραγωγικής, μη παραγωγικής σχολής και ΠΠΥ όπου και στους Αρχιπυροσβέστες παραγωγικής σχολής  δεν υπάρχουν σημαντικά κενά ! Δεν θα κάνω άλλο ανάλυση γιατί δεν είναι του παρόντος και μπορεί να υπάρχει κάποιο σχέδιο αλλά τα δεδομένα δείχνουν ότι το τοπίο είναι λίγο θολό για τους εναπομένοντες 1500 ΠΠΥ! Θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι με τις προσλήψεις προσωπικού μέσο πανελληνίων και με το βαθμολόγιο που πολύ πιθανόν θα ακολουθήσει, το ΠΣ αναβαθμίζετε!
Πριν λίγο καιρό αναρτήθηκε ένα κείμενο  με τίτλο «Κινητικότητα στα Δασαρχεία» οπού υπήρχε η εξής πρόταση:

«Πρόταση εναλλακτική για τούς μεγάλους!

Πολύ απλά κ. Γενικέ εάν δεν σας κάνουν  οι υπόλοιποι ΠΠΥ ας γίνει   κινητικότητα σε άλλη Υπηρεσία !
Υπάρχει π.χ.  η Δασική Υπηρεσία  που έχει τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό και κυρίως σε Δασοφύλακες , Οδηγούς Δασοφύλακες Α  (Λυκείου) και Οδηγούς Δασοφύλακες Β (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης)!
Θέληση να υπάρχει και μια δίμηνη σχολή Δασοφυλάκων όπως γινόταν  στο παρελθών και πρόσληψη στα Δασαρχεία ανά την Επικράτεια!»

Μόλις χθες διαβάσαμε για την Αστυνομία Φύσης που θα υπάγετε στα Δασαρχεία !
Να μια καλή ευκαιρία για κινητικότητα  και αποκατάσταση μιας μεγάλης μερίδας ΠΠΥ που έχουν την εμπειρία τον κατά τόπους Δασικών περιοχών αλλά προ παντός έχουν  αγάπη για τον Δασικό μας πλούτο και εδώ και δεκαετίες δίνουν μάχες με τις φωτιές  αλλά και για την προστασία του ενώ δεν έχουν τα περιβόητα  κριτήρια για να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του ΠΣ!

Αυτή την στιγμή  υπάρχουν από τους ΠΠΥ που δεν έχουν τα κριτήρια για μονιμοποίηση πάνω από 400 απόφοιτοι Λυκείου+ άνω των 40 στην προκήρυξη το 2011 και γύρω στους 800 οδηγούς Υ.Ε  μείον ένα ποσοστό του γυμνάσιου κάτω από 40 στην προκήρυξη που τέλειωσαν μετά το 2011 το Λύκειο και από πληροφορίες που έχω είναι γύρω στους 200. Γράφω μόνο για οδηγούς ΥΕ γιατί το επαγγελματικό δίπλωμα είναι ειδικότητα είτε μας αρέσει είτε όχι. Ξέρω ότι κάποιοι θα με λοιδορήσουν για αυτόν το διαχωρισμό με τους μάχιμους ΥΕ  αλλά ας σκεφτούν ότι ένα μεγάλο ποσοστό, σήμερα ΠΠΥ, μετά από το 1998 και μέχρι και πρόσφατα τελείωσε με θυσίες σε όλες τις παραμέτρους επιβίωσης το νυχτερινό Λύκειο ενώ κάποιο άλλοι, μεγάλος αριθμός μάλιστα βάση των καταγγελιών των ΕΠΠΥ, έξυπνα σκεπτόμενοι έβγαλαν επαγγελματικά διπλώματα της τελευταίας στιγμής για να πάρουν μια καλύτερη θέση μορίων στην προκήρυξη του 2011. Από το 2011 μέχρι σήμερα με μισθό όλο τον χρόνο άπαντες οι ΥΕ θα μπορούσαν να έχουν τουλάχιστον επαγγελματικό δίπλωμα ενώ ένα μεγάλο ποσοστό και απολυτήριο Λυκείου!
Έχω κάνει σχετική μελέτη και έχει αναρτηθεί με τίτλο «Θα μπορούσαν όλοι οι ΠΠΥ να είχαν απολυτήριο Λυκείου στο τέλος της Πενταετίας!»
Κάποιοι συνάδελφοι σήμερα ΕΠΠΥ με προσόντα φουλ για ένταξη στο ΠΣ έμειναν εκτός ενώ κάποιοι άλλοι ξάπλωσαν κάτω από την συκιά και χωρίς να κουνήσουν ούτε το δαχτυλάκι τους έπεσε το σύκο μέσα στο στόμα τους και τέσσερα χρονιά τώρα βαριούνται και να το μασήσουν! 
Καιρός βέβαια πάντα υπάρχει για απόκτηση ενός επαγγελματικού διπλώματος! 

