Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Ερωτηση Βουλευτη ΣΥΡΙΖΑ για ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2013

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Από την 1 Μαΐου 2012, μετά την έκδοση των νέων υπηρεσιακών αδειών –διπλωμάτων, χορηγήθηκε στους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης αλλά και στους Συμβασιούχους Πυροσβέστες -που προσλήφθηκαν στις 18 Ιουνίου 2012- το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, βάση της ειδικότητας του ΟΔΗΓΟΥ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΜΕΙΚΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 3,5 ΤΟΝΩΝ κατά της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226/Α΄/27-10-2011), όπου και ρητά η εν λόγω παροχή. Το προαναφερόμενο επίδομα σταμάτησε να χορηγείται από την 1/9/2012 και ζητήθηκε να επιστρέφει αναδρομικά από τους δικαιούχους που το λάμβαναν, με το υπ΄ αριθμ. 2/61891/0022/30-08-2012 έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με την αιτιολογία συνάφειας του επαγγέλματος του Πυροσβέστη που δεν εντάσσεται στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Επίσης, τα ένσημα των οδηγών ενώ ανήκαν στην κατηγορία με κωδικό 106, ανήκουν πλέον στην κατηγορία με κωδικό 101. Οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης με την ειδικότητα του οδηγού, και οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες με την ίδια ειδικότητα εντάσσονται στο Ενιαίο Μισθολόγιο με ασφάλιση ΙΚΑ, και όχι στο Ειδικό Μισθολόγιο του μονίμου προσωπικού με ασφάλιση δημοσίου. Η συγκεκριμένη ειδικότητα δεν συμπεριλαμβάνεται στον πίνακα ΒΑΕ και η συσταθείσα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του Ν. 3863/2010 Επιτροπή Κρίσεων Βαρέων & Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων είναι διαρκής και ως εκ τούτου ο νέος Πίνακας ΒΑΕ, δύναται να τροποποιείται ή να συμπληρώνεται με την ίδια διαδικασία, σε χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 3 ετών από τη δημοσίευση της Υπουργικής Απόφασης, με την οποία καταρτίστηκε.
Επειδή στην ίδια ερώτηση που απευθυνόταν στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα των συμβασιούχων πυροσβεστών για το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και απέδωσε τη διακοπή της καταβολής του επιδόματος σε αστοχία της προηγούμενης ρύθμισης που η κυβέρνηση «κληρονόμησε». Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι σε περίπτωση προσφυγής οι πυροσβέστες που καταβάλλουν εισφορές για βαρέα θα δικαιωθούν.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες κινήσεις θα προβεί ώστε να επαναπροσδιοριστεί νόμιμα η μισθοδοσία των συγκεκριμένων εργαζομένων και να αρθεί η απαίτηση από αυτούς της αναδρομικής επιστροφής του επιδόματος;

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Καραγιαννίδης

Η επίκαιρη ερώτηση με αρ. πρωτ. 177 που κατατέθηκε από τον Κο Χρήστο Καραγιαννίδη την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013 και είναι προγραμματισμένη να απαντηθεί την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στης 6:00 το απόγευμα στη Βουλή.


Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση μελών


ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ....
Σας ενημερώνουμε ότι, από μέρα σε μέρα, αναμένεται να εισαχθεί -για συζήτηση -στη βουλή, το Ν/Σ που αφορά στην ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ Π.Σ και της ΕΛ.ΑΣ
Επίσης μέσα στο προσεχές διάστημα, περιμένουμε την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ΠΟΣΕΣ και ΠΟΙΕΣ θα είναι οι ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ που θα γίνουν φέτος (2013)
Σημειώνεται, πως μεταξύ αυτών των προσλήψεων, ενδέχεται να είναι και ένα ποσοστό από τους 725 επιτυχόντες Δοκίμους Πυροσβέστες (ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετοί συνάδελφοι ΠΠΥ)
Για το λόγο αυτό βρισκόμαστε σε ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα ΠΡΟΒΟΥΜΕ στις ενέργειες που απαιτούνται, με σκοπό να ΠΙΕΣΟΥΜΕ, προκειμένου να ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ τα κενά που έχουν προκύψει στους ΠΠΥ, αλλά και όσα ακόμα δημιουργηθούν από τις προσλήψεις συναδέλφων, στους 725 δοκίμους πυροσβέστες.

Φυσικες Καταστροφες (Δυτικη Ευρωπη)


Φυσικες Καταστροφες στην Δυτικη και Βορεια Ευρωπη..

Τουλάχιστον δεκατρείς νεκροί είναι ο τραγικός απολογισμός της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που πλήττει την Ευρώπη.




 Αγνοείται ένας 14χρονος στο Σάσεξ - Χωρίς ρεύμα περισσότερες από 530.000 κατοικίες - Προβλήματα στις συγκοινωνίες - Ακυρώθηκαν περισσότερες από 130 πτήσεις - Ντέιβιντ Κάμερον: Η σκέψη μας κοντά στις οικογένειες των θυμάτων


Συγκεκριμένα, περίπου 460.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό στη Βρετανία και 75.000 στη Γαλλία. Στις 20:00 (ώρα Ελλάδας), 166.000 βρετανικά νοικοκυριά εξακολουθούσαν να είναι χωρίς ηλεκτροδότηση. Ο βρετανικός πυρηνικός σταθμός του Ντάντζνες Β Πάουερ (νότια Αγγλία) διέκοψε για λίγο τη λειτουργία του για προληπτικούς λόγους.


Πολλές σημαντικές γέφυρες έκλεισαν στη Δανία και τη Σουηδία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων, ανάμεσά τους και η μήκους 7,8 χλμ. γέφυρα Όρεσουντ που συνδέει τις δύο χώρες.


Σημειώνεται ότι οι άνεμοι έφτασαν κατά τόπους τα 170χλμ./ώρα, στα υψηλότερα, δηλαδή, επίπεδα των τελευταίων ετών.

Εξαιρετικα Μεγαλες πυρκαγιες στην Αυστραλια. (video)



Την τελευταια στιγμη γλυτωσαν οι πυροσβεστες.!!



Επισης στις 24/10 κατεπεσε και πυροσβεστικο αεροσκαφος..

Ένας 43χρονος χειριστής πυροσβεστικού αεροσκάφους σκοτώθηκε όταν το αεροσκάφος του συνετρίβη στη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών που μαίνονται στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στη Αυστραλία, ανακοίνωσε αξιωματούχος.

Το πυροσβεστικό αεροσκάφος κατέπεσε κοντά στην Ουλαντούλα, που βρίσκεται σε απόσταση 225 χιλιομέτρων νοτίως του Σίδνεϊ.

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Εσβησε η Μεγαλη Πυρκαγια στις Ηνωμενες Πολιτειες



Για την κατάσβεσή της δαπανήθηκαν 12 εκατομμύρια δολάρια

Η τεράστια πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλες εκτάσεις του Εθνικού Πάρκου Γιοσέμιτι τον περασμένο μήνα, έχει πλήρως τεθεί υπό έλεγχο, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο σχετική ανακοίνωση της Δασικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η οποία κατέστρεψε τεράστια δασική έκταση και ανάγκασε το κλείσιμο του πάρκου, δαπανήθηκαν 12 εκατομμύρια δολάρια ανακοίνωσε η υπηρεσία.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στα μέσα του Αυγούστου, όταν η φωτιά που είχε ανάψει ένας κυνηγός βγήκε εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα να καταστραφούν 11 σπίτια και 100 ακόμα κτίρια.

