Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τα σχέδια για κινητικότητα στο ΠΣ



Από την ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
29-07-2013
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, κ. Μητσοτάκη, δεύτερο κύμα «κινητικότητας» στο Δημόσιο ετοιμάζεται κατά τα τέλη Σεπτέμβρη σε όλα τα Υπουργεία.
Έντονα «ακούγεται» και γράφεται στον ηλεκτρονικό τύπο τελευταία και η κινητικότητα – απολύσεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, με πρώτα θύματα τους πενταετούς υποχρέωσης και εποχικούς πυροσβέστες.
Μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου, με φωτιές σε πολλά μέρη της χώρας και το Πυροσβεστικό Σώμα να δίνει με αυτοθυσία μάχη, χωρίς μέσα, εξοπλισμό και με μειωμένες αποδοχές, στα όρια της φυσικής εξόντωσης, λόγω ελλείψεων και σε προσωπικό, αλλά και λόγω της τριχοτόμησής του, οδηγούνται στην ανεργία εργαζόμενοι, εξαιτίας των μνημονιακών επιλογών και υποχρεώσεων της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους και τον φυσικό πλούτο της χώρας μας σαν αριθμούς και μόνο, υλοποιώντας πολιτικές αδιέξοδες και συγχρόνως καταστροφικές.
Παρά τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος αναγνώρισε την κατάσταση και τα σοβαρά προβλήματα στο Π.Σ., κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στις 23-05-2013, δεν έχουν γίνει βήματα ενίσχυσης του Σώματος σε υλικά μέσα και εξοπλισμό, ενώ δεν έχουν αρθεί οι δυσλειτουργίες του λόγω και της τριχοτόμησης.
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει άμεση ανάγκη από υλικά και μέσα, καθώς εξακολουθεί να «ζητιανεύει» ελαστικά από διάφορους χορηγούς.
Επειδή
  • Οι εργαζόμενοι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και οι εποχικοί είναι άνθρωποι και όχι αριθμοί και εκτελούν το καθήκον τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
  • Ο φυσικός πλούτος της χώρας μας είναι σε διαρκή κίνδυνο λόγω έλλειψης πολιτικών ΠΡΟΛΗΨΗΣ (λόγω μνημονιακών περικοπών) και τα δάση μας, χωρίς διαχειριστικά σχέδια, είναι ουσιαστικά ανοχύρωτα.
  • Οι συνέπειες των πυρκαγιών και ο περιορισμός του δασικού μας πλούτου υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και καταστρέφουν το περιβάλλον, ενώ η επελαύνουσα κλιματική αλλαγή ενισχύεται.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
  • Υπάρχει σχεδιασμός από την πλευρά του Υπουργείου για απολύσεις μέσω «κινητικότητας», στους πενταετούς υποχρέωσης πυροσβέστες;
  • Θα προχωρήσει η ομογενοποίηση του Προσωπικού με ένταξη των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) στον Φορέα με ταυτόχρονη κατάργηση της τριχοτόμησης του Π.Σ;
  • Είναι τελικά σκοπός σας η ιδιωτικοποίηση αρμοδιοτήτων του ΠΣ αφού και με την επιδιωκόμενη συρρίκνωση του προσωπικού το Π.Σ. δεν θα μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στα καθήκοντα αυτά;
  • Θα ενισχυθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία σε μέσα, εξοπλισμό, υλικά ώστε να ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στο δύσκολο έργο της;
  • Θα εφοδιασθεί το Π.Σ. με νέα ελαστικά για τα οχήματα, θα προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Δημήτρης Τσουκαλάς
Μαρία Διακάκη
Στάθης Παναγούλης