Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Επιστολή προς Δένδια για το επίδομα των οδηγών


Κύριε Υπουργέ,
Με το παρόν έγγραφό μας σας απασχολούμε αναφορικά με έγγραφο του ΓΛΚ που σας απεστάλη, σύμφωνα με το οποίο το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα περικοπεί με αναδρομική μάλιστα ισχύ από τους οδηγούς πυροσβέστες που συνδέονται με το ΠΣ τόσο με σχέση πενταετούς υποχρέωσης όσο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου!!
Ειδικότερα, στην παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 ορίζεται ότι «εκτός από το βασικό μισθό του υπαλλήλου, δύναται να χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα (150) ευρώ μηνιαίως. Οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος, καθώς και οι όροι και προϋποθέσεις χορήγησης του καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, η οποία εκδίδεται σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου».
Στην υπ’ αρ. οικ.2/16519/0022/24-2-2012 ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκαν οι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού δεν συμπεριελήφθησαν τόσο οι πενταετούς υποχρέωσης όσο και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες.
Μόνο εκ παραδρομής μπορούμε να θεωρήσουμε ότι συνέβη αυτό από πλευράς πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, καθώς λόγω της παρατεταμένης εκλογικής περιόδου και της πολιτικής αστάθειας που επικρατούσε στη χώρα μας εκείνη την περίοδο παρήλθε άπρακτη η προθεσμία των έξι μηνών.
Κύριε Υπουργέ, είναι παράδοξο να μην χορηγείται το ανωτέρω επίδομα σε μια επαγγελματική κατηγορία που σε καθημερινή σχεδόν βάση βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της φωτιάς και καλείται πολλές φορές με αντίτιμο την ίδια του τη ζωή να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Είναι παράλογο να εκτελούμε κατεξοχήν καθήκοντα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας και να μην αμειβόμαστε με το αντίστοιχο επίδομα.
Κύριε Υπουργέ, πρέπει να συμβάλλετε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Άλλωστε κατά κανόνα οι προθεσμίες που τίθενται στις νομοθετικές διατάξεις έχουν ενδεικτικό χαρακτήρα (ΣτΕ 2275/1987 και 3900/1988), ενώ στις περιπτώσεις εκείνες που τίθεται συγκεκριμένη προθεσμία, εντός της οποίας θα πρέπει να ασκηθεί η αρμοδιότητα, ο χαρακτηρισμός της προθεσμίας ως αποκλειστικής, όπως συμβαίνει και στην περίπτωσή μας με το Ν. 4024/2011, έχει την έννοια της έντονης υπόδειξης για ταχεία ενέργεια (ΣτΕ 2079/1987).
Ευχαριστούμε και ελπίζουμε να πράξετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.