κειμενο: protothema.gr

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Ενημερωση Σωματειου Αρτας



Ο Πρόεδρος                                       Ο Γεν. Γραμματέας
Βλαχογεώργος Αλέξανδρος                 Μαργώνης Θεοφάνης






Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Η Ιστορία του Πυροσβεστικού σωλήνα εκροής ύδατος ή μάνικας


Στις 5/9/2009 ο κος Γαϊτανίδης έγραφε ένα ενδιαφέρον ενημερωτικό και αναλυτικό άρθρο «Σωλήνες Πυρόσβεσης και Ταχυσύνδεσμοι»  Σήμερα θα ασχοληθούμε με την ιστορία της σωλήνας πυρόσβεσης.   Ήδη από το 400 πΧ ένας τύπος σωλήνα έπαιξε ρόλο στην καταπολέμηση της πυρκαγιάς, τότε ο σωλήνας κατασκευαζόταν από έντερο βοδιού. Οι πυροσβέστες γεμίζουν σάκους με νερό και στη συνέχεια τους πίεζαν μέσα σε έντερο βοδιού. Το νερό αναγκαστικά, καθώς πίεζαν τον ασκό και το «σωλήνα», έβγαινε από την άλλη άκρη.
Το 1673, δύο Ολλανδοί, ο Jan van der Heiden και ο γιος του Νίκολας αναπτύξανε τύπο πυροσβεστικού σωλήνα τις «hoase». Αυτοί οι σωλήνες με μήκος 50 πόδια (15,28 μέτρα) ήταν δερμάτινοι και ραμμένοι με τον τρόπο που οι υποδηματοποιοί έκαναν τις μπότες. Αυτός ο σωλήνας συνδεόταν με ακροφύσια, τα «gooseneck», στις τότε χειροκίνητες αντλίες και έτσι οι πυροσβέστες μπορούσαν να πλησιάσουν τη φωτιά και να ρίξουν νερό με μεγαλύτερη ακρίβεια. Στον Van der Heiden επίσης πιστώνεται και η επινόηση μιας πρώιμης έκδοσης σωλήνα αναρρόφησης.
Μέχρι το 1800 περίπου, το νερό για την κατάσβεση πυρκαγιών προέρχεται από πηγάδια, στέρνες και φυσικά υδάτινα σημεία. Όταν το νερό πλέον άρχισε να διανέμεται στις πόλεις από υπηρεσίες ύδρευσης, προστέθηκαν και κρουνοί για να δώσουν στους πυροσβέστες εύκολη πρόσβαση στο νερό.  Το 1803 ιδρύθηκε η Philadelphia Hose Company. Φτάνοντας το προσωπικό της στην πρώτη φωτιά του, εξέπληξε τους συναδέλφους πυροσβέστες και κάποιος με το όνομα Collins αναφέρει: Η νέα εταιρεία έχει μάνικα που συνδέεται γρήγορα στον κρουνό και τεντωμένη φτάνει μέχρι το φλεγόμενο κτίριο. Ένα ακροφύσιο συνδέθηκε με το σωλήνα και το νερό ξεπήδησε από μέσα του.  Ένας επιστάτης άλλης πυροσβεστικής εταιρείας ήρθε και σθεναρά απαίτησε από τον Ruben Haines να εκτρέψει το νερό στην αντλία, από όπου στη συνέχεια θα ριχνόταν στη φωτιά. Ο Haines αρνήθηκε, διότι δεν έβλεπε κανένα λόγο να γίνει όλη αυτή η ιστορία για ανάλογο αποτέλεσμα.
Οι σωλήνες από ραμμένο δέρμα συχνά είχαν διαρροές και σπασίματα κάτω από την πίεση. Το 1807, δύο μέλη της Hose Φιλαδέλφεια Company, οι James Sellers και Abraham Pennock έφεραν επανάσταση στη πυροσβεστική μάνικα, όταν ανέπτυξαν έναν σωλήνα φτιαγμένο με λωρίδες δέρματος ενωμένες με πριτσίνια. Οι σωλήνες κατασκευάζονταν από το πιο παχύ και καλύτερο δέρμα αγελάδας και ήταν σχεδόν στεγανές εκτός από τις ενώσεις. Οι σωλήνες αυτές είχαν μήκος 40 έως 50 πόδια και μεταλλικές μεταξύ τους ενώσεις. Ζύγιζαν δε περίπου 85 κιλά.
Ο δερμάτινος σωλήνα όμως απαιτεί επίπονη συντήρηση. Ήταν απαραίτητο να πλένετε και να στεγνώνει προσεκτικά για να διατηρηθεί. Μια εταιρεία τις έπλενε και τις αποθήκευε μέσα σε φέρετρο. Άλλοι χρησιμοποιούσαν λάδι βακαλάου ή φάλαινας ως συντηρητικά. Πολλοί σταθμοί χρησιμοποιούσαν ζεστό βόειο λίπος και το λάδι «Neat» (λάδι από οστά βοοειδών) για να είναι λειτουργικό το δέρμα. Η θερμοκρασία όμως της πυρκαγιάς έκανε τον εύκαμπτο σωλήνα να μυρίζει και να γίνεται κολλώδης. Ένας σταθμός που αποθηκεύονται σωλήνα τους σε βαρέλι και πολλοί άλλοι χρησιμοποιούσαν οριζόντια ράφια για αποθηκεύσει.
Οι Sellers & Pennock προχώρησαν τις έρευνές τους. Μια δυνατή σωλήνα, ήταν εφικτό να χρησιμοποιηθεί με αντλία αναρρόφησης και να αντλήσει μεγάλες ποσότητες νερού. Η ιδέα της αναρρόφησης υπήρχε ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 1698. Η Νέα Υόρκη απέκτησε μια μηχανή αναρρόφησης  το 1793. Αλλά χωρίς αξιόπιστο σωλήνα η αναρρόφηση νερού για την καταπολέμηση των πυρκαγιών ήταν αναποτελεσματική. Η βελτίωση στο σωλήνα επιτρέπει επίσης άντληση νερού από απομακρυσμένες πηγές. Στη Βοστώνη, το 1825, ο δήμαρχος ανέφερε ότι 100 πόδια σωλήνα κάνει τη δουλειά που παλαιότερα απαιτούσε 60 άνδρες με κουβάδες. Γύρω στο 1827, ο αρχηγός της πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης υπολογίζει 30 χειριστές αντλιών για μια εγκατάσταση μήκους 1,5 μιλίου από την πηγή του νερού έως τη φωτιά.
Το 1821, ο James Boyd κατοχυρώνει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την εφεύρεση του με δικτυωτή βαμβακερή σωλήνα με ελαστική επένδυση. Ο Charles Goodyear ανακάλυψε τη διαδικασία του βουλκανισμού του καουτσούκ το 1839. Ο BF Goodrich αναπτύσσει σωλήνα από καουτσούκ ενισχυμένο με φύλλο από βαμβάκι με πρώτο χρήστη το Cincinnati Fire Department που το 1871 χρησιμοποιεί αυτή τη βελτιωμένη σωλήνα.
Καθώς όλο και περισσότεροι κατασκευαστές έμπαιναν στην αγορά, παράγονται κάθε είδος μέγεθος σωλήνα και τρόποι ζεύξης. Το πρόβλημα επιλύθηκε το 1873, κατά την πρώτη διάσκεψη του Διεθνούς Συλλόγου Πυρομηχανικών. Η Ένωση υιοθέτησε το πρότυπο μέγεθος 7102 της ίντσας .
Πέντε χρόνια αργότερα, το 1878, American Fire Hose Manufacturing Company, που βρίσκεται στην περιοχή Chelsea της Μασαχουσέτης βγάζει στη αγορά νέα προϊόντα, την «πρώτη μάνικα πυροσβεστικής από βαμβάκι» που παράγεται για πυροσβεστικό ατμό. Άλλες εταιρείες βελτιώνουν το σωλήνα και σε σύντομο χρονικό διάστημα η μάνικα της πυροσβεστικής θα μπορούσε να αντέξει μέχρι και 350 psi (20 bar). Η πρόοδος συνεχίστηκε και η βαμβακερή ύφανση έγινε το πρότυπο για τη μάνικα της πυροσβεστικής. Στη συνέχεια η ύφανση και με την ανακάλυψη του λάστιχου έγινε ισχυρότερη. Αυτή η σύγχρονη μάνικα της πυροσβεστικής είναι ελαφρύτερη, ανθεκτικότερη και πιο ευέλικτη.
Αυτό το ανεκτίμητο εργαλείο για την πυρόσβεση έχει υποστεί δραματικές αλλαγές κατά τη διάρκεια των αιώνων. Τι βελτιώσεις θα δουν οι πυροσβέστες του μέλλοντος;
Αναφορές :
Κόλινς Donald. Οι Εθελοντές πυροσβέστες μας, 1736-1882. Λάνκαστερ, PA: Science Press, 1982.
Ditzel Paul C. Πυροσβεστικά οχήματα και πυροσβέστες: οι άνδρες, ο εξοπλισμός και τα μηχανήματα από τις Ημέρες της Αποικιοκρατίας μέχρι σήμερα. Νέα Υόρκη: Crown, 1976 .
Hashagen Paul. «Η ανάπτυξη της Hose Fire. Firehouse Magazine: Σεπτέμβριος 1998.
Smith Dennis. Η Ιστορία της Πυροσβεστικής στην Αμερική: 300 χρόνια. Νέα Υόρκη: Dial, 1978.

