Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Tα κριτήρια αξιολόγησης για την παραμονή στο Δημόσιο


Για αδικαιολόγητη χαλάρωση στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο δημόσιο τα προηγούμενα χρόνια έκανε λόγο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Υπήρχε μια αδικαιολόγητη χαλάρωση στην εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου στο δημόσιο. Θα τολμούσα να πω ότι υπήρχε μία ομερτά στο δημόσιο η οποία είχε ως αποτέλεσμα να γίνονται ανεκτές συμπεριφορές οι οποίες είναι επιεικώς απαράδεκτες. Είχαμε περιστατικά δημοσίων υπαλλήλων οι οποίοι είχαν καταδικαστεί ποινικά, ήταν στη φυλακή, κι εξακολουθούσαν να πληρώνονται επειδή η πειθαρχική διαδικασία στο δημόσιο δεν είχε κινηθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε:«Εμείς λέμε κάτι απολύτως σαφές. Εχουμε μια στρατηγική πάρα πολύ ξεκάθαρη η οποία επιταχύνει τη διαδικασία πειθαρχικής αξιολόγησης στο δημόσιο. Τα πειθαρχικά εκδικάζονται πολύ γρηγορότερα απ’ ότι εκδικάζονταν, έχουμε ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο των αδικαιολογήτως απόντων με ελέγχους οι οποίοι γίνονται από το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη παρουσιαστεί στους αρμόδιους υπουργούς οι οποίοι καλούνται στη συνέχεια να πράξουν τα δέοντα και έχουμε ήδη ζητήσει την επικαιροποίηση των ατομικών μητρώων των δημοσίων υπαλλήλων έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, πλαστά δικαιολογητικά».

Σύμφωνα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι την Παρασκευή (02/08) αναμένεται να έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση που θα αφορά στην κατάρτιση των κριτηρίων και στη μοριοδότηση όσων υπαλλήλων μπουν στο πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας: «Τα κριτήρια προκειμένου να αξιολογηθούν οι υπάλληλοι οι οποίοι θα μπουν στην κινητικότητα, αλλά και στη συνέχεια οι υπάλληλοι οι οποίοι θα επανατοποθετηθούν, είναι σχετικά παρεμφερή η διαδικασία της μοριοδότησης, είναι μία διαδικασία η οποία έχει γίνει σε απόλυτη συνεννόηση το ΑΣΕΠ και μοριοδοτεί την εργασιακή εμπειρία, τα προσόντα, την απόδοση των υπαλλήλων, αλλά και τον τρόπο εισαγωγής τους στο δημόσιο».

Οσον αφορά στην συνεργασία του με τα υπόλοιπα υπουργεία ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Τα υπουργεία συνεργάζονται υπό την προϋπόθεση ότι θα τους τεθούν συγκεκριμένοι ποσοτικοί στόχοι και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα», ενώ στην ερώτηση: “ Δεν έχετε παράπονο από κάποιον συνάδερφό σας που σφυρίζει αδιάφορα για τη διαδικασία;” Απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχω επισημάνει κάτι τέτοιο. Σας διαβεβαιώνω ότι αν το επισημάνω στην πορεία είναι χρέος μου την όποια καθυστέρηση να την επισημάνω πρώτα απ’ όλα στον καθ΄ύλην αρμόδιο που είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος εποπτεύει αυτή τη διαδικασία».
Αναλυτικά για τα κριτήρια μοριοδότησης στο Δημόσιο

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επεξεργάζεται πρόταση μοριοδότησης σε συνεργασία με το ΑΣΕΠ, στην οποία -εκτός των τυπικών προσόντων και της προϋπηρεσίας- για τον τρόπο εισαγωγής των υπαλλήλων στο Δημόσιο, θα μοριοδοτούνται οι παρακάτω κατηγορίες:

- Τη μεγαλύτερη μοριοδότηση θα λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί στο δημόσιο με γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ ή με διαγωνισμό με μόρια και σειρά προτεραιότητας που είχε τον πλήρη έλεγχο της διαδικασίας το ΑΣΕΠ.

- Ακολουθεί στη μοριοδότηση το προσωπικό που έχει επιλεγεί από διαγωνισμό υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

- Λιγότερα μόρια θα λαμβάνουν όσοι έχουν εισαχθεί στο Δημόσιο με διαγωνισμό, όπου στην επιτροπή επιλογής συμμετείχε μέλος του ΑΣΕΠ.

- Στην τελευταία θέση της μοριοδότησης, θα είναι οι υπάλληλοι που έχουν προσληφθεί με άλλες αντικειμενικές διαδικασίες στην εποχή πριν από το 1994 που ιδρύθηκε το ΑΣΕΠ.

- Τα πειθαρχικά αδικήματα καθώς και οι απουσίες επί μακρό χρονικό διάστημα θα λαμβάνουν αρνητική μοριοδότηση στην τελική βαθμολογία του υπαλλήλου.
ΑΣΕΠ, ΕΣΔΔΑ και πτυχία

Ειδικότερα, υψηλή θα είναι η… βαθμολογία για τους εισερχόμενους στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και κατόχους πτυχίων. Έτσι, για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα συνυπολογίζονται: ο βαθμός πτυχίου, ο βαθμός δεύτερου πτυχίου καθώς και ο μεταπτυχιακός ή διδακτορικός τίτλος σπουδών, εάν ο υπάλληλος είναι απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή του υπαλλήλου σε επιμορφωτικά σεμινάρια και το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας καθώς και ο βαθμός αξιολόγησης που έχει λάβει τα προηγούμενα έτη.

Υπάλληλοι ΔΕ και εισελθέντες στο Δημόσιο χωρίς ΑΣΕΠ


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα υπάρχουσες πληροφορίες, χαμηλή μοριοδότηση θα έχουν:

α) Υπάλληλοι που έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

β) Όσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ μετά το 1994.

γ) Οι εργαζόμενοι που έχουν συμβάσεις αορίστου χρόνου και μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ «Παυλόπουλου».

δ) Οι υπάλληλοι στους ΟΤΑ που έχουν προσληφθεί σε δημοτικές επιχειρήσεις χωρίς γραπτές εξετάσεις.

Μικρότερη βαρύτητα θα έχουν τα έτη προϋπηρεσίας, ενώ θα συνυπολογίζεται και η οικογενειακή κατάσταση του υποψηφίου.

Στους αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, θα «βαθμολογούνται» το απολυτήριο λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας και η δυνατότητα χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή, για την οποία θα πρέπει να υπάρχει αναγνωρισμένο πιστοποιητικό και κατόπιν η προϋπηρεσία και τα κοινωνικά κριτήρια.