Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Πυροσβέστης στην εντατική γιατί τελειώσε το οξυγόνου της μάσκας

Δημοσιεύθηκε: 21/11/2014 7:55 πμ Ενημερώθηκε: 21/11/2014 9:50 πμ


 | Από 
DEFAULT

Νέος σοκαριστικός τραυματισμός συγκλονίζει την οικογένεια της Πυροσβεστικής, μόλις δύο μήνες μετά το θάνατο του 33χρονου αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου σε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει σε διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο.
Τα στοιχεία που φέρνει στο φως η έρευνα της HuffPost Greece εγείρουν ερωτήματα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο 37χρονος υποπυραγός Σπύρος Φουντουλάκης τυλίχτηκε στις φλόγες την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου βγάζοντας τη μάσκα οξυγόνου του μέσα σε φλεγόμενο διαμέρισμα στην Κυψέλη.
Το περιστατικό κρατήθηκε στο «σκοτάδι» από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος παρότι ο Φουντουλάκης έδινε μάχη για έξι ολόκληρες ημέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «251 Γ.Ν.Α.». Τα πρώτα λόγια που είπε στους ψυχιάτρους που τον εξέτασαν προχθές, κατά την πρώτη του ημέρα σε θάλαμο εκτός ΜΕΘ, ήταν: «Δεν χτύπησε η ειδοποίηση της μάσκας. Έτσι, δεν άκουσα τον ήχο για να καταλάβω ότι το οξυγόνο μου τελείωσε».
Η φράση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις καταγγελίες που είχαν γίνει μετά το θάνατο Μάντζιου για προβληματικές μάσκες οξυγόνου στο Π.Σ. Από την πλευρά του το αρχηγείο της Πυροσβεστικής σε μία προσπάθειά του να υποβαθμίσει το περιστατικό απαντά στη HuffPost Greece σε σχέση με τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα ότι «ο 37χρονος έπαθε πιθανότατα κρίση πανικού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης και ο τραυματισμός του δεν οφείλεται σε προβληματική μάσκα. Στη ΜΕΘ νοσηλεύτηκε για προληπτικούς λόγους».
Το χρονικό
Ο Σπύρος Φουντουλάκης έσπευσε μαζί με συναδέλφους του σε διαμέρισμα 4ου ορόφου στην οδό Μεγίστης στην Κυψέλη ύστερα από κλήση για πυρκαγιά σε παιδικό δωμάτιο. Κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης έβγαλε τη μάσκα του και την πέταξε στο πάτωμα με αποτέλεσμα οι καπνοί και οι φλόγες να τον τυλίξουν. Συνάδελφός του σε κατάσταση πανικού, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, έσυρε τον υποπυραγό εκτός διαμερίσματος σώζοντας του τη ζωή.
Ο Φουντουλάκης υπέστη σοβαρά εγκαύματα στο πρόσωπο, στα πλευρά, στο χέρι και σε άλλα σημεία του σώματος, ενώ, σύμφωνα με τους γιατρούς, το πιο επικίνδυνο είναι ότι εισέπνευσε δηλητηριώδη αέρια. Τα μέλη της οικογένειάς του -με καταγωγή από την Κρήτη- βρίσκονται όλο το 24ωρο στο πλευρό του, αν και ακόμα οι γιατροί δεν τους επιτρέπουν να τον βλέπουν λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του. Μιλώντας στη HuffPost Greece ζητούν από την ηγεσία του Π.Σ. να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να εντοπιστούν τα αίτια του τραυματισμού που λίγο έλειψε να τους στερήσει τον άνθρωπό τους. Ο 37χρονος περνάει το στάδιο του μετατραυματικού στρες και υποστηρίζεται από δύο ψυχιάτρους.

Αρθρο απο www.huffingtonpost.gr