Δωρεάν διόδια μόνο για ... βουλευτές!

Με ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής οι βουλευτές επαρχίας οι οποίοι δεν θα χρησιμοποιούν αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους... προς και από τις εκλογικές τους περιφέρειες, θα μπορούν να περνούν με τα αυτοκίνητά τους τα διόδια δίχως να πληρώνουν.

Όπως ανήγγειλε σχετικώς η προεδρεύουσα κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά προς το Σώμα, στους βουλευτές επαρχίας και συγκεκριμένα εκείνους που θα παραιτηθούν του δικαιώματος λήψης αεροπορικών εισιτηρίων, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης των εξόδων διοδίων για τη μετάβαση στις προεκλογικές τους περιφέρειες. Η εκχώρηση αυτή θα γίνεται με ανέκκλητη δήλωση του βουλευτή.
Το Βήμα

Πυρκαγιες Χθες . . .

Πυρκαγια δασική έκταση στον δήμο Αμαρίου του Ρεθύμνου. Η φωτιά ξέσπασε σε δασική περιοχή κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Φωτιά στο Αχλαδοχώρι Τρικάλων.Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε στις 14:25 σε χορτολιβαδική έκταση.






Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση μελών Σωμ. ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ


Συνάδελφοι,
 με έγγραφα μας, σε επτά βουλευτές της περιφέρειας κάποιων εκ των οποίων και πρώην Υπουργοί της σημερινής Κυβέρνησης, από τους οποίους ζητήσαμε την  παρέμβασή τους στο αρμόδιο Υπουργείο και το Αρχηγείο του Π.Σ προκειμένου να επισπευστεί η έκδοση της διαταγής όσο αφορά την εργασία μας για το μήνα Νοέμβριο.
Τους υπενθυμίζουμε ότι με το υπ. αριθ. πρωτ. ΤΚΕ/Φ 2/17373  έγγραφό του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης στης 14/06/2013  το οποίο αναφέρει ότι για το έτος 2013 το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη έχει προβεί, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του Ν. 4093/2012, σε μείωση 20% σε σχέση με τις αντίστοιχες εγκρίσεις του 2012 όσον αφορά στον αριθμό  των ατόμων όχι όμως όσον αφορά στον αριθμό των μηνών απασχόλησης. Καθώς και το έγγραφο του ΑΠΣ με αρ. πρωτ.32708 οικ. Φ105.6 στης 28/06/2013  που αναφέρει ότι οι ώρες για το μήνα Νοέμβριο θα καθοριστούν με νεότερη διαταγή του, τα οποία και τους επισυνάψαμε .
  • Τη Δευτέρα 21/10/2013 μετά από επικοινωνία του πρώην Υφυπουργού Εργασίας του κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου με το αρμόδιο Υπουργείο μας και το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας ήρθε η πρώτη απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε . Μας ενημέρωσε ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά και όπως έχουν προγραμματισθεί για την εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών το μήνα Νοέμβριο, και την συμπλήρωση της 5μηνης εργασίας για το 2013.
  • Σήμερα Τετάρτη 23/10/2013 ήρθε και δεύτερη επιβεβαίωση για την εργασία το μήνα Νοέμβριο, από το Βουλευτή Ν.Δ Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη μετά από επικοινωνία με το Υπουργείο μας καθώς επίσης και το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας . Επίσης του αναφέρανε, γιατί τόση ανησυχία αφού είναι δρομολογημένη η εργασία των Συμβασιούχων Πυροσβεστών το μήνα Νοέμβριο, του εξηγήσαμε ότι ήδη ο μήνας Οκτώβριος, φτάνει στο τέλος του και η αγωνία των συναδέλφων έχει φτάσει στο αποκορύφωμα, γιατί πρέπει να βγει η διαταγή του Α.Π.Σ που θα το ορίζει και θα πρέπει ενημερωθούν και όλες οι υπηρεσίες ώστε να βγάλουν τις υπηρεσίες για το Νοέμβριο.
Αναμένουμε και από άλλους 5 Βουλευτές της περιφέρειας μας ενημέρωση τους .
  • Πριν από λίγο από ο Διευθυντής του Υφυπουργού Εργασίας κ. Σταύρος Ταλανδράνης μας ενημέρωση ότι η Τροπολογία για το Ταμείο Ανεργίας ψηφίστηκε χθες 22/10/2013 και θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο από όπου θα ενημερωθούμε
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς.

Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Τα κριτήρια για τις μετατάξεις Δημοτικών Αστυνομικών στην Αστυνομία


Υπεγράφη η κοινή υπουργική απόφαση από τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκη 
και τον Υπουργό Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, για τα κριτήρια και τις 
προυποθέσεις
 που πρέπει να πληρούν οι δημοτικοί Αστυνομικοί για τα μεταταχθούν στην Αστυνομία.

 Συγκεκριμένα με την κοινή απόφαση καθορίζονται τα προσόντα, οι προϋποθέσεις, τα 
δικαιολογητικά των υποψηφίων δημοτικών αστυνομικών, καθώς και οι διαδικασίες αξιολόγησης
 ώστε να μετακινηθούν στην Ελληνική Αστυνομία.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, οι προς ένταξη δημοτικοί αστυνομικοί
 πρέπει να συγκεντρώνουν συγκεκριμένα προσόντα για να ενταχθούν στο Σώμα.

Ενδεικτικά:
  • Πρέπει να είναι κάτοχοι αντίστοιχου πτυχίου ή διπλώματος ή 
         απολυτηρίου,σύμφωναμε όσα ορίζονται ειδικότερα στην κ.υ.α.
  • Να μην υπερβαίνουν το 45ο έτος και
  • Να έχουν εκπληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις.  
  • Να είναι υγιείς και να διαθέτουν κατάλληλα σωματικά, ψυχικά και 
         διανοητικά προσόντα.
  • Να έχουν ανάστημα οι άνδρες τουλάχιστον 1,70 μ. και οι γυναίκες 1,65.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί ή να μην έχουν παραπεμφθει 
         σε δίκη για ποινικά αδικήματα, τα οποία ρητά αναφέρονται στην κ.υ.α, καθώς και
  • Να μην έχει ασκηθεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για παραπτώματα
        που επισύρουν προσωρινή ή οριστική παύση και να μην τους έχει επιβληθεί τέτοια 
        πειθαρχική ποινή.

Αναφορικά με τη διαδικασία επιλογής τους, όσοι δημοτικοί αστυνομικοί περιληφθούν στον πίνακα 
βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., θα καλούνται με μέριμνα της Διεύθυνσης Αστυνομικού Προσωπικού
 του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, να προσέλθουν μέσα σε καθορισμένες προθεσμίες, προκειμένου 
να εξεταστούν στα σωματικά, ψυχικά και διανοητικά τους προσόντα από τις αρμόδιες Επιτροπές του Σώματος.

Στη συνέχεια, Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο γνωμοδοτεί για τη σειρά προτεραιότητας των
 ενδιαφερομένων και εκδίδει τον Τελικό Πίνακα Διάθεσης, αφού προηγουμένως λάβει
 υπόψη τον πίνακα βαθμολογικής κατάταξης του Α.Σ.Ε.Π., τα ειδικά πρόσθετα κριτήρια
 που τίθενται (δηλαδή την ενδεχόμενη εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, ως έφεδρων
 αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και την κατοχή άδειας οδήγησης),
 καθώς και τα αποτελέσματα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών και υγειονομικών εξετάσεων.
dikaiologitika.gr

Σ.Δ. : ΚΑΤΙ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΒΑΣΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ 
ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ.ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΕΧΟΥΜΕ 
ΞΑΝΑΠΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ-ΟΤΑΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ...
ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΗΚΑΝ.  ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ.

