Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

10+10+10: Οι υπουργοί του Τσίπρα - Ολες οι τελευταίες πληροφορίες

Σκουρλέτης στο Εργασίας, Κοτζιάς στο Εξωτερικών, Λαφαζάνης στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης - Βαρουφάκης στο Οικονομικών, μαζί του Σταθάκης, Τσακαλώτος, υψηλή εποπτεία από Δραγασάκη - Κουρουμπλής στο Υγείας, Καμμένος στο Άμυνας

Σύστημα 10+10+10 θα έχει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς θα είναι δέκα οι υπουργοί, δέκα οι αναπληρωτές και δέκα οι υφυπουργοί. Τις τελευταίες ώρες τα τηλέφωνα έχουν πάρει φωτιά, ενώ δεν λείπουν οι καραμπόλες και οι μετακινήσεις της τελευταίας στιγμής.
Οι επίσημες ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο αναμένονται μέχρι το μεσημέρι της Τρίτης.

Στο μεταξύ, μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Βαρουφάκης, επιβεβαίωσε την είδηση ότι αναλαμβάνει τα ηνία τουυπουργείου Οικονομικών. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)  Μαζί με τον κ. Βαρουφάκη θα είναι Σταθάκης και Τσακαλώτος με την υψηλή εποπτεία να την έχει ο Δραγασάκης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, όπως και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο υπουργείο Υγείας. Για το Υγείας ακούγεται και το όνομα του Ρεθυμνιώτη Ανδρέα Ξανθού στη θέση του αναπληρωτή υπουργού. Ο κ. Κουρουμπλής, ωστόσο, ανακοίνωσε από το Πρωινό ΑΝΤ1 ότι ο πρωθυπουργός του ανέθεσε το υπουργείο σε χθεσινή τους τηλεφωνική συνομιλία. Ακόμη  στο Υγείας ως δεύτερος αναπληρωτής φαίνεται πως θα είναι ο Δημήτρης Στρατούλης.

Στο υπουργείο Εξωτερικών πηγαίνουν ο Νίκος Κοτζιάς και η Νάντια Βαλαβάνη, με τον Νίκο Χουντή να συζητείται έντονα για ρόλο επί των ευρωπαϊκών θεμάτων.

Το Εθνικής Άμυνας αναλαμβάνει ο Πάνος Καμμένος με αναπληρωτή τον Θοδωρή Δρίτσα. Υπουργός Επικρατείας τοποθετείται ο Νίκος Παππάς. Κυβερνητικός εκπρόσωπος αναλαμβάνει πιθανότατα ο Νίκος Ξυδάκης.

Στο υπερυπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί μάλλον η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων προοριζόταν για τον Αριστείδη Μπαλτά, σύμφωνα με τις τελευταίες διεργασίες, αλλά ακούγεται και το όνομα του Κωνσταντίνου Τσουκαλά.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που μετονομάζεται σε υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ήταν ανάμεσα στην Ράνια Αντωνοπούλου και τον Δημήτρη Στρατούλη, ωστόσο πληροφορίες της τελευταίας στιγμής αναφέρουν πως για τη θέση αυτή προορίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ. Γιάννης Πανούσης της ΔΗΜΑΡ ακούγεται για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ενώ ο κ. Τσιρώνης από τους οικολόγους προορίζεται για θέση στουπουργείο Περιβάλλοντος.

Ακόμη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης πληροφορίες θέλουν να είναι ο Παναγιώτης Νικολούδης. 


Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, σε θέσεις υφυπουργών στην κυβέρνηση τοποθετούνται από τους ΑΝΕΛ ο Τέρενς Κουίκ, ο Νίκος Νικολόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και η Μαρία Κόλλια. Οι επιλογές έγιναν, σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση την κοινοβουλευτική εμπειρία.

Πώς θα είναι τα υπουργεία

Ο νεορκισθείς πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συρρικνώνει τα 19 υπουργεία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε 10.

Από τα 10 αυτά  υπουργεία, τα  τέσσερα είναι υπερυπουργεία τα οποία προέρχονται από την συνένωση με άλλα, ενώ παράλληλα δύο άλλα υπουργεία μετονομάζονται.


Ολο το Αρθρο ΕΔΩ