Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. ήθελε ο Παπουτσής αλλά τις «έκοψε» το ΣτΕ


Να προχωρήσει σε 100 προσλήψεις στην ΕΛ.ΑΣ. επιχείρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστος Παπουτσής, επικαλούμενος την αυξανόμενη εγκληματικότητα αλλά οι προθέσεις τους αυτές – όπως φαίνεται μάλλον θα μείνουν στα χαρτιά. Και αυτό διότι το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) «έκοψε» το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα κρίνοντας πως τα όσα προβλέπει είναι εκτός των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015.

Το εγχείρημα του κ. Παπουτσή μάλιστα για την πρόσληψη 100 ατόμων στην ΕΛ.ΑΣ. προκάλεσε εύλογες απορίες σε νομικούς κύκλους, οι οποίοι σημείωναν πως δυο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Ή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δεν γνώριζε τι προβλέπει το μεσοπρόθεσμο (Ν.3985/2011), ή γνωρίζει αλλά παρ’ όλα αυτά προσπαθεί να κάνει προσλήψεις.

Στο ΣτΕ κατατέθηκε σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) με το οποίο ιδρύονται 100 νέες οργανικές θέσεις ΕΛ.ΑΣ. προσωπικού ειδικών καθηκόντων όπως είναι νομικών, πτυχιούχων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Οικονομικών επιστημών, πληροφορικής, ιερέα κ.λπ.

Οι δικαστές που επεξεργάστηκαν το ΠΔ αναφέρουν στη γνωμοδότηση που εξέδωσαν ότι με το μεσοπρόθεσμο θεσπίστηκε πολυετές πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής και διαχείρισης των δημοσιονομικών της χώρας και κάθε άλλο παρά προσλήψεις προβλέπονται.

Μάλιστα, το ΣτΕ επισημαίνει ότι «υπό τις παρούσες, έκτακτες, δημοσιονομικές και οικονομικές συνθήκες της χώρας για την αντιμετώπιση των οποίων θεσπίστηκε, μεταξύ άλλων, το μεσοπρόθεσμο, κατά το χρόνο εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου αυτού πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής και ανεξαρτήτως της υποχρέωσης τήρησης του ουσιώδους τύπου που αφορά τη βεβαίωση ως προς το ύψος και τη δυνατότητα κάλυψης της δαπάνης, η σύσταση νέων οργανικών θέσεων με Προεδρικό Διάταγμα τελεί υπό τους περιορισμούς που επιβάλλονται με τον Ν. 3985/2011 και, συνεπώς, είναι επιτρεπτή μόνον αν αποσκοπεί στην κάλυψη επιτακτικής ανάγκης, η οποία δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο,  όπως η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και η ανακατανομή του προσωπικού, οι λόγοι δε αυτοί πρέπει να προκύπτουν από τα στοιχεία που συνοδεύουν το σχέδιο διατάγματος».

Στο σχέδιο ΠΔ που στάλθηκε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο βεβαιώνεται ότι η εφαρμογή του προκαλεί επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό ύψους 2.477.000 ευρώ για την επόμενη πενταετία και η δαπάνη αυτή θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Τον τελικό λόγο επί του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος θα έχει η Ολομέλεια του ΣτΕ, ενώπιον της οποίας παραπέμφθηκε λόγω σπουδαιότητας το όλο θέμα.
 

Πηγη : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