Αναδημοσιεση απο http://ppy-2012-ellados.blogspot.gr/

Και μια ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ απο ΕΜΑΣ.
Ας ΜΗΝ Ξεχναμε οτι εμεις δεν μεταταχθηκαμε απο μια 
Ελεγκτικη Υπηρεσια για να ενταχθουμε σε μια μαχιμη. 
Οτι εμεις ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΕΝΤΑΓΜΕΝΟΙ ως 
Δασοπυροσβεστες & Πενταετεις σε ΠΟΛΥΕΤΗ ΜΑΧΙΜΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
με Νεκρους και Τραυματιες εν ωρα καθηκοντως και 
δεν "αλλαζουμε" Σωμα αλλα παραμενουμε στο ιδιο εδω και Δεκαετιες..


Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς


Αναλυτικά η τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων

Η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέθεσε σήμερα τροπολογία για την επαναφορά χορήγησης του επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους και εποχικούς πυροσβέστες για το διάστημα που δεν
εργάζονται και είναι άνεργοι. Η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας στους εποχικούς εργαζόμενους είχε διακοπεί με τον μνημονιακό νόμο3986/2011 , άρθρο 39.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αυτή την τροπολογία στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και άλλες διατάξεις» γιατί ο Υπουργός Εργασίας στο ίδιο νομοσχέδιο έχει καταθέσει αντίστοιχη τροπολογία, που κατά τη γνώμη μας δεν λύνει ολοκληρωμένα το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, που οι μνημονιακές κυβερνήσεις δημιούργησαν (καθώς επαναχορηγεί μόνο το μισό επίδομα ανεργίας και με δυσκολότερες προϋποθέσεις).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τροπολογίας με θέμα: «επιδότηση ανεργίας εποχικά απασχολούμενων»:


Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 39 του μνημονιακού νόμου 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, που εξειδικεύει εγκύκλιος του ΟΑΕΔ, η διάρκεια της επιδότησης εξαρτάται από τις μέρες επιδότησης του ανέργου κατά την προ της 01.01.2013 τετραετία, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 450 ημέρες και από 01.01.2014 τις 400 ημέρες. Τούτο σημαίνει ότι πάρα πολλοί άνεργοι θα πάρουν κατά πολύ μειωμένο σε διάρκεια επίδομα ανεργίας, ίσως και καθόλου προϊόντος του χρόνου.
Την ώρα που το ποσοστό ανεργίας στη χώρα έχει φτάσει στο 30% και οι προβλέψεις όλων των ειδικών μιλούν για περαιτέρω αύξησή της, ο μνημονιακός νόμος 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης αφήνει ουσιαστικά χωρίς επίδομα ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενους, που χάνουν τη δουλειά τους καθώς η κρίση βαθαίνει. Το μέτρο θίγει ιδιαίτερα τους εποχικά εργαζόμενους, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει, όπως είναι λογικό, το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους.
Πρόκειται για μέτρο εξαθλίωσης των ανέργων, για καταστροφική ρύθμιση όσον αφορά στον οικογενειακό προϋπολογισμό χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων, που φέρνει σε απόγνωση χιλιάδες υπαλλήλους που στηρίζουν την –κατά δήλωση της ίδιας της Κυβέρνησης - «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, τον Τουρισμό. Σε περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, οι Κυκλάδες όπου ο τουρισμός αποτελεί την κυριότερη οικονομική και επαγγελματική δραστηριότητα, οι εργαζόμενοι βιώνουν τη μείωση των εισοδημάτων τους, ως αποτέλεσμα των μνημονιακών μέτρων και της συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.

Από τη ρύθμιση θίγονται και οι εποχικοί Πυροσβέστες, των οποίων η πρόσληψη εγκρίθηκε στις 10-6-2013 και δεδομένων των γραφειοκρατικών διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθήσουν της απόφασης, η έναρξη εργασίας ανεστάλη περαιτέρω, με αποτέλεσμα οι μήνες απασχόλησης να μην υπερβαίνουν τους 5. Πρόκειται για μια ακόμα πράξη απαξίωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, με ευθύνη των μνημονιακών κυβερνήσεων οι οποίες, παρόλα τα προβλήματα του Σώματος, δεν έχουν προχωρήσει στην ενίσχυσή του με ανθρώπινο δυναμικό, υλικά μέσα και εξοπλισμό.

Β. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Άρθρο 1
«Στο τέλος της παραγράφου 8 του άρθρου 39 του Κεφαλαίου ΣΤ΄ του Ν.3986/2011 προστίθεται νέα παράγραφος ως εξής: Της ανωτέρω ρύθμισης εξαιρούνται οι εποχιακά εργαζόμενοι».



Οι προτείνοντες βουλευτές

Στρατούλης Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Γάκης Δημήτρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αμανατίδης Γιάννης
Αμανατίδου Λίτσα
Αποστόλου Βαγγέλης
Βαλαβάνη Νάντια
Βαμβακά Ευγενία
Βαρεμένος Γιώργος
Βούτσης Νίκος
Γελαλής Δημήτρης
Γεροβασίλη Όλγα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Διώτη Ηρώ
Δούρου Ρένα
Δριτσέλη Παναγιώτα
Διακάκη Μαρία
Διαμαντόπουλος Βαγγέλης
Ζερδελής Ιωάννης
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιγγλέζη Κατερίνα
Καλογερή Αγνή
Κανελλοπούλου Μαρία
Καφαντάρη Χαρά
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καραγιουσούφ Αϊχάν
Κοδέλας Δημήτρης
Κοντονής Σταύρος
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Κυριακάκης Βασίλης
Λαφαζάνης Παναγιώτης
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μητρόπουλος Αλέξης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ξανθός Ανδρέας
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πάντζας Γιώργος
Πετράκος Αθανάσιος
Σακοράφα Σοφία
Σαμοϊλης Στέφανος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τατσόπουλος Πέτρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίπρας Αλέξης
Τσουκαλάς Δημήτρης
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Χατζηλάμπρου Βασίλης

ΘΕΜΑ: Συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο Βουλευτή Χίου , τομεάρχης ΠΑΣΟΚ για τα θέματα ΠΡΟ.ΠΟ.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ
ΕΔΡΑ: ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΓΑΡΩΝ Δ/ΝΣΗ : ΠΛΑΤΕΙΑ ΗΡΩΩΝ 1 – ΤΚ 19100 ΜΕΓΑΡΑ
ΤΗΛ.- FAX: 22960 29144 ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΝΟΜΙΜΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ
(ΑΡ.ΚΑΤ..ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ 2454/5460/2003)
ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Π.Υ.Σ.Υ.Π.www.pyrosvestes.gr mail: pyrosvestes.gr@gmail.com
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 102 ΜΕΓΑΡΑ: 17 / 10 /2013
Προς:
Πίνακες ανακοινώσεων
Ενημέρωση Μελών
Στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιεί το σωματείο έγινε συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Τριαντάφυλλο Βουλευτή Χίου , τομεάρχης ΠΑΣΟΚ για τα θέματα ΠΡΟ.ΠΟ.
Διαβάστε περισσότερα στο www.pyrosvestes.gr

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013

Σημερα . .

Πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στη μία μετά το μεσημέρι σε δασική περιοχή στη Χαλκιδική, στην τοποθεσία «Λαγόμανδρα», μετά τη Νικήτη, κοντά σε κάμπινγκ της περιοχής.

Η φωτιά είχε ξεσπάσει περίπου στις 12.30 το μεσημέρι και στην περιοχή έσπευσε άμεσα πεζοπόρο τμήμα 22 πυροσβεστών, με 11 οχήματα, ενώ μέχρι τη δύση του ηλίου επιχειρούσαν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Ολοκληρώθηκε η Κοινοβουλευτική συζήτηση περί επιδόματος ανεργίας


Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Κοινοβούλιο η συζήτηση της τροπολογίας για το επίδομα ανεργίας, με την θετική τοποθέτηση όλων των κομμάτων. Την Τρίτη αναμένεται να ψηφιστεί.

