Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Επιστολή προς τον Υπουργό ΠτΠ σχετικά με τις φήμες περί «κινητικότητας δασοπυροσβεστών»

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στη χθεσινή υπουργική σύσκεψη, παρουσία του Πρωθυπουργού, ετέθη θέμα «κινητικότητας» (δηλαδή, με άλλα λόγια, απόλυσης) “δασοπυροσβεστών”. Σύμφωνα με τις ίδιες δημοσιογραφικές πληροφορίες, η ιδέα προς το παρόν δεν έγινε αποδεκτή, λόγω του γεγονότος ότι είναι σε εξέλιξη η αντιπυρική περίοδος.
Είναι αυτονόητο ότι οι πληροφορίες αυτές σπέρνουν αναβρασμό στον κλάδο μας και διασαλεύουν την εργασιακή ειρήνη και αποτελεσματικότητα του μηχανισμού πυρόσβεσης, ακρογωνιαίο λίθο του οποίου αποτελούν οι 4.000 Π.Π.Υ. και οι 1500 συμβασιούχοι πυροσβέστες, την περίοδο μάλιστα που ο μηχανισμός αυτός καλείται να αποδώσει τα μέγιστα των δυνατοτήτων του. Με δεδομένη την μέχρι τώρα εμπειρία, όπου οι όποιες απολύσεις σε κάποιο κλάδο πρώτα κυκλοφορούσαν ως «δημοσιογραφικές πληροφορίες» και αργότερα επιβεβαιώνονταν από την κυβερνητική πολιτική, γίνεται κατανοητό πως ο «καπνός» που εμφανίστηκε στο εργασιακό μέλλον 4.000 Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και 1500 συμβασιούχων πυροσβεστών, αναμφισβήτητα υποδηλώνει την ύπαρξη «εστίας πυρκαγιάς».
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Επιβάλλεται, προς αποκατάσταση της ομαλότητας εντός του Σώματος και προς όφελος της κοινωνίας που περιμένει τις υπηρεσίες μας, να λάβετε θέση άμεσα σχετικά με το προαναφερθέν σενάριο. Κατέθεσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τέτοια πρόταση περί κινητικότητας Π.Π.Υ.; Αν όχι, ποιοί πολιτικοί φορείς θέτουν το ζήτημα; Ποιά είναι η θέση του Υπουργείου; Στην περίπτωση που ξανατεθεί το θέμα αυτό, τι ενέργειες προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη; Μετά το τέλος της αντιπυρικής περιόδου, τι μέλλει γενέσθαι;
Σας υπενθυμίζουμε πως οι 4.000 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και οι 1500 συμβασιούχοι πυροσβέστες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετέχοντας ενεργά στην πρώτη γραμμή του επιχειρησιακού έργου και στην πλειοψηφία τους φέρουν εμπειρία που ξεπερνά τα 10 και 15 έτη στο αντικείμενο της πυρόσβεσης – διάσωσης. Αδιαμφισβήτητη απόδειξη του μεγέθους της εμπλοκής του κλάδου μας στην πρώτη γραμμή του πυρός, αποτελεί ο δυσανάλογα μεγάλος φόρος αίματος που έχουμε διαχρονικά καταβάλει, μετρώντας συνεχώς νεκρούς συναδέλφους πεσόντες στο καθήκον. Αγαπάμε το λειτούργημα που εκτελούμε και αποδίδουμε στην κοινωνία πολλαπλάσια την υπεραξία των 700€ που λαμβάνουμε ως μισθό. Στην περίπτωση που οι πολιτικές αποφάσεις μας αποκόψουν από το λειτούργημα που εκτελούμε ενσυνείδητα εδώ και 20 χρόνια, θα αναγκαστούμε να αποδείξουμε για μία ακόμη φορά πως δεν φειδώμεθα αγωνιστικότητας.