Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς έχασε τη ζωή του ο αρχιπυροσβέστης


Ο 33χρονος αρχιπυροσβέστης, ως αξιωματικός υπηρεσίας του 5ου Πυροσβεστικού Σταθμού, ήταν από τους πρώτους, που έφθασε στην οδό Ιπποκράτους στο Παλαιό Φάληρο, λίγο πριν από τις 21:30. Όπως κάνουν
σε κάθε αστική πυρκαγιά, το πρώτο πράγμα που ενδιαφέρθηκε να μάθει ήταν, εάν υπήρχαν εγκλωβισμένα άτομα στο κτίριο, επάνω από το κατάστημα.

Ο γιος του ιδιοκτήτη τον ενημέρωσε ότι στον ημιόροφο ήταν μία ηλικιωμένη γυναίκα. Μαζί με έναν συνάδελφό του και χωρίς να χάσουν χρόνο ανέβηκαν γοργά τα σκαλοπάτια και μέσα σε ελάχιστα λεπτά κατάφεραν να κατεβάσουν σώα τη γυναίκα. Μόλις έφθασαν στο ισόγειο, ο ίδιος άνθρωπος τούς ενημέρωσε ότι άλλη μία γυναίκα ήταν στον 2ο όροφο, καθώς η αδερφή του και ο γαμπρός του -που κατοικούν- στον 1ο ήταν απόντες.

Ο αρχιπυροσβέστης με τον συνάδελφό του δεν δίστασαν ούτε δευτερόλεπτο και ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο, προκειμένου να απεγκλωβίσουν και το δεύτερο άτομο. Όταν ήταν μεταξύ πρώτου και δευτέρου ορόφου, σημειώθηκαν απανωτές εκρήξης φιάλων ασετιλίνης. Οι φλόγες άρχισαν να εξαπλώνονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα και το θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του κτιρίου πολλαπλασιάστηκε.

Στις σκάλες οι δύο πυροσβέστες γλίστρησαν και έπεσαν. Ο αρχιπυροσβέστης, όμως, αποφάσισε να συνεχίσει. Φθάνοντας στο διαμέρισμα του δευτέρου ορόφου η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική, ακόμα και με την ειδική μάσκα, που φορά. Το οξυγόνο της φιάλης αρχίζει να λιγοστεύει, αλλά γύρω του πέφτουν αντικείμενα, εγκλωβίζεται και δεν μπορεί ούτε να εντοπίσει τη γυναίκα, αλλά ούτε και να πάρει τον δρόμο της επιστροφής.

Από τον ασύρματό του καταφέρνει να διαβιβάσει μόνο μία φράση: "Μου τελειώνει το οξυγόνο. Ελάτε". Βγαίνει στο μπαλκόνι για να γλιτώσει από τους καπνούς και να βρει καθαρό αέρα, αλλά είναι αργά. Οι συνάδελφοί του θα τον βρουν αργότερα εκεί, στο μπαλκόνι, χωρίς σφυγμό.