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ Συνάντηση στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. με τον κ. Περδίκη , Διευθυντή του Υπουργού κ. Δένδια

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 101 ΜΕΓΑΡΑ: 16 / 10 /2013
Προς:
Πίνακες ανακοινώσεων
Ενημέρωση Μελών
Στα πλαίσια των συναντήσεων που πραγματοποιεί το σωματείο έγινε συνάντηση στο Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. με τον κ. Περδίκη , Διευθυντή του Υπουργού κ. Δένδια .
Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο της αναδιάρθρωσης και ότι φημολογούνται θέματα κινητικότητας
εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί, μας δήλωσε άγνοια λόγο αναρμοδιότητας και μας ενημέρωσε ότι θα κατατεθεί εντός του μήνα , θα περιλαμβάνει έκτος από θέματα τον Πυροσβεστών, θα έχει και θέματα της Αστυνομίας.
Ερωτηθείς για το επίδομα τον οδηγών διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για ενέργειες που δεν έγιναν λόγο αρμοδιότητας του Γ.Γ. ΠΡΟ.ΠΟ. μας είπε ότι θα το θέση εκ νέου στον κ. Γενικό Γραμματέα που χειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα της Πυροσβεστικής.
Διαβάστε περισσότερα στο www.pyrosvestes.gr

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΜΑ: «Επίδομα ανεργίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών ».

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ
Αριθμός Απόφασης Εγγραφής 830/5.2.2004 ΠΡΩΤ. ΑΘΗΝΩΝ
Σωκράτους 21 & Πλουτάρχου 6 – ΜΕΓΑΡΑ - Τ.Κ. 19100 - ΤΗΛ. – FAX.: 22960 29144
Μέλος Γ.Σ.Ε.Ε. – www.pospid.gr - e-mail: pospid@gmail.com
Αριθμ. Πρωτ.: 255 Μέγαρα: 16 / 10 /2013
Προς:
Πίνακες ανακοινώσεων
ΘΕΜΑ: «Επίδομα ανεργίας Συμβασιούχων Πυροσβεστών ».
Συνάδελφοι, ολοκληρώθηκαν οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ομοσπονδίας μας και του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με την επαναχορήγηση του επιδόματος ανεργίας.
Κατά πάσα πιθανότητα, αύριο θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί στη Βουλή η τροπολογία, βάσει της οποίας θα γίνει επαναχορήγηση του επιδόματος ανεργίας (3 μήνες και 5 ημέρες + Δώρο Χριστουγέννων).
Υπενθυμίζουμε ότι με την ισχύουσα νομοθεσία, φέτος δεν θα ήταν κανείς δικαιούχος του εν λόγω επιδόματος.
Αποτέλεσμα των ενεργειών μας είναι η εν μέρει αποκατάσταση της αδικίας αυτής, παρ' όλες τις οικονομικές δυσκολίες και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν.
Με την καθοριστική συμβολή και της πρωτοβουλίες του Υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου και όσους Βουλευτές στήριξαν αυτή μας την προσπάθεια ώστε να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα .
Σας παραθέτουμε τα σχετικά έγγραφα
Με τιμή
για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ομοσπονδίας

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

16/10/2013        
Άτυπη ενημέρωση
Στη Βουλή προς ψήφιση αύριο η Τροπολογία για το επίδομα ανεργίας
των εποχικά εργαζόμενων
Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή η Τροπολογία την οποία επεξεργάστηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, σχετικά με το επίδομα ανεργίας των εποχικά εργαζόμενων και αύριο αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση από τους Βουλευτές.
Με αυτό τον τρόπο δίδεται πλέον οριστική λύση στο πρόβλημα προέκυψε με την καταβολή του επιδόματος ανεργίας για χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους, το οποίο είχε εγείρει πολλές αντιδράσεις.
Πρόκειται για μια εξέλιξη, την οποία είχε προαναγγείλει από το Ηράκλειο, το περασμένο Σάββατο ο κ. Κεγκέρογλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η διαβούλευση για το απαραίτητο κονδύλιο είχε ολοκληρωθεί, επισημαίνοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να τύχουν της τακτικής επιδότησης του ΟΑΕΔ οι άνθρωποι που τη δικαιούνται, ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα τους.
Για να διασφαλιστεί μάλιστα η ψήφιση της συγκεκριμένης Τροπολογίας (877/130/16-10-2013) , ο κ. Κεγκέρογλου ζήτησε και εξασφάλισε τη συναίνεση Βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των χιλιάδων εργαζόμενων στο χώρο του Τουρισμού, Βουλευτών - τουριστικών κυρίως περιοχών - σε συνδυασμό με την βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας να άρει την αδικία, οδηγεί σε λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων εργαζόμενων, οι οποίοι φέτος δεν θα λαμβάναν καθόλου το επίδομα ανεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα για φέτος ήταν πως με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, δεν είχαν εγγραφεί πέρυσι στον κρατικό Προϋπολογισμό τα αντίστοιχα ποσά για το φετινό επίδομα.
Ακολουθεί συνημμένη η Τροπολογία:
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την παρούσα διάταξη ρυθμίζεται η επιδότηση των απασχολούμενων σε τουριστικά και άλλα εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι λόγω της επαναλαμβανόμενης, κατ’ έτος, επιδότησής τους λόγω ανεργίας έχουν συμπληρώσει τα 450 ημερομίσθια στην τελευταία 4ετία για το 2013 και τα 400 από το 2014, πριν την έναρξη της νέας επιδότησης (άρθρ. 39 του ν.3986/2011).
Με την προτεινόμενη ρύθμιση η παραπάνω κατηγορία ανέργων θα μπορέσει σε περίοδο οικονομικής κρίσης να ικανοποιήσει βασικές ανάγκες διαβίωσης.
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ
Στο σχέδιο νόμου: «Ρυθμίσεις Θεμάτων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Άλλες Διατάξεις»
ΑΡΘΡΟ ….
Στο άρθρ.6 του ν.1545/85 (Α/91), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 9, ως εξής:
«Oι δικαιούχοι τακτικής επιδότησης ανεργίας, με βάση τη διάταξη της περ. β της παρ. 2 του άρθρ. 4 του ν.1545/1985 (Α΄ 91) όπως ισχύει, οι οποίοι στα κρίσιμα χρονικά διαστήματα, που προβλέπονται από τις διατάξεις των παρ. 1 και 2 περ. β εδάφιο πρώτο, του άρθρ. 4 του ν.1545/1985, έχουν πραγματοποιήσει από 100 έως 149 ημέρες εργασίας, δικαιούνται επίδομα τακτικής ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών.
Οι διατάξεις της παρ. 1 του παρόντος άρθρου, του άρθρ. 2 του ν.1874/1990 (Α΄ 18) και της παρ. 1 του άρθρ. 37 του ν. 1892/1990 (Α΄ 101) δεν ισχύουν για τους δικαιούχους του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου.
Η πρώτη, από την ισχύ της παρούσας, επιδότηση των δικαιούχων του πρώτου εδαφίου δεν εμπίπτει στον περιορισμό της προηγούμενης παραγράφου 8.
Ομοίως δεν εμπίπτουν στον ανωτέρω περιορισμό, επόμενες επιδοτήσεις για τους δικαιούχους τακτικής ανεργίας, που θεμελιώνονται με βάση την παρούσα και μόνο παράγραφο.
Οι διατάξεις της παρούσας παραγράφου δύνανται να εφαρμοστούν και σε δικαιούχους του ανωτέρω πρώτου εδαφίου, οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει από 150 έως 179 ημέρες εργασίας. Το δικαίωμα αυτό ασκείται ύστερα από αμετάκλητη έγγραφη δήλωση των ενδιαφερομένων προς τον ΟΑΕΔ.
Στις ρυθμίσεις της παρούσας εντάσσονται οι δικαιούχοι που η εργασιακή τους σχέση λύθηκε από 01/09/2013 και μετά».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΒΟΛΟΥΔΑΚΗΣ
ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΑΣΣΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΡΙΣ
ΣΚΡΕΚΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤΟΛΙΟΣ
ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ
ΛΕΩΝΤΑΡΙΔΗΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΡΗΓΑΣ
ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ
ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΗΦΟΥΝΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΛΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΣΑΛΤΟΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ
ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
ΒΕΖΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
ΣΕΝΕΤΑΚΗΣ ΜΑΞΙΜΟΣ
ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ
ΒΙΡΒΙΔΑΚΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Κακοκαιρια Σημερα . .

Κινδύνευσαν άνθρωποι στο Μεσολόγγι - Πτώσεις δέντρων από τις καταιγίδες στην Πάτρα - «Πνίγηκε» ο Πύργος





Μεγάλα προβλήματα στο Μεσολόγγι, την Πάτρα, τη Ναύπακτο, το Μεσολόγγι και άλλες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος, προκάλεσαν οι καταιγίδες και οι δυνατοί άνεμοι που ξέσπασαν σήμερα το πρωί.

Σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη βουλευτή Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την μη εφαρμογή της ισχύουσας περί ΥΑΕ Νομοθεσίας στους Χώρους Εργασίας μας

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒ/ΧΩΝ ΠΥΡ/ΣΤΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 100 ΜΕΓΑΡΑ: 10 / 10 /2013
Προς:
Πίνακες ανακοινώσεων
Ενημέρωση Μελών
Σχετικά με την επίκαιρη ερώτηση του κ. Καραγιαννίδη βουλευτή Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την μη εφαρμογή της ισχύουσας περί ΥΑΕ Νομοθεσίας στους Χώρους Εργασίας μας
Σε ότι αφορά τις δραστηριότητες που ΔΕΝ παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες, δηλαδή την ΥΑΕ στους Χώρους Εργασίας και συγκεκριμένα
στις κτηριακές και άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιεί το Σώμα, όπως είναι χιλιοειπωμένο, ισχύουν και θα έπρεπε ήδη από το 2003 να εφαρμόζονται, οι διατάξεις της περί ΥΑΕ νομοθεσίας όπως αυτές κωδικοποιήθηκαν με τον Ν. 3850/2010.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτές τις διατάξεις, το Υπουργείο μας ως «Εργοδότης», έχει τις κάτωθι υποχρεώσεις όπως ο Ν. 3850/2010 ορίζει :
Διαβάστε περισσότερα στο www.pyrosvestes.gr

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Ενημέρωση σχετικά με το επίδομα ανεργίας


Συνάδελφοι σας ενημερώνουμε για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά το επίδομα Ανεργίας. ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου δήλωσε από το Ηράκλειο ότι την ερχόμενη Πέμπτη έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής η νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να ξαναδοθεί το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων,
Ο Υφυπουργός αναφέρει σε δηλώσεις του ότι, η διαβούλευση για το απαραίτητο κονδύλιο έχει ολοκληρωθεί και την ερχόμενη Τρίτη θα υπάρχουν όλα τα στοιχεία για να τύχουν της τακτικής επιδότησης του ΟΑΕΔ οι άνθρωποι που τη δικαιούνται.
Το επίδομα αφορά περισσότερους από 80.000 εργαζόμενους οι οποίοι θα λαμβάνουν ένα σημαντικό ποσό για πάνω από 3 μήνες.
Οι πιέσεις που ασκήθηκαν από την πλευρά των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των χιλιάδων εργαζόμενων είχε ως αποτέλεσμα το Υπουργείου Εργασίας να άρει την αδικία, και να δώσει λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα, με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων εργαζόμενων, οι οποίοι φέτος δεν θα λάμβαναν καθόλου το επίδομα ανεργίας.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα για φέτος ήταν πως με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, δεν είχαν εγγραφεί πέρυσι στον προϋπολογισμό τα αντίστοιχα ποσά για το φετινό επίδομα.
Όμως τελικά το θέμα φτάνει πλέον στη Βουλή όπου και θα συζητηθεί αυτή η ρύθμιση ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα των δεκάδων χιλιάδων εποχιακά εργαζομένων.
Συνάδελφοι για άλλη μια φορά επιβεβαιώνετε ότι ο κοινός αγώνας και διεκδίκηση έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Ερωτήσεις - απαντήσεις για την χορήγηση οικογενειακού επιδόματος και επιδόματος ανεργίας




Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
 
Από 1.1.2013, σε κάθε περίπτωση τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης από την εκάστοτε έναρξη της επιδότησης λόγω ανεργίας, τετραετίας, δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 450.
Εάν εντός της τετραετίας ο άνεργος έχει επιδοτηθεί για χρονικό διάστημα μικρότερο των 450 ημερήσιων επιδομάτων, δικαιούται να επιδοτηθεί λόγω ανεργίας για τον υπόλοιπο αριθμό ημερήσιων επιδομάτων, μέχρι τη συμπλήρωση του ανώτατου ορίου των 450 ημερήσιων επιδομάτων. Από 1.1.2014 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας στην τετραετία δεν είναι δυνατόν να είναι περισσότερα των 400.

Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν πως αν ο οποιοσδήποτε άνεργος τα τελευταία 4 χρόνια έχει πάρει επίδομα ανεργίας για 450 ημέρες (18 μήνες επιδοτούμενης ανεργίας) χάνει πλέον το δικαίωμα στην επιδότηση. Αν έχει επιδοτηθεί για λιγότερες από 450 ημέρες, δικαιούται επιδότησης τόση όση είναι η διαφορά με τις ημέρες που έχει ήδη επιδοτηθεί.

-Πότε δικαιούμαι να λάβω επίδομα ανεργίας;

Για να εισπράξετε επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ:

α.πρέπει να είστε μισθωτός και να έχει λήξει ή να έχει καταγγελθεί από τον εργοδότη (απόλυση) η σύμβαση εργασίας σας.

β.να είστε ως εργαζόμενος ασφαλισμένος στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ

γ.να έχετε συμπληρώσει μέσα στο 14μηνο ή 12μηνο που προηγείται της αίτησής σας τον αριθμό των ημερομισθίων που προβλέπονται ανάλογα με το επάγγελμά σας.

δ.(από 01.01.2013) να μην έχετε επιδοτηθεί εντός της τετραετίας πριν την ένταξη στην επιδότηση πάνω από 450 ημέρες.

-Πώς και πότε αρχίζει να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας;

Ο άνεργος έχει τη δυνατότητα μέσα σε 60 ημέρες από την ημερομηνία της απόλυσης του να εγγραφεί στα μητρώα ανέργων του Οργανισμού στο ΚΠΑ ή την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας του και να υποβάλει αίτηση για επιδότηση λόγω ανεργίας. Η επιδότηση ανεργίας αρχίζει από την ημέρα της υποβολής της αίτησης για το επίδομα. Ο δικαιούχος που υποβάλλει κατά το πρώτο 7ημερο μετά την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασης του επιδοτείται από την 7η ημέρα.

-Πόσα ημερομίσθια πρέπει να έχουν συμπληρωθεί για θεμελίωση δικαιώματος επιδότησης;

Αν ο άνεργος επιδοτείται για πρώτη φορά:

Για τον άνεργο που επιδοτείται για πρώτη φορά, ο ελάχιστος αριθμός ημερομισθίων που πρέπει να έχει συμπληρώσει για να δικαιούται να λάβει επίδομα είναι 80 κατ’ έτος την τελευταία διετία πριν την υποβολή της αίτησης για την επιδότησή του, εκ των οποίων τα 125 ημερομίσθια πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο 14μηνο χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι πριν την απόλυση μήνες.

Επίσης, επίδομα ανεργίας λαμβάνει και ο εργαζόμενος που κατά τα δύο έτη πριν την καταγγελία ή τη λήξη της σύμβασής του έχει πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας (χωρίς να υπολογίζονται οι δύο τελευταίοι μήνες) και όχι λιγότερες από 80 ημέρες εργασίας κάθε έτος.

Αν ο άνεργος έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν:

Ο άνεργος που έχει επιδοτηθεί ξανά στο παρελθόν πρέπει να έχει πραγματοποιήσει 125 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, πριν από την απόλυσή του, χωρίς να υπολογίζονται (στις 125) οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών.

Αν πρόκειται για απασχολούμενο σε τουριστικά ή άλλα εποχικά επαγγέλματα πρέπει να έχει εργαστεί 100 ημέρες το τελευταίο 12μηνο, με την προϋπόθεση ότι έχει εργαστεί ως εποχικός για δύο συνεχείς περιόδους απασχόλησης. Με αυτά τα ημερομίσθια λαμβάνει την ελάχιστης διάρκειας επιδότηση ανεργίας για διάστημα δηλαδή πέντε μηνών.

Για ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων (π.χ. οικοδόμοι) η επιδότηση δίνεται εφόσον έχουν πραγματοποιηθεί 100 ημέρες εργασίας το τελευταίο 14μηνο, χωρίς να υπολογίζονται οι ημέρες εργασίας των δύο τελευταίων μηνών πριν την απόλυση.