Συνεχίζετε:

Από FIREMAN

Ερωτήματα και απορίες που πρέπει να μας απασχολήσουν όλους τους ΠΠΥ για να είμαστε σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή ώστε να μην μας προλάβουν τα γεγονότα!
 Μέρος δεύτερο!

Ας δούμε όμως τώρα και τι παίζετε με τους 2.500 ΠΠΥ που τηρούν τα κριτήρια μονιμοποίησης στο Π.Σ και που όλοι οι «υγιείς» ΠΠΥ πρέπει να εύχονται μέσα στην καινούργια χρονιά να έχουν μονιμοποιηθεί για να τελειώσει τουλάχιστον για αυτούς αυτή η γάγγραινα του συμβασιούχου αλλά και για να δρομολογηθούν οι εργασιακές εξελίξεις και στους εναπομένοντες 1500 ΠΠΥ! Γιατί κακά τα ψέματα στους κατ΄ επανάληψη συμβασιούχους όπως είμαστε όλοι εμείς οι ΠΠΥ εξ εποχικών ταιριάζει γάντι η παροιμία που λέει ότι µισιακός γάϊδαρος ούτε ζει ούτε ψοφά!
Πρόσφατα άκουσα από συνάδελφο ΠΠΥ ΔΕ άνω των 40 το 2011 ότι το πιο βασικό από όλα είναι να γίνει  ομογενοποίηση και το καθηκοντολόγιο γιατί με αυτό τον τρόπο θα γίνουμε ισόβαθμοι με τους μόνιμους πυροσβέστες και επειδή πολλοί από εμάς έχουν και προϋπηρεσία μεγαλύτερη στο ΠΣ από τις τελευταίες σειρές μονίμων που μπήκαν το 2008-2009 και τους 725 θα ήμαστε και μπροστά στον πίνακα αρχαιότητος!  Αυτά να τα έλεγε κάποιος ΠΠΥ – ΥΕ θα το καταλάβαινα ως κρυφός διακαής πόθος του αλλά ….!
Οι ΠΠΥ είναι τελευταίοι στον πίνακα αρχαιότητος λόγο ότι η σχολή που πέρασαν θεωρείται
κατώτερη από την σχολή που περνούν οι μόνιμοι πυροσβέστες . Άρα ακόμα και οι σειρές που πέρασαν οι 725 μόνιμοι πυροσβέστες είναι αρχαιότερες από τους ΠΠΥ. Δεν μπορεί να γίνει σχολή για μόνιμους πυροσβέστες χωρίς να βγει αριθμός σειράς στην όποια θα υπάρχει κατάταξη αρχαιότητος βάση της βαθμολογίας τους μεταξύ των αποφοιτησάντων. Συγκεκριμένα στην 80 σειρά υπήρχε μόνο ένας δόκιμος πυροσβέστης και εντούτοις ονομάστηκε σειρά κατάταξης! Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι ΠΠΥ εκ πολιτών οι οποίοι φοίτησαν τέσσερεις μήνες στις σχολές με ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα πρότυπα των μονίμων έναντι δυο που φοίτησαν οι ΠΠΥ εξ εποχικών, όταν προσλήφθηκαν στους 725 πέρασαν ξανά 4μηνη σχολή και η πρώτη σειρά μάλιστα λόγο εκλογών 6μηνη σχολή, για να γίνουν ΓΚ. Από μαρτυρίες συναδέλφων εξ εποχικών ΠΠΥ που πήγαν δόκιμοι στην σχολή μονίμων πυροσβεστών το πρώτο πράγμα που τους είπαν οι εκπαιδευτές ήταν: «Ξεχάστε το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς που είχατε σαν ΠΠΥ. Το ξέρουμε ότι έχετε κάνει 4μηνη ή δίμηνη εκπαίδευση αλλά δεν ήταν η ίδια εκπαίδευση που θα κάνετε τώρα σαν δόκιμοι πυροσβέστες ώστε να προαχθείτε στο βαθμό του πυροσβέστη!»
Επίσης ο μισθός τους στην σχολή ήταν 280 ευρώ!
Για μερικούς συναδέλφους ΠΠΥ είναι κόκκινο πανί μόνο που  ακούνε για μισθό δόκιμου πυροσβέστη αλλά ας σκεφτούνε ότι με το που θα γίνουν πυροσβέστες Γ.Κ ο μισθός τους θα ανέβει και η διαφορά αυτή θα καλυφτεί  ενώ  θα έχουν κερδίσει την οριστική αποκατάσταση τους.
Κάποιοι άλλοι λένε γιατί να περάσουμε σχολή αφου ήμαστε τόσα χρόνια στο Π.Σ! Μα φυσικά, όχι μόνο για όλα τα παραπάνω αλλά και γιατί στις σχολές των μονίμων πυροσβεστών χρειάζονται και εκπαιδευτές – καθηγητές κυρίως αξιωματικοί οι οποίοι πληρώνονται με εξτρά επιδόματα και συγχρόνως εμπλουτίζετε και το βιογραφικό τους που έχει άμεση σχέση  με την καριέρα τους! Επίσης, πως θα χάσουν την ευκαιρία να εκπαιδεύσουν  τους νέους δόκιμους πυροσβέστες Γ.Κ πχ στην αναρρίχηση στον πύργο και στην πτώση από το ανώτερο επίπεδο  στο φουσκωτό στρώμα ,στον νέο προσομοιωτή  κοντέινερ με πραγματικές συνθήκες πυρκαγιάς, στην μεταφορά του ομοιώματος ανθρώπου με το ανάλογο βάρος στην Χ απόσταση με χρόνο, αλλά και το πέρασμα του στίβου μάχης με αποκορύφωμα  το έρπειν  μέσα από την  σωλήνα με πλήρη εξοπλισμό και φιάλη οξυγόνου που πολλά παλικάρια από τις προηγούμενες σειρές σφήνωναν και έσπρωχναν οι από πίσω για να ξεκολλήσουν και να βγουν από την άλλη πλευρά κλπ, κλπ!
Ας πάμε όμως και σε κάτι ακόμα το οποίο θα πρέπει να έχουν υπόψη τους οι συνάδελφοι οι οποίοι είναι υποψήφιοι πυροσβέστες Γ.Κ και είναι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των μη παραγωγικής σχολής πυροσβεστών!
Όπως όλοι γνωρίζουμε με τον νόμο 3938/2011 καλύψαμε οι ΠΠΥ 4000 οργανικές θέσεις πυροσβεστών μη παραγωγικής σχολής.
Στην ουσία όμως μόνο ένα μέρος από τους 600 εκ πολιτών ΠΠΥ «κάλυψαν» κάποια κενά ενώ οι εξ εποχικών ΠΠΥ κράτησαν τις θέσεις σε όλη την επικράτεια που είχαν σαν εποχικοί αλλά αυτή την φορά σε 12μηνη βάση!