-Έχω τις προϋποθέσεις που αναφέρετε στην παραπάνω ερώτηση αλλά έχω επιδοτηθεί και μέσα στην τελευταία τετραετία. Δικαιούμαι και για πόσο χρονικό διάστημα να επιδοτηθώ λόγω ανεργίας;

Από 01.01.2013 εκτός των ανωτέρω προϋποθέσεων για την επιδότηση ανεργίας, θα υπολογίζεται και το άθροισμα των ημερήσιων επιδομάτων που έχει λάβει ο συγκεκριμένος άνεργος κατά την τελευταία τετραετία. Παραδείγματα:

1.Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 5μηνη επιδότηση (δηλ. 125 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 50 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, θα λάβει ολόκληρη την επιδότηση [εφόσον 450-50=400 και το 125 είναι μικρότερο από το 400].

2.Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 12μηνη επιδότηση (δηλ. 300 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 250 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, θα εγκριθεί διάστημα επιδότησης το υπόλοιπο από το όριο των 450, δηλ. 200 ημέρες επιδότησης [εφόσον 450-250=200].

3.Άνεργος που η επιδότηση του αρχίζει την 3.1.2013 και σύμφωνα με τις ημέρες ασφάλισής του δικαιούται 6μηνη επιδότηση (δηλ. 150 ημερήσια επιδόματα ανεργίας) αλλά από 3.1.2009 έως 3.1.2013 του έχουν χορηγηθεί 450 ημερήσια επιδόματα ανεργίας. Στην περίπτωση αυτή ο άνεργος δεν θα λάβει επιδότηση ανεργίας γιατί έχει συμπληρώσει το όριο των 450 ημερήσιων επιδομάτων.

-Τι δικαιολογητικά χρειάζομαι;

Για την βεβαίωση δικαιώματος επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ο άνεργος προσκομίζει στο ΚΠΑ ή την Υπηρεσία του Οργανισμού:

1. Το έγγραφο της Καταγγελίας Σύμβασης Εργασίας ή βεβαίωση της Λήξης Σύμβασης Ορισμένου χρόνου (με πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή εργοδότη).

2. Το έντυπο «Βεβαίωση Εργοδότη» το οποίο συμπληρώνει ο εργοδότης σύμφωνα με τις εγγραφές της ΑΠΔ (Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ) του τελευταίου τριμήνου πριν από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας. Το έντυπο αυτό θα φέρει πρωτότυπη σφραγίδα και υπογραφή του εργοδότη, χωρίς κάποια επιπλέον σφραγίδα επικύρωσης από το αρμόδιο κατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

3. Το οικογενειακό βιβλιάριο Ασθενείας, εφόσον έχει προστατευόμενα μέλη στην οικογένειά του, προκειμένου να του δοθεί η σχετική προσαύξηση.

4. Το πλέον πρόσφατο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Εφορίας ή εφόσον δεν υπάρχει, επικυρωμένο αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης εισοδήματος.

5. Την Αστυνομική του Ταυτότητα.

6. Αποδεικτικό Διεύθυνσης Κατοικίας του ασφαλισμένου (π.χ. λογαριασμός ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ).

7. Λογαριασμό Εθνικής Τραπέζης (ΙΒΑΝ) στον οποίο είναι πρώτος δικαιούχος. Σε περίπτωση που δεν έχετε λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα, η Υπηρεσία μας σας δίνει Βεβαίωση για άνοιγμα λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα χωρίς καμία επιβάρυνση.

8. Αν πρόκειται για πολίτες τρίτων χωρών: άδεια διαμονής και άδεια εργασίας σε ισχύ.

-Κάθε πότε πρέπει να εμφανίζομαι στον ΟΑΕΔ προκειμένου να πιστώνεται το επίδομα ανεργίας;

Οι επιδοτούμενοι άνεργοι δεν χρειάζεται να εμφανίζονται κάθε μήνα στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ για την πίστωση του επιδόματός τους, αλλά μόνο τον τρίτο μήνα κάθε τριμήνου επιδότησης.

Σημαντικές πληροφορίες:
Οι ημερομηνίες που θα παρουσιάζονται στον ΟΑΕΔ, θα ορίζονται στη σχετική απόφαση επιδότησης που θα παραλάβει από την Υπηρεσία.

Κάθε μήνας επιδότησης θα πιστώνεται αυτόματα στον λογαριασμό του εφόσον ο δικαιούχος παρουσιάζεται ανελλιπώς και υποχρεωτικά στα χρονικά διαστήματα που του έχουν καθοριστεί με την απόφαση επιδότησης.

Όταν συντρέξει λόγος αναστολής ή διακοπής της επιδότησης θα πρέπει να ενημερώσει εντός οκτώ (8) εργάσιμων ημερών και σε κάθε περίπτωση πριν τη λήξη της επιδότησης την αρμόδια Υπηρεσία του ΟΑΕΔ.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνει αρχικά με οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή δια τηλεφώνου, φαξ, επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή από τον ίδιο προσωπικά ή δια αντιπροσώπου. Στη συνέχεια πρέπει, και σε εύλογο χρόνο, να ακολουθήσει η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών (αναγγελία πρόσληψης, βιβλιάριο ασθενείας, απόφαση συνταξιοδότησης κ.λ.π.) προκειμένου να ολοκληρωθεί η αναστολή ή διακοπή της επιδότησης.

Το δελτίο ανεργίας του επιδοτούμενου ανέργου θα ισχύει για ένα τρίμηνο μετά τη λήξη της επιδότησής του (εφόσον δεν συνέτρεξε λόγος αναστολής ή διακοπής) και παραμένει άνεργος.

-Πότε ακριβώς καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας;

Η καταβολή των μηνιαίων επιδομάτων γίνεται πλέον μια φορά την εβδομάδα και συγκεκριμένα την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε εβδομάδας (Παρασκευή) με πίστωση του τραπεζικού λογαριασμού κάθε δικαιούχου.

Η πίστωση περιλαμβάνει τις αξιώσεις που αφορούν στις ημέρες Δευτέρα έως Κυριακή, δηλαδή το επίδομα καταβάλλεται δεδουλευμένο Δευτέρα έως Παρασκευή και προπληρώνεται το Σάββατο και η Κυριακή.

-Πότε αναστέλλεται η επιδότηση ανεργίας;

Η επιδότηση ανεργίας αναστέλλεται από τη στιγμή που ο άνεργος βρει εργασία.

Επίσης, αναστέλλεται σε περίπτωση ασθένειας, στράτευσης, αναχώρησης στο εξωτερικό, λήξης άδειας διαμονής και εργασίας σε περίπτωση που ο άνεργος είναι αλλοδαπός, ή για οποιοδήποτε άλλο λόγο για τον οποίο παύει να είναι διαθέσιμος για απασχόληση στην αγορά εργασίας.

Ο ενδιαφερόμενος εντός 8 ημερών θα πρέπει να ενημερώσει την Υπηρεσία που επιδοτείται, αρχικά οποιοδήποτε τρόπο, δηλαδή δια τηλεφώνου, φαξ, επιστολής, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ή ο ίδιος ή δια αντιπροσώπου. Στη συνέχεια (ή ταυτόχρονα) πρέπει να ακολουθήσει η προσκόμιση των σχετικών παραστατικών για το λόγο της αναστολής, προσκομίζοντας το αντίστοιχο δικαιολογητικό [π.χ. αναγγελία πρόσληψης, βιβλιάριο ασθενείας, βεβαίωση Στρατιωτικής Υπηρεσίας, αεροπορικό εισιτήριο κτλ], ώστε να γίνει η αναστολή της επιδότησής του και να πιστωθεί στο λογαριασμό του το ποσό που προκύπτει ως διαφορά επιδότησης από την τελευταία ημέρα πληρωμής έως και την ημέρα που προέκυψε ο λόγος της αναστολής.

Αν δεν μπορεί να προσέλθει ο ίδιος, εξουσιοδοτεί το άτομο που επιθυμεί, το οποίο με τη νόμιμα θεωρημένη εξουσιοδότηση και με τα σχετικά δικαιολογητικά θα προσέλθει εκ μέρους του και θα ενημερώσει την Υπηρεσία.

Το ποσό της χρηματικής διαφοράς που θα προκύψει από την αναστολή της επιδότησης θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Συνέχιση επιδότησης: Το επίδομα ανεργίας συνεχίζεται όταν ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει αίτηση στην Υπηρεσία εντός 60 ημερών μετά την άρση του λόγου αναστολής και πριν την πάροδο διετίας από την έκδοση της αρχικής απόφασης επιδότησης.

-Πότε διακόπτεται η επιδότηση ανεργίας;

Η επιδότηση του ανέργου διακόπτεται λόγω: α) Συνταξιοδότησης, β) Παράλληλης απασχόλησης και επιδότησης, γ) Θανάτου, δ) Οριστικής ανικανότητας για εργασία, ε) Μη εμφάνισης του στην υπηρεσία του ΟΑΕΔ σε δυο συνεχόμενα χρονικά διαστήματα που του εχουν καθοριστεί απο την απόφαση επιδότησης.

Σε περίπτωση διακοπής της επιδότησης δεν είναι δυνατό να επακολουθήσει συνέχισή της. Νέα επιδότηση επακολουθεί μόνο, εφόσον μετά τη διακοπή συμπληρωθούν εκ νέου οι προϋποθέσεις επιδότησης.

-Θέλω να καταθέσω αίτηση για επίδομα ανεργίας. Μπορώ να εξουσιοδοτήσω κάποιον να την υποβάλλει εκ μέρους μου;

Όχι. Για την αναγνώριση του δικαιώματος για τις παροχές ανεργίας απαιτείται η αυτοπρόσωπη εμφάνιση του ανέργου στην αρμόδια Υπηρεσία του τόπου διαμονής του, η εγγραφή του στους σχετικούς καταλόγους ανέργων και η υποβολή της αίτησής του για χορήγηση επιδόματος ανεργίας.

-Είμαι επιδοτούμενος άνεργος και επιθυμώ να μεταβώ σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ για να αναζητήσω εργασία. Θα ανασταλεί το επίδομα ανεργίας μου;

Βάσει του Κανονισμού 883/2004 και 987/2009 είναι δυνατή η μεταφορά του επιδόματος ανεργίας από το ένα κράτος στο άλλο (κοινοτικό έντυπο U2). Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει καταβληθεί τουλάχιστον ο πρώτος μήνας προθεσμίας. Η μεταφορά είναι δυνατή για διάστημα 3 μηνών το ανώτερο. Ο ασφαλισμένος οφείλει να εγγραφεί στην υπηρεσία απασχόλησης στο κράτος που μετακινείται και για όλο το διάστημα που βρίσκεται εκεί οφείλει να συμμορφώνεται προς τους κανόνες και τις υποδείξεις της εκεί υπηρεσίας. Αν το τρίμηνο παρέλθει, τότε το επίδομα ανεργίας διακόπτεται. Αν ο ασφαλισμένος επιστρέψει στην Ελλάδα και σε τοπική υπηρεσία πριν τη λήξη του τριμήνου, τότε συνεχίζεται κανονικά η επιδότησή του.

-Οι ημέρες επιδότησής μου θεωρούνται συντάξιμες;

Σύμφωνα με την ασφαλιστική νομοθεσία, για κάθε μήνα επιδότησης ανεργίας, ο ασφαλισμένος δικαιούται έως και 25 ημέρες ασφάλισης. Οι ανωτέρω ημέρες ασφάλισης μπορούν να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό σύνταξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία ο συνολικός αριθμός ημερών ασφάλισης που λαμβάνεται υπόψη είναι 300 ημέρες.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το άρθρο 40 του ν. 3996/2011: ....1. Ως χρόνος ασφάλισης στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης λογίζεται, πλην του χρόνου πραγματικής ή προαιρετικής ασφάλισης: α) ο χρόνος στρατιωτικής υπηρεσίας, β) ο χρόνος γονικής άδειας ανατροφής παιδιών, γ) ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας και μέχρι 300 ημέρες, καθώς και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας και μέχρι 300 ημέρες...

- Στην Ελλάδα είμαι αυτοαπασχολούμενος, έμπορος ελεύθερος επαγγελματίας, πολιτικός μηχανικός, αγρότης (όχι ασφαλισμένος του ΙΚΑ). Πώς μπορώ να αποδείξω ότι ήμουν ασφαλισμένος σε κάποιο άλλο κράτος μέλος της ΕΕ;

Ο ΟΑΕΔ είναι αρμόδιος μόνο για τους μισθωτούς στην Ελλάδα και κατά συνέπεια το έντυπο U1 χορηγείται μόνο στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ. Οι παραπάνω κατηγορίες ασφαλισμένων πρέπει να επικοινωνήσουν με τον οικείο ασφαλιστικό τους φορέα για να λάβουν κάποιο ανάλογο έντυπο.

-Υπό ποιες προϋποθέσεις είμαι δικαιούχος οικογενειακού επιδόματος;

Ο εργαζόμενος γονιός πρέπει στη διάρκεια του ημερολογιακού έτους πριν την υποβολή της αίτησης για την είσπραξη οικογενειακού επιδόματος να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 50 ημέρες εργασίας. Εάν υπήρξε άνεργος να έχει λάβει τακτική επιδότηση ανεργίας για διάστημα τουλάχιστον δύο μηνών. Οικογενειακό επίδομα λαμβάνουν και εργαζόμενοι που επί δύο συνεχείς μήνες εμφάνισαν (πιστοποιημένη) ανικανότητα για εργασία ή έχουν τουλάχιστον δίμηνη αποχή από την εργασία λόγω άδειας κυοφορίας ή λοχείας. Οικογενειακό επίδομα λαμβάνουν και οι αλλοδαποί ασφαλισμένοι, εφόσον τα παιδιά τους διαμένουν στην Ελλάδα.

-Σε ποιες περιπτώσεις γονέων και τέκνων χορηγείται οικογενειακό επίδομα;

Το οικογενειακό επίδομα χορηγείται μέσω του ΟΑΕΔ σε εργαζόμενους γονείς, ασφαλισμένους στο ΙΚΑ, που αμείβονται με μηνιαίο μισθό και βάσει νόμου, συλλογικής σύμβασης εργασίας, κανονισμού επιχείρησης ή άλλες διατάξεις, δεν λαμβάνουν από τον εργοδότη τους επίδομα τέκνων μεγαλύτερο του οικογενειακού επιδόματος του λογαριασμού ΔΛΟΕΜ-ΟΑΕΔ.

Καταβάλλεται όταν ο εργαζόμενος έχει:

1. ανήλικα παιδιά ή

2. παιδιά ηλικίας μέχρι 22 ετών που σπουδάζουν ή

3. παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας αν είναι ανίκανα για εργασία, εφόσον είναι άγαμα και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα ή σε χώρα μέλος της ΕΕ.

Το οικογενειακό επίδομα εισπράττει μόνον ο ένας εκ των δύο γονέων.

-Οι κηδεμόνες δικαιούνται οικογενειακού επιδόματος;

Εφόσον δεν υπάρχει γονιός, το οικογενειακό επίδομα λαμβάνει ο κηδεμόνας παιδιών που εμπίπτουν στα παραπάνω κριτήρια. Εάν δεν υπάρχουν γονείς ούτε κηδεμόνες το επίδομα μπορούν να λάβουν αδέλφια που συντηρούν παιδιά των παραπάνω κατηγοριών.

Μητέρες που δεν εργάζονται, εάν έχουν σύζυγο που υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία (βεβαιώνεται από τη Στρατιωτική Μονάδα) ή σύζυγο φυλακισμένο (βεβαίωση σωφρονιστικού καταστήματος) λαμβάνουν επίσης οικογενειακό επίδομα.

-Τι πρέπει να κάνω για να λάβω το οικογενειακό επίδομα;

Τα δικαιολογητικά για την καταβολή του οικογενειακού επιδόματος προσκομίζονται στον ΟΑΕΔ ή υποβάλλονται δια του ταχυδρομείου ή μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών. Ειδικότερα απαιτούνται:

1. Βεβαίωση εργοδότη, σε περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος αμείβεται με μηνιαίο μισθό (κατεβάστε το σχετικό υπόδειγμα)

2.Ατομικό και οικογενειακό βιβλιάριο ασθενείας παιδιών-προστατευόμενων μελών (θεωρημένο από το ΙΚΑ). Επίσης, θεωρημένο βιβλιάριο ασθενείας συζύγου αν ανήκει σε Ταμείο Ασφάλισης εκτός ΙΚΑ.

3.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, για το επίδομα τρίτου παιδιού.

4.Αριθμός λογαριασμού στην Εθνική Τράπεζα, με πρώτο δικαιούχο τον ενδιαφερόμενο.