Με την πρόσληψη μια τόσο μεγάλης παρτίδας 2.500 μονίμων πυροσβεστών σίγουρα θα γίνουν ανακατατάξεις για να καλυφθούν το μεγαλύτερο μέρος των οργανικών θέσεων ανά την επικράτεια αλλά κυρίως στην Αττική όπου από πληροφορίες που υπάρχουν οι κενές οργανικές θέσεις είναι γύρω στις 1000! Θα πρέπει να επισημάνω ότι σε κάθε σειρά που έχει αποφοιτήσει μέχρι σήμερα το 1/3 των πυροσβεστών καλύπτει οργανικά κενά στην Περιφέρεια Αττικής. Φυσικά εννοείτε ότι έκτος από αυτούς που διαμένουν στην Περιφέρεια Αττικής και θα παραμείνουν, οι υπόλοιποι θα είναι κατ εκλογή και άνευ βύσματος εκτός και εάν έχουν από τρία παιδιά και πάνω όπου υπάρχει ευνοϊκή διάταξη για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους! Επίσης ήδη έχουν γίνει ενέργειες και από παραμένοντες από προηγούμενες σειρές πυροσβέστες προς την ΠΟΕΥΠΣ, από την στιγμή που θα μονιμοποιηθεί μια τόσο μεγάλη παρτίδα  2.500 πυροσβεστών να πάνε και αυτοί στον τόπο συμφερόντων τους και δεν είναι παράλογη η απαίτηση τους!
Τώρα από μια ερεύνα που έκανα στον πίνακα επιτυχόντων εξ εποχικών ΠΠΥ βρήκα ότι έκαναν τα χαρτιά τους στην έδρα της Περιφερείας Αττικής που είναι η Αθήνα 226 + 7 από τους επιλαχόντες συνάδελφοι ΠΠΥ του Λυκείου και 33 +1 επιλαχόντας ΠΠΥ του Γυμνασίου που λογικά θα πρέπει να έχουν τελειώσει και αυτοί  το Λύκειο μετά το 2011, όλοι κάτω από 40 ετών στην προκήρυξη. Από αυτούς ένα μικρό ποσοστό μπορεί να έχει διαγραφεί αλλά όχι στατιστικά μεγάλο ώστε να είναι κάτω από 250 άτομα στο σύνολο!
Βέβαια υπάρχουν και οι 600 ΠΠΥ εκ πολιτών που και από αυτούς έχουν παραμείνει στην Αττική άτομα αλλά πόσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι και πόσοι από άλλες Περιφέρειες οι οποίοι είναι ήδη τέσσερα χρονιά και θα έχουν και αυτοί ανάλογες απαιτήσεις!
Γεννάτε λοιπόν το ερώτημα μήπως τελικά και η μονιμοποίηση κρύβει και αυτή ένα μεγάλο βαθμό δυσκολίας για ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων μας ΠΠΥ και οι συνδικαλιστές μας θα πρέπει να στρέψουν και σε αυτή την πλευρά την προσοχή τους πριν μεγάλο κομμάτι συναδέλφων μας βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων!
Μήπως τελικά οι Ομοσπονδίες ΠΠΥ (από πληροφορίες που υπάρχουν θα έχουμε τα μαντάτα για νέα Ομοσπονδία στους πρώτους μήνες του νέου έτους),τα Πανελλήνια Σωματεία, οι Ανασυγκροτητές, η φαγωμάρα, οι φιλοδοξίες, τα διαφορά χαρακώματα το μόνο που κάνουν είναι να μας αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα.
Ισχύ  δια της ενώσεως  όσο έχουμε καιρό ακόμα.
Έκτακτη πανελλήνια συνάντηση όλων των Προέδρων των Σωματείων ΠΠΥ και οικουμενική επιτροπή εκπροσώπων κοινής αποδοχής με αγωνιστικό προσωπείο για να προλάβουμε τα γεγονότα που έρχονται και να τα φέρουμε στα μέτρα μας πριν είναι